Skočiť na obsah

Najviac znečistené miesta na Zemi


Cactales

Odporúčané príspevky

V najšpinavšom meste sveta padá nikel z neba

 

Norilsk - Kedysi to bol gulag. Teraz je to mesto s najznečistenejším vzduchom na svete. V sibírskom Norilsku ho musí dýchať 200-tisíc ľudí.

 

Mesto je obklopené mŕtvymi stromami kam až oko dohliadne. Tie boli otrávené kyslými dažďami, píše denník New York Times.

 

Lenže pre Vladimira Stratieva je tento norilský dym, ktorý nepríjemne štípe očí, doslova požehnaním. Vladimír totiž ťaží vzduch, respektíve to, čo v ňom tu poletuje.

 

V meste sa vyrába pätina všetkého niklu na celom svete. Do ovzdušia unikne 1,9 milióna tony sulfur dioxínu, čo je viac ako vyprodukuje celé Francúzsko. Okrem toho sa vo vzduchu "stratí" až 10 800 ton ťažkých kovov ročne.

 

Prší nikel a platina

 

Posledných 50 rokov mraky plné týchto kovov zahaľuje mesto. Miesto prachu však padá nikel, meď a kobalt. A práve to je pre Vladimíra zlatá baňa.

 

Keď sa na jar roztopí sneh, voda steká do plytkých nádrží. Na ich dne sa usadzujú nikel a ďalšie kovy. Vladimír je šéfom tímu, ktorý ich s pomocou buldozérov a rýpadiel "ťažia".

 

Usadeniny sa potom dopravujú do továrne, kde sa zmiešajú s rudou. Zo zmesi sa potom získava čistý nikel a ďalšie kovy, vrátane platiny alebo Palladia. Práve paládium paradoxne slúži k výrobe časti katalyzátorov do aut.

 

Cena niklu sa na londýnskej burze pohybuje okolo 40-tisíc dolárov za tonu. Za rok sa dá "ťažbou" kovov zo vzduchu zarobiť až 30 miliónov dolárov.

 

Najznečistenejšie mesto

 

Podľa amerického Blacksmith Institutu patrí Norilsk medzi desať najznečistenejších miest na svete.

 

Do roku 2015 sa to pravdepodobne nezmení. Potom by však podľa plánu mala miestna továreň dosiahnuť ruské ekologické štandardy.

 

V jednej továrni údajne zametači upratali parkoviská a následne odniesli prach predať späť do továrne. Po meste kolujú aj historky, že ľudia, namiesto toho, aby vracali fľaše od piva do obchodu, nechávali ich naplniť dažďovou vodou, ktorú potom vyvarili a usadeniny predávali do továrne. Továreň to však popiera.

 

Okolo mesta je doslova mŕtvy pás. Nečistoty dokázali zlikvidovať už takmer pol milióna hektárov lesa. Netrpí však len príroda, podľa nórskej organizácie AMAP miestni obyvatelia trpia mnohými chorobami.

 

Ľudia trpiaci alergiami, poškodením kože, ktorému sa hovorí "niklový ekzém", ale aj rakovinou pľúc. Priemerný vek robotníkov v miestnych továrňach je podľa Blacksmith Institute o desať rokov nižší ako inde v Rusku.

 

Obrázok

Krajina okolo mesta Norilsk

 

 

Desať najšpinavejších miest sveta podľa Blackshmith Institut USA (údaje za rok 2006)

 

1. Černobyľ, Ukrajina

2. Džeržinsk, Rusko

3. Haina, Domin. rep.

4. Kabwe, Zambia

5. La Oroya, Peru

6. Lin-fen, Čína

7. Maiuu Suu, Kirgizstan

8. Norilsk, Rusko

9. Ranipet, India

10. Dalnegorsk, Rusko

 

-----------------------

Dosť šokujúce. Recyklácia kovov z kontaminovaných usadenín. A ešte najmenej 8 rokov sa s tým veľa nespraví. Aj tie ruské štandardy, ktoré by mali továrne potom dosiahnuť zrejme nebudú stačiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 15
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    5

  • Cactales

    4

  • Sniper

    3

  • cizy

    1

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené obrázky

ale tie ostatné mestá v tom rebríčku mi moc nehovoria :lol:

Doplním niečo aj o tých ostatných mestách:

 

1. Černobyľ, Ukrajina

Miesto najväčšej nukleárnej havárie je od roku 1986 zamorené rádioaktívnymi látkami

 

2. Džerzinsk, Rusko

Mesto patrilo k centrám výroby chemických zbraní (napr. sarin, yperit), odpad naďalej ničí životné prostredie. V rokoch 1938 až 1998 tamojšie chemičky vyprodukovali okolo 300-tisíc ton chemického odpadu, ktorý znečistil spodné vody. Džerzinskí muži sa dnes dožívajú v priemere 42 a ženy 47 rokov.

 

3. Haina, Dominikánská rep.

Zdrojom znečistenia je bývalá továreň na recykláciu autobatérií. Testy preukázali vysoký obsah škodlivín v organizmoch ľudí

 

4. Kabwe, Zambia

Rudné bane sa trvalo podpísali na živote obyvateľov. Pôda je zamorená predovšetkým olovom

 

5. La Oroya, Peru

Najstaršie banské mestečko v Peru, leží v nadmorskej výške 3731 m. Od roku 1922 sú obyvatelia tohto mesta vystavovaný tiež pôsobeniu toxických emisií z miestnych hutníckych tovární. Vysokú mieru znečistenia spôsobuje aj elektráreň

 

6. Lin-fen, Čína

Tepna energetického priemyslu dodáva dve tretiny celej čínskej energetickej produkcie. Zároveň je najznečistenejším miestom v krajine. Mesto bolo zaradené na zoznam ako symbol znečistenia ovzdušia čínskych miest

 

7. Maiuu Suu, Kyrgyzstan

Urán z miestnych zdrojov bol použitý na výrobu sovietských atómových bômb, v súčasnosti je okolie mesta zamorené rádioaktívnymi horninami a je ohrozené aj jadrovým odpadom z bývalej sovietskej jadrovej elektrárne

 

8. Norilsk, Rusko

V druhom najväčšom meste za polárnym kruhom sa nachádza najväčší komplex vysokých pecí na svete. Spracovávajú obrovské množstvo niklu, medi, olova, kadmia a ďalších kovov. Pôda i vzduch sú extrémne zamorené

 

9. Ranipet, India

Za dva desaťročia miestna chemická továreň nazhromaždila viac ako milión ton odpadu. Odpad je zle uložený, preniká do podzemných vôd a ohrozuje zdravie obyvateľov

 

10.Rudnaya Pristan/Dalnegorsk, Rusko

Obyvatelia tohto banského mesta trpia dlhodobou ťažbou olova, jeho úroveň v krvi miestnych detí je 8 až 20 krát nad normou

 

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že až 20% úmrtí v krajinách tretieho sveta nejako súvisí so znečistením životného prostredia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ekológia je na programe dňa len dve tri desaťročia

dovtedy si každý robil čo chcel, ešte nie tak dávno sa v Indii otrávili ľudia dioxínom, do mora sa hádzal nebezpečný odpad, greenpeace bol niečo, čo sa ohováralo a mlátilo, fabriky veselo dymili, a ľudia dýchali ktoviečo, v sojuze celé cisterny ropy vypil piesok či les, podľa toho, kde práve stál vlak, a usa neboli ochotné ani len podpísať kjótsky protokol

priveľa sa na týchto praktikách nezmenilo, a takmer nič na zastrčených miestach sveta

a na Mare práve podochli ryby kvôli do vody vpusteným pesticídom ... myslíme si ako sme ekologickí

najznečistenejšie miesta na zemi sa budú liečiť veľmi dlho, keď sa vôbec kedy začnú

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Blacksmith Institut zverejnil už aj zoznam 10 najšpinavších miest za rok 2007:

 

Mesto 		Štát 		počet obyvateľov 	hlavné zdroje znečistenia				ohrozených na zdravíSumgajit 	Azerbajdžan 	275 000 		ťažké kovy, organické chemikálieLin-fen 	Čína 		3 000 000 		popolček, olovo, organické chemikálieTchien-jing 	Čína 		140 000 		olovo a ťažké kovySukinda 	India 		2 600 000 		šesťvalentný chrómVápí 		India 		71 000 			chemikálie a ťažké kovyLa Oroya 	Peru 		35 000 			olovo, meď a zinokDzeržinsk 	Rusko 		300 000 		sarin, olovo, fenolyNorilsk 	Rusko 		134 000 		ťažké kovy, fenolyČernobyl 	Ukrajina 	5 500 000 		rádioaktívny prachKabwe 		Zambia 		255 000 		olovo, kadmium
Najviac obyvateľov, ktorých zdravie je ohrozené, vykazuje Černobyľ, tam ale nie je zamorenie pôdy zďaleka také katastrofické ako inde.

 

Popisy jednotlivých najznečistenejších miest planéty sú pritom veľmi podobné: štipľavý a zapáchajúci vzduch, ktorá by sa dal krájať, rieky plné jedov a pôda zamorená toxickými látkami. To všetko má neblahý dopad na zdravie obyvateľov.

 

Napríklad v azerbajdžanskom Sumgajite je až o polovicu vyšší výskyt rakoviny ako v iných mestách regiónu. Ruský Dzeržinsk sa dokonca objavil aj v Guinessovej knihe rekordov ako vôbec najzamorenejšie mesto sveta. V podzemných vodách tu chemici identifikovali rekordných 190 rozličných jedov.

http://aktualne.centrum.sk/zahranicie/azia...phtml?id=247862

----------------

Pár miest sa v tom zozname oproti roku 2006 vystriedalo, ale zrejme to väčšinou nebude nejakým rapídnym zlepšením situácie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

medzitým sa niečo znečistilo ešte viac, a kodaňský summit skončil takmer katastrofálne, hlavný znečisťovatelia ovzdušia sa dištancujú, a znečisťuje sa naďalej vo veľkom, rieky, moria, pôda, vzduch, pod zadkom si ničíme planétu.

 

medzitým nás je o nejakú pol miliardu viac, ale nech ...

 

jeden článok aj s animáciami o tom, kto ako skutočne znečisťuje ovzdušie CO2

 

a v prepočte na hlavu sú tie výsledky úplne na hlavu ...

 

Celý summit začal optimisticky – mimo jiné proto, že dva největší znečišťovatelé, Čína i USA, slibovaly výrazné snížení emisí. Obě velmoci ale nakonec zklamaly. "Jsme znechuceni neschopností bohatých zemí angažovat se na snížení emisí skleníkových plynů, zvláště pak Spojených států, které jsou historicky největším světovým znečišťovatelem ovzduší," řekl prezident nevládní organizace Přátelé Země Nnimmo Bassey.

 

"Hodně důležitá byla role Číny, která jednak sama, jednak prostřednictvím skupiny G77 vlastně negovala veškerá jednání,"

 

Kdo opravdu znečišťuje Zemi emisemi CO2

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...
  • Pred 1 rokom...

medzi najviac znečistené miesta na Zemi sa za veľmi krátku dobu zaradili ropné piesky -

ten pohľad je údesný. v kanadskej Alberte, zemi lesov, vznikla za pár rokov mesačná krajina. silne zdevastovaná a znečistená mesačná krajina, aká mesačná krajina nikdy nebude, len tá ľudská.

raz nás Gaia tak nakope do zadkov, že zmizneme ako smrad.

 

post-3-0-54081400-1337432224.jpg .... post-3-0-09964700-1337432241.jpg

 

post-3-0-52628400-1337432256.jpg .... post-3-0-32574600-1337432274.jpg

 

post-3-0-49203500-1337432288.jpg .... post-3-0-66301200-1337432309.jpg

 

ďalšie obrázky a podrobnosti:

http://ac.blog.sme.s...ch-pieskov.html

http://earthobservat...e/athabasca.php

http://www.businessi...-flyover-2012-5

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

najviac znečistené ešte chvalabohu nie - ale blíži sa.

 

než sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay vystúpali na Mount Everest, Himaláje takmer netušili, čo sú smetiská.

 

dnes vedie na najvyššiu horu sveta takmer diaľnica, z pasie tam vylezie kdekto ako turista, a tak to aj vyzerá:

 

Šedesát let od dobytí Mount Everestu trápí horu odpadky

 

a nie ledajaké odpadky. hory odpadkov. veľhory odpadkov.

okrem toho ekológovia bijú na poplach aj pre niečo iné:

 

Dejte na Everest mobilní toalety, jsou tam potřeba

 

kam človek vkročí, tráva prestane rást. aj sneh na najvyššej hore zmizne. pod odpadmi a výkalmi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov