Skočiť na obsah

Msg. ThDr. Jozef Tiso


Jozef50205

Odporúčané príspevky

Lepsia alternativa neexistovala, i ked Tiso si uvedomoval, ze nezavislost bude iba do takej podoby ako dovoli Nemecko, co sice v pociatku ani tak nevyzeralo, ale radikali na cele s Tukom s nemeckou asistenciou dosiali svoje - bohuzial, Tiso sice mal domacu podporu, ale Nemci skor podporovali nacionalne kridlo.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slovensko ako samostatná republika v r.39 nevzniklo z vôle slov. ľudu a nevzniklo dokonca ani z vôle slov. politikov ale vzniklo ako súhrn historických udalostí kde slov. politici slúžili len ako štatisti. čo ale zlyhalo po jeho vzniku boli slov. politici ktorí sa aj z vlastnej vôle dali na dráhu zločinnej klérofašistickej diktatúry.

 

nedá sa povedať aká alternatíva, alebo aké možnosti malo slovensko v r. 39 pretože tých možností v chodu dejín bolo len veľmi málo, prakticky len tri.

 

samostatné slovensko.

slovensko ktoré by zostalo vo zväzku s čechmi.

slovensko pripojené k maďarsku.

 

z toho vychádza že samostatnosť vychádza ako najlepšia a pravdepodobne na základe historických událostí aj jediná možná.

a opakujem vtedajší vládnuci slov. politici a ich prisluhovači sa svojimi zločinmi zaslúžili že táto vtedajšia slov. republika má nálepku klérofašistická republika.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel

 

Ak nechceli stratit vaznost, mohli trvat na spolocnom state s Cechmi. Tiez si viem lepsie predstavit vyhlasenie vojny Nemecku, ako Polsku, Rusku, VB a USA. Demonstraciou vazalstva k Nemecku a svojej zbabelosti Tiso zatiahol v konflikte slovakov na zlu stranu.

 

Jozef

 

Odkial vies ze Tiso mal domacu podporu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak nechceli stratit vaznost, mohli trvat na spolocnom state s Cechmi.

Kto?

 

Nevznikol podnet k vytvoreniu samostatného slovenského štátu už v Pittsburskej dohode, v ktorej Slovensko malo dostať autonómiu? Alebo v Clevelandskej dohode, podľa ktorej ČSR mala byť federáciou? A napriek tomu ČSR sa stala unitárnym štátom kde Praha riadila všetko napriek protestom Slovákom?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel

 

To neznamena, ze k samostatnosti museli dospiet v najhorsich moznych suvislostiach ake kedy nastali. Podla mna su aj dolezitejsie hodnoty ako vlastny stat a tie v tom case ctene neboli. Statnost postavena na zbabelosti, vazalstve a utrpeni druhych stoji za hovno.

 

Na zaklade premisy podla ktorej nebola lepsia alternativa mozme s kludom omilostit a vyniest na piedestal autorov pozvanky pre spojenecke vojska v 68, takisto normalizatorov 70 rokov.

 

Tito "statnici" postradali vlastnu hrdost (bez ktorej si ziadny narod narodom byt nezasluzi) a po Hitlerovom/Breznevovom bububu konali tak ako ich mentalny vzor porucil. V takomto konani budem preto stale nachadzat viac pejorativ ako dobrych alternativ :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dead viem to , nielen z mojich rozhovorov s obycajnymi ludmi tej doby, ale taktiez podlozene historicky, faktami aj pri rozkole medzi zastancami radikalneho riesenia zidovstva na Slovensku a nastupu narodneho socializmu ako zakladu politickej orientacie Slovenska podla vzoru velkeho Nemecka, co Tiso nepripustil a Salzburg v lete 1940 pod obrovskym tlakom Nemecka dosadil radikalov tam, kde mohli konat v prospech svojich potentatov. Ty to velmi dobre vies dead , takze netvar sa , ze je to inak..... :lol:

Kazdy co len trocha rozumny clovek zaoberajuci sa slovenskou historiou tej doby vie, ze urad prezidenta Slovenskej republiky po Salzbur¶kych jednaniach utrpel obrovsku prehru a Tuka s Machom tahali skoro vsetky dolezite nitky,ktore tak ociernili aj samotneho prezidenta. Tiso sa fakticky uz len stava akymsi hasicom, ked hasi to, co pokafrali ini s radikalneho kridla. Bohuzial pre Tisu, ale aj nasu historiu - sa nezachovalo mnozstvo dobovych materialov z kancelarie prezidenta, ktore mohli dokazat ako to vsetko v skutocnosti bolo, po uprchnuti prezidenta do Rakuska v 1945 ostali vsetky materialy dobovej hodnoty napospas drancujucim ruskym vojakom a doslym clenom bezpecnosti z Kosic, ktorí uz neuplne dokumenty zhabali a po oslobodeni Prahy tam aj zaviezli, ale uz roztriedene tak, aby bola potvrdena vina

zrady nasho prezidenta Msg.Dr.Jozefa Tisa.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jozef

 

Pytal som sa, odkial si prisiel na to, ze mal Tiso podporu. Ze to povedali "obycajni ludia" s ktorymi si sa rozpraval a ktori ho podla vsetkeho aj podporovali je v tomto pripade irelevantne.

 

Znova sa pokusas Tisovi prisudit ulohu nevinneho decka. Ked suhlasil s odclenenim Slovenska pod Nemeckym natlakom a dohladom nevedel sa statnik jeho formatu dovtipit, ze Nemci a slovenski radikali budu tlacit dalej? Je velmi zaujimave ucastnit sa takejto "diskusie" Sprvoti to je hrdy otec statnosti a ked dojde na jeho zodpovednost, urobis z neho infantilneho chudaka ktory o nicom nevedel. Pravda bude samozrejme kdesi uprostred. Co sa teda tyka Tisovho obrazu, nevesti to nic dobre.

Tiso bol clovek ktory si nevedel spocitat co svojim konanim dosiahne a ak to zacalo byt nevyhnutne, stal sa takym istym radikalom ako Tuka a Mach. Vo svojej podstate bol teda slaboch, ktory svoju poziciu dosiahol zavadzanim a diktatom. To ze bol statnik, bolo pre Slovakov pohromou a ze je pre mnohych stale vzorom a ikonou uz nieje jeho chyba, je to chyba usudku a neschopnosti kritickeho nahladu. Ale neprekvapuje ma to, lebo toho koniec koncov nebol schopny ani on sam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dead nerobim z nikoho slabocha a neschopneho a toboz nie z Tisa len tvrdim, ze Nemecko v tom case bola velmoc, ktora diktovala svojim satelitom podmienky ich existencie, ak sa odklonili od daneho kurzu boli obycajne opatovne navigovany na povodny so zmenami bud lodivoda alebo celeho velenia alebo ciastkove riesenie podla zavaznosti nedostakov. Salzburg v lete 1940 bol jasnym dokazom nemeckeho diktatu i ked nie podla uplnej vole radikalov, ale niet sa co cudovat, Nemci velmi dobre vedeli, ze potrebuju staty s relativne pokojnou politickou,hospodarskou situaciou pri ich dalsej vojenskej expanzii smerom na vychod. A tak Tiso i nadalej ostava prezident i ked za podmienok danych Salzburgom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...
" V duchu tejto obety, ktorú prinášam, odkazujem slovenskému národu, aby bol svorný a jednotný v sledovaní veľkej zásady: Za Boha a za národ a to vždy a v každom ohľade. Je to nielen jednoznačný zmysel slovenských dejín, ale aj výslovne príkaz Boží, ktorý ako prirodzený zákon on stvoril a do duše národa a každého jedného príslušníka vštepil. Tomuto zákonu slúžil som po celý život a preto považujem sa v prvom rade za mučeníka zákona Božieho. V druhom rade cítim sa byť mučeníkom obrany kresťanstva proti boľševizmu, ktorého sa musí národ nielen v duchu svojho kresťanského charakteru, ale aj v záujme svojej budúcnosti všemožne chrániť. Svornosť národa nech je pokrstená mojou obeťou. Cítim sa byť mučeníkom prirodzených práv slovenského národa a pritoboľševického stanoviska".

 

Dnes už väčšina historikov a autorov uznáva, že Dr. J. Tiso bol hlavnou prekážkou nacistického Nemecka pri úplnom politickom, vojenskom, hospodárskom a ideologickom podmanení si Slovenska a jeho využití vo svoj prospech. Takisto uznávajú, že znemožnil ľudáckym radikálom typu V. Tuku a A. Macha zaviesť na Slovensku fašistický režim v duchu nemeckého národného socializmu, ale naopak, usiloval sa o vytvorenie kresťansko-sociálneho štátu. Nakoľko sa mu darilo a podarilo niečo dosiahnuť v ťažkých podmienkach druhej svetovej vojny, za danej geopolotickej a vojenskej situácie, nech pozitívne posúdi história.

 

A len dodám, že všetci vieme, že proces s J. Tisom patril medzi najväčšie vykonštruované politické procesy a mal slúžiť na rozloženie sociálnych demokratov po ich víťazstve vo voľbách v 46. Niekto predsa musel slúžiť ako obetný baránok, a niekto ako Tuka a Mach sa z toho vyvliekli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ono by predsa len nebolo zlé načrieť do historických análov a neglorifikovat niečo, čo za to ani nestojí... pravda sa nedá umlčať a žiadne manipulácie ju nezmenia. Zlo ostáva vždy zlom a netreba ho stále rozmazávať. "Zabudnúť" naň v zmysle zmierenia so skutočnosťou a robiť už iba dobro - to je podstatné. Ale neopakovať ho. Poučiť sa z chýb.

 

Človek by mal ostať na piedestále. Ako druh. Nik nemá právo nikoho skántriť. Išlo ozaj iba o moc a peniaze a čistky tých, ktorí robili v prospech ostatných. O ulakomenie sa nad cudzie majetky, árizácie a iné podlosti. Faktá nepustia. Treba sa pozerať dopredu a protagonistov tých svinstiev proti človeku nechať tam, kam patria - do zabudnutia. Ešte to bude dlho trvat, kým človek pochopí - že glorifikácia zla škodí. A neide len o to , že to bol shodou okolností aj príslušník národa, cirkvi a iných skupín, lebo tak je to vždy.

 

Treba oddeliť parciálne záujmy od záujmov ľudstva ako celku. Vláda odborníkov bez ohľadu na práve aktuálny vplyv akejkolvek mocenskej skupiny. V prospech všetkých občanov, ľudí, bez rozdieĺov v čomkoľvgek. Na základe spravodlivosti a bez zneužívania čohokoľvek proti komukoľvek. Ostaňme ĺuďmi. História zdokladuje, o čo išlo.

 

Netreba sa pokorovať zlu a bezpráviu. Teraz idú informácie ozaj sekundy a celosvetovo. Stuchliny sa vyvetrajú a zákon negácie negácie urobí svoje. V prospech všetkých.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Chcel som dat do knih, kupil som si mimo ine Nezrelu republiku. Kupil som ju kvoli tomu, ze je velka a tucna od relativne mladeho autora a nieje historik.

 

najviac co ma zarazilo , ze Mach vysiel z basy 68 a zil este 20 rokov. Bolo to v casti kde sa pisalo o zidovskej otazke. Wisenthal,ked bol v ceskoslovensku sa o Slovakov nezaujimal.V inej diskusii som spominal, ze som si precital od terajsieho najvysieho zida na Slovensku Miestana, uz neviem ci absolutne ci relativne slovensky obcania zachranili najviac zidov. viem si predstavit aj absolutne aj relativne. V izraleli maju nejaku vdaku"zachrancom" a mena co ich zachranovali a z chorvatska(podobny stat ako Slovensko) je tam 100 mien , z Ciech detto a zo Slovenska 500. Mam to z tej knihy. Ale mna ta kniha v inom zaujala.

 

Alternativy, lepsie neviem. Inak cital som blogy, myslim to bolo na sme, kde pisala nejaka historicka ako bolo zle, pridelove listky aj by som to vyhladal. pridely boli mensie a mensie.

 

Takto zhrniem a nemam precitanu celu knihu, autor "vycita" tisovi dve veci a to zidovsku otazku( nemuselo byt tolko obeti) a ze sa nezapojil do SNP(proste ze v case neotocil kormidlo jasne, viedol stat ako porazena ale ako stat, aj ked o slovensku ako state sa rozhodovalo skor), nepomohol mu. ON SNP nenazyva narodne ci povstanie ale obcianskou vojnou.

Ale ako inak sa to da aj vysvetlit, ako spackana .. Mali peniaze, zasoby ,len povstanie chybalo.

 

Mna ta historia zaujima, lebo vobec nieje davna, slovaci sa "nemenia" a chel by som ich spoznat.:-) Velmi podobna, skoro vsetko je podobne ako dnes, bola 93 ked Meciar zakladal Slovensko, tiso a jeho ludia to mali ovela tazsie, ze mali este vojnu. Ale vlastne co je neporovnatelne - je to narodohospodarstvo. To sa s dnesnym tazko porovnava a spolupatricnost s tym statom. Ako mne to nechyba. Ale viete si predstavit, ze by dnes Miklos vyhlasil zbierku a niekto mu posle 3 kila zlata , stovky zlatych sperkov a tonu striebra? A o 5 rokov hospodarenia posle miklos 7 ton zlata do svajciarska aby to mali ludia na prekonanie dalsich hospodarskych tazkosti(povojnove casy)- dalsej vlade?

 

vknihe bolo spomenute, ze niekto poslal zlaty ramik okuliarov a poslali mu spat ocelovy s napisom republika je vam vdacna.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov