Skočiť na obsah

Ako si vytvoriť vlastnú hudbu pre FreeSpace


Sniper

Odporúčané príspevky

Prepis mojej témy z FreeSpace2.info Fóra:

 

Ako si vytvoriť vlastnú hudbu pre FreeSpace

 

Otvoríme napr. wav súbor B5_1_Aarv_01.wav, ktorý je dostupný vo FSU_Music zipe v programe Sound Forge (odporúčam minimálne verziu 7.0).

Dole v zelenom rámčeku sú atribúty súboru (22 050 Hz, 16 bit, stereo a čas):

Obrázok

 

Kliknutím pravým tlačítkom na kolónku s časom si zistíme Samples...

Obrázok

 

...a Measures

Obrázok

 

 

Measures je 8:1,1. To 1,1 nás teraz nemusí zaujímať, je dôležité len to 8. To číslo zapíšete do music.tbl.

 

Samples ako je zobrazené na druhom obrázku je 368 000. Toto číslo vynásobite dvoma (368000*2=736000) a vydelíte počtom Measures (736000/8=92000) pretože v music.tbl máme kolónku samples_per_measure.

 

No a toto je jedna z najprácnejších vecí čo sa týka editácie hudby. Tie sample (resp. čísla) určujú ako dlho sa zvuková ukážka bude hrať. Hodnota 92000 čo sme si vypočítali úplnú dĺžku celej ukážky. Lenže zvuková ukážka sa na konci postupne stišuje a keď v misii začne hrať druhý zvukový súbor tak tam vznikne hluché miesto. Preto musíme hodnotu samples_per_measure znížiť na takú hodnotu, aby sa druhý súbor začal prehrávať ešte skôr ako sa ten predchádzajúci začne stišovať.

 

Akú hodnotu je najlepšie nastaviť ťažko povedať. Zistíte to iba priamo v hre počas misií keď tá hudba hrá. Po zmene hodnôt v music.tbl musíte reštartovať celú hru a v tom spočíva prácnosť celej operácie. Globálne odporúčam nastaviť samples_per_measure asi o 5000-10000 menej ako si vypočítate.

 

Hodnotu Measures v music.tbl netreba nikdy meniť. Jemnou zmenou hodnôť Samples (lepšie povedané samples_per_measure) docielime zlepšenie prechodov medzi jednotlivými zvukmi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 0
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

Najaktívnejšie dni


×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov