game Posted September 7, 2011 Author Share Posted September 7, 2011 hm ... kdesi máme tému sci fi ? marš tam !iste ... môžeme :kvet: ale je tak nádherne ... romantický ten obluda na nebi, na ktorom budú naše stopy aj keď my už budeme len spomienka ... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Mesiac sa nám zajtra zasa postará o divadlo : vo štvrtok večer má by podľa meteorológov jasné až polojasné počasie, takže viditeľné by zatmenie malo byť - bude to zatmenie čiastočné, začne 20:40 a vrcholiť bude o 21:07 ... :) v blízkosti Mesiaca sa bude nachádzať Saturnnajbližšie zatmenie viditeľné u nás bude až roku 2015 http://www.topky.sk/cl/10/1347433/Caka-nas-magicke-divadlo-na-oblohe--Vo-stvrtok-bude-zatmenie-Mesiaca- Link to comment Share on other sites More sharing options...
pink Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 game, vdaka tebe som to videla :) foto nie je moja, ale pjekna... mesiac vyzera trochu ako zemiak, ale moze byt :) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted July 31, 2013 Author Share Posted July 31, 2013 drobná zaujímavosť : Mesiac je tu, a pôsobí ... trochu možno mimo, ale predsa len nie, je tu priama súvislosť s týmto nebeským telesom, ktorého pôsobenie cítia obrovité masy vody, nie že človek nie ... vedci skúmali vo vlnách, delili sa na neveriacich tomášov a tomášov, ktorí dokonca zostavovali štatistiky - už v 60. rokoch sa objavili prvé, ktoré potvrdzovali zvýšený výskyt samovrážd a trestných činov počas splnu ... potom to celé niekto dementoval, aby to zasa po čase znovu niekto vytiahol, a vyhlásil, že jéj, fakt ... somnambulizmus a nespavosť okolo splnu Mesiaca vážne trápi ľudí ... no téda :) keby to boli prehlásili "britskí vedci", bola by som nadšená ešte viac, žiaľ, vyskúmali to v Bazileji :že totiž fázy Mesiaca, predovšetkým samozrejme spln predsa len pôsobí na spánok človeka ... nevedia ešte mechanizmus, čo to vlastne spôsobuje, a asi to vraj nie je mesačným svetlom, ... atd, atd, ...úchvatné experimenty robili http://zdravie.pravda.sk/zdrava-dusa/clanok/288329-panok-sen-mesiac-spln/ :) V štúdii zverejnenej v žurnále Current Biology Cajochen opisuje, že dobrovoľníci neboli oboznámení so zámerom experimentu a z postele v laboratóriu spánku nemali výhľad na oblohu. Každý z dobrovoľníkov v kontrolovaných podmienkach prespal dve noci.Takto sa podarilo zistiť, že pri splne sa aktivita mozgu spojená s hlbokým spánkom znížila takmer o tretinu a klesla aj hladina melatonínu. Počas splnu im takisto trvalo priemerne o päť minút dlhšie, kým zaspali a spali o 20 minút kratšie. „Lunárny cyklus ovplyvňuje spánok ľudí aj vtedy, keď mesiac nevidia a nevedia, v akej fáze sa práve nachádza,“ uviedol Cajochen. Podľa neho niektorí ľudia môžu byť na mesiac veľmi citliví.no téda ! bazilejskí vedci si môžu podávať ruky s britskými, ničím nezaostávajú dobré ráno ... keď sa do niečoho pustia vedci, hneď sa bude ľuďom - nespavcom okolo splnu lepšie spať ... stačilo spýtať sa tisícov ľudí, ktorý 2 - 3 dni pred splnom, počas splnu a 2 - 3 dni po splne nevedia spávať, je ich viac, než by sa zdalo ... možno sa nakoniec páni vedci aj spýtali, či sa to stávalo im samým, preto vyskúmali, čo každý nespavec dávno pozná ... -_- 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniper Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Keby bol Mesiac vzdialený od Zeme ako ISS http://www.mojevideo.sk/v/6e7b3d4339393d403f3f4338 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chlapeczjuhu Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 poprosim presunut prispevky mimo temy resp. zalozit novu. edit: 56 príspevkov presunutých vrátane otázky od vladimir1 do témy Gravitácia https://www.freespace.sk/tema/5592-gravitácia/?p=207084 / prísp. č. 102 / - otázka sa týka gravitácie na Mesiaci a všeobecne gravitácie, všetky odpovede sa týkajú gravitácie ako takej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sahara Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 nie je to síce zatmenie mesiaca, ale zaujímavosť asi áno - včerajšie divadielko na nebi - dvojité slnečné halo aj so "zrkadlovým odrazom" nad ním: Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted July 13, 2014 Author Share Posted July 13, 2014 v týchto dňoch sa náš jediný mesiac Mesiac, ktorý sa pohybuje okolo Zeme po mierne eliptickej dráhe, nachádza v momente najväčšieho priblíženia k Zemi Mesiac sa v nedeľu v noci bude zdať mnohým na Zemi nezvyčajne veľký.Astronómovia v takomto prípade hovoria o takzvanom super Mesiaci. Mesiac sa v tejto fáze zdá ľudom na Zemi väčší a jasnejší, hlavne, keď je v splne. Avšak ide len o vizuálny klam, spôsobený polohou Mesiaca na svojej orbite.Agentúra AP dodáva, že podobné astronomické javy nie sú až také vzácne.Minulý rok sa vyskytli hneď tri a aj tento rok sa super Mesiac objaví ešte dvakrát, a to 10. augusta a 9. septembra.Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c/7281911/pozrite-sa-v-noci-na-oblohu-uvidite-supermesiac.html#ixzz37LbfuLvv keď nám počasie, ktoré je tu zamračené, šedé, vlhké a pršavé, dovolí pozrieť, pozrieme :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dead Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 modry spln som nestihol, tak aspon takto 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jovzin Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 No ja neviem ale nejako nemozem zaspat ... Ze by kvoli tomu modremu mesiacu a splnu ? Fakt sa mi nechce spat vobec... Idem asi zapnut nejaku hru abo pozriet anime lebo fakt neviem co mam robit... Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted August 1, 2015 Author Share Posted August 1, 2015 klasika ... okolo splnu 2 -3, niekedy 4 dni dokonalá nespavosť, napriek tabletkám na spanie a kdečomu, čo slúži na spanie, odjakživa.nemusím pozerať do kalendára - neviem zaspať, je spln. alebo okolo neho. dead, pekné ... :agree: u nás sa teraz nedalo fotiť, bol opar, bola z toho na fotkách len žiariaca machuľa tentokrát. Link to comment Share on other sites More sharing options...
D'Ady Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 dead, pls, ake su exif udaje tej fotky ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dead Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 D'Ady Nie je to fotene zrkadlovkou, ale ultrazoomom, aj som to trochu doostril v postprocese, v splne sa mesiac foti horsie, ako v "rohliku" :) clona 5,6expozicia 1/1600sISO 800ohniskova vzdialenost 1248 mm /v prepocte na 35mm/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
D'Ady Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 uhm, jasne, taky dlhy zoom to vysvetluje ;) ja mam len 300 mmsum si zrejme vyhladzoval, takze vidno len aberaciudiky Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted August 6, 2015 Author Share Posted August 6, 2015 obrázok, ktorý práve obieha, z dielne NASA - odvrátená strana Mesiaca nad Zemou, fotka nasnímaná satelitom: Odvrátenú stranu mesiac sme prvýkrát uvideli v roku 1959 vďaka ruskej lodi Luna 3. Keďže ju pozorovateľ zo Zeme nikdy nevidí, našla si svoje miesto v predstavivosti a mýtoch ľudí.Satelit DSCOVR, spoločný projekt Národného úradu pre letectvo a vesmír, Národného úradu pre oceán atmosféru a amerického letectva ju najnovšie zachytil zo vzdialeností 1,6 miliónov kilometrov.Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c/7951033/tmava-strana-mesiaca-prechadza-nad-zemou.html#ixzz3i3fFTBhD Link to comment Share on other sites More sharing options...
doll Posted September 7, 2015 Share Posted September 7, 2015 Snad sa neopakujem, a nie je tu podobny post :) Rada by som len upozornila na bliziace sa divadlo na nocnej oblohe Viac detailov: http://earthsky.org/?p=51212 ...hmmm, ako zobrazit video v prispevku? :( Dala som aj speci link..a nic..https://youtu.be/vKAw_wrIr5s Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted September 27, 2015 Author Share Posted September 27, 2015 prichádza ďalšie zatmenie Mesiaca - naposledy bolo úplné zatmenie Mesiaca pred štyrmi rokmi tentokrát bude Mesiac najbližšie k Zemi, sfarbenie zatmenia bude tmavooranžové, bude nízko nad obzorom, preto sa bude javiť zdanlivo väčšie ...jediný problém sú dve veci - udeje sa to skoro ráno, a vyžaduje to bezoblačnú oblohu ... :) Na území Slovenska nastane v pondelok 28. septembra v skorých ranných hodinách. Naposledy sme ho mohli vidieť pred štyrmi rokmi. K začiatku čiastočného zatmenia dôjde o 3:07 h. Úplné zatmenie Mesiaca bude trvať od 4:11 do 5:24 h, maximálna fáza nastane o 4:47 h. Čiastočné zatmenie sa skončí o 6:28 h. K ďalšiemu úplnému zatmeniu Mesiaca na našom území dôjde až 27. júla 2018, bude vôbec najdlhším úplným zatmením v tomto storočí. Potrvá takmer 104 minút. Úplná fáza tohoročného zatmenia sa odohrá za 73 minút, uvádza Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied. https://dennikn.sk/249866/pondelkove-zatmenie-mesiaca-vynimocne-pojde-takzvany-superspln/?ref=top-cl Link to comment Share on other sites More sharing options...
doll Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 O pol piatej budicek. Krasne. Cerveny zavoj, do ktoreho sa najskor zahalil...a ktory neskor odhodil. Potom volnym okom klasicky roztek atd... Blizsie dalekohladom bolo vidno cierne zahalenie a postupne odkryvanie. Uzasne divadlo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
D'Ady Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Velmi zle som spal, no nemusleo to byt tym mesiacom, obvykle s tym nemam problem....Zobudil som sa asi o pol piatej, pred piatou som vybehol pozriet z balkona. Bol este pomerne vysoko nad obzorom, zatmenie asi na 75% odhadujem, ale ziadna extra velkost. Bosy a v pyzame, zaliezol som z tej zimy naspat do postele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doll Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Ja som nemohla potom zaspat ... Neviem ci tym Mesiacom alebo vecernym ribezlakom :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted February 27, 2016 Author Share Posted February 27, 2016 jedna vskutku historická mesačná fotka z r. 1840: ... úplne prvá fotografia Mesiaca skutočne dobrej kvality - nafotil r. 1840 Dr. J. W. Draper z New Yorku. http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/02/24/napi_erdekes_20_kep_838 Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted November 14, 2016 Author Share Posted November 14, 2016 o Mesiaci a Marse a kdečom sa preháňajú z času na čas zaručené správy mailami, táto najnovšia by nemala byť kačica: Mesiac by mal byť v týchto dňoch najbližšie k zemi za posledných 68 rokov: Mesiac, ktorý obieha našu planétu po elipse, sa môže priblížiť na vzdialenosť 356-tisíc kilometrov od Zeme, takže bude vyzerať o štrnásť percent väčší a o tridsať percent jasnejší, ako počas bežného splnu. Najbližšie bude v pondelok o 14:52 stredoeurópskeho času, ideálne na pozorovanie by však mal byť pondelňajší podvečer, keď bude zapadať Slnko.Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c/20383052/na-nebo-vyjde-supermesiac-kedy-sa-da-sledovat.html#ixzz4PyxSCx6hkeď nám dopraje počasie : ) ale že je spln a je blízko, vie moja nespavosť a bolenie hlavy nastopro už tri dni : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
doll Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 V noci som sa na chvilu prebudila a kukam v polospanku do okna, ze aka silna lampa a ako blizko pri okne...a to Mesiac :) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
game Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 v pondelok 7.8.2017 bolo zasa také malé čiastočné zatmenie Mesiaca, bolo to vidieť hneď po východe Mesiaca nad Karpatmi : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
D'Ady Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 hm, ako je to s tou viditelnostou Mesiaca a Slnka naraz na oblohe?co tak zapadajuci Mesiac v splne a vychadzajuce Slnko ? ma niekto slusny link alebo zodpovedajuce informacie?m.thx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts