Skočiť na obsah

Ruský medveď sa prebúdza


Sniper

Odporúčané príspevky

Už istý čas sledujem situáciu s Ruskom. Rusko trpí tzv. "post-imperiálnym syndrómom", mnohí Rusi sa nevedia zmieriť s tým že Rusko už nie je takou veľmocou ako kedysi ZSSR. Zdá sa však, že túžba vrátiť Rusku bývalý lesk ZSSR sa neustále zväčšuje.

 

V posledných rokoch výrazne silnie v Rusku nacionalizmus. Čoraz väčší počet prisťahovalcov, cudzincov alebo skrátka "Nerusov" je vystavovaných násilnostiam krajne pravicových prívržencov. Problém Rusov je aj ten, že oni sami sa necítia byť Európanmi, sú príliš ďaleko od centra diania.

 

Rusko sa ukazuje aj ako ekonomická veľmoc, ktorá svoje prírodné bohatstvo zneužíva ako zbraň voči nepohodlným susedom. Nie tak dávno tu bol konflikt s Ukrajinou, ktorej chcelo výrazne zvýšiť poplatky za plyn a ropu, podobným prípad nastal nedávno s Bieloruskom a Gruzínskom.

Samotná EU je závislá na ruskom plyne a ruskej rope a tieto problémy sa dotýkajú aj nej.

 

Západný svet sa na Rusko pozerá čoraz viac s nedôverou. Odvtedy čo Rusko stratilo po rozpade Varšavskej zmluvy satelity vo východnej a strednej Európe, svoje aktivity presmerúva na moslimský svet. Iránu pomáha budovať jadrové elektrárne, Saudskej Arábii dodáva tanky T90. Zdá sa že Rusko má opäť záujem nielen ekonomicky ale aj vojensky konkurovať západnému svetu, najmä USA a spojenectvo s moslimskými krajinami, ktorých nedôvera voči všetkému západnému hrá Rusku do karát, sa zdá byť dobrým krokom.

Nórsko sa dokonca vyjadrilo že terajšie akcie Rusko pripomínajú stav aký vládol počas Studenej vojny, ale samotnú Studenú vojnu odmieta.

 

Otázne je kam až ďaleko Rusko zájde. Prevláda názor že by bolo vhodné prehĺbiť vzťahy medzi EU/NATO a Ruskom. Otázne je či Rusko má na to aby sa správalo ako rovnocenný partner, alebo "post-imperiálny syndróm" mu to nedovolí.

 

Ako vnímate situáciu okolo Ruska v poslednej dobe?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ruský medveď sa prebúdza - neviem zabudnúť, keď svojho času ešte Boris Jeľcin odkázal americkému prezidentovi, keď ten použil nevyberané slová na adresu Ruska : pán prezident na chvíľu, na moment zabudol, čo je Rusko ...

 

prešla už hromada rokov, veľká krajina, veľa sa dalo nakradnúť, americké koncerny majú záujem o pozostatky Jukosu, samozrejme, v krajine sú nehorázne chudobné oblasti, ale nech sa deje čokoľvek, nemôžeme, ani "mocnosti" , zabudnúť, ani na moment, čo je Rusko ...

 

Putin na konferencii o bezpečnostnej politike v Mníchove rozvíril vody, reakcie voľakedajších satelitov boli vehementné ...

v podstate však mal v mnohom pravdu - prezident Putin nie je hlupák, vie, čo rozpráva

 

s moslimskými krajinami majú skúsenosti, mali ich "pod sebou" dosť dlho ... je tu záujem o ruské zbrane, Putinova momentálna cesta po Blízkom východe je viac menej demonštrácia sily ... aspoň to tak vnímam

 

je to obrovská krajina, Rusi boli násilne dosadení svojho času do sovietskych republík, kde ich neveľmi vítali napriek masívnej propagande ... napriek masívnej propagande globalizácie, multikulturalizmu, "celá EU jedna rodina" sú silné nacionalistické hnutia aj v samotnej Európe, ... je to akýsi prerod, ktorým krajina musí prejsť ...

 

Rusko má ropu a zemný plyn a úžasné nerastné bohatstvo, celé roky na tom ryžovalo zopár chytrákov, teraz dalo najavo : chcete ropu ? MY ju máme ...

pripadá mi to rovnaká stratégia ako cesta do moslimských krajín, "tichá" demonštrácia moci ... aby nikto nezabudol, že čo je Rusko ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemôžem si pomôcť, ale na mňa stále z Ruska dýcha duch stalinizmu, sofistikovaný, zmodernizovaný ale stalinský. S Putinovou tvárou. Predstava že Rusko je demokratické, že je slobodné v našom ponímaní mi pripadá naivná. Predčasom bol dokumet z Ruska o demokraci, o novinárskej slobode, o narastajúcom nacionalizme/fašizme v Rusku, o kulte osobnosti menom Putin. /nie premenovaním miest či ulíc, ale nedotknutelnosťou a nekritizovatelnosťou jeho osoby/ Šéfredaktor jedného denníka popisoval ako sú jeho noviny likvidované tým že vláda kontroluje prideľovanie reklamy a zabraňuje aby kritizujúce denníky z nich dostávali zákazky, ako miznú novinári, ako sú prepadnutí“ neznámymi vandalmi“, zrazení neznámymi autami bez čísel, s tmavými sklami. Chvíľu som si rozmýšľal,že či to trochu nepreháňa, keď už má tu možnosť hovotiť v tomto dokunte, či to nie je trochu prehnané. Až po titulky. Počas nich odznela informácia že aj ten šefrédaktor už je po smrti. Násilnej.

 

Rozmýšľam aká existuje možnosť, či elitný –nomenklatúrny komunistický vysokopostavený dôstojník Komiťétu Gasurdástvenoj Bezapástnosti /foneticky/ naozaj chce viesť svoj štát cestou demokracie, a nie len pokračuje legálne a každému na očiach vo svojom poslaní KGB-báka. V duchu stalinizmu, v duchu studenej vojny. V záujme opätovného nadobudnutia stratenej pozície a moci. Nastupujúce vydieranie plynom, ropou, svojvoľný diktát zvyšovania cien za tieto komodity /už aj nás/ zastrašovanie z pozície sily dáva jasne najavo že skôr to druhé. Aspoň ja mám ten dojem. Horšie ale je, že narozdiel od Stalina, je Putin vysokointeligentný človek. Každý jeho krok je premyslený ďaleko ďaleko dopredu. Takže, čo bude nasledovať?

História sa opakuje , zvykne sa hovoriť. Asi sme sa nepoučili, ako to vyzerá.

Lebo ako som povedal na začiatku, z Ruska na mňa dých duch stalinizmu, sofistikovaný, zmodernizovaný ale stalinský. S Putinovou tvárou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

stále z Ruska dýcha duch stalinizmu, sofistikovaný, zmodernizovaný ale stalinský.

že aj ten šefrédaktor už je po smrti. Násilnej.

a nie len pokračuje legálne a každému na očiach vo svojom poslaní KGB-báka. V duchu stalinizmu, v duchu studenej vojny.

narozdiel od Stalina, je Putin vysokointeligentný človek. Každý jeho krok je premyslený ďaleko ďaleko dopredu

Rusko je obrovská krajina, s obrovkou rozlohou a obrovskými rozdielmi v živote, chudobe, bohatstve či sociálnim postavení ...

novinárov likvidujú - každú chvíľu príde správa o ďalšom spravodajcovi, reportérovi, ktorého zavraždili ... Putin sa ani nikdy netajil svojou minulosťou a vysoko inteligentný je... otázne je, nakoľko on osobne využíva praktiky KGB, či nakoľko ich využívajú tí, ktorí ho ochraňujú - podobnými praktikami likvidovania novinárov prešlo množstvo krajín, neviem, či sa to dakedy dozvieme, na čí príkaz sa tak deje v Rusku.

sofistikovaný a zmodernizovaný duch stalinizmu - nevidím to ako stalinizmus

v tejto úbohej obrovskej bohatej chudobnej krajine s ľuďmi so širokou ruskou dušou to bolo vždy - vždy bola ohromne oddelená vládnuca bohatá, zbohatlícka vrstva a otrasne chudobná, bohatá a nekonečná ostatná krajina s ľuďmi, ktorí bez reptania za ňu umierali ... stalinizmus a pokus o komunizmus je len pár desaťročí, kvapka v mori

majú svoje obrovské nerastné bohatstvo, tak ho využijú ... v Rusku bola vždy obrovská vojenská sila, tak s ňou kupčia

Putin je inteligentný a nedá zabudnúť, čo je Rusko

 

politika, politické vraždy, kult osobnosti - nechoďme tak ďaleko ... ešte nedávno sme v tom žili - a to sme malá krajinka, o ktorej väčšina sveta ani nevie, že je

toto je Rusko, so svojou históriu, politickými vraždami a obrovským bohatstvom a obrovskou chudobou

neviem, či Putin priamo likviduje svojich oponentov ... ale nezdá sa mi to

stačí pozrieť na mapu - ukočírovať takúto obrovskú krajinu a takú paletu národov a národností, neofašistov, ľudí typu Žirinovského, mladých miliardárov, ktorý jednoducho boli tam a uchmatli, čo sa dalo, chudobu, ee ... nie , nechcela by som to robiť ani za nič

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tato ruska politika sa nedavno dotkla aj nas. Ci nehrozia nejake sankcie a embarga pre Rusko zo strany ostatnych statov? Nech si nemyslia, ze su na pieskovisku zvanom Zem sami a mozu si tu sefovat polovici Europy a Azie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rusko je najväčší štát, má veľké nerastné bohatstvo, má stále zastúpenie v BR OSN a má jadrové zbrane. Postaví sa mu niekto na odpor?

 

Rusko ma však jeden veľký, skutočne veľký problém - veľmi nepriaznivý demografický vývoj. V Rusku žije menej ako 150 miliónov ľudí, z ktorých asi 80% sú Rusi, zvyšok sú iné národy.

Rusko sa vyľudňuje a vláda (lepšie povedané prezident Putin) to chce riešiť tým že z bývalých sovietských republík presťahuje Rusov domov. Tento projekt by zvýšil počet obyvateľov Ruska asi o 10 miliónov, ale stál by mnoho miliárd dolárov.

Ak Rusko nezačne riešiť svoj demografický vývoj, je možné že ešte v tomto storočí sa stane gigantom na hlinených nohách.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nehovorim na odpor, ale urcite su prostriedky, ako im klepnut po prstoch. Skratka nebude sa kupovat nic, co je z Ruska. Ked nebude export, pochybujem, ze samotne Rusko si samo na svojom trhu a pre seba najde odbytistia pre vsetky druhy a kvanta tovaru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Od Ruska sa musí kupovať, najmä plyn a aj ropa. Nenakupovať sa bude iba v tom príapde ak sa podarí nahradiť plyn a ropu. Ropné spoločnosti však v tomto prípade vyvíjajú veľmi silné lobby aby to tak nebolo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O ktorých štátoch to hovoríš? Mne napadnú jedine arabské krajiny. Myslím že to je z blata do kaluže. Európa je už teraz dosť závislá od arabskej ropy, čo nie je podľa mňa najšťastnejšie riešenie, hoci pravdu povediac momentálne iné riešenie nie je. Je predsa len jedno - znížiť závislosť ropy na minimum a nahradiť ju alternatívnými zdrojmi: nukleárna energia, solárna energia, vodík, biomasa. Uvítala by to aj ekológia. Je tu však jeden problém, čo som už spomínal - silná lobby ropných spoločností. Petrodoláre sú stalé veľmi silné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Mozno ano, ale skor sa obavam niecoho ineho. Vacsina moci v sucasnom Rusku je sustredena v rukach ludi z byvalej KGB, pocnuc prezidentom Putinom. Spekuluje sa, ze by sa mohol stat prezidentom do tretice, po jednom volebnom obdobi, v ktorom bude v kresle clovek, ktoreho samozrejme schvali. Tym by sa autoritativny system "silovikov" (FSB, vnutro, specialne jednotky) dalej upevnil. Takato diktatura skupiny ludi v state s takmer neobmedzenymi zdrojmi je dost nebezpecna. Aj pre tych, ktori by sa chceli nabalit. Ktovie, co si o tom mysli Chodorkovski v gulagu na Sibiri.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

zabúdate na jednu "maličkosť", rusko má dlhú pozemnú hranicu s čínou.

s týmto štátom to má ako sused ťažké. už za socializmu dochádzalo, na rusko čínskej hranici, k prestrelkám pohraničníkov, ktoré občas vyústili do ťažkých bojov.

vravíte že rusko má veľké zdroje, ale na tieto zdroje hladia z juhu číňania, veľmi hladným pohľadom.

rusko má podľa mňa dôvody, rachotiť zbraňami.

aj keď používa náhradné zámienky a o tých skutočných dôvodoch mlčí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Odkedy Rusi použili proti Číňanom laserové zbrane tak Číňania majú voči ním prirodzený rešpekt :lol:

Ale na druhej strane je pravda, že čoraz prázdnejšie územie na východ od Uralu sa v budúcnosti možno dostane pod "nadvládu" Číny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Pochovajú Lenina?

 

Leninove mauzóleum, pred ktorým za sovietskych čias stávali rady tých, ktorí chceli vidieť nabalzamované telo vodcu boľševickej revolúcie, zrejme zmizne z Červeného námestia. Muž, ktorého oslavujú komunisti po celom svete ako otca takzvanej Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie (VOSR) bude nakoniec pochovaný ako väčšina normálnych smrteľníkov.

 

Spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina zodpovedný za dohľad nad Kremľom a jeho okolím, vrátane Červeného námestia, oznámil úmysel mauzóleum definitívne zrušiť a Leninove telo uložiť do zeme.

 

 

Doba revolucionárov skončila

"Éra revolúcií a politických zvratov je uzavretá. Žijeme už normálne. A nie je normálne, aby námestie v centre mesta bolo nekropolou," povedal Vladimir Kožin z denníka Rossijskaja Gazeta. Dodal, že nie je proti referendu, ktoré by rozhodlo ako má byť s Leninovým telom naložené, ale podľa neho je Kremeľ jednoznačne naklonený myšlienke odstránenia mauzólea.

 

O jeho likvidácii sa hovorilo už na začiatku deväťdesiatych rokov, krátko po rozpade ZSSR. Prezident Boris Jeľcin však narazil na silný odpor komunistov a nechcel vyprovokovať protesty. Putin sa doteraz k tejto otázke nevyjadroval.

 

http://aktualne.centrum.sk/zaujimavosti/cl...html?id=1143768

 

-------------------------

Od smrti tohoto sovietskeho diktátora uplynulo takmer 84 rokov, súčasné mauzóleum bolo dokončené v roku 1930. Počas obdobia komunistickej vlády boli mumifikované pozostatky vodcu boľševickej revolúcie uctievané v ZSSR i v ostatných sovietskych satelitoch a mauzóleum je dodnes jednou s dominant Červeného námestia. Podarí sa Rusom konečne vysporiadať sa s týmto dedičstvom?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Putin nechce za sebou nechávať pomníčky ... ani doslovné ...

pamätám si tie búrlivé dišputy z deväťdesiatych rokov, aj reči o referende, dokonca mu /Leninovi / vyberali miesto, kde by mal nakoniec ležať ... všetko zostalo tak a utíchlo pre horezmienené protesty verných s klopami plnými červených vyznamenaní ... a naďalej pred mauzóleom stáli rady, ktoré ho chceli vidieť ...

keďže sa Putinovi končí volebné obdobie, už môže nechať veci voľnejší priebeh ... doba o nejaké desaťročie pokročila, ale ktovie, či už aj dozrela.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Za to viac než desaťročie sa predsa len Rusko o niečo zmenilo. Odstránenie Lenina z Červeného námestia znamená akési zavŕšenie jeho dekanonizácie a starí komunisti, ktorí by tomu chceli zabrániť už nemajú ten vplyv ako v postsovietskom období 90-tych rokov, viac Rusov dnes hľadá spásu v Putinovi, ktorý obnovuje veľmocenské postavenie Ruska a ukončil krízu Jeľcinovho obdobia. A zjavne sa ešte nechystá do politického dôchodku. Putinov vplyv by mohol byť postačujúci na to, aby dokázal zrušiť mauzóleum, a aj v prípade určitých protestov by to tentokrát asi mohlo prejsť referendom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Mám taký dojem, že váha síl vo svete sa začína meniť. USA sa oslabili vojnou v Iraku a Rusko ako keby sa to snažilo využiť.

 

Prednedávnom upevnilo svoju vlajku na dne Arktiky, čím demonštrovalo svoj nárok na ňu, oznámilo zámery na vybudovanie svojej raketovej obrany, ostro nesúhlasí s americkou raketovou obranou v Európe, explózia "zatúlanej" rakety alebo bomby poslala varovný signál Gruzínsku, podniká veľmi blízke prelety bombardérov popri amerických a európskych základniach, podniklo hackerský útok na Estónsko, kladie si podmienky pri preprave ropy a plynu do EU atď atď.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Predvčerom dolná komora štátnej dumy jednomyselne sa postavila za vypovedanie zmluvy o konvenčných silách v Európe. Je to odozva na snahy USA vybudovať radar a protiraketovú základňu v ČR a Poľsku. http://hnonline.sk/c1-22372390-putin-dal-zelenu-zbrojeniu

 

Pár týždňov predtým opakovane úspešne vykonali skúky interkontinentálnych rakiet Topol.

 

Čiňan už pre Rusov nie je problém. Spolupráca je veľmi tesná i vo vojneskej oblasti, dokonca sa už opakovane konali spoločné rusko-čínske manévre.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rusi by chceli , ale časy vychodneho bloku su tam,technika a technologie pokrocili a Rus roky preslapoval na mieste, nema sancu sutazit s amikmi a NATO, dokonca podla vyjadreni Sarozyho v Kongrese Francúzsko sa vracia do náručia najblizsieho spojenca -USA , takze zatial co západ sa zjednocuje Rusky medved ostava na tom rovnako a Cina je sice velký

a silny hráč, ale ako náplasť na ich boľačku straty postavenia-superveľmoc to asi nepomôže. US su už tak daleko, ze keby aj niekolko rokov preslapovali na mieste Rusi ich nedobehnu a to v nicom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jozef Rusko by som nepodceňoval ako protiváhu k NATO. Čo je to NATO? Vojská NATO nikdy nebojovali v žiadnej vojne, v Afganistane si nevedia rady s Talibanom, v Srbsku zbombardovali mosty a čínske veľvyslanectvo v Belehrade, armády NATO sú malé atď.

NATO resp. EU preto musí byť úplne jednotná, musí mať na všetko rovnaký názor a postoj. Iba tak sa môže hrať na svetového hráča.

 

Rusko vie čo si môže dovoliť a EU (NATO) je ticho.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

S teroristami sa tazko bojuje a v Afganistane ak si neziskaju na svoju stranu kmenovych vodcov nemaju sancu, ale nebral by som tento region ako neuspech NATO, sposob partizanskeho boja mal vzdy uspech a nemusime ist ani daleko do historie. Rusko nepodcenujem, iba tvrdim ze vo viacerych oblastiach zaostali a to aj tak v strategicky dolezitych , ako je letectvo,protiraketovy štít,raketove vojska,satelitne navádzanie....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nepovažujem misiu NATO za neúspech, ale dôležité je aby nezabudli na "úspechy" ZSSR v tejto krajine. Súhlasím s tebou že boj proti "partizánskemu terorizmu" je ťažký, ale NATO si musí uvedomiť, že ak bude strácať čas s talibanskými hordami tak teroristi môžu udrieť inde, kde NATO nebude pripravené. NATO má chrániť Európu a nie zasierať sa niekde v Pamíre s takou efektivitou akú predvádza. Je to bludný kruh. V Afganistane môže byť celé roky.

 

ZSSR tam bol vyše 9 rokov a čo vyriešil? Nič. ZSSR sa vojnou v Afganistane len vyčerpal, všetky prostriedky venoval na vojenský výskum, ostatné oblasti zanedbával. Vojna v Afganistane bola pre ZSSR dôležitá, jednak Rusi potrebovali v čele krajiny udržať komunistov, obmedziť vplyv (najmä radikálneho) islamu v krajine, zabrániť jeho šíreniu na sever k hraniciam ZSSR a koniec koncov aj potvrdiť štatút vojenskej veľmoci. Práve neúspech v Afganistane bol jedným z dôvodom ochabnutia jeho vojenskej sily, ekonomického úpadku a konečného rozpadu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov