Skočiť na obsah

Ruský medveď sa prebúdza


Sniper

Odporúčané príspevky

Celé zostrelenie ruského lietadla organizovcala CIA. Turci na to nemajú aby tam tak čakali (zosinchronizovali to) kedy Rusi udajne preletia cez územie Turecka aby ho mohli zostreliť. Pretože podľa ruských ale aj amerických udajov ruské lietadlo nepreletelo do Turecka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Leonkov: Americký AWACS naváděl turecké stíhačky na Su-24

awacs.jpg

Útoku Turecka na bombardér Vzdušných a kosmických sil Ruské federace (VKS RF) se zúčastnily USA a Saúdská Arábie, říká v rozhovoru vojenský expert, stálý autor časopisu Arsenál vlasti a specialista v oblasti působení vojensko-kosmických sil Alexej Leonkov.

Alexeji Petroviči, Vladimír Vladimirovič Putin nazval nevyprovokovaný útok turecké stíhačky na ruské letadlo vracející se na základnu po útoku na pozice IS „úderem do zad“. Souhlasíte s tímto hodnocením?

 

Jak by bylo možné nesouhlasit s prezidentem? Jen se mi zdá, že on kromě běžně používaného významu této fráze měl na mysli ještě další význam. Analýza totiž ukazuje, že napadení Su-24M2 ruských VKS bylo předem naplánované Tureckem a jeho vojenskými partnery. V tom případě už ale mluvíme o operaci „Úder do zad“.

 

Opravdu, na naše letadlo číhali v záloze turečtí stíhači, na zemi se rozmístila diverzně-výzvědná skupina zamaskovaná jako místní Turkmeni, včas byly na místo dovezeny filmové štáby CNN a FOX…

 

To je jen technické zabezpečení finále. Samotná operace začala daleko dřív. Po celý průběh působení ruských vzdušných sil v Sýrii rozvědka NATO neseděla se založenýma rukama. Probíhalo nepřetržité monitorování veškeré jejich činnosti prostředky kosmické, vzdušné i pozemní rozvědky. Na samotném napadení se podílelo několik komplexů rozvědky a zaměřovačů – minimálně 3 a také dva F-16 s nejnovějšími raketami AIM-9X.

 

Jak to všechno probíhalo?

 

Letadlo VVS USA Boeing E-3 Sentry AWACS vzlétl 24. listopadu z letecké základny Preveza v Řecku. Druhý E-3A vzdušných sil Saúdské Arábie vzlétl z letecké základny v Rijádu. Obě letadla plnila společný úkol – zjistit přesnou polohu letadel VKS Ruska. Oni také vybrali „oběť“. Americký E-3A měl zjistit režim radarového řízení zbraní Su-24M2, prověřit, zda se nachází ve stavu vyhledávání nebo už vyplnil úkol. Je známo, že AWACS může řídit akce letadel v boji a předávat palubní elektronice letadel a jejich navigačnímu systému data pro vedení boje.

 

To znamená, že měl zjistit, nakolik je letadlo chráněno?

 

Vypadá to, že ano. Jak víte, Su-24M2 se vracelo z operace a jeho palubní navigační systém pracoval v režimu „navigace“ v souladu s GLONASS, vracel se na základnu a nechystal se k nějaké akci. E-3 po celou dobu předával podrobné informace o Su-24M2 dvojici hlídkujících tureckých F-16CJ. Tato letadla se vyrábí speciálně pro Turecko. Jeho zvláštností je přítomnost počítače řídícího nový radar AN/APG-68 a plnícího roli druhého pilota-navigátora.

 

Ale takové informace nestačí na zaměření vysokorychlostního cíle. Použilo se ještě něco jiného?

 

Samozřejmě, přesnost zaměření stíhaček F-16CJ je doplňkově zajištěna pozemním komplexem protivzdušné obrany Patriot USA rozmístěným v Turecku a ještě přesněji jejich multifunkčními radary AN/MPQ-53. Komplex Patriot může pracovat s E-3 i s družicemi radioelektronické rozvědky MENTOR a není vyloučeno, že ve skupině satelitů je ještě KA „Geosat“. Přitom E-3 dávaly údaje, kde se naše letadlo ve vzduchu nachází, zjišťovaly jeho ešalon, rychlost, stav řízení výzbroje. Radar protivzdušné obrany Patriot pak spolu se satelity radioelektronické rozvědky MENTOR zaměřily telemetrii pohybu Su-24M2 ve vztahu k povrchu – to znamená, že vydaly přesně prognózovaný prostor objevení se našeho letadla vzhledem k hornatému terénu.

 

Zdá se, že turecké stíhačky absolutně přesně znaly, kde mají na naše letadlo čekat.

 

Jistě. Dvojice F-16CJ šly do prostoru v rozestupu 4 – 6 kilometrů a prakticky zblízka (!) vypustily raketu „vzduch – vzduch“ AIM-9X Sidewinder do zadní části ruského bombardéru.

 

Měli naši piloti šanci zachránit letadlo?

 

Ne. Šance posádky Su-24M2 uniknout zásahu byly rovné nule. Proti raketě AIM-9X s novou matriční infračervenou hlavicí samonavádění nemá Su-24M2 obranu.

 

A pokud by bylo doprovázeno stíhačkou?

 

Nyní už budou. Samozřejmě, tragédii by mohla zabránit dvojice Su-30SM majících ve výzbroji „Chibiny-U“. Ale nikdo nečekal úder do zad od spojence, tím spíš informovaného o detailech operací našim partnerům.

 

Máte na mysli „americké partnery“, ty samé, kterým patří Patrioty a AWACSy a také satelity patrně se účastnící v operaci?

 

Ano, s vysokým stupněm pravděpodobnosti. Turci nemají možnosti pro takovou pečlivou a velmi precizní práci. A nezapomeňte na druhý E-3 patřící letectvu Saúdské Arábie. Celý scénář proběhl velice rychle, šlo doslova o sekundy.

 

Opravdu všechno proběhlo tak hladce?

 

Turci se dopustili chyby, kvůli které se provokace zcela nepodařila. F-16CJ vyrazil na akci se zpožděním 2 minuty, když Su-24M2 už minul úsek sporné 68 kilometrů dlouhé oblasti na severu Sýrie (na její proletění potřeboval maximálně 1,5 minuty). Příkaz k útoku však F-16CJ nezrušily, proto vypuštění raket bylo provedeno později, než jak bylo výpočty stanoveno. Potvrzují to i záběry pádu Su-24M2, které se plánovaly jak z území Turecka, tak i ze Sýrie, nicméně „syrské“ záběry jsou daleko podrobnější. Zdá se, že právě to zachránilo našeho navigátora. Mohl se tak ukrýt ve křoví a čekat tam na pátrací oddíl.

 

http://www.eurasia24.cz/nazory/254-americky-awacs-navadel-turecke-stihacky-na-su-24

 

Ruský pilot údajne nebol mŕtvy hneď. Zomrel až po hrôzostrašnom mučení. Nevhodné pre slabšie povahy

http://www.hlavnespravy.sk/rusky-pilot-udajne-nebol-mrtvy-hned-zomrel-az-po-hrozostrasnom-muceni-nevhodne-pre-slabsie-povahy/715534

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Celé zostrelenie ruského lietadla organizovcala CIA. Turci na to nemajú aby tam tak čakali (zosinchronizovali to) kedy Rusi udajne preletia cez územie Turecka aby ho mohli zostreliť. Pretože podľa ruských ale aj amerických udajov ruské lietadlo nepreletelo do Turecka.

 

Pravdepodobnejsie je to, ze (a som to uz sem daval) jeden psychopat narazil na druheho psychopata. Myslim Putina a toho Tueckeho monarchu. Akurat ze Putin si taketo nieco prial a ten "nevzdelanec" z Ankary mu to splnil.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto mi poslali z česka:

 

Úředníci po celém Rusku jsou ve stavu paniky.

Úředníci po celém Rusku jsou ve stavu paniky. Prezident Vladimír Putin podepsal nový protikorupční zákon a jednu novelu. Tak o tomto si můžeme nechat jen zdát.
Máš ty, nebo členové tvé rodiny bankovní účet v zahraničí? V tom případě nemáš co dělat ve státní a veřejné správě. Okamžitě vypadni.
Dříve se to týkalo jen poslanců Státní dumy, dnes se to týká VŠECH úředníků RF od nejvyšší do nejnižší funkce.
Další novela podepsaná Prezidentem není o nic méně zajímavá.
Stačí, aby se některý poslanec či Senátor nebo dokonce municipální úředník opozdil s prohlášením o svých příjmech JE ZBAVEN MANDÁTU. Jinými slovy, je vykopán z útulného křesílka. Hodně závažná novela.

 

Ak je to pravda ani sa nedivým, že sú nervózni všetci koho sa to týka. No u nás by to neprešlo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game, od Starsieho nemozes chciet zdroj :)

 

Zdroj je je tu: 

http://www.novarepublika.cz/2015/12/urednici-panikari-putin-jim-pristrihl.html

 

Teda zdroj v zmysle, ze niekto nieco pisal na facebook.. Raz hadam Putin takto podpise aj vlastne nanebovstupenie.

 

Ale podme k veci:

http://www.transparency.org/cpi2014/results#myAnchor1

 

V indexe vnimania korupcie je Rusko na 136 mieste. Pre porovnanie, podla nas skorumpovane Slovensko je na 54 mieste, Cesko na 53.

 

dalsie data:

https://www.transparency.org/gcb2013/country?country=russia

 

V inom prieskume sa vyjadrovali firmy v akej miere museli uplacat v statnej sfere. Zaradenych je 28 najvacsich ekonomik sveta, Putinove Rusko skoncilo na 28 mieste:

http://www.transparency.org/bpi2011/results

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jeeej, toto som si vsimol az teraz? :)

Americký E-3A měl zjistit režim radarového řízení zbraní Su-24M2, prověřit, zda se nachází ve stavu vyhledávání nebo už vyplnil úkol. Je známo, že AWACS může řídit akce letadel v boji a předávat palubní elektronice letadel a jejich navigačnímu systému data pro vedení boje.

Su-24 nie je vybavena radrom, to by mohol "expert" vediet. Jedine co ma je terrain following radar, ktory jej ma umoznovat let v nizkych vyskach v noci (nap of earth flight). Ale nijaky bojovy radar, ktory bol schopny nieco zamierit. Riadit lietadla sa da aj zo zeme, GCI - ground controled interecpt, citovany "expert" by o tom mal vediet, pretoze sovietska doktrina PVO bola postavena na GCI, kde bol pilot predlzenou rukou kontrolora na zemi.
 

Vypadá to, že ano. Jak víte, Su-24M2 se vracelo z operace a jeho palubní navigační systém pracoval v režimu „navigace“ v souladu s GLONASS, vracel se na základnu a nechystal se k nějaké akci. E-3 po celou dobu předával podrobné informace o Su-24M2 dvojici hlídkujících tureckých F-16CJ. Tato letadla se vyrábí speciálně pro Turecko. Jeho zvláštností je přítomnost počítače řídícího nový radar AN/APG-68 a plnícího roli druhého pilota-navigátora.

Presnu polohu stroja mozu predavat aj pozemne prostriedky PVO, a na vzdialenost mensiu ako 160km to bez problemov zvladne aj AN/APG-68. AN/APG-68 je normalny pulse-doplerov radar a ulohou druheho pilota/navigatora nema nic, nie je to nejaka super vec vyrobena pre turecko.
 

Samozřejmě, přesnost zaměření stíhaček F-16CJ je doplňkově zajištěna pozemním komplexem protivzdušné obrany Patriot USA rozmístěným v Turecku a ještě přesněji jejich multifunkčními radary AN/MPQ-53. Komplex Patriot může pracovat s E-3 i s družicemi radioelektronické rozvědky MENTOR a není vyloučeno, že ve skupině satelitů je ještě KA „Geosat“. Přitom E-3 dávaly údaje, kde se naše letadlo ve vzduchu nachází, zjišťovaly jeho ešalon, rychlost, stav řízení výzbroje. Radar protivzdušné obrany Patriot pak spolu se satelity radioelektronické rozvědky MENTOR zaměřily telemetrii pohybu Su-24M2 ve vztahu k povrchu – to znamená, že vydaly přesně prognózovaný prostor objevení se našeho letadla vzhledem k hornatému terénu.

Nie je. Externe prostriedky mozu pomoct pri hladani ciela (kedze mozu predat informacie o polohe lietadlu), ale samotne zamerenie je 100% na radare v lietadle. Radar lietadla bude mat v hornatom terene lepsi prehlad, ako na zemi umiestneny radar patriotu, skus porozmyslat preco ;)
 

Jistě. Dvojice F-16CJ šly do prostoru v rozestupu 4 – 6 kilometrů a prakticky zblízka (!) vypustily raketu „vzduch – vzduch“ AIM-9X Sidewinder do zadní části ruského bombardéru.

Uz turci potvrdili aku raketu pouzili? Lebo ja som skor pocul o AIM-120C.
 
Celkovo nechapem o com cely tento clanok je, Turecko ma moderne letectvo, bolo by trapne ak by so vsetkymi prostriedkami, ktore ma k dispozicii nevedelo co sa im deje par km od hranic a potrebovali by na prehlad externu pomoc.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Rusko má hodne veľké starosti s lacnou ropou a kdečím okolo
 

Americký dolár je pre Rusov najdrahší v histórii. A euro sa nezadržateľne blíži k prekonaniu ďalšieho rekordu - 90-rubľovej hranice. V stredu večer sa euro na moskovskej burze predávalo za viac než 89 rubľov. Ešte viac než to, ako je na tom zahraničná valuta, ale ruských občanov znepokojuje, že lacných rubľov je tragický nedostatok. V rôznych častiach Ruska sa rušia zľavy, dotácie, sociálne projekty. Do ulíc už vyšli dôchodcovia, nasledovať ich chcú študenti, učitelia a zdravotníci.

Pritom protesty, ku ktorým už teraz dochádza v ruských regiónoch, sú podľa sociológov obyčajnou predzvesťou veľkých vzbúr. Sankcie a klesajúce ceny ropy doliehajú dramaticky na ruský rozpočet a situáciu prestali popisovať v ružových farbách dokonca aj členovia vlády. Napríklad aj ruský premiér Dmitrij Medvedev priznal, že je potrebné nájsť ďalšie zdroje príjmov a radikálne znížiť výdavky.

http://hn.hnonline.sk/svet-120/rusko-sa-ponara-do-krizy-dochodcovia-vysli-do-ulic-kremel-sa-boji-hladovych-vzbur-1052982

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to vojna hodnôt. Povedal by som - kultúrne-civilizačných hodnôt typu "východ"-"západ".

Európa aj Amerika ako hlavní nositelia civilizačných hodnôt súčasnosti ukázali svetu a teda aj Rusom, ako je možné si užívať nadbytok a pohodlie v masovej miere a tým vznikol základný háčik, za ktorý je možné Rusko uchopiť a podmaniť.

Je dobré, že Rusi jasne vidia, že veľa faktorov hovorí proti ich rozpínavosti, ale dúfam, že si nenechajú vziať svoju inakosť, aj keď voči civilizácii západu pôsobí istou mierou barbarsky.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

a to si ako predstavujes ten regulacny odstrel?.......podla ochranarov je ohrozeny druh chraneny zakonom.....alebo sa nachadza este niekde inde na Zemi?.....tym by sa vyriesila dilema zachovania druhu :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem ako d'ady ale skusenosti s ruskom hovoria ze s ruskom sa da jednat len z pozicie sily. Spoliehat sa na zmluvy a snahu vyriesit konflikty jednanim bez tejto nalezitosti nema dlhe trvanie.  Momentalne rusi de facto blokuju mariupol ako pristav a brania ukrajincom v jeho vyyuzivani.  A robia to preto ze si to mozu dovolit,  Dodavky protitankovych rakiet spravili pripadnu rusku ofenzivu nakladnejsiu,  dodavka nejakych torped by aj tu spravila ich snahy riskatnejsimi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

fakt ?   No podobny priklad mame pri spratleyho ostrovoch,   cina ich jednostranne vyhlasila za svoje a chce zatial monitorovat lodnu prevadzku,   tak im tam pravidelne plava americka flotila.   A to udrziava lodne trasy stale medzinarodne.

Ak teda mame problem s dodrziavanim zmluv, tak taka priatelska navsteva mariupola americkou flotilou by to mohla zmenit.  Tak nejako pochybujem ze by ju rusi chceli zadrzat.    

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mno.. Máme skúsenosti aj s "bratom Ukrajincom"..

Obávam sa že tu nejde o žiadny boj proti Ruskému medveďovi..

Ale o Porošenkov predvolebný boj proti jeho vlastnej Ukrajinskej opozícii..

Voľby sa blížia.. Prieskumy pre Poroša nevypadajú dobre..

Kopnime "medveďa" do zadku? Čo to spraví s pregerenciami?

A čo tak stanné právo potom vyhlásiť.. A pozatvárať pár opozičníkov za "zradu"?

Skončí Tymošenková nanovo v lochu?

https://eurozpravy.cz/zahranicni/evropa/240612-volby-ukrajinskeho-prezidenta-budou-drama-na-porosenka-a-tymosenkovou-dotira-bavic/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to sa ale vzajomne nevylucuje,  prejst dohodnutou  drahou do azovskeho mora napriek varovanou ruska ze dohody uz neplatia a kercsky prieliv je "uzavrety"   je skutocne oboje,   aj ukazka ze  ruskej jednostranne kroky nebude ukrajina respektovat a tiez sa dalo cakat ze rusko ich zastavi a to bude mozne pouzit.    Je to samozrejme symbolicke gesto podobne ako ked ruske vojnove lode  prechadzaju cez Bospor,  rusi to tam spustili a ukrajina si vybrala cas ked to pouzila.

na ukrajincov ale vieme zatlacit ( EU + USA), ale kto zatlaci na rusov ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

krym je zatial zmrazeny konflikt, toto je novy front vola sa azovske more, a ty navrhujes rusom ustupit a nechat ich nech si postupne obnovia zssr? tlacenie znamena spomenut vojenske dodavky ukrajine a sankcie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem ako d'ady ale skusenosti s ruskom hovoria ze s ruskom sa da jednat len z pozicie sily.

no ved som to napisal - rusky medved, namiesto toho, aby chrapal, tak si chodi po ovce do kosiara; zasluhuje minimalne 25 po riti

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov