Skočiť na obsah

Ľudia, ktorí si zaslúžia, aby sa o nich písalo - Slováci


arwiel

Odporúčané príspevky

Študent Strednej odbornej školy automobilovej v Košiciach Igor Žovtik (19) zostrojil robota, s ktorým zabodoval aj v Amerike.

 

Akými súťažami ste už prešli?

V októbri sme boli na spomínanej súťaži a tam sme obsadili štvrté miesto. Potom sme išli aj na ďalšie súťaže, kde sme prezentovali tohto robota a začali sme ho aj rekonštruovať, aby mal mohutnejšiu konštrukciu, pridávali sme aj nové senzory ako color (na farbu), distanc (na vzdialenosť) a podobne. Máme tam aj športovú kameru, takže dokážeme celý ten chod zaznamenávať fotografiami, takže som sa stále vracal k tomu snu.

Minulý rok v decembri sme vyhrali Festival vedy a techniky v Bratislave a tak sme získali postup na súťaž do Houstonu v štáte Texas v Amerike, kam sme odcestovali 7. mája tohto roku. Tam sme tiež obsadili štvrté miesto a získali sme čestné uznanie. Na tejto súťaži sa zúčastnili projekty z celého sveta, nebolo to špecializované na robotiku, ale na prostredie, energetiku a my sme patrili do kategórie engineering, teda strojárstvo.

Ako prebiehala súťaž v Amerike?

Bolo tam celkom fajn. Bola tam taká zdravá konkurencia, na niektorých sme sa pozerali spôsobom – tak naňho nemáme, ale ľudia tam boli veľmi milí a prívetiví, nemali sme tam pocit, že by sa niekto na druhých zle pozeral. Na tejto súťaži to bolo hlavne o tom, že si šli všetci užiť viac-menej ten výlet do Houstonu. Dokonca aj miestni, ktorých som spoznal, tak si to tam dobre užívali. Všetci sme tam boli v jednom hoteli, spolu sme boli aj v NASA centre, vo vedeckom múzeu, mali sme aj Social event – tam sme sa všetci stretli, zoznamovali a tancovali sme tam hromadne všetci Makarenu.

Zdroj:http://kosice.dnes24.sk/kosicky-student-s-tymto-robotom-zabodoval-aj-v-usa-vyhol-sa-tak-praktickej-mature-video-206155

 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

 

včera o 16:18

BRATISLAVA - Minister obrany SR Martin Glváč dnes prijal na pôde rezortu obrany Hanu Blažejovú, Vladimíra Šulka a Petra Korbu, ktorí boli ako prví na mieste nehody pádu vojenského vrtuľníka Mi- 17. Tragická nehoda sa stala 28. júla na východnom Slovensku.

http://www.topky.sk/cl/10/1493285/

 

Hanka a Vlado sú moji kamaráti a až včera som sa dozvedel o ich čine z TV novín... tajnostkári :thumbsup:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Peter Sagan

https://sk.wikipedia.org/wiki/Peter_Sagan

Famózny borec, ktorý potvrdil svoje cyklistické kvality, zviditeľnil Slovensko.

MAJSTER SVETA :klobuk:

 

 

Peter sa stal v roku 2015 spolu s bratom Jurajom súčasťou ruského tímu Tinkoff-Saxo pod vedením Olega Tinkova. Peter nastúpi v prvej časti sezóny na ôsmich pretekoch. Do kalendára boli zaradené preteky: Tour of Qatar, Tour of Oman, Tirreno-Adriatico,Milano_–_San_Remo, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem,Tour des Flandres, Grand_Prix_de_l'Escau, Paris - Roubaix, Amgen Tour of California, Tour de Suisse. Peter v tomto roku získal svoj prvý titul majstra Slovenska v časovke jednotlivcov medzi pretekármi Elite a obhájil titul majstra Slovenska v hromadných pretekoch. Vyhrať časovku aj preteky s hromadným štartom sa naposledy podarilo Matejovi Jurčovi v roku 2008. V júli Peter už štvrtý raz po sebe získal zelený dres na Tour de France. Veľkého víťazstva sa dočkal na MS 2015 v USA, kde sa stal v pretekoch s hromadným štartom po sólovom úniku 3 km pred cieľom, majstrom sveta.

Gratulujeme a veľmi pekne ďakujeme.

post-2385-0-32397500-1443682045.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

 

Slovensko získalo na festivale v Cannes prestížnu cenu za najlepší korporátny film Odysea energie, ktorý zvíťazil v konkurencii 700 snímok zo 40-tich krajín ho zvolili za víťaza v kategórii 3D film na udeľovaní Cannes Corporate Media & TV Awards 2015. Zdroj: http://aktualne.atlas.sk/slovensky-3d-film-triumfoval-na-festivale-v-cannes/showbizz/domace/

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 týždňami...

nadpriemerne inteligentný stredoškolák z Košíc Ivan Grega  prišiel na nový spôsob liečenia rakoviny:

 

Svoj projekt „Magnetické nanočastice a ich využitie v biomedicínskych aplikáciách“ obhajoval pred odborníkmi z hodnotiacej komisie.

„Zaoberám sa magnetickými nanočasticami. Študoval som hydrodynamické vlastnosti vybraných magnetických kvapalín z pohľadu magnetickej hypertermie. Metódy, ktorá môže byť úspešným liečebným postupom pri liečbe rakoviny,“ povedal nám Ivan Grega.

Magnetické nanočastice nachádzajú využitie aj v biomedicíne, napríklad na magnetickú hypertermiu. Je to liečebná metóda nádorových ochorení. Možno sa raz uplatní pri liečbe tejto choroby.

„Našli sme, spoločne s garantkou z UPJŠ, tri systémy, ktoré sú vhodné do organizmu. Vymedzili sme sa na nanočastice, ktoré neškodia. Ak uspejeme aj v ďalších meraniach, raz možno bude možné ich aplikovať do žíl pacientov. Tieto častice sa po aplikácii usadia práve v nádore, a keď ten dosiahne teplotu 45 stupňov Celzia, stačí to na degradáciu nádorových buniek. Ide o výskum novej formy liečby rakoviny. Pri liečení magnetickou hypertermiou ide totiž o selektívnu metódu. Teda obmedzuje sa iba na postihnuté tkanivo a zdravé nepoškodzuje ako chemoterapia či rádioterapia.“

 

 
v máji budúceho roka sa zúčastní na najväčšej a najprestížnejšej svetovej vedeckej súťaži pre stredoškolákov na svete - Intel ISEF. Uskutoční sa v arizonskom Phoenixe
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Vyučený stolár sám ručne vyrába topánky s celoživotnou zárukou

 

MAREK PAŽITNÝ sa narodil v roku 1981. Vyučil sa za stolára, má maturitu zo stavebnej priemyslovky. Od roku 2002 pracoval ako opravár obuvi v Bratislave, dodnes pôsobí ako obuvník vo Viedni. Pred ôsmimi rokmi začal vyrábať na mieru kompletne ručne robené luxusné topánky s doživotnou zárukou. Je ženatý, má päť detí, žije v Dunajskej Lužnej.

https://dennikn.sk/368933/vyuceny-stolar-sam-rucne-vyraba-topanky-celozivotnou-zarukou/

 

webstranka: http://pazitny.eu/sk/

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred týmto chlapom skladám klobúk.

aj z osobných dôvodov ... na ručne šitých topánkach sa celé desaťročia prakticky nič nezmenilo, ani nástroje, ani vosky, ani nite, ani nič. tam sa nemá čo meniť.

v dielničke s na mieru vyrobenými kopytami v regáloch a s vôňou kože som vyrástla.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

človek, o ktorom sa už hovorí, a možno už mohol byť slávny, keby...

 

Poznáte ten nový dopravný systém, ktorý má spojiť Bratislavu a Viedeň? Otázka z Korytárok nás neprekvapila. Informácie o doprave budúcnosti s názvom hyperloop sa z médií sypú už niekoľko mesiacov. Prvý s ním prišiel Elon Musk, známy ako zakladateľ Tesla Motors. Prekvapení zisťujeme, že eletrikár z Korytárok ho navrhoval už pred tridsiatimi rokmi.

http://naszvolen.sme.sk/c/20168801/hyperloop-napad-z-ameriky-elektrikar-z-korytarok-ho-navrhoval-uz-pred-tridsiatimi-rokmi.html

,,, keby sa neskartovali spisy v Patentovom urade ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

pred týmto chlapom skladám klobúk.

 

aj z osobných dôvodov ... na ručne šitých topánkach sa celé desaťročia prakticky nič nezmenilo, ani nástroje, ani vosky, ani nite, ani nič. tam sa nemá čo meniť.

v dielničke s na mieru vyrobenými kopytami v regáloch a s vôňou kože som vyrástla.

jeej, game, moji starí rodičia z otcovej strany sa tiež zaoberali výrobou topánok...obaja .- Zlíňania a potom Gottwaldovčania - robili síce u Baťu (pred vojnou) a vo Svite (po vojne), ale babka aj ako penzistka mala doma kopec dielcov, ktoré spracúvala a nosila potom ku kompletizácii do Svitu. na stole doma mala také dlhé ihly namontované, ani sme sa nemohli u nej naháňať, aby sme sa náhodou nenapichli na to. Tiež sme si to ako deti vyskúšali. A dedo vedel moc pekné botičky ušiť. Mojej mamke ešte keď sa s otcom len spoznali, ušil dvojo letných botičiek, boli veľm,i pekné a nosila som ich potom aj ja, ked mi noha do nich dorástla, až kým mi nevyrástla... a neskôr aj moja dcéra...botičky sú dodnes nositeľné a teraz akurát také letia. Jediný, komu by ešte mohli byť, je mladšia dcéra...tiež boli ručne šité na mieru. Ale vyzerá to, že ostanú ako pamätný predmet ochránené v skrini.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

 

Slovenskí neurochirurgovia medzi špičkou. Objavili novú techniku operácie mozgu

 

BRATISLAVA – Slovenským neurochirurgom sa podarilo vyvinúť novú bezpečnejšiu techniku operovania hlboko uložených nádorov v mozgu. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) s ňou už operovali desať pacientov. "Úspech, ktorý sa podarilo dosiahnuť tímu z Neurochirurgickej kliniky, potvrdzuje jedinečnosť a unikátnosť tohto pracoviska. Zároveň dokazuje, že i v skromnejších a náročných podmienkach poskytuje UNB kvalitnú a modernú medicínu," povedal riaditeľ nemocnice Miroslav Bdžoch.  Zdroj:https://aktualne.atlas.sk/slovensko/zdravotnictvo/slovenski-neurochirurgovia-medzi-spickou-objavili-novu-techniku-operacie-mozgu.html

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Slovenskí neurochirurgovia medzi špičkou. Objavili novú techniku operácie mozgu

 

videl som reportaz v telke

ak som to spravne pochopil, tak zistili, ze pristroj ktory pouzivaju, ma "skrytu" funkciu, ktora im umoznuje "lepsie vidiet" na to, co robia...

v ziadnom pripade nechcem znevazovat ich pracu, ale udajne o tom hejblatku nevedel ani vyrobca :D

ono, necudoval by som sa, je to prespikovane elektronikou s prislusnym softwarom a ako vieme, mnoho programopv v sebe skryva easter eggs

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

 

Do finále svetovej fotografickej súťaže Sony World Photography Awards sa podarilo prebojovať len 16-ročnému stredoškolákovi z Bystričian. Fotografiu Andreja Kiripolského Painless beauty vybrala porota z vyše 11-tisíc fotiek a ocitla sa tak medzi desiatkou najlepších v mládežníckej kategórii.

https://fici.sme.sk/c/20474119/fotka-16-rocneho-slovaka-sa-dostala-do-finale-svetovej-sutaze-kamoska-mu-pri-foteni-drvila-ruku.html

 

rad by som ale videl sirsi zaber jeho tvorby, lebo to, co je v clanku (vratane tej ocenenej), ma neoslovilo

nuz ale, uvidime, kam sa posunie dajme tomu o 5 rokov

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

niekto si z toho množstva médií mohol dať trochu práce s tým, aby aspoň zo desať fotiek by zozbieral od autora a uvereljnil.

nie sú nikde. ani vlastnú stránku nemá.

viem si predstaviť dva tri dôvody, prečo jeho fotka zapôsobila na porotu - tá bezbolestná krása vyzerá dosť bolestne. ten zvyšok ovšem zatiaľ nehovorí nič moc.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

tak neviem, ci zasluzia... aj toto je extremizmus - sportovy

 

 

Nový ženský svetový rekord na najťažšom behu na svete sa ocitol v slovenských rukách. Zaslúžila sa o to 47- ročná Bratislavčanka Kaneenika Janáková, ktorá dobehla po 48 dňoch 14 hodinách 24 minútach a 10 sekundách do cieľa najdlhšieho a najnáročnejšieho bežeckého podujatia na svete, 3100 míľového behu v New Yorku (4988 km), čím prekonala starý svetový rekord o viac ako 17 hodín.

http://www.dobrenoviny.sk/c/107516/slovenka-bezala-48-dni-vyhrala-najtazsi-beh-na-svete

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

Viac by sa malo písať o záchranároch, teraz v noci ako pozerávam na Dajto ten docu seriál 112, ja žasnem s akou luzou musia pracovať. To sa nedá ani opísať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viac by sa malo písať o záchranároch, teraz v noci ako pozerávam na Dajto ten docu seriál 112, ja žasnem s akou luzou musia pracovať. To sa nedá ani opísať.

mam kamarata, co lietal ako zachranar na vrtulniku, teraz robi na operacnom stredisku 112, dalsi jazdil na sanitke

da sa to opisat... ako kniha by to bol bestseller

zaner psycho, horor, atd. :(

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Včera boli zábery z Hlavnej stanici v BA, našli tam bezdomovca, bol v bezvedomí či čo, v nejakom delíriu, ako ho dali do sanitky, hneď smrad, že sa nedalo ani dýchať, dali mu dole kabát, košeľu, kokos všade samé červy, nohavice museli z neho zoškrabávať, čo ich mal už prirastené k nohám, bagandže mal obuté od novembra (natáčalo sa to niekde na jar). Ďalší sa zdrbal z lešenia, našli ho v kaluži krvi, tak ho zobrali do sanitky, hlavu obviazali, napichali ho injekciami, ten sa prebral, hneď začal zo seba všetko strhávať, normálne sa s nimi pobil, nech mu dajú pokoj. Ďalšia bezdomovkyňa si sanitku volá každý deň, lebo dúfa, že ju zoberú do nemocnice, kde si poleží pár dní na účet daňových poplatníkov, Ďalší ožran agresívny, zakrvavený, zavolali mu sanitku, tiež nech mu dajú pokoj, ani reverz im nechcel podpísať. Ďalší zavolá sanitku, že našiel ženu v pivnici dobitú, ale ani nepovie odkiaľ volá, kam majú ísť. Ďalší, vyžratý s bachorom, spravil sa mu opar pod pupkom, no tak si zavolá sanitku, záchranári len hlavami krútili, kvôli akým debilnám robia zbytočné výjazdy. 75% výjazdov sú tam zbytočné. Ale čo z luzou? Tí tie zbytočné výjazdy nemajú z čoho zaplatiť. Čo s takými? Len zavrieť niekam do kobky a majte sa radi.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...
Citát

Slovenské futbalové reprezentantky do 17 rokov odohrajú v závere júna v Lisabone dva pripravné zápasy proti rovesníčkam z Portugalska. V nominácii trénera Jozefa Jelšica nechýba ani hráčka MFK Vranov Ema Bilá.

https://www.vranovske.sk/skvela-sprava-ema-bila-nabera-smer-lisabon/?fbclid=IwAR0CzrcbaQTmUaabLnAeNjaUGUgW76zVEQIJ6nwmy-oAOiM4tUttwiFYJ4c

Talentované kočky. Držme im palce.

Poznám osobne Emku B., s číslom 7,  je mojej kamarátky dcérka. Od malička Emka s nami chodila na ihrisko, Emkin ocko hral futbal, môj muž bol futbalový manažér. Už ako malé dievčatko sa rada hrala Emka  s loptou, kopala s nadšením, pozorovali sme, že je talentovaná,  úspechy sú zakaždým milým prekvapením ..

 

 

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 23. 5. 2018 at 15:22, Sniper napísal:

Včera boli zábery z Hlavnej stanici v BA, našli tam bezdomovca, bol v bezvedomí či čo, v nejakom delíriu, ako ho dali do sanitky, hneď smrad, že sa nedalo ani dýchať, dali mu dole kabát, košeľu, kokos všade samé červy, nohavice museli z neho zoškrabávať, čo ich mal už prirastené k nohám, bagandže mal obuté od novembra (natáčalo sa to niekde na jar). Ďalší sa zdrbal z lešenia, našli ho v kaluži krvi, tak ho zobrali do sanitky, hlavu obviazali, napichali ho injekciami, ten sa prebral, hneď začal zo seba všetko strhávať, normálne sa s nimi pobil, nech mu dajú pokoj. Ďalšia bezdomovkyňa si sanitku volá každý deň, lebo dúfa, že ju zoberú do nemocnice, kde si poleží pár dní na účet daňových poplatníkov, Ďalší ožran agresívny, zakrvavený, zavolali mu sanitku, tiež nech mu dajú pokoj, ani reverz im nechcel podpísať. Ďalší zavolá sanitku, že našiel ženu v pivnici dobitú, ale ani nepovie odkiaľ volá, kam majú ísť. Ďalší, vyžratý s bachorom, spravil sa mu opar pod pupkom, no tak si zavolá sanitku, záchranári len hlavami krútili, kvôli akým debilnám robia zbytočné výjazdy. 75% výjazdov sú tam zbytočné. Ale čo z luzou? Tí tie zbytočné výjazdy nemajú z čoho zaplatiť. Čo s takými? Len zavrieť niekam do kobky a majte sa radi.

môj švagor dlhé roky robil záchranára,  ale veru sa s nimi nesral, keď sa niektorý aj pokúsil na neho vyskakovať, rýchlo ho spacifikoval. pri svojej impozantnej postave asi 2 metre a 100 kíl dostať od neho na hubu teda nič moc, rýchlo si to rozmysleli aj pod vplyvom alkoholu. A on pokojne aj zahučaL, nech sa správa slušne, lebo mu ešte priloží a nechá ho tam. Pri ňom každý skrotol jak baránok. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Je pekné, urobiť gesto – odniesť na rukách bežkyňu, ktorá má sen absolvovať maratón.

Ale dá sa pretek hodnotiť ako absolvovaný, keď pretekárka  neprešla celú trať "po vlastných" ... :hmmm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pre dámu to bol splnený sen, "prešla" cieľovou páskou na maratóne... :)


ináč je to sakra práce a tréningov, aby niekto zabehol maratón a potom dostane kŕč - podobne pochodila slávna britská bežkyňa Paula Radcliffe na svojom poslednom behu na londýnskych OH.... už nebola najmladšia, mal to byť jej posledný beh - kŕč, snažila sa, uplakaná odskackala za divákov a takmer aj zo športu...

ale pre pravidlá je cudzia pomoc  neplatná už od čias prvých novodobých OH a zavedenia podobných športov....

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...
  • Pred 2 týždňami...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov