Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

 

 

Dňa 4. 4. 2024 at 9:27, tyso pridal:

dopadaju,  neboj

Sám si tu v stredu priložil graf, podľa ktorého röntgenové a ani gama žiarenie nedopadajú na zemský povrch. Vďaka tenšej ozónovej vrstve dopadá na zemský povrch viacej UV žiarenia. Môžeš mi prezradiť čo sa stane z energiou tohto žiarenia?

Na velkosť albeda má vplyv aj uhol dopadu!

Albedo – Wikipédia (wikipedia.org)

Pri klimatických zmenách sa rieši iba dlhovlnné žiarenie vyžarované zemským povrchom a ktoré sa od molekúl CO2 odráža späť k zemskému povrchu.

Súčasťou slnečného žiarenia je aj dlhovlnné žiarene, ktoré sa od molekúl CO2 odráža späť do vesmíru. Vplyv CO2 na tok dlhovlnnej energie funguje obojsmerne a preto nárast koncentrácie CO2 v atmosfére Zeme nemá žiaden vplyv na klimatické zmeny!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hm,  priamo na grafe sa pise "Extrémne UV a röntgenové lúče sa vytvárajú (vľavo od zobrazeného rozsahu vlnových dĺžok), ale obsahujú veľmi malé množstvo celkového výstupného výkonu Slnka."   jednoducho ich je tak malo ze je problem to aj merat.  
A nie je jasne co sa pytas.   Ak nejake ziarenie dopadne na povrch, tak sa cast pohlti a to je teplo, cast sa odrazi.  A to plati aj pre UV ziarenie.

A k uhlu dopadu,   ano viem. Len to nema efekt k teme.  Za prve more nie je rovna vodna plocha a tak uhol slnka nie je uhol dopadu. A dalej sa bavime o lete (v zime je tam aj tak tma).

A kedze vplyv CO2 je meratelny a vypocitatelny, tak sa mylis.   To ze niecomu nerozumies, to nie je argument. Aj ked to budes opakovat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 21 hodinami, tyso pridal:

A k uhlu dopadu,   ano viem. Len to nema efekt k teme.

Čo klimatológom nepasuje do ich hypotézy, to ignorujú. Hoci sa na prednej strane vlny uhol dopadu zmenší, na zadnú stranu vlny nedopadá žiadne žiarenie. Roztopenie ľadovcov má zanedbateľný vplyv na teplotu.

Súčasťou slnečného žiarenia je aj infračervené žiarenie. Nárast koncentrácie CO2 v atmosfére nespomaľuje iba únik infračerveného žiarenia do kozmu, ale aj dopad infračerveného žiarenia na zemský povrch ktoré je súčasťou slnečného žiarenia. Prečo to klimatológovia ignorujú? Nárast koncentrácie CO2 v atmosfére Zeme nemá žiaden vplyv na klimatické zmeny!

Aj pri dopade UV žiarenia na zemský povrch vzniká teplo ktoré tiež klimatológovia ignorujú. Podobne ako CO2 aj ozón je skleníkový plyn čo tiež klimatológovia ignorujú.

Súčasný boj proti klimatickým zmenám nemá nič spoločné z klimatickými zmenami a ide iba o ekonomickú vojnu USA voči ekonomike EU i ostatným konkurenčným ekonomikám.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vladimir, okrem hypotez tu mas merania.   Aj druzicove merania na ktore si sa odvolal. Druzice meraju odrazene ziarenie z konkretnej plochy a tak si mozes najst data a overit ze sa mylis.   

A kedze opakujes nieco co uz tu pisal Tono,   tak skusim este raz vysvetlit,  
Zo slnka prichadza energia na roznych vlnovych dlzkach ale maximum je vo viditelnom  svetle ( vid graf co som dal, infracerveneho svetla je ovela menej,  naopak zem vyzaruje hlavne na infracervenom spektre.    Nikto to neignoruje, len na rozdiel od teba to aj pocitaju.  A  tiez nikto neignoruje ani fakt ze najvyznamnejsim sklennikovym plynom je vodna para. 
Takze len nechapes co hovoria a nerozumies co hovoria.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bol si niekedy v skleníku?

V celom skleníku je rovnaká teplota, dusno a bezvetrie, bez ohľadu na veľkosť skleníka, tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia i veľkosti albeda pôdy.

Ak by naozaj dochádzalo k zosilňovaniu skleníkového efektu atmosféry Zeme, mali by sa zmenšovať rozdiely teploty na zemskom povrchu a zároveň by mala klesať aj rýchlosť a ničivá sila vetra. Ako je možné, že medzi severnou a južnou časťou Európy sú rozdiely teploty od 20°C do 40°C?

Až keď začneš skleník vetrať, začnú sa zväčšovať rozdiely teploty i zrýchli sa pohyb vzduchu bez ohľadu na tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia. Rýchlosť vzduchu závisí od veľkosti vetracích otvorov. Aby sa mohli zväčšovať extrémy počasia, musí dochádzať k intenzívnejšiemu vetranie skleníka ktorý je tvorený atmosférou Zeme. Kto narobil do atmosféry diery, vďaka ktorým dochádza k zväčšovaniu extrémov počasia?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zatmenie Slnka sposobilo globalne oteplovanie!

Globalne oteplovanie sa bezne oznacuje za vinnika mnohych veci, ktore v lepsom pripade nie su preukazane, v horsom su to vylozene klamstva (napriklad globalne sucho alebo poziare). Umoznuje sa to relalizovat aj menej schopnym vedcom, ktory nemaju problem ziskat grant na projekt vplyv globalneho oteplenia na XYZ.

Niekedy sa toto tvorive nadsenie znacne prestreli, ako v prestiznej americkej relacii "The View" televizie ABC, kde uz globalne oteplovanie prehlasili zodpovedne aj za zatmenie Slnka:

"They're Insane!" - The View Host Claims Solar Eclipse Caused By Climate Change

Aby nikdo nezostal na pochybach, ze islo o ojedinele zblbnutie, Youtube pohotovo priradil tomuto videu tematicky link na klimaticke zmeny: :zubiska:

Quote

Context:

Climate change

United Nations Climate change refers to long-term shifts in temperatures and weather patterns. Human activities have been the main driver of climate change, primarily due to the burning of fossil fuels like coal, oil and gas.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak chceme vediet, ake spolahlive su predpovede na 20 rokov dopredu, treba si pozriet predpovede spred 20 rokov a skontrolovat ako vysli.

Tato tema zacala zacal pred skor 20 rokmi touto predpovedou z Pentagonu:

On 1/18/2007 at 1:35 PM, Sniper said:

mnohé európske mestá sa ocitnú pod vodou v dôsledku stúpajúcich hladín morí a Británia bude mať už do roku 2020 "sibírske" podnebie.

Ukrem utopenych miest mame mat hladomor, nedostatok vody a energie, viest kvoli nim vojny a byt na pokraji anarchie.

 

On 1/18/2007 at 1:35 PM, Sniper said:

Randall povedal Observeru, že hrozí, že potenciálne dopady rýchlych klimatických zmien vyvolajú globálny chaos. Dodal, že je pravdepodobne už príliš neskoro na to, aby sa dalo zabrániť katastrofe.

Nepride vam to "uz je prilis neskoro" nejake povedome?

 

On 1/18/2007 at 1:35 PM, Sniper said:

Vďaka Golfskému prúdu sú podmienky na život v Európe ešte v dnešnej dobe takmer ideálne. ... V dôsledku globálneho otepľovania, spôsobeného okrem iného aj deravou ozónovou vrstvou, však dochádza k rozpúšťaniu arktických ľadovcov a voda z nich mení smer morských prúdov, Golfského nevynímajúc. A to je začiatok konca európskeho tepla.

Ako pekne sa da vysvetlit nieco, co je totalny blud. Vyslo to uplne naopak, Europa sa voci celosvetovemu priemeru oteplila.

A potom sa utnu aj posledne nitky spojenia z vedou a zacne sa vestit:

  • V roku 2007 silné búrky zničia pobrežie Holandska, ktoré sa stane neobývateľným. Mestá ako napr. Haag zmiznú z máp sveta.
  •  Medzitým približne v roku 2012 sa obyvateľstvo Škandinávie v dôsledku prudko zhoršenej klímy vydá smerom na juh, v čom sa mu bude snažiť zabrániť zvyšok .
  •  Rok 2018 sa stane rokom vstupu Ruska do a poskytne jej energetické zdroje.
  •  2022 - konflikt medzi Nemeckom a Francúzskom o prístup k Rýnu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dobre, je to mimo. Len to nebola klimaticka predpoved ale futurologia,   v anotacii sa pise "Vytvorili sme scenár zmeny klímy, ktorý aj keď nie je najpravdepodobnejší, je mozny  a ohrozil by národnú bezpečnosť Spojených štátov spôsobmi, ktoré by sa mali okamžite zvážiť."   

Ale moznost ze sa zastavi alebo spomali  Golfsky prud existuje, ci ?   https://www.space.com/gulf-stream-weakening-certain-global-ramifications
Mozes povedat ze je nevedecke to predpovedat,  ale sotva to vies vylucit kedze sa meratelne spomaluje.  A tak ak sa niekto zacne zamyslat co to bude znamenat, to sa mi nezda sialene.  
Samozrejme ze to nenapisal Pentagon ale napisali to PRE Pentagon a v mediach to bolo vitane katastroficke osviezenie.   Mas ale pekneho straw mena,   lahko sa zhadzuje praca, ked sa uvodny predpoklad nenaplnil.

takze mozes kontrolovat predpovede aj 50 rocne
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2019GL085378

 

len "sine ira et studio"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

14 hours ago, tyso said:

Ale moznost ze sa zastavi alebo spomali  Golfsky prud existuje, ci ?

Samozrejme, rovnako ako existuje moznost, ze zajtra bude invazia mimozemstanov. To sa tiez neda vyvratit, je to skratka uplne nepriestrelne. :zubiska:

Tvrdenia o zastaveni Golfskeho prudu patrili kedysi k cisto konspiracnym teoriam. Alarmisticki klimatologovia si k nim ocividne hladaju cestu...

Zaujimave je, ze este pred takymi 10 rokmi, si klimatologovia priznavali, ze im modely nevychadzaju. Argumentovali tym, ze vylepsili, a ze vraj uz vychadzat budu. Pripadne, ze teraz sice nevychadaju, ale dlhodobejsi vyvoj do roku 2100 vraj vyjde. No a teraz zrazu vychadzaju dokonca aj tie modely, o ktorych sa predtym priznali, ze im nevychadzaju.

Samozrejme, ze ked sa spravi vhodna uprava ala "hide the decline", tak to zacne vychadzat. Clanok je z vedeckeho hladiska bezcenny brak, jeho jedinou ulohou je presvedcit (s)proste masy, co sa mu ako vidime na Tysovi ocividne dari.

Keby sa konecne alarmisti aspon medzi sebou dohodli, aky je vlastne ten ucinok CO2, kem im udajne tak bohovsky vychadza. Podla poslednej spravy IPCC moze zvojnasobenie CO2 sposobit narast rovny hocicimu medzi 1.5 'C a 8 'C, co je neistota skoro na urovni radu. Ale hlavne, ze im modely vychadzaju...

14 hours ago, tyso said:

dobre, je to mimo. Len to nebola klimaticka predpoved ale futurologia

Mimo ale su aj mnohe klimaticke predpovede. Napriklad tie, co predpovedali roztopenie Arktickeho ladu v roku 2012 a potom to posuvali do nasledujucich rokov. Alebo ta, co predpoveda uplne roztopenie Himalajskeho ladovca do roku 2035.

Svojho casu som chcel sem napisat zoznam predpovedi, ktore nevysli, neraz aj klimatickych predpovedi od najpoprednejsich klimatologov, ale nebol na to cas. Snad sa niekedy zadati.

14 hours ago, tyso said:

Mas ale pekneho straw mena,   lahko sa zhadzuje praca, ked sa uvodny predpoklad nenaplnil.

Netusim ako je tam u vas u alarmistickych sarlatanov. Ale ak sa v exaknej vede konstatuje fakt, ze predpovede sa rozchadzaju s realitou, nazyva sa to kriticke hodnotenie, nie lahke zhadzovanie. Dneska su podobnych nezmyslov plne media,  Gretka tiez cakala na koniec sveta, o ktorom pocula od vedcov - a nejak sa nedockala.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov