Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

chorche, zrejme aj iný majú svoj názor na veci ... pardon, aj iné vedecké kapacity ...

a ako to vyzerá momentálne, napriek katastrofickým scenárom bude pravda niekde uprostred

 

správa z Paríža od klimatológov : vybraté z tohto článku : http://www.sme.sk/c/3127996/Za-oteplovanie-moze-clovek.html

 

Klimatológovia ohlásili definitívny koniec veku našej klimatickej nevinnosti. Dopracovali sa až k 90-percentnej istote, že človek po prvý raz v histórii Zeme spôsobuje globálne otepľovanie. To ešte viac skomplikuje mnohým ľuďom ich život a ďalej ohrozí mnohé živočíšne druhy.... tón dokumentu je v porovnaní s poslednou správou z roku 2001 varovnejší. Podľa klimatológov je totiž výrazne zrejmejšia zodpovednosť človeka za globálne otepľovanie....

 

zo správy :

Po šesťročnej práci vedci dospeli k záveru, že priemerná teplota na Zemi sa môže do konca tohto storočia zvýšiť najpravdepodobnejšie od 1,8 až do 4 stupňov Celzia (krajný scenár hovorí o zvýšení až o 6,4 stupňa). Na štúdii sa podieľalo 3750 klimatických odborníkov, združených v Medzivládnom paneli pre zmeny klímy (IPCC).

 

Otepľovanie klimatického systému je podľa správy nepochybné. Svedčí o tom vývoj priemerných teplôt ovzdušia i oceánov, pokračujúce topenie ľadovcov, najmä na póloch, aj rastúca priemerná úroveň hladiny oceánov. Autori dokumentu pripomínajú, že jedenásť z posledných dvanástich rokov figuruje na rebríčku najteplejších od roku 1850, keď sa o tom začali viesť záznamy.

 

Od obdobia 1850 - 1899 do 2001 - 2005 teploty vzrástli v priemere o 0,76 stupňa Celzia. V priebehu 20. storočia stúpla podľa odhadu IPCC hladina morí asi o 17 cm. Tento rast by mal pokračovať v 21. storočí o ďalších 18 až 59 centimetrov.

 

 

asi toľko IPCC ...

 

a vyjadrenie hydrológa .... jedného odborníka z mnohých :

 

Hydrológ: Nie je to jasné

Príroda ešte môže prekvapiť, správa o klimatických zmenách je jednostranná, myslí si slovenský odborník.

 

O názor na správu IPCC sme požiadali ALEŠA SVOBODU, vedeckého pracovníka Ústavu hydrológie SAV.

Ako vnímate správu IPCC ako odborník v oblasti hydrológie?

 

„Ako jednostrannú. Mnohé závery klimatológov, týkajúce sa zmien klímy, totiž vychádzajú z výsledkov modelovania globálnej cirkulácie atmosféry. Tie sa však týkajú nielen teplôt, ale aj zrážok. A všetky modely predpovedajú okrem oteplenia aj zmeny ďalších charakteristík klímy (okrem iného nárast zrážok a ich variability). Scenáre vývoja klímy teda nemusia byť také jednoznačné, ako ich prezentuje IPCC.“

 

Zhodnete sa s klimatológmi, že globálne otepľovanie je neodvratné?

 

„Nie, nezhodnem. Ide o jav, ktorého podstatu detailne nepoznáme. Výkyvy klímy na obe strany, zdokumentované v stovkách kroník, boli aj v čase, keď človek produkoval zlomok dnešných skleníkových plynov, na Zemi žil zlomok dnešnej populácie a vegetačný kryt bol takmer celý pôvodný. Odpovedám protiotázkou: Rozumieme už dobre mechanizmom zmien v celej ich zložitosti?“

 

Aký vplyv v najbližších 10 - 20 rokoch môže mať globálna zmena klímy na Slovensku?

 

„Ťažká otázka. Ako hydrológ sa vrátim k tomu, že zmeny odtoku sú vždy následkom zmien celého komplexu klimatických prvkov, najmä teploty a zrážok. Termínovaná predpoveď odtoku na obdobie 10 - 20 rokov pre také variabilné procesy nie je možná. Ak sa uskutoční niektorý zo scenárov predpovedajúci zvýšenie globálnych teplôt a variability zrážok, bude treba rátať aj so zvýšením variability odtoku vrátane jeho extrémov aj v dlhšom období. Čeliť takýmto javom možno iba rozsiahlymi zásahmi do životného prostredia. Takým je vytvorenie ovládateľných akumulač­ných priestorov – nádrží. Pôda, vegetačný kryt a atmosféra potrebné objemy vody nedokážu akumulovať. Okrem toho nie sú ovládateľné v čase a priestore. Príroda nám ešte môže pripraviť nejedno prekvapenie, o ktorom teraz ani len netušíme.“

 

 

tento článok Michala Ača som si dovolila prekopírovať, nie je tam copyright, pretože po čase zo Sme zmizne - teraz je na linku : http://www.sme.sk/c/3127821/Hydrolog-Nie-je-to-jasne.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto je ešte zaujímavejšie:

 

Lobisti núkajú vedcom peniaze ak spochybnia správy IPCC

 

Londýn 2. februára (TASR) - Lobistická skupina, financovaná jednou z najväčších ropných spoločností sveta, ponúkla medzinárodným vedcom, ekonómom a politickým analytikom tisíce dolárov za spochybnenie záverov najnovšej správy OSN o klimatických zmenách. Informoval o tom dnes britský denník Guardian.

 

Príslušné ponuky rozposlal expertom z Británie, USA a ďalších krajín Americký inštitút pre podnikanie (AEI), dotovaný texaskou ropnou firmou ExxonMobil, ktorý má silné väzby na administratívu amerického prezidenta Georgea W. Busha.

 

Inštitút ponúkol každému z oslovených odborníkov finančnú odmenu až 10.000 dolárov (asi 268.000 Sk) za napísanie článkov, zdôrazňujúcich nedostatky dnes zverejnenej správy Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny (IPCC).

 

 

Slovenský hydrológ pravdepodobne svoj podiel už dostal :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slovenský hydrológ neviem či svoje dostal, že sa petrolejárske firmy snažia o opačné dôkazy, je akosi prirodzené

premýšľala som nad tým, že zrejme zatajujú progresívnejšie metódy pohonov, nie benzínom a naftou, samozrejme zisky a zisky v prvom rade ...

že ponúkajú odmenu za správu vyvracajúcu katastrofálne vízie, je z ich strany prirodzené

koniec koncov, prečo by to nerobili

ich hlavný šéf, nimi platený a medzi nich patiaci, na to zvysoka kašle, americké plytvanie a ich spotreby, taká totálna zbytočnosť ako Kjótsky protokol, ...

takže prezident Bush - kúsok z článku http://www.euractiv.sk/ekonomika-a-euro/cl...etko-po-starom:

 

"

Nové návrhy amerického prezidenta v oblasti energetiky však tieto očakávania nesplnili. Návrhy sumarizované pod názvom „Dvadsať za desať“ (20% zníženie spotreby benzínu počas nasledujúcich 10 rokov) sa zaoberajú najmä otázkou „energetickej bezpečnosti“ USA, už menej klimatickými zmenami.

 

Opatrenia obsahujú:

 

Masívne zvýšenie investícií do využívania alternatívnych palív (najmä etanolu) do roku 2017: súčasný cieľ (stanovený v Zákone o energetike z roku 2005) 7,5 miliardy galónov palív z obnoviteľných zdrojov do roku 2012 bol zvýšený na 35 miliárd galónov.

Posilnenie federálnych štandardov v oblasti palív zvýšením efektívnosti automobilov a nákladných áut o 4% ročne.

Tretím návrhom Bushovho plánu je zdvojnásobenie strategickej rezervy benzínu v USA do roku 2027. V súčasnosti má 691 miliónov barelov, čo sa rovná 55 dňom čistého dovozu. Zvýšenie by poskytlo 97 dňovú „ochrannú zónu“ v prípade veľkého výpadku dodávok. Podľa pravidiel EÚ by členské krajiny mali mať rezervu minimálne na 90 dní.

 

V oblasti znižovania emisií skleníkových plynov z elektrární a domácností (čo sú asi dve tretiny celkového množstva) nepadli žiadne nové návrhy. Jeho vláda sa zaviazala k zníženiu intenzity skleníkových plynov (množstva skleníkových plynov na jednotku ekonomického outputu vyjadrenú v pomere k HDP) o 18% pred koncom 2012. Spojené štáty však spoliehajú na technologický pokrok – odmietajú akékoľvek záväzné limity, do vedeckých a výskumných programov spojených s klimatickými zmenami chcú investovať 29 miliárd dolárov."

 

skutočne vie niekto z tých rokujúcich klimatológov povedať, čo sa v skutočnosti deje ? zrejme to budeme vidieť s odstupom, rovnako ako "malú dobu ľadovú" ...

ako to vlastne je ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

-S bubnom na zajace! Nemozeme si zatvarat oci a tvarit sa, ze sa nic nedeje. Ale taketo katastrofalne scenare zbytocne robia zmatok v hlavach slabsich povah.

-Akoze nikoho nezaujima, ze v 16. storoci tu bola mala doba ladova a teraz kazdy vykrikuje nad niekolkymi stupnami celsia smerom do plusu....

-Tatarsky vpad bol v rokoch 1241 - 1242 a mala doba ladova bola v nejakom 16. storoci, ak sa nemylim....

-game: Citam vsetko, ale mne to vobec nekoresponduje s predtym napisanym, preto som povazoval za dolezite zdoraznit rozdiel.

AW: Nastudujem detaily, ak ich najdem, ale trvam na svojom, trvalo to mozno tak 100 rokov.

-Ajk sa snazi, dobre, konecne mame k tym zimnym burkam jasnejsie, lebo vo Zvolene dobre slahalo....

-To si necital o stromoch, ale kravach.

-Ignatius: Ak najdes link, daj ho sem, ak nie, tak aspon uved tu studiu, nech si to mozem precitat, lebo mne sa to zda totalne z cesty.

-Chces teda povedat, ze rapidny sklenikovy efekt tu bol v casoch omnoho vacsieho zalesnenia planety este nedavno, ked sa v Amazone, napriklad, netazilo?

-Mudra veta, ale dal by som to skor do suvisu s aktivitou sopiek a prdiacimi kravami.

-game: Jedna vec je nazor, druha publikovat polosialene clanky, odporucam obratit sa na niekolko mnou vyssie napisanych namietok.

chorche, čo veta, to príspevok - na ktorý, dobre, budem ťa citovať presne : na ktoré tebou napísané príspevky sa mám konkrétne obrátiť ? :) :lol: :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chorche, čo veta, to príspevok - na ktorý, dobre, budem ťa citovať presne : na ktoré tebou napísané príspevky sa mám konkrétne obrátiť ?

Chces teda povedat, ze rapidny sklenikovy efekt tu bol v casoch omnoho vacsieho zalesnenia planety este nedavno, ked sa v Amazone, napriklad, netazilo?

chorchce, nechcem teda povedať nič také

ako zázračne vieš neodpovedať na položenú otázku, je obdivuhodné ... vždy sa ti to podarí :-)

 

o klimatických zmenách sa dlhé roky objavujú najrozličnejšie štúdie a predpovede a dohady a zasadajú odborníci a sledujem to určite dlhšie, než si ty na svete - takže už tu bolo od návratu ľadovej doby, návratu malej ľadovej doby, skleníkového efektu, zmien spôsobených človekom, ozónových dier, zošednutia nádhernej modrej planéty z vesmíru, evidentné znečisťovanie oceánov, klčovanie pralesov, zmeny všetkého, čo človek môže zmeniť ... až po Kjótsky protokol, v Rusku vypúšťanie prebytočnej nafty len tak hocikde, kam vytečie, v Amerike plytvanie a zárobky / pravdaže už aj v Rusku / .......

 

ty si napísal zopár svojich jednovetových sentencií a večných právd, ja som sa spýtala, ktorú si mám teda vybrať ... takže čo teda chcem na základe toho povedať ? hm ? :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Chces snad oponovat alebo potvrdit vybranu vetu?

môžem sa opovážiť oponovať ? môžem to risknúť ? :lol: diskusia sa tu nádherne stráca vo večných pravdách, ktoré sa zmestia do jednej vety ... je to hodne na škodu, pretože toto je diskusné fórum...

 

nespochybňujem tvoje znalosti, ale ukáž mi z nich niečo ... rozhodne mi nestačí jedna veta - kde vidíš problém ty, prečo to tak vidíš, kde je možné riešenie, nie je na to neskoro? plnia takéto zasadnutia klimatológov účel ? ... je tu x otázok, ktoré môžeš zodpovedať ... tak diskutuj ...

jedna veta v každej téme nie je diskusia

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jedna presna veta vyvazi omnoho viac zbytocnych slov, naco balast? Mozes s vyssou vetou oponovat alebo suhlasit, nech sa paci. Zasadnutia klimatologov a ich vyskum maju zmysel, ale preco chodit po cestach, ktore nevedu nikam a daju sa zavrhnut jednou vetou, vid vyssie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

našla som v Sme v článku o globálnom otepľovaní prehľadne zostavené, ako sa vedci dopracovali k dnešným predpovediam / dávam tú časť článku sem, lebo to po čase zo Sme zmizne do útrob archívu /

 

Časová chronológia výskumu globálneho otepľovania

 

1827

Francúzsky vedec Jean-Baptiste Fourier ako prvý spomenul termín skleníkový efekt, fenomén, pri ktorom atmosférické plyny zadržiavajú slnečnú energiu, čím sa zvyšuje teplota povrchu Zeme, keďže teplo nemôže unikať späť do kozmu.

 

1896

Švédsky chemik Svante Arrhenius zistil, že spaľovanie fosílnych palív (ropa, plyn, uhlie) produkuje oxid uhličitý, jeden zo skleníkových plynov.

 

1958

Americký vedec Charles David Keeling zistil, že koncentrácia oxidu uhličitého v atmosfére každoročne narastá, pričom ako príčinu určil prudký priemyselný rast po 2. svetovej vojne.

 

 

1970-1979

Európski a americkí vedci postupne identifikovali aj ďalšie plyny spôsobujúce skleníkový efekt - metán, oxid dusičnatý, chlorokarbón.

 

 

1979

Správa americkej Národnej akadémie vied tvrdí, že skleníkový efekt spôsobuje globálne otepľovanie a varuje, že politika vyčkávania povedie k štádiu, kedy už bude neskoro konať.

 

 

1988

Bol založený Medzivládny panel o klimatických zmenách (IPCC) pod patronátom OSN. Jeho úlohou je merať a analyzovať globálne otepľovanie.

 

 

1990

Prvá správa IPCC hovorí, že množstvo skleníkových plynov, ktoré vytvárajú ľudia, v atmosfére narastá, a predpovedá, že tento nárast spôsobí globálne otepľovanie.

 

 

1992

Na summite v Riu de Janeiro OSN vytvorila Konvenciu o klimatických zmenách a vyzvala na dobrovoľné znižovanie emisií skleníkových plynov.

 

 

1995

Druhá správa IPCC konštatuje, že koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére ďalej narastá. "Získané dôkazy ukazujú zrejmý vplyv človeka na globálnu klímu."

 

 

1997

Krajiny Konvencie o klimatických zmenách podpísali Kjótsky protokol, ktorý od priemyselných krajín žiada, aby do roku 2012 znížili emisie šiestich skleníkových plynov o 5,2 percenta v porovnaní s úrovňou v roku 1990.

 

 

2000

Deväťdesiate roky sú definované ako doteraz zaznamenané najteplejšie desaťročie.

 

 

2001

Podľa tretej správy IPCC globálne otepľovanie spôsobuje pravdepodobne ľudská činnosť, hoci vplyv na klímu nevie odhadnúť. Predpovedá, že do roku 2100 sa globálna atmosférická teplota zvýši o 1,4 až 5,8 stupňa Celzia a úroveň morí stúpne o 0,09 až 0,88 metra.

 

USA, ako najväčší producent skleníkových plynov, odmietli ratifikáciu Kjótskeho protokolu s tvrdením, že je príliš nákladný pre ekonomiku.

V novembri sa signatári Kjótskeho protokolu dohodli na pravidlách zmluvy.

 

 

2004

Rusko ratifikovalo Kjótsky protokol, čo umožnilo jeho vstup do platnosti.

 

Medzinárodná agentúra pre energetiku konštatovala, že najväčším producentom oxidu uhličitého sa stala Čína.

 

2005

16. februára začal platiť Kjótsky protokol.

 

 

2006

Nové štúdie naznačujú, že klimatické zmeny sa už začali topením ľadovcov v Alpách, Grónsku a na Severnom póle.

 

Správa Brita Nicholasa Sterna tvrdí, že globálne otepľovanie spôsobí škody vo výške 20 percent svetového hrubého domáceho produktu.

 

 

2007

Britskí vedci predpovedajú, že rok 2007 bude doteraz najteplejší.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Nebude! Som o tom na 100% presvedceny! Pretoze suvisle merania teploty sa robia tak 200 rokov. Z obdobi predtym mame len nepresne udaje, ale vsetko nasvedcuje tomu, ze v minulosti bolo na Zemi omnoho teplejsie. A ziadne sklenikove plyny za to nemozu, aspon nie tie, ktore vyprodukovala ludska cinnost. Ako mozu mat hned vsetci po ruke samozrejme scenare, ked presne merania su tu len niekolko chabych desatroci?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Lidé ohřívají zemi. Jistě jste už o tom něco slyšeli. Pokud okamžitě všichni nepřestaneme létat letadly, jíst maso a nejlépe i vycházet z domu, v dohledné době se všichni uvaříme. Ať chceme, či nikoliv, představa globálního oteplení prorostla naší kulturou. Přesto se v krásném otepleném světě začínají tu a tam objevovat trhlinky...

 

Viac TU. Niektoré argumenty sú celkom pekné.

 

 

A inak medzitým sa nám objavilo aj spochybnenie globálnej teploty, ale to len spomeniem, link sa mi hľadať nechce. Išlo o to, že je to dosť nanič ukazovateľ, pretože môže na rôznych miestach planéty prísť k relatívne veľkým výkyvom teplôt, ktoré môžu mať vážn dopady, no pritom sa globálna teplota nemusí vôbec pohnúť, keďže ide vlastne len o akýsi priemer teplôt nameraných po celom svete. A naopak, ak príde k relatívne malému výkyvu na nejakom mieste a ten sa prejaví, hneď sa bude biť na poplach. Záver toho vedca bol, že treba zaviesť dáky lepší spôsob, ako sledovať teplotu na Zemi a ohrievanie, lebo toto je nanič...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ignatius To sa berie takto: Ako priemer teploty na celej Zemi. To, ze u nas su fakt horuce leta a niekde v Etiopii sa priemer teploty za rok zvysi tak o stotinku neznamena, ze tu nie je globalne oteplovanie. Ale zvlast tomu neverim, clovek do istej miery moze za zvysovanie podielu sklenikovych plynov, ale nie za vsetky, je to do istej miery aj prirodzeny proces, takze pokial nebudeme mat dalsie merania, sme mimo!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To spochybnenie globálnej teploty nespochybňuje otepľovanie, ale upozorňuje, že treba objektívnejšiu veličinu nájsť, pretože táto je dosť nanič. Neodzrkadľuje objektívne, ako veľmi k otepľovaniu dochádza a prakticky sa nedá použiť na odhad následkov...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Mna uz naozaj vytacaju hlupaci typu Klaus, ktori odmietaju preukazatelne fakty, im ked budeme tvrdit, ze zlta je zlta, tak just budu tvrdit, ze je fialova, lebo chcu vidiet fialovu a kaslu na to, co vidia. To je chore! Klimaticke zmeny tu su a neda sa pred nimi zatvarat si oci....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov