Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

tzv elity nám tu predkladajú CO2 ako hlavného nepriateľa krajších európskych zajtrajškov, a vraj sa máme uskromniť ... všetci

Citát

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová čelí kritike za to, že pri svojich 34 oficiálnych cestách mimo Bruselu použila až 18-krát súkromné lietadlo. Uviedol to vo štvrtok bruselský denník The Brussels Times s odkazom na tohtotýždňový článok britských novín The Telegraph, ktorý v posledných dňoch prebrali viaceré európske médiá.

Článok bol zverejnený po začiatku klimatického samitu OSN v Glasgowe (COP26). Von der Leyenová na podujatí vyhlásila, že ľudstvo by malo vynaložiť všetku svoju snahu na obmedzenie globálneho otepľovania na maximálne 1,5 °C oproti stavu z predindustriálnej éry.

https://dennikstandard.sk/133237/leyenova-a-klima-sukromny-tryskac-vyuzila-18-krat-letela-aj-z-viedne-do-bratislavy/

Citát

Paradox samitu o klíme: účastníci prileteli na stovkách súkromných lietadiel, ktoré produkujú obrovské množstvo emisií.

Kritika sa objavila vo viacerých médiách po tom, ako na konferenciu o zmenách podnebia začali prichádzať desiatky tryskáčov. Bolo ich približne štyristo.

Aktivista Matt Finch podotkol, že priemerné súkromné lietadlo vytvorí okolo dve tony splodín oxidu uhličitého za hodinu letu. „Nemôžem dostatočne zdôrazniť, aké zlé sú súkromné tryskáče pre životné prostredie, je to najhorší spôsob ako cestovať…“ dodal Finch.

Na svojom vlastnom lietadle prišiel na škótsku konferenciu o životnom prostredí napríklad miliardár a vlastník Amazonu Jeff Bezos. Celkovo priletelo do Škótska na spomenutých štyristo súkromných aeroplánoch približne tisíc štátnikov a podnikateľov.

https://dennikstandard.sk/teraz/132498/

ako je to porekadlo, vodu kážu a víno pijú?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 hodinami, Sniper napísal:

Tu nejde o to, že tu bolo kedysi teplejšie, tu ide o tie teplotné zmeny, ktoré okrem iného boli príčinou zrútenia ekosystémov.

tak teplotné zmeny, hovoríš. z geologického hľadiska v podstate nedávno, pred pár storočiami, sa napríklad vinič, ako typicky teplomilná rastlina, pestoval aj v takých oblastiach Čiech aj Slovenska, kde by si dnes miestni klopali na čelo, keby ho tam niekto chcel pestovať. čiže, muselo sa odvtedy ochladiť, že? teda nastala teplotná zmena, a súdiac podľa toho, že dnes píšeme na fórum, sa miestny ekosystém zjavne nezrútil :eehmm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 hodinami, Sniper napísal:

Tak ako kedysi sme tu mali 30 metrové prasličky a pol metrové vážky, tie tiež vznikli len vďaka tomu, že sa zmenila klíma, ktorá im umožnila takýto rast. A rovnaká zmena, len v opačnom garde, spôsobila ich vyhynutie.

Ano, spravidla oteplenie a vlaha  im umoznilo vzniknut, ochladenie a sucho sposobilo ich vyhynutie.

Priemerna teplota Zeme je v sucasnoti o 10 stupnov Celzia mensia, nez je priemerne biologicke optimum pre zivot.

Nasim problemom nie je globalne oteplovanie - nech uz je sposobene cimkolvek. Nasim skutocnym klimatickym problemom je hrozba prichodu dalsej doby ladovej: vtedy zacnu mat ludia a zivot vaznejsie problemy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tono napísal:

Na Slovensku je už nárast teploty ďaleko vyšší, ako globálnych 0,6 stupňa a prekročil už aj "magickú hodnotu" 1,5 stupňa.

Ano, to je to, co tvrdia slovenski klimatologovia. Ale ked sa pozries na datasety, ktore ma svet zo Slovenska, mas tam priemernych 0.17 stupna za dekadu: http://climatemodels.uchicago.edu/timeseries/#KbnBCBB

Ono je taky velmi oblubeny hoax, skoro pre lubovolnu krajinu na svete najdes clanok, kde sa bude tvrdit, ze sa tam otepluje rychlejsie ako je celosvetovy priemer. :zubiska:

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred pár storočiami, sa napríklad vinič, ako typicky teplomilná rastlina, pestoval aj v takých oblastiach Čiech aj Slovenska, kde by si dnes miestni klopali na čelo, keby ho tam niekto chcel pestovať.


Toto skutočne netuším, z ktorej prdele si vytiahol, môžeš to doložiť niečím hodnoverným a dokázateľným?



Nasim skutocnym klimatickym problemom je hrozba prichodu dalsej doby ladovej: vtedy zacnu mat ludia a zivot vaznejsie problemy.


Ľadová doba nás nemusí trápiť minimálne niekoľko desiatok tisíc rokov.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Sniper napísal:

Toto skutočne netuším, z ktorej prdele si vytiahol, môžeš to doložiť niečím hodnoverným a dokázateľným?

Citát

V ovocných sadoch sa pestovali jablká (Libice nad Cidlinou), hrušky (Praha-Malá strana), broskyne (Pražský hrad), slivky, vlašské orechy (Budeč, Němětice). Ovocie sa aj sušilo, a to na slnku alebo v peciach. Dovážali sa figy (Praha-Malá strana). Vo svätováclavských legendách sa píše o pestovaní viniča a výrobe vína. V roku 1057 bolo pre potreby kapituly v Litoměřiciach vyčlenených sedem vinárov. Dokazujú to nálezy z okolia Pražského hradu a zo Stateníc v stredných Čechách. Na svahu Pražského hradu boli odkryté malé terasy, ktoré sa niekedy interpretujú ako vinice. Okrem toho sa na pohrebisku v Prahe-Lahoviciach a na hradiskách v Libiciach a Libušíne našli vinárske nože. Pestovanie chmeľu je doložené až z neskorších období.

https://www.ukm.ff.ukf.sk/stredoveka-europa/2020/06/22/polnohospodarstvo-a-poddani/

stačí tak, či ti ešte niečo k tomu pohľadám? btw, je to z prvého odkazu čo mi gúgeľ vypľul.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano v tom období bolo teplejšie, keď si vygoogliš štatistiky priemerných teplôt od úsvitu civilizácie, tak teplé obdobia sa striedali aj s chladnými, dokonca sme tu mali aj tzv. Malú dobu ľadovú, ktorá ukončila vikingskú kolonizáciu vtedy zeleného(!) Grónska, ktorá pôvodne začala práve v tom období, čo si sem podhodil, je tu však jedno veľké ALE, ktoré z neznámych príčin tunajší klimatológovia ignorujú. Predpokladá sa, že zmeny klímy boli príčinou migrácií, ktoré spôsobili pád či zánik civilizácií, keďže kvôli zmenenej klíme ľudia boli nútení migrovať. Vtedy na celej Zemi žilo niekoľko stoviek miliónov ľudí, z ktorých migrovala možno tak desatina a aj to je asi nadhodnotený odhad. Aký dopad na ekosystémy budú mať migrácie, keď zmena klímy zasiahne asi 2 miliardy ľudí?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ten obrázok som sem vložil ako png. Ale áno, tiež som ho chcel sem dať, len som ho nemal v mobile. Tunajší klimatológovia sa odvolávajú, že kedysi bolo teplejšie (ale aj chladnejšie), len s tým rozdielom, že tie teplotné zmeny prebiehali desaťtisíce rokov.

Ďalšia vec, zatiaľ poznáme 5 veľkých vymieraní (teraz nasleduje šieste), zoznam prvých päť

  • Ordovician-silurian Extinction: 440 million years ago.
  • Devonian Extinction: 365 million years ago.
  • Permian-triassic Extinction: 250 million years ago.
  • Triassic-jurassic Extinction: 210 million years ago.
  • Cretaceous-tertiary Extinction: 65 Million Years Ago.

Je zaujímavé, že týchto 5 najväčších vymieraní sa udialo v geologických periódach, keď boli výkyvy teplôt najsilnejšie. A to dokonca, keď tieto teplotné zmeny trvali tisíce rokov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 13 hodinami, Sniper napísal:

Ľadová doba nás nemusí trápiť minimálne niekoľko desiatok tisíc rokov.

Minimalne niekolko desiatok tisic rokov bude dost pravdepodobne dlzka trvania dalsej doby ladovej. To bude to pre ludstvo zavazny klimaticky problem a nie ta dneska akoze klimaticka kriza.

 Kedy pride, to nevie nikdo, neda sa vylucit ani to, ze nam uz klepe na dvere. Mali sme tu uz aj kratsie integlacialy, nez je ten sucasny:

Ice_ages2.gif

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 12 hodinami, Sniper napísal:

Tunajší klimatológovia sa odvolávajú, že kedysi bolo teplejšie (ale aj chladnejšie), len s tým rozdielom, že tie teplotné zmeny prebiehali desaťtisíce rokov.

Vacsina teplotnych rekonstrukcii pochadza s ladovcovych vrtov. Tieto kvoli difuzii vzduchu ti nezaznamenaju teploty za jednotlive roky, ale zhruba tisicrocne priemery. Teda sucasne "katastrofalne" oteplenie za poslednych par desatroci by v tychto rekonstrukciach nebolo vobec viditelne.

"Katastrofalne" topenie ladovcov nam zase zvysuje hladinu o 3 milimetre za rok, pricom ale pred 14 tisic rokmi rastla rychlostou az 50 milimetrov za rok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Stúpanie oceánov spôsobí obrovské škody. Je to ale relatívne pomalý proces, s ktorým sa dokáže ľudstvo vysporiadať. Viac sa obávam straty biodiverzity, spôsobenej odlesňovaním, intenzívnym poľnohospodárstvom, urbanizáciou, ktorá je nevratná. Dôsledky sa prejavia rovnako negatívne, ako klimatické zmeny, no omnoho skôr. Na to nepotrebujeme sofistikovaný matematický model. Zo stratou biodiverzity, sme konfrontovaný denne, len si myslíme, že sa nás netýka.    

https://www.teraz.sk/zahranicie/madagaskar-je-na-pokraji-hladomoru-v-do/559250-clanok.html sa píše

"Madagaskar je na pokraji hladomoru v dôsledku klimatických zmien"

"Vysvetlila, že "títo ľudia k zmenám klímy ničím neprispeli, ale na ich pleciach spočinula celá ťarcha jej dôsledkov".

Pritom hlavnou príčinou na Madagaskare nie sú klimatické zmeny, ale intenzívne odlesňovanie ostrova.

https://dennikn.sk/2593862/aj-kaktusy-tam-umieraju-od-sucha-madagaskar-je-na-pokraji-prveho-hladomoru-sposobeneho-klimatickou-zmenou/

"Tento rok nemáme čo jesť. Spoliehame sa pri prežití na Božiu pomoc. O pomoc žiadame aj vládu. Inak zomrieme,” povedal pre denník Gurdian v máji tohto roka Jean-Louis Tovosoa – otec pätnástich detí z južného regiónu Madagaskaru."

Pápež František sa pri návšteve vyjadril https://hnonline.sk/svet/2005733-madagaskar-papez-zasadil-baobab-vyzval-na-ochranu-miznucich-pralesov

„Je preto dôležité vytvárať také pracovné miesta a činnosti generujúce príjem, ktoré by boli šetrné k životnému prostrediu a pomáhali ľuďom vymaniť sa z chudoby,"

Nekontrolovaný nárast populácie ale nespomenul. Téma nekontrolovaného rastu populácie je tabuizovaná nie len katolíckou cirkvou, ale ignorovanie tohoto faktu je fenoménom dnešnej doby. Je považovaná za niečo dočasné, čo zmizne odstránením chudoby. Lenže v kontexte straty biodiverzity to môže dopadnúť presne naopak. 

Podobný osud postihne aj Brazíliu, ak bude v odlesňovaní pokračovať tak, ako doteraz. https://www.stream.cz/embed/index?id=RXBpc29kZTo2NDIxMTc2Mg

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 18 hodinami, robopol napísal:

A už si počul o Milankovicových cykloch smiley? Kebyže ano, potom by si vedel prečo a ako sa strieda glacial a interglacial.

Samozrejme som o nich pocul, ale je to len taky nastrel, ako by to asi mohlo fungovat. Ma to prilis slaby forcing, nedokaze to presne reprodukovat dlzky predchadzajucich interglacialov. Takze tazko z toho prorokovat dlzku toho sucasneho.

Vediet znamena spravit kvantitativne predpovede, ktore suhlasia s pozorovanim - tam zatial este nie sme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vcera som videl dokument o zaplavenom uzemy. https://en.wikipedia.org/wiki/Doggerland

Tam rocne sa zvysovala vyska mora o meter. Sposobilo to roztopenie velkeho ladovca v severnej amerike(ladovec  bol po neu york, st.Luis). A lamancsky prieliv asi sposobila ci vlna cunami sposobena zosuvom velkeho aj dna pri norskom pobrezi ci preliati nejakej velkej vody z odtail - severneho mora.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 11 hodinami, robopol napísal:

netaraj sedi to dobre

Asi najskor budu tarat aj tito vedci, vsak? :zubiska:

SUCCESS AND FAILURE OF MILANKOVITCH THEORY : W.H. Berger, Scripps Institution of Oceanography, UCSD, La Jolla, Calif.

Citát

Milankovitch Theory has become an important tool in geologic practice and thought, and is sufficiently conspicuous to provide a rewarding target for criticism. The chief problem arising has to do with the prominence of a cycle near 100,000 years, whose origin is not clear.

Milankovicova teória sa stala dôležitým nástrojom v geologickej praxi a myslení a je dostatočne nápadná na to, aby poskytovala odmeňujúci cieľ pre kritiku. Hlavný problém, ktorý vzniká, má čo do činenia s prevazovanim cyklu zhruba 100 000 rokov, ktorého pôvod nie je jasný.

A potom ze kdo dostatocne nepocul o Milankovicovych cykloch...

--------

A teraz pozeram, ze to mas  uvedene dokonca aj v samotnom odkaze, ktorym si ma tu poucoval:

Citát

Naďalej však existujú rôzne ťažkosti pri preukazovaní niektorých častí teórie. Napr. to, že cyklus ekcentricity opakujúci sa každých približne 100 000 rokov má omnoho menší dopad ako cyklus precesie a oblikvity.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Milankovičov_cyklus

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Konšpirátor a večný prekrúcač sa nezaprie:

Citát

Theory constraints

Tabernas Desert, Spain: Cycles can be observed in the colouration and resistance of different sediment strata

Materials taken from the Earth have been studied to infer the cycles of past climate. Antarctic ice cores contain trapped air bubbles whose ratios of different oxygen isotopes are a reliable proxy for global temperatures around the time the ice was formed. Study of this data concluded that the climatic response documented in the ice cores was driven by northern hemisphere insolation as proposed by the Milankovitch hypothesis.[10]

Analysis of deep-ocean cores and of lake depths,[11][12] and a seminal paper by Hays, Imbrie, and Shackleton[13] provide additional validation through physical evidence. Climate records contained in a 1,700 ft (520 m) core of rock drilled in Arizona show a pattern synchronized with Earth's eccentricity, and cores drilled in New England match it, going back 215 million years.[14]

https://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

Ja som ti napísal, že to sedí dobre a že sú tu aj náhodné premenné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Dňa 17. 11. 2021 at 8:27, robopol napísal:

Ja som ti napísal, že to sedí dobre a že sú tu aj náhodné premenné.

Nuz ale to sa da vyhovorit  pri kazdej nespravnej hypoteze, ze sedi dobre, len su tam nahodne premenne. :zubiska:

Z Milankovicovych cyklov nevyplyva dominatny 100 000 rocny cyklus, ktory je realne pozorovany, takze nesedi dobre.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ty si špecialista na antilogiku. Milaknovičové cykly, vid odkaz na wiki tvrdí, že je to v súlade s pozorovaním. Jedine do čoho sa obuvaju je, že cyklus, čo ma trvať stotisíc rokov nie je podľa výkladu dostatočné silný, ale Milankovič ich predpovedá, takže znova táraš ako vždy.

Takže treba len zistiť prečo faktor 100 tisíc ročného cyklu má takú váhu a silu. To neznamená, že niečo neplatí, len presne nevieme prečo, to je rozdiel bambulko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, robopol napísal:

Takže treba len zistiť prečo faktor 100 tisíc ročného cyklu má takú váhu a silu.

No a pokial to nevieme vysvetlit, tak mame rozpor medzi predpovedami Milankovicovych cyklov, kde by dominatny cyklus nemal mat 100 000 rokov, a realitou, kde taketo cykly pozorujeme - cize to nesedi dobre.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nesedi vysvetlenie pre 100 tisic ročný cyklus. to neznamená, že to je zle. Ze nevieme predpovedať tie cykly, lenže tu hrá faktor aj náhoda a to kedy príde doba ľadová je v zmysle tých cyklov odhad s presnosťou tisíce rokov, keďže celý cyklus je 100 tisíc. Takže bat sa, ako sa bojíš ty doby ľadovej je absolútne nepríčetné, doba ľadová nepríde ani do 1000 rokov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, robopol napísal:

nesedi vysvetlenie pre 100 tisic ročný cyklus.

Tak aspon nejaky pokrok. Takze nie je pravda, ze to "sedi dobre", ako si tvrdil na zaciatku.

Ja som nikde netvrdil, ze doba ladova nastane za 1000 rokov, nakolko uplny prechod trva zhruba 4000 az 9000 rokov. Kazdopadne pokial to nastane, moze byt  ludstvo obrovskych problemoch po vela desiatok tisicov rokov.

Teda nie ako sucasna hysteria z toho, ze sa teplota priblizuje k historickym klimatickym optimam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Opakujúce sa cykly sú pomerne dobre zaznamenané vo fosílnom stave. Výskum ukázal, že systematicky sa opakujúce obdobia teplej a chladnej klímy pomerne výstižne zodpovedajú milankovičovym cyklom a s časom si získali podporu u veľkého množstva vedcov. Naďalej však existujú rôzne ťažkosti pri preukazovaní niektorých častí teórie. Napr. to, že cyklus ekcentricity opakujúci sa každých približne 100 000 rokov má omnoho menší dopad ako cyklus precesie a oblikvity.

zdroj:wiki

Neviem treba ti prečítať tu vetu nahlas? Milankovičove cykly dobre vystihujú realitu. Takže to sedí dobre. Problém je len interpretácia 100 tisíc ročného cyklu. Môže to byť napríklad zotrvačnosťou, kde menšie cykly nedokážu zvrátiť trend, máme tu spätné väzby a tak na nich pôsobí istý zotrvačný efekt. teda problém je dokázať, aké je správne vysvetlenie. Nie, že je niečo zle.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 19. 11. 2021 at 8:09, robopol napísal:

Milankovičove cykly dobre vystihujú realitu.

Takto to ale v tebou citovanom texte napisane nie je. Takze si tu vetu nahlas kludne precitaj v prvom rade ty.  :zubiska:

Ked hypoteza nedokaze spravne vysvetlit priebeh, ktory v realite pozorujeme, tak je na nej urcite nieco zle - minimalne nie je uplna.

A samozrejme sa z nej nedaju spravit hodnoverne predpovede buduceho vyvoja.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov