Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

toto je vec, ktorú už skúšali - nie do supervulkánu a nie atómovú, ale počas druhej svetovej americké lietadlá zhadzovali do sopúchov vulkánov bomby, čo to spraví... nič to nespravilo.

svojho času, bolo nebolo, sa vedci aj okolo Leo Szilárda, hoci on zistil, že reťazová reakcia je možná, pracoval na Projekte Manhattan, má patent na atómový reaktor - varovali v 40. rokoch pred použitím atómovej bomby tak rozšafne, ako to robili v púšti v Nevade.
ďalšia partia varovala pred odskúšaním vodíkovej bomby, obávali sa, že sa do reťazovej reakcie môže zapojiť vodík vo vzduchu - nestalo sa, ale riziko bolo veľké.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

podobny ale trochu realistickejsi plan existuje, staci palit siru a k tomu postavit stratosfericy komin ( z balonov). staci par desiatok a ochladi to planetu. naklady su znesitelne len to obnovi kysle dazde.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem, ci by sme boli uspesni pri odpaleni Yellowstonu, ale asi by sme nechceli zit v dobe, ked vybuchne. Mimochodom, cinny supervulkan mame "za rohom", Campi Flegrei pod Neapolom.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

IPCC vydalo dalsiu spravu, tentokrat uz vraj nie autorom 4000 spickovych vedcov ako kedysi, ale iba 234. Otazka je, co je este vedec a co je uz skor  aktivista s vedeckym titulom. Pravdepodobnost zralizovania scenarov nie je kvantifikovana, su to teda hypoteticke spekulacie mimo reality (ano, aj ta o Cervenej ciapocke je pekna). V sprave sa neprimerane vela krat spominaju  najextremnejsie scenare RCP8.5 a SSP5-8.5 bez zjavneho vedeckeho dovodu.

Mne to pride stale menej vedecke a stale viac strasiaco-politicke...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

. Podobne ako Mann sfalšoval slávny hokejkový graf ktorý používa IPCC ako dôkaz o vplyve CO2 na klimatické zmeny, rovnako sú sfalšované všetky dokumenty ktoré vydalo IPCC ku klimatickým zmenám.

Klimatické zmeny nespôsobuje zosilňovanie skleníkového efektu atmosféry Zeme, ale zoslabovanie skleníkového efektu atmosféry Zeme. Stačilo na chvíľu obmedziť leteckú dopravu a výsledok sa už dostavil. Vďaka absencii výfukových plynov z leteckej dopravy dopadá na zemský povrch viacej slnečného žiarenia a preto v dnešnej dobe denná teplota stúpa rýchlejšie ako stúpala pred pandémiou. Vďaka absencii výfukových plynov z leteckej dopravy došlo k oslabeniu skleníkového efektu atmosféry a preto uniká do kozmu viacej tepelnej energie, čo sa prejavuje väčšími rozdielmi teploty vzduchu v atmosfére Zeme a preto sa začali tornáda objavovať aj tam kde sa v minulosti nevyskytovali!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A tornada sa vyskytuju tam, kde sa vyskytovali aj predtym, akurat vtedy o nich mediatak intezivne neinformovali. V skutocnosti maich aktivita ma nerastuci, dokonca az klesauci trend:

20.png?w=1230&ssl=1

Ako pisal Tono, CO2 vypusteny do vzduchu tam vydrzi tisicrocia, 2-rocny vypadok emisii na jeho koncetraciu nema prakticky ziaden vplyv.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 18 minútami, smiley napísal:

A tornada sa vyskytuju tam, kde sa vyskytovali aj predtym, akurat vtedy o nich mediatak intezivne neinformovali.

Dôvodom môže byť aj väčšia hustota obyvateľstva. Pravdepodobnosť, že tornádo zasiahne zastavanú oblasť je dnes väčšia, ako v 50 rokoch minulého storočia. Takže materiálne škody a obete na životoch sú dnes určite väčšie ako v minulosti. Preto aj tá publicita v médiách. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

existuje The European Severe Weather Database (ESWD), kde sa zbieraju hlasenia a tam som zachytil ze posledne roky rastie pocet tornad.  Podavam ako som cital, https://ec.europa.eu/research-and-innovation/en/horizon-magazine/300-tornadoes-hit-europe-every-year

kedze tu mame meteoradary, tak nemyslim ze nam nejake tornada utekaju,  samozrejme v mediach sa objavia tie co trafili obydlia, keby sli sto metrov vedla polom, tak to je miestna sprava.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Treba to docitat az do konca.  :smile: Narastol pocet pozorovanych tornad, a za pricinu povazuju vacsiu snahu ich zachytit. Nevedia povedat, ci nastal skutocny narast tornad. Neviem ci meteoradarom sme schopni rozlisit male tornado. Nieco sa mi mari, ze som niekde cital, ze ani velmi nie, a ze im tusim hlavne pomahaju fotky z mobilnych telefonov.

Citát

‘These last years, we see an increase in the number of tornadoes being reported in Europe,’ added Groenemeijer. ‘But, it is impossible to say whether a real increase has occurred. The rise in the number of reported tornadoes is almost certainly due to increased efforts to collect such data, supported by the EWENT project.’  

Citát

"V posledných rokoch vidíme nárast počtu tornád hlásených v Európe," dodal Groenemeijer. „Nie je však možné povedať, či došlo k skutočnému zvýšeniu. Nárast počtu hlásených tornád je takmer určite dôsledkom zvýšeného úsilia o zber týchto údajov, ktoré podporuje projekt EWENT. “

https://ec.europa.eu/research-and-innovation/en/horizon-magazine/300-tornadoes-hit-europe-every-year

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Aktivizmus ide proti zdravemu rozumu, ku klimatickemu alarmizmu sa uz pridali na svojich weboch aj lekarske vedecke casopisy - lebo fyzika atmosfery je ich odborna specializacia.

Ale aby sa nepovedalo, tak okrem standartnych alarmistickych klamstiev (znizenie vynosnosti poli za poslednych 20 rokov), pridaju aj jedno svoje, medicinske:

Citát

“Indeed, no temperature rise is ‘safe,’‌ ” they caution, adding that heat-related deaths among people aged 65 and up has increased by more than 50% during the past 20 years. “Higher temperatures have brought increased dehydration and renal function loss, dermatological malignancies, tropical infections, adverse mental health outcomes, pregnancy complications, allergies, and cardiovascular and pulmonary morbidity and mortality.”

https://nypost.com/2021/09/06/over-200-medical-journals-cosign-catastrophic-warning/

https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1734

"Skutočne, žiadny nárast teploty nie je 'bezpečný'," varujú a dodávajú, že úmrtia súvisiace s teplom medzi ľuďmi vo veku 65 rokov a viac sa za posledných 20 rokov zvýšili o viac ako 50%. "Vyššie teploty priniesli zvýšenú dehydratáciu a stratu renálnych funkcií, dermatologické malignity, tropické infekcie, nepriaznivé výsledky v oblasti duševného zdravia, tehotenské komplikácie, alergie a kardiovaskulárnu a pľúcnu morbiditu a mortalitu."

Medicinsky experti ale uz nespomenu, ze podstatne viacej umrti je sposobenych chladom, a teda ze celkovy priamy vplyv narastu teploty na cloveka je priaznivy. Ludia sa predsa odjakziva snazili prezit zimu, nie leto. Priemerna teplota Zeme je 15 'C , pricom optimalna teplota pre cloveka je 25 'C, teda az o 10 'C vyssia.

Ako vidiet z grafu, pre Europu je pocet umrti cez zimu je vyrazne vyssi, dokonca sa normalny pocet umrti modeluje sinusovkou, ktora ma v zime maximum a v lete minimum:  

image.thumb.png.c96a92e22610d329ea7e47896e533d5f.png

zdroj: https://www.euromomo.eu/

Vedecke casopisy, ktore kedysi byvavali pevnostami pravdy, sa teraz stavaju semenistom zavadzania a dezinformacii...

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Len mi tam chýba údaj, koľko energie toto zariadenie spotrebuje, jeho životnosť a koľko CO2 sa spotrebovalo na jeho výrobu, výstavbu a prevádzku. Môj malý solár na streche už ušetril ekvivalent cca 5 ton CO2.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 2 týždňami...

Tak sme sa dockali: Nobelova cena  bola udelena za stale nepotvrdenu hypotezu o klimatickych zmenach  sposobenych clovekom. A tento krat nie ze za celosvetovy mier a blaho, ale za fyziku. Vraj ide o prelomove objavy - az take, ze si na ne spomenuli az po 60 rokoch. Klimaticke modely su postavene na pevnych vedeckych zakladoch a nebudeme si to predsa kazit takym bezvyznamnym detailom, ze ich predpovede nevychadzaju.

Je mi dost luto tych, co dostali Nobelovu cenu za fyziku za skutocny vedecky prinos...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keď dostane Penrose neobelovku za teoretizovanie o čiernych dierach, tak je to oka. Ak dostane niekto nobelovku za to, že zmeria namodeluje klímu na superpočitačoch a urobí verifikáciu, tak začnú blázni vyskakovať o nepotvrdení ( o hypotezach a podobne). No však svet gombička.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, robopol napísal:

Ak dostane niekto nobelovku za to, že zmeria namodeluje klímu na superpočitačoch a urobí verifikáciu,

A jak konkretne vyzerala ta verifikacia? Nieco na sposob verim a basta? :zubiska:

Syukuro Manabe na superpocitacoch nic nemodeloval. Bol prvy, koho to napadlo v roku 1960 spocitat, ale tazko najdes nieco fyzikalne prelomoveho na tom, ze CO2 prepusta viditelne  a pohlcuje infracervene ziarenie. Akurat ze siel proti prudu, pretoze v roku 1960 vladol vedecky konzezus o globalnom ochladzovani...

pred 33 minútami, tyso napísal:

alebo nebudeme si  menit nazor koli nejakym bezvyznamnym faktom :) 

Vsak ty by si za fakt bol schopny povazovat aj Mannovu hokejku, ktora je uz dokonca aj sudne potvrdenym podvodom.:zubiska:

Nema zmysel rozoberat tento "hide the decline", pretoze by si to bol aj tak lenivy to sledovat. Ostanme pri tom, ze su aj opacne nazory, a pritom sa jedna o seriozne vedecke studie, nie o webovu propagandu pre blbeckov.

Zaujima ma ale ine: aj tebe pride pohlcovanie infracerveneho ziarenia CO2 zdrcujucim prelomovym fyzikalnym zistenim, ktore si zasluzi stat vedla objavu atomov, teorie relativity, kvantovej mechaniky a podobnych velikanov? Necitis v tejto Nobelovka ziadne politikum?

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

viem davno ze tu ide o tvoju vieru a tak nejdem pokracovat,  na druhu cast v nobelevej cene vzdy slo trochu aj o politiku ( teoria relativity napriklad nikdy nedostala nobelovu cenu)  ale tu nie je cena za pohlcovanie ziarenia ale za prvenstvo v modelovani klimy.  A ze to malo vyznamny dopad na spolocnost asi nie je take nezname.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 8. 10. 2021 at 5:43, tyso napísal:

A ze to malo vyznamny dopad na spolocnost asi nie je take nezname.

Ale vsak by to mala byt Nobelova cena sa fyziku, nie za mier.

Dňa 9. 10. 2021 at 8:51, robopol napísal:

Zvyčajne je to tak, keď už niekto dostane nobelovu cenu, že model sedi s meraním a nie naopak, to je ten dôlezity detail.

Tentokrat je to vynimka, kedze model z roku 1960 so sucanymi meraniami nesuhlasi. Rovnako doteraz este nebola udelena Nobelova cena za fyziku treto-ligovemu odboru, akou je klimatologia.

National Geographic v tomto rozhodnuti vidi potvrdenie spravnosti klimatickych modelov, bude to najskor dalsi s "vedeckych" dokazov o clovekom sposobenom oteplovani do zbierky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@smiley

Problém je s "realitou".. A tak trochu so štatistikou..

https://wattsupwiththat.com/2021/10/04/uah-global-temperature-update-for-september-2021/

UAH_LT_1979_thru_September_2021_v6-550x317-1.jpg.4852762a6419c2d28dd7db7519bd016a.jpg

Podľa tohto grafu, bolo od roku 1979 do 1998 "nenormálne chladno" (klimatológovia vtedy strašili návratom doby ľadovej) ,

potom na chvíľu 1998 - 2012 teploty boli "normálne priemerné", 

od roku 2012 sa veľmi mierne oteplilo.

Keď si porovnáme tento graf, s tým čo sem dal @tyso..

Tu niekto, takpovediac dal realite definitívne "pac a pusu".

Či som to ja alebo @tyso, to ukáže čas. 

A pretože ten rozdiel je už ohavne veľký, ani ten  čas nemusí trvať dlho.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,  nechapem co chces povedat. 

Pre opakovanie :  Fyzika ktora je za tym je skutocne jednoducha, je to stale klasicka fyzika 19 storocia.  Ak rastie CO2, tak viac tepla ostava na zemi a to musi zvysovat teplotu zeme az do dosiahnutia noveho equilibria.   A to ze clovek vyznamne prispieva k rastu CO2 je tiez lahko overitelne.     Ak niekto spochybnuje toto, tak skutocne sa tazko mozeme bavit racionalne.

To co bolo a je predmetom debaty je presnost klimatickych modelov, presnost merania a ci pozname potrebne detaily.   A napriklad meranie teploty satelitmi ( to je to UAH) bolo meranie kde bola dlho systematicka chyba.  Bola to zahada kde meranie satelitmi ukazovalo ine teploty ako meranie teplomermi ( ale tie zase boli riedke).   A cas teda ukazuje ze teplota rastie v sulade s modelmi.  Ak  o tom pochybujes, tak ti neostava nic ine len sa na par rokov ponorit do studia aby si vedel rozoznat co je brane ako dobre meranie, co je pochybne a co je zle. Alebo mozes uplne cielene a zaujate poziadat smileyho o zdroje klimaskeptikov :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov