Skočiť na obsah

Názor na USA


weirdo

Odporúčané príspevky

Čo mám na USA rád? - Ameriku mám v podstate rád ako územie, páči sa mi príroda, ale aj veľkomestá (najmä St.Louis), ďalej americké vynálezy (a tých je naozaj požehnane), páči sa mi aj americká história, no a samozrejme Americký hokej (aj NHL, ale aj americká reprezentácia), celkovo mám Američanov v športe rád (až na pár výnimiek - Phelps, Woods, basketbalistov a boxerov - tých nemám rád ale žiadnych!, atď atď), a samozrejme americkú modernú kultúru - hudba, filmy, a iná produkcia.

 

A čo rád nemám? - Americkú politiku, to že si Američania myslia že sa im vždy všetci vo všetkom prispôsobia, ďalej aj Americkú neznalosť (hoci to nieje až také strašné ako to zvykne byť prezentované), Amerických cestovateľov nerešpektujúcich kultúry iných štátov a destinácii (hoci to nerobia len Američania).

 

A to je asi všetko, viac ma nenapadá... zatiaľ!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak mám namysli najmä technológie, resp. vylepšenia technológii - počítač, notebook, telka, mobil, fotoaparáty, internet ... Nehovorím, že to je len vďaka Američanom, ale preto som tam aj napísal že aj Vylepšenia technológii. A okrem toho aj napr. fast-food restaurants mám rád (aj keď to som si neni istý či to majú na svedomí práve Ameriačania).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To si skôr myslím že Američania po kupujú všetky mozgy zo sveta ................ takže to nie je celkom tak .............. ale je pravda že majú daktoré technológie dobré ..............

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tak mám namysli najmä technológie, resp. vylepšenia technológii - počítač, notebook, telka, mobil, fotoaparáty, internet ...

Presne toto USA závidím a môže si tam dovoliť dobrú techniku každý pracujúci. Aj to, že podporujú vedu a výskum.

Ináč objektívne USA neviem posúdiť, nebola som tam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

môže si tam dovoliť dobrú techniku každý pracujúci

No teraz už ani veľmi nie, tam si pomaly už aj trenky kupovali na úver, ale americký sen sa premenil na nočnú moru :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

no kedze to je krajina co je zlozena z mixu vsetkych svetovych narodov a nema pomaly ziadnu historiu (oproti europe ci azii) tak aj cez to vsetko je to celkom zaujimava krajina, chcel by som si pozret to malo co ponukaju

Ziadna historia? Chlapce ty by si si mal zobrat velmi vela knih a studovat!! :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

predpokladám, že nokia pozná tú históriu veľmi dobre, preto hovorí s nadhľadom o nedostatku histórie, čo mimochodom pripúšťajú aj američania, tak si to kompenzujú mocou a úctou aspoň staré rody ktoré zostúpli z Mayflower ...

celá história v kocke sa zmestí na stranu ... dá sa to samozrejme rozpísať, počítať romány a vedecké práce, ale v kocke je toho toľkoto :

 

Historie USA

aj z toho je polovica kedy sa ktorá časť krajiny pripojila k únii ... neznevažujem ich históriu, mali svoje veľké bitky v každom storočí, kynoženie praobyvateľov, oslobodenie sa od trónu, juh proti severu, účasť v svetových vojnách, nočná mora vietnam a nejdôležitejšia pred pol storočím ... boj s rasovou segregáciou

ináč je to pekná a bohatá krajina, a je tam čo vidieť, hlavne svojskú prírodu, ktorá tam bola už aj za indiánov, dokonca aj pred nimi :lol:

ale história siaha do hĺbky päť storočí

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 rokmi...

niečo ako čo dokáže ulica po americky... prezentované Američanmi, trochu mrazí z toho, že chcú napadnúť Austráliu, lebo si myslia, že je Francúzsko, a Francúzsko je práve nie priateľ USA... a tak a podobne :)

 

https://www.facebook.com/rsabol1/videos/1222861383778/UzpfSTYzNTE2MTA1NjUwNDIwOF8xMDAwMDE2OTY0OTUyNjQ6MTY4NDg0Mjg2MTY2MjIwOV8xMDAwMDE2OTY0OTUyNjQ6MTY4NDg0Mjg2MTY2MjIwOV82MzUxNjEwNTY1MDQyMDhfMF8xMDAwMDE2OTY0OTUyNjQ/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ale prosím ťa, zas never každej kačici čo sa objaví v médiách. U nás stačí, keď sa niekde na východe objaví nejaká charita, ktorá vyzbierala oblečenie a jedlo a do 10 minút tam máš spoluobčanov zo všetkých osád v okruhu 50 kilometrov, ktorí by inak sedeli doma na ritiach. To máš to isté. Keď niekde niečo dávajú zadarmo, kto by nešiel?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved hej u nas pre rizu sli dochodcovia(moji rodicia si to kupia v obchode), ci by tam prisli aj cigani keby mali narok.

Inak teba mata nejaky vychod a zachod by bol na tom ako?

Mne pride ten kontrast - ma na auto a nema na potraviny. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak,  nechapem presne co chces povedat.  Ale mimo velkych miest je auto v USA nutnost,  nemaju dobru verejnu dopravu a casto ani chodniky :).  A ked do toho zapocitas ze maju lacny benzin a jazdenky su naozaj lacne, tak auto je uplne zakladna nutnost.

A ako pise Sniper,  foodbanky su charita  a v podstate je to len na hrdosti cloveka ci ju pouzije alebo nie.  A ako kazda charita ma svoje pros a cons.  Ak mas problemy tak pomaha, zaroven ale znizuje motivaciu zmenit svoj stav.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V Revucej auto nieje nutnost? Bez auta sa nedostanes nikde(chces chodit do skoly,mozno,dat sa ockovat?tazko,do roboty). Pre tu rizu ,potravinove balicky si prisli ludia na bycikli,ci dieta ich tam priviezol na aute. 

Benzin maju lacny ,ale nemaju co zrat. Resp.na benzin maju na zradlo nie.

Na auto a benzin mas na zradlo nie. Ak nemaju chodnik a maju daleko do obchodu si to nevedia vypestovat?  Afrika? Tam je vraj sucho. Co je v tej amerike?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aha, toto.  No tak potom len zopakujem ten druhy bod,   peniaze na jedlo das na nieco ine,  kedze jedlo si vies zaobstarat vo foodbanke.   To ze ides po jedlo zadarmo neznamena ze nemas peniaze na jedlo ale ze nemas peniaze na vsetko.  Ako Tomas. A elektrinu a kablovku musis platit peniazmi, inak ta vypnu. Jedlo mozes ziskat zadarmo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Maju to blbo spravene. Isto by som nedaval potraviny tomu co ma na benzin. A auto a ako vidis su tam nove auta. Robia to hlupo. Mozno pre ameriku akurat. Zobraci co vyzobru v meste sa najedia vo fastfoode. Tym z okolia takto prilepsia. Co by si to sami vedeli aspon mrkvu vypestovat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To nie je o tom, že nemajú na jedlo, ale ako som písal vyššie, keď je príležitosť niečo dostať zadarmo, tak idú a ako písal tyso, je to aj o hrdosti.

Poznám prípad jedného príživníka, ktorý je normálne zamestnaný, dostáva pravidelný príjem, a hoci by to v zásade nepotreboval, bez akejkoľvek hanby sa ide najesť do vývarovne určenej pre bezdomovcov alebo keď nejaká charita dovezie oblečenie, tak je tam medzi prvými, aby si mal z čoho vyberať a čo najviac. Dokonca som počul legendu, že na jednom firemnom večierku vyplienil skoro celý švédsky stôl a v dózach si ho postupne odniesol do auta a znie to neuveriteľne, ale mu vôbec nevadilo, že ostatní ľudia na neho ukazovali prstom a šuškali si, že čo je to za exota. On nie, aby s tým prestal, ale tváril sa, že nepočuje. Toto už je obrovská sila potlačiť svoju hrdosť, lebo iní by sa prepadli od hanby. Normálny človek by sa čudoval, čo to je za zmrda, že si takto doslova nakradne jedlo, ktoré bolo určené všetkým a určite ani nevládal ho sám zožrať, ale ukázal, že takýto "ľudia" sa naozaj vyskytujú. A keď poviem, že sa to udialo u nás na Slovensku, tak mi ani veriť nebudeš. Aby si si nemyslel, že len trepem, tak sa to stalo v jednom okresnom meste začínajúcom na G., ale viac neprezradím, aj keby ma mali žeravým kutáčom po vajciach pretiahnuť.

Takže treba to brať aj z tohto pohľadu, veľa ľudí potravinovú pomoc nepotrebuje, no ale kto by si nenabalil, keď je to zadarmo? A niektorí idú aj bez hanby.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 6. 2. 2021 at 13:53, tyso napísal:

 A elektrinu a kablovku musis platit peniazmi, inak ta vypnu. Jedlo mozes ziskat zadarmo.

a tomu sa povie parazitizmus, na úkor tých, čo si tie potraviny kupujú či vypestujú. 

príroda je tam krásna, ale nemám ich rada. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

perlicka :smilieee:

Nórska univerzita vyzýva študentov, aby sa vrátili z krajín s „zle vyvinutými systémami zdravotníctva“ - napríklad z USA

Citát

As the coronavirus pandemic lays bare a number of major weaknesses in the U.S. medical system, one university in Norway went as far on Sunday as to specifically advise all students studying abroad to come home in order to avoid having to rely on American healthcare if they become ill.

The Norway University of Science and Technology (NTNU) posted an advisory on its official Facebook page Sunday warning that students staying in "a country with poorly developed health services and infrastructure and/or collective infrastructure" should return home as soon as possible.

"For example, the U.S.A.," school authorities wrote. 

Pretože pandémia koronavírusu spôsobuje v americkom lekárskom systéme niekoľko hlavných slabostí, jedna univerzita v Nórsku zašla v nedeľu tak ďaleko, že osobitne odporučila všetkým študentom študujúcim v zahraničí prísť domov, aby sa nemuseli spoliehať na americkú zdravotnú starostlivosť, ak sa stanú chorý. Nórska univerzita vedy a techniky (NTNU) zverejnila v nedeľu na svojej oficiálnej stránke na Facebooku upozornenie, že študenti, ktorí sa zdržiavajú v „krajine so slabo rozvinutými zdravotnými službami a infraštruktúrou alebo kolektívnou infraštruktúrou“, by sa mali čo najskôr vrátiť domov. „Napríklad USA,“ napísali školské úrady.https://www.commondreams.org/news/2020/03/16/norway-university-calls-students-return-home-countries-poorly-developed-healthspacer.png

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@tysonie, o zdr. poistke , tam nie je nic :-) aj ked 30 milionov americanov nema ziadne zdravotne poistenie :-) a dalsi nemaju prostriedky na doplatky na lieky :-) bud rad ze zijes v europe

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 A pritom je to cele len o zdravotnej poistke. Ak mas dobru poistku, tak mas dobru starostlivost. Ak mas zlu poistku, tak mas zlu starostlivost. Ak si skola (alebo studenti)  platia lacnu poistku, ktora nekryje vela dolezitych poloziek, tak je pre nich lepsie sa vratit - alebo si zaplatit lepsiu poistku.

USA ma spickovu medicinu, vyvija lieky pre cely svet, inde sa az na vynimky vyrabaju iba generika. Bud rad, ze USA vyvija lieky aj pre teba, aj ked zijes v Europe. :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

electric blue,   povazujem  europsky zdravotny system za lepsi, ale tak zrejme tusis ze ked ide o spickovu lekarsku starostlivost  tak si bohati vyberaju kliniky v Svajciarsku alebo USA.   Ten problem je skutocne len v tom ze ide  malo solidarny system a to znamena ze pri pandemii maju ludia s nizkou poistkou problem aj koli kapacitam nemocnic pre nich.   Ale bohati ten problem nemaju :)  V europe pri pandemii a zahlteni nemocnic maju problem vsade ( aj v norsku). 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov