Skočiť na obsah

arwiel

Odporúčané príspevky

..ja často pečiem kysnuté koláče, lebo ich máme všetci radi...a ešte také trené cesto,  hnetené... orechovníky, makovníky, tvarohový, jablkový...

s maslovými plnkami pečiem pomenej .. sem tam veterníky a tak..

 

tento koláč game môže byť  chutný,  osviežujúci... ako píšeš super ku káve a čaju.. viem si to živo predstaviť, citrónový koláč po  americky +chutný čaj s mätou

 najbližšie ho zrejme upečiem a uvidím, ako  ulahodím našim mlstným jazýčkom..  

:) z foto sa mi už slinky zbiehajú

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 492
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    122

  • Vilma Flinstonova

    75

  • iskra

    69

  • Hellé

    35

dnes som sa inšpirovala receptom od medveďov :  obrátený ovocný koláč

 

je vynikajúci nielen pre dia-diétu, ale aj na bežné konzumovanie, tak, ako je, bez prídavkov sladidiel a cukru, kto má rád čisté chute, jednoducho je veľmi jednoduchý a veľmi dobrý - jedli sme ho aj s doporučeným gréckym jogurtom, ako olovrant alebo ľahká večera úžasné, šťavnaté, kyselkavo-sladké, a nesmierne chutné.

použila som :

ošúpané jablká, ošúpané hrušky, slivky - nakrájané na drobné kúsky, plus veľké zrnká hrozna prepolené, očistené od semien
ako hmotu, ktorá mala zachytiť šťavu a chytiť spolu ovocie, som použila pár lyžíc zomletých lieskových orieškov

/ ale v pohode akýkoľvek keks, keď to človek nerobí ako dia-recept /

prikryté mierne rozvaľkaným lístkovým cestom, kraje trochu orezané do tvaru, popichané vidličkou, potreté vajíčkom, v mojej teplovzdušnej peci sa pieklo na 170° cca 35 minút.

post-3-0-25257700-1411661332.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

sahara sa nechce sám priznať, ale napiekol skvelé a parádne nórske medovníčky, vraj okamžite mäkké ... :)

 

tu je recept, ingrediencie vážne trochu nezvyčajné :

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1356-norske-zazvorove-pernicky/

keby náhodou zmizol z netu recept, tu je prepis ... a vážne ich má sahara krásne :
 

150 g másla
1 dl medu
2 dl cukru
1 dl smetany
450 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého pepře
½ lžičky mletého hřebíčku
2 lžičky mleté skořice

Těsto si připravíme den před samotným pečením.

V pánvi šetrně, pozvolna rozehřejeme máslo, med a cukr. Když se ingredience spojí, odstavíme, vmícháme smetanu a necháme trochu zchladnout. Vmícháme koření a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na dvě části, vložíme do mikrotenových sáčků a ponecháme do druhého dne v lednici.

Těsto rozvalujeme na pomoučeném vále na 3 mm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme oblíbené tvary, klademe na plech vyložený pečicím papírem, pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 9−10 minut do zlatohněda.

Po vychladnutí zdobíme perníčky cukrovo-citronovou polevou.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nakoniec nám to nedalo, saharove supermedovníky nás nakriatli k vypätiu síl, a pomaľovali sme aj naše medovníky ... :)

síce sme sa natrápili s konzistenciou polevy, ale nakoniec to bola zábava, hlavne, že sme prezieravo medovníkov napiekli len polovičnú dávku .... pôvodne sme ich nechceli zdobiť, ale musím uznať, že zdobené vyzerajú rozhodne optimistickejšie :)

 

na tanieri ostatné, plus ešte nevymaľované medovníky, a na novinách práve schnú - dúfam, že uschnú - pomaľované medovníky ... celé vianočné pečenie :)

 

post-3-0-64457900-1419084379.jpg

post-3-0-18599400-1419084378.jpg

 

... keď sa minie, napečieme ďalšie, a rozhodne slané  :) :innocent:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

po tom presladenom pečení ma od začiatku lákalo upiecť aj niečo slané, hlavne niečo jednoduché pod jeden zub ... strašili ma po veľmi dlhom čase "vínové kolieska"

aspoň pod týmto menom som pred xy rokmi od niekoho dostala recept, a strašne dávno som ich nerobila.

 

nakoniec sa nepieklo, ale pred dvomi dňami ma náhodou popichol tomassi ... a spomenul vínové pečivo, aj s tým, že oni robia kdejaké tvary, nielen kolieska :)

 

tak sme dnes urobili zopár vínových koliesok kdejakého tvaru :)

 

300 g hladkej múky

250 g margarín /Hera/

7 PL bieleho vína

soľ

 

toto je celé cesto. zamiesiť, a na minimum 4 hodiny odložiť do chladu.

 

vaľkať na pol cm, vykrajovať, potrieť vajíčkom. na plech môžu ísť celkom husto, zmenšia sa a vytiahnu trochu do výšky.

(možno ich spraviť aj na sladko: do cesta nedať soľ, alebo len úplne malú štipku, a po upečení vyvaľkať kolieska v práškovom cukre.)

 

post-3-0-69498100-1419696298.jpg

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Také sme nikdy nerobili, ale niekedy robím z lístkového cesta naslano - vyvaľkám, narežem na paličky (najčastejšie), potriem žltkom, obvykle mi vyjdú 3 plechy, tak  a posypem 1 kmínom, 2. sezamovými alebo tekvicovými semienkami a 3. čiernym korením, nejakými bylinkami, napríklad majoránkou, a trocha posolím alebo povegetím.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

↑  ... práve dnes mi došla na mail od nejakého online predajcu harabúrd reklama na zázračnú výrobu čipsov v mikrovlnke ...

nečítala som, v čom spočíva ten zázrak ... -_-

mala som, resp. mám jednu známu, ktorá kedysi robievala domáce čipsy, ostružlikala zemiak na uhorkovom strúhadle, vegetovala a vypekala, ale netuším technológiu, nikdy som ju pri tom nesledovala, a až tak mi tie čipsy nechutili, aby som ich utekala robiť :)

 

 

práve som povykladala sladké na tácku, mala som totiž pocit, že sme na ne úplne zabudli, zato slané vínové sa už takmer minuli ... nakoniec samozrejme piekla čosi aj mama, takže dokopy je to celkom dosť ... aj keď vyzerajú niektoré podobne, sú úplne iné, aj cestá aj plnky, a vyzerá to hodne sladko ... ;)

post-3-0-44117800-1419939699.jpg

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kurník, keby som takú tácku sladkostí zožrala, za chvíľu by ma Flinstone musel kotúľať...u nás koláče odpočívajú v krabičkách na balkóne pripravené kedykoľvek naložiť na tácku, či nakrájať a naložiť na tácku...naložený mám pred sebou šalát zo šalátu, rukkoly, bazalky, rajčín, povegetený a poliaty orechovým olejom. Piecť buidem znova až po Novom roku, niektorý týždeň po nedeli.

:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

↑  ... pol slovom som nenapísala, že to idem zjesť :)

 

neochutnala som doteraz ani jediný upečený sladký zákusok, synátor bol hlavný ochutnávač, aj to opatrný, tiež papá len s mierou :) a slané vínové len štyri kúsky, a aj tak to aj zostane ... a práve som dojedla polku jablka a jeden mesiačik hrušky :P

len som ich vyložila, po štyroch dňoch prvýkrát, lebo mi tu je od pána domu vyčítané, že sú kdesi schované a nevie ich nájsť :D - pritom sa len presťahovali z balkóna, kde začalo mrznúť, do chladničky, kde mi  zaberajú miesto, hoci sú uložené úsporne v špeciálne na to objednaných pizza krabiciach  ... v pivnici sú priďaleko, a v priveľkých mrazoch mrzne aj tam, a zjavne mimo dosahu sú aj v chladničke, tak ich je teraz takto zopár poruke, nech sú vidieť :)

 

 

edit večer.
a doteraz sú v takom stave, v akom boli vyložené :D zrazu bol každý plný a nevládal :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uff, game, veď ani ja som nikde nenapísala, že by si TY bola hlavný konzument tých maškŕt   :smile3:  - a keby si aj hneď bola, ani by ma nenapadlo ti to dajako vyhovárať. Ale poznám ľudí, ktorým by nerobilo najmenší problém to celé zblajznúť v priebehu 20 minút.

Rada by som sem aj ja plesla nejaké naše výtvory, aj som čo to nafotila, ale nejde mi na náš domáci počítač ukladať fotky, neviem, prečo v robote mi to ide bez problémov, a tu nie, vraj to nepodporuje môj typ mobilu. A celkom rada by som sa s vami podelila o výtvory hlavne našej "žilinčanky"...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a dnes sme piekli zasa ... naše najsamobľúbenejšie slané pečivo, slané syrové kolieska  ... s mandľou ...

 

z obrovskej dvojnásobnej dávky, ale išlo to rýchlo, pásová výroba ...

na vrch koliesok sa dá dať bársčo, mak, sezam, kto čo chce, ale s mandľou je to geniálne ...

 

tuším som tu už recept raz dávala, ale vážne odporúčam, je to úžasne dobré, a trvanlivé, a mňam :)

 

jedna dávka:

400 g hladká múka
250 g mäkká Hera
150 g strúhaný tvrdý syr / najsamplepší je ten najobyčajnejší eidam /
štipka / ja dávam tak asi plochú čajovú lyžičku, kedy ako - červenej mletej papriky
asi čajová lyžička soli
a žĺtky z dvoch vajíčok

 

post-3-0-64461800-1420227399.jpg

 

pred šupnutím do rúry potrieť bielkom, mandľu a piecť.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Na poslednom obrázku sú sľúbené "melóniky", ktoré robila naša Žilinčanka. Na tom "mixe" sladkého sú vanilkové rohlíčky, medvedie labky, parížske rezy, a tuším linecké koláčiky. Celkom to stačilo, som rada, že sme sa tým nedrhli nasilu.

post-2441-0-84868300-1420998340.jpg

post-2441-0-83070900-1420998353.jpg

post-2441-0-95364800-1420998368.jpg

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie je to až také strašné, gule sa dajú pokrájať na tie časti, a tie zrnká sú roztopená čokoláda a bolo to robené vidličkou, nie každé zvlášť. Keď som to mladej navrhla, že veď nech to robí vidličkou, pohoršene sa na mňa pozrela akože či si vážne myslím, že ona by na také neprišla aj sama a že čo myslím, na čo slúži tamtá vidlička v tom hrnčeku? :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Cestom vystelieme celé dno tortovej formy a vytvarujeme aj približne 2 cm vysoké okraje. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ryžou tak, aby pokrývala celú plochu. Pečieme v predhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po 10 minútach zložíme z cesta papier na pečenie aj s ryžou a pečieme ďalších 5 minút.

moze mi niekto vysvetlit, na keru mariu sa to ma zatazit ryzou, co sa s nou pri peceni stane a co sa s nou ma urobit nasledne ? vyhodit ?

https://kuchynalidla.sk/product/sviezi-jablkovy-kolac

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Medovo - orechový koláč

 

Potrebné prísady:

 

Na cesto: 500g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, 200g masla, 2 lyžice medu, 2 lyžičky sódy bikarbóny rozmiešať v 2 lyžiciach mlieka

Na orechovú zmes: 300 až 350 g vlašských orechov nasekaných na štvrtinky, 80g práškového cukru, 120g masla, 3 lyžice medu

Na krém: 3dcl mlieka, 1a 1/2 lyžice hladkej múky, 1 a 1/2 lyžice Solamylu, 100g cukru, 250 g masla, 1 vanilkový cukor a 1 dcl rumu

 

Postup prípravy:

Zo surovín na cesto si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Obe rozvaľkáme na veľké obdĺžniky a upečieme na papieri na pečenie na opačnej strane veľkého plechu.

Jedno cesto upečieme prázdne a druhé aj s orechovou zmesou. Obe pečieme na 150°C dozlatova asi 15 minút, treba sledovať.

 

Orechovú zmes si pripravíme tak, že nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme všetko rozpustiť a osmažíme dozlatova. Ešte horúcu zmes kladieme na surový plát a taktiež upečieme na 150°C, 15 minút.

 

Príprava krému: maslo zmiešame s vanilkovým cukrom. Ďalej si uvaríme na hustú kašu mlieko, hl. múku, Solamyl a cukor. Miešame až kým nezhustne. Keď kaša vychladne, primiešame ju k maslu zmiešanému s vanilkovým cukrom.

 

 Prázdny plát pokvapkáme rumom a necháme vsiaknuť. Potom naň natrieme krém a prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Je dobré tento plát prekrojiť napoly a preniesť postupne, aby sa nezlomil.

 

Koláčik necháme na chladnom mieste uležať aspoň jeden deň. Pekne nám zmäkne a vrchná vrstva bude chrumkavá.

 

Tento koláčik síce nie je hotový za pol hodinku, ale ten čas za to určite stojí. Je totiž vynikajúci! :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

moze mi niekto vysvetlit, na keru mariu sa to ma zatazit ryzou, co sa s nou pri peceni stane a co sa s nou ma urobit nasledne ? vyhodit ?

https://kuchynalidla.sk/product/sviezi-jablkovy-kolac

moze..coby nie..

 

ide o tzv. slepe pecenie..krehke cesto sa predpeka zatazene ryzou, ci nejakymi strukovinami..aby sa pri peceni nenafuklo a nezvlnilo....zataz mozno opakovane pouzit...jednoduche :tanec:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

originál americké recepty na pie a vôbec tento typ pečenia používajú na zaťaženie originál keramické guličky ... zvyčajne pripíšu, že možno použiť miesto nich aj strukovinu / som sa dočítala :innocent: /

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

fíha, to počujem prvýkrát, ani moja babka - a to bola chýrna kuchárka - jakživ nič také ako zaťaženie nespomínala. pri akom ceste sa to zvykne robiť?

 

D´Ady: ryžu môžeš potom využiť na nákyp! :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

fíha, to počujem prvýkrát, ani moja babka - a to bola chýrna kuchárka - jakživ nič také ako zaťaženie nespomínala. pri akom ceste sa to zvykne robiť?

 

... no, babka to nepoužívala, lebo to nie sú naše bežné klasické recepty, my pečieme ináč, tak našsky :) aj ingrediencie pridávame zvyčajne naopak ...

pre nás je pre bežné pečenie prakticky prvoradé najprv vymiešať vajíčka s cukrom, potom pridávať maslo a zbytok  ... pre americké recepty cukor s maslom ... až nakoniec vajíčka

/ čítala som nedávno jednu knihu, kde boli mraky receptov, americké - sušienky, koláče, pie ... prakticky všetky mali tento opačný postup - a doma som robila podobný typ koláčov, niečo ako piškóta, ale na americký, tiež opačný postup /

 

toto zaťažovanie ide viacmenej na koláče typu pie http://en.wikipedia.org/wiki/Pie , prípadne francúzske quiche http://en.wikipedia.org/wiki/Quiche ... a tak :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov