Skočiť na obsah

arwiel

Odporúčané príspevky

Tak nevedela som, kde to mam hodit, hoci ide o nepecenu vec, ale musim sa pochvalit, ze vcera som dostala uzasnu citronovo-tvarohovu tortu od svojho skveleho priatela a bola to fakt, ze parada.

Viem, ze tam siel tvaroh, smotana, susienky, citronova stava, maslo. Viac musite vypacit z Darkmana :angel:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 490
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    122

  • Vilma Flinstonova

    75

  • iskra

    67

  • Hellé

    35

Verim, ze si najde na ten recept cas :D myslim, ze poznam len dvoch chlapov vo svojej blizkosti, ktori si trufli piect. Druhy je kamaratkin studujuci syn :) , ale on to bude mat ako profesiu, takze to uz je o niecom inom :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

noo, uz uz :P :D

 

250g maslovych susienok

125g masla

135g citronoveho zele

2 polievkove lyzice medu

300g sladkej smotany

200g plnotucneho tvarohu

 

"cesto"

-rozdrvime susienky.

-v panvici rozspustime maslo a prisypeme rozdrvene susienky a zmiesame. Rozlozime do korpusu, utlacime

 

poleva

-do odmerky nasypeme zele v mozstve odpovedajucom 300ml

-pridame 2 polievkove lyzice medu

-dolejeme teplou vodou do 300ml

ja osobne som zele nemal, tak som. po externej rade. pouzil zelatinu rozpustenu v 300ml vody, ochutenu citronom

 

-do misky nalejeme smotanu, pridame tvaroh, vymiesame do hladka

-nalejeme zele, vyslahame, nalejeme do korpusu

-strcime do chladnicky, a ideme zatial pekne do prirody :D

 

Tadaaa, kolac, ktory zvladne aj informatik je hotovy :D

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

-dolejeme teplou vodou do 300ml

ja osobne som zele nemal, tak som. po externej rade. pouzil zelatinu rozpustenu v 300ml vody, ochutenu citronom

 

:o toto ma dorazilo - nad týmto by som uvažovala, či môžem či nie ... ale keď sa informatik pustí do takýchto improvizácií, šup šup,v pohode mu možno zveriť kuchyňu ! :D
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No vidite, ja som o zele absolutne nic nevedel a tak mi to neprislo divne :D Pochybnosti som zacal mat, az ked ta poleva bola nezdravo tekuta a vazne som bol presvedceny, ze to v tej chladnicke nestuhne :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Niekedy nie je na skodu sladka nevedomost :D aaa mal si sem hodit aj fotku tej torticky ^_^ inak v tomto recepte bol velky risk aj ten tvaroh. S tym mam pri peceni skusenost ze je takmer vzdy hrudkovy, asi kupujem nespravnu znacku :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

dnes som vytiahla prastarý prababkin recept ... dobre vyše storočný, neodvažujeme sa ani odhadnúť, aký je starý, pretože ho mala babka od svojej mamy v takom malom zošítku s pár desiatkami receptov, ktorý kedysi obchodník pridával k novému výrobku - prášku do pečiva od jedného výrobcu menom Váncza ... a nie je tam nikde uvedený rok, ale podľa pôvodu pochádza z konca predminulého storočia ... :)

zošítok zdedila babka, potom mama, ja zatiaľ len recept, kedysi sme ten zákusok robievali často, ja akosi prvýkrát ...
nič mimoriadne, len úžasne vonia, a je to rýchle, raz dva, a volá sa jednoducho - aj v tom prastarom vydaní receptov:
mriežkovaný zákusok :) / rácsos sütemény /

post-3-0-87960600-1342968365.jpg

1/2 kg polohr. múky, 1 prášok do pečiva, 20 dg prášk. cukru, 1 dg mletej škorice, 1 celé vajíčko, 1 celý margarín / mala som Palmarin /, pol deci rumu,
a trošku / ale fakt len po troške / smotany alebo mlieka, len koľko zoberie, aby nebolo cesto ani priveľmi tvrdé, ani priveľmi mäkké, lebo sa z neho musia dať potom šúľať mriežky.
/ ja som to trochu prehnala s mliekom, prvá pomoc - mama na telefóne - kľudne možno pridať trochu múky, ale opatrne s mliekom radšej : ) /
asi tretinu / alebo trošku menej / vypracovaného cesta nechať na mriežky, zbytok je najlepšie po kúskoch roztlačiť do vymasteného a múkou vysypaného plechu.
potrieť džemom alebo lekvárom / v pôvodnom recepte je slivkový lekvár / a vyšúľať a poukladať mriežky ... a nezabudnúť upiecť - úžasne vonia :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keď som tu videla recept na mriežkový koláč, spomenula som si na recept, ktorý mám aj ja od mojej maminy, a tiež som ten koláč kedysi robievala dosť často.

Má trošku iné zloženie ako ten, na ktorý tu recept napísala game, ale slivkový lekvár tam tiež "musel" byť.

 

60 dkg hladkej múky

30 dkg práškového cukru

10 dkg HERA

1 vajce + 1 žĺtko

2 malé lyžičky sódy bikarbóny

2 lyžice tekutého medu

1 malá lyžička škorice

1 lyžička pomletých klinčekov /cca 25 ks/

1 kypriaci prášok do perníkov

mlieko

 

Všetko zmiešať a po lyžiciach pridávať mlieko, aby cesto bolo vláčne /cca 6-7 lyžíc/.

Plech vymastiť a vysypať múkou ... zhruba 2/3 cesta, vyvaľkať a váľkom preniesť na plech.

/aby sa cesto nelepilo, jemne posypať múkou/

Popritláčať, potrieť slivkovým lekvárom a zo zvyšnej 1/3 cesta postupne po kúskoch tvarovať valčeky, do kríža ich dávať na cesto a vytvoriť mriežku. Vrch posypať posekanými orechami. Piecť pri 150°C.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to sú vskutku hodne podobné staré recepty ... v jednom med, v druhom rum, podstata veľmi podobná, a ako pozerám ostatné ingrediencie, pri pečení voňajú oba skvelo :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... poznam len dvoch chlapov vo svojej blizkosti, ktori si trufli piect. ...

 

no a tretí je môj starý. Vie urobiť rôzne rezy, bábovku, štrúdľu, ba zvládne aj kysnuté. A v piatok upiekol jablkové pité. A podľa receptu zmákne naozaj všetko. Len keby potom nebola plná kuchyňa múky a všetko zakvackané...ale to by som asi moc chcela.

 

Ako som tak čítala tu tie recepty, tak pri čítaní toho darkmanovho som si spomenula na trochu iný, tiež zo sušienok, a tiež dobrý. A sú 2 verzie. Len sa nepamätám, koľko balíčkov tých sušienok na to treba, ale to záleží od veľkosti plechu.

Verzia 1:

sušienky Indián (to sú tie kakaové, ako Marina - len sú kakaové)

vanilkový puding Zlatý klas, mlieko, cukor kryštálový (podľa návodu na sáčku), 200g tuku (najlepšie maslo), cca 100 g práškového cukru, marhuľový džem, čokoládová poleva, môže byť aj banán

pripraví sa hustý puding dľa návodu na sáčku zlatého klasu, ktorý sa nechá vychladnúť, občas premiešať, aby sa netvorila kôra. maslo sa zmieša s práškovým cukrom (zato píšem cca 100g, lebo my nemáme moc radi, ak je to veľmi sladké, ale niekto zas má radšej sladšie) a do toho sa potom pomaly po častiach primiešava puding.

Sušienky sa naukladajú v 1 vrstve na plech, vrstva sušienok sa natrie krémom a pridá sa ďalšia vrstva sušienok. Vrch sa potrie marhuľovým džemom (ľahšie je potierať sušienky džemom po jednej a tak ukladať), môže sa ešte pokrájať banán na veľmi tenké kolieska, ktoré sa naukladajú na vrstvu džemu a nakoniec sa pridá čokoládová poleva. Plech sa uloží na chladné miesto a krája sa až na druhý deň (aby sušienky zmäkli).

verzia 2:

sušienky marina, 1 šľahačka, 1 a 1/2 tabule čokolády na varenie, ríbezľový džem, čokoládová poleva

Šľahačku vylejeme do hrnca, do nej polámeme várovú čokoládu a na miernom ohni za občasného miešania necháme zovrieť (čokoláda sa roztopí a vytvorí so šľahačkou homogénnu zmes). necháme vychladnúť (miešame, aby sa nevytvorila šupka). A na noc dáme do chladničky.

Na druhý deň vyrobenú zmes vyšľaháme na hustý krém. Na plech naukladáme sušienky, potrieme oným krémom a zas na to naukladáme sušienky. Vrch potrieme džemom (najlepšie je každú sušienku natrieť prv ako ju uložíme na krémovú vrstvu) a polejeme čokoládovou polevou.

Plech odložíme na chladné miesto a konzumujeme najlepšie na druhý deň.

 

kedysi keď boli decká malé, sme robievali aj veľmi jednoduché "tortičky" (tak to pomenovali decká): do trotovej formy sme dali papier, naukladali sme tam piškóty, vrstvu ovocia (napr. kompót alebo z mrazáku rozmrazené, najlepšie jahody, maliny a pod.), vrstvu kyslek smotany...a tak sme striedali vrstvy piškótov, ovocia a smotany, na vrch šla smotana a tú sme posypali grankom. 3upli sme to do chladničky a o pár hodín už sme mohli baštiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hmm...ako som mohla zabudnúť? Piaty je môj 81 ročný otec. Vie urobiť bábovku, piškotové cesto, a jeho štrúdle si najmä moje bývalé kolegyne sestričky z ambulancie nevedeli vynachváliť. ked som doniesla okoštovať, tak ma vždy vítali "Tatko piekol?" :yes_yes:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V týchto dňoch sa asi skôr ako nejaké krémové zákusky žiada niečo suchšie. U nás bol okrem koláča na celý rok, ktorého recept som sem pred viac ako rokom "vlepila" hodne obľúbený zákusok, ktorého recept sa tiež presúval z jednej generácie na druhú, a mali sme ho pomenovaný ako "žerbo".

Či je to "správne označenie" na "správny zákusok", to netuším.

 

Žerbo

cesto:

50 dkg hladkej múky

25 dkg HERA

1 mala lyžička sóda bikarbóna

3 lyžice práškového cukru

1 ks droždie /iba rozpustiť v malom množstve mlieka – nenechať kysnúť!!!/

3 žĺtky

 

plnka:

20 dkg mletých orechov

20 dkg kryštálového cukru

+ slivkový lekvár

 

poleva:

10 dkg čokoláda

10 dkg HERA /maslo/

 

Všetky suroviny zmiešať /pridať trošku mlieka, aby bolo cesto vláčne/. Cesto rozdeliť na tri diely a postupne ich vyvaľkať na veľkosť plechu /ak sa cesto lepí, posypať ho slabo múkou/.

 

Plech vymastiť a vysypať mukou. Na spodok plechu preniesť váľkom prvý diel cesta, potrieť lekvárom a nasypať polovicu zmesi /mleté orechy a kryštálový cukor/. Prekryť druhým plátom cesta, potrieť lekvárom a nasypať zvyšok zmesi. Na vrch dať tretí plát cesta a riadne popritláčať.

Piecť pri 150°C cca 25 min.

 

Po vychladnutí vrch koláča poliať čokoládovou polevou.

Krájať až na druhý deň!

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

mama nás zásobuje jablkami a orechmi, tak to chcelo recepty, ktoré by to spojili ...

 

jeden recept je už mnohoročný, osvedčený, jednoduchý a veľmi sýty a dobrý :

 

Rodinný jablkový koláč

3 vajíčka, 1/2 kg práškového cukru, 1/2 kg polohrubej múky, pol prášku do pečiva, 1/2 kg jablk - jablká nastrúhať na väčšom strúhadle aj so šupkou !, a pridať za hrsť či dve nasekaných orechov.

po vychladnutí navrch rozotrieť čokoládu.

/ jablík dávam vždy viac - navážim okolo kila, potom ich postrúham, ale tie jablká koláč v pohode znesie, a šupky "zminú" bez stopy ... a keď nie sú orechy, tak je bez orechov zrovna taký dobrý ako s nimi ... a robím ho veľmi často, skutočný rodinný koláč :) /

 

a nedávno som objavila

Irenkin jablkový koláč s čokoládou a orechmi

recept je tu, na hrnčeky : http://www.facebook....95232283&type=1

prináša vôňu jesene a vianoc, a je veľmi dobrý, už som ho robila trikrát , a dnes sa podaril hádam najlepšie ...

 

zasa : dávam viac jabĺk, prvýkrát 5, dnes 6 veľkých, na drobno pokrájané odšupkované, a pridala som asi tri lyžice oleja a asi pol deci / aj viac / mlieka naviac, aby bolo cesto také akurát, naposledy som musela pridávať menej, jablká boli trochu šťavnatejšie.

koláč vyzerá dnes najlepšie, presne ako ten na fotkách, a je veľmi sýty a dobrý :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 týždňami...

od maminej sestry pochádza recept / a predtým ho získala ktovie odkiaľ /, skvelý jednoduchý koláč, rýchlo hotový, a mimoriadne dobrý, k čaju, ku káve vynikajúci ...

 

minulý týždeň som ho odskúšala prvýkrát, a nestihla odfotiť ... kým som sa spamätala, bol preč :)

 

Terkin lacný koláč :

 

3 vajíčka

2 polievkové lyž. kakao / používam "holandské", koláč bude krásne tmavý /

25 dg kryšt. cukor

2 dcl olej

4 dcl mlieko

2 dcl džem / odporúčali mi tri kopcovité polievkové lyžice, dala som marhuľový /

40 dg hladká múka

1 prášok do pečiva

1 kávová lyžička sóda bikarbóny.

 

vymiešať vajíčka s cukrom, všetko ostatné pridať, v múke rozmiešaný prdopeč, sóda bikarbóna, kakao, ... vznikne redšie cesto

Plech dobre vymastiť, vymazať, a poriadne vysypať múkou, naliať cesto, upiecť

 

:)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

práve dopečená tohtoročná dávka medovníkov, ale toľko nadávania ešte nepočuli :wooops:

že ja som sa dala druhýkrát v živote nahovoriť,

minulý rok to šlo úplne v pohode, ten istý recept, to isté cesto, dva a pol dňa v chlade ako minulý rok, všetko tak isto, a teraz ... lepilo sa na drevo, na valček, na nožík, na formičky, na plech, ... brrrrrrrrrrr. :bezradny:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov