Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

paradoxne so zánikom Koncertu pre všímavých sa usporadúva viac akcií týkajúcich sa 17. Novembra

od diskusií organizovanými Konzervatívnym inštitútom, Nadáciou Milana Šimečku, Stredoeurópskym fórom, . . .

cez stretnutia usporiadané politickými stranami - ich mládežníckou základňou Na podporu prenasledovyných kresťanov, Od Verejnosti proti násiliu k verejnosti proti korupcii, . . .

až po akciu v historickej budov SND, či bilboardy začínajúcej predvolebnej kampane

(potešujúce je, že sa akcie pripomínajúce November konajú nielen v BA Košice, Trnava, Partizánske,. . .)

 

objavujú sa hlasy, kt. sa obviňujú s privlastňovania si Novembrových udalostí

mne to nevadí

je oveľa lepšie keď sa o túto udalosť zápasí ako keď ostane nevšimnutá alebo zabudnutá len kvôli kachličkovaniu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

Rok ušiel ako voda, máme tu 23. výročie a svoj názor na revolúciu som nezmenil. Som však mierne zvedavý na dnešné protesty proti "oligarchom", ktoré by mali vypuknúť vo všetkých väčších mestách. Ale nemyslím si, že by sme sa dočkali nejakej "slovenskej jari".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jeden z komentarov k clanku

Poľovníci z Koňuša zastrelili obrovského vlka

 

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/regiony/polovnici-z-konusa-zastrelili-obrovskeho-vlka.html

 

Dnes je 17. november, čo mi príde symbolické. Bohužiaľ jediné, čo vidím a čítam je, že my (Slováci) sme stále mimo normu: pochváliť komunizmus, zastreliť vlka, odmeniť Rozborila... Ku skutočnej slobode, mysleniu, ľudským právam a ochrane prírody sa tak skoro nedostaneme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toto sa mi zda prehnane, nevladol nam tu ziaden Kim-Cong-Il , ani Saddam Hussain...

 

Moje spomienky su velmi velmi hmliste... pamatam si len utrzky ze som krical Nech zije Dubcek a to ako sesternica mala na taske stuhu...

 

Zial politici ako Dubcek davno vymreli a ani mocnina mocniny sucinu vsetkych politikov nesaha Sanovi ani po paty...

 

Súhlasím so všetkým, čo si napísal.

Dubčeka som zažila ako decko a pamätám sa dodnes, ako ho ľudia mali radi a ako si ho vážili, to bolo nadšenie, aké dnes asi nikto nezažije. A v 1989 som dúfala, že Dubček a ľudia ako on sa ujmú vedenia štátu. Žiaľ, nestalo sa tak.

Havlovi neviem zabudnúť, že na nič zlé netušiace obyvateľstvo vypustil hordu kriminálnikov. Nehovorím o politických väzňoch, ale o tých, ktorí sedeli za naozajstné zločiny...aj to patrí k tej revolúcii a stalo sa to a malo to vplyv na náš další život.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

dnes je výročie.

24. výročie od zamatovej či nežnej revolúcie.

 

čo sa komu vybaví ? mne vždy ako prvý Kňažko, ktorý kričal "Utvorte koridor prosím" :)

zábery v tv, Havel, Dubček na hrad, VPN, prestrihávanie ostnatých drôtov, Dienstbier, Čalfa, a človek z ničoho Mečiar, a kupónka, a ďalšie a ďalšie galérie politikov a "politikov", mafiánske vraždy, biele kone, korupcia,  nezamestnanosť, predávanie fabrík za korunu,  ... a iste ešte kdečo ... kdesi som dnes čítala, že máme to, čo si zaslúžime, ako národ... ale všetky postrevolučné štáty majú problémy veľmi podobné, tak ktovie, ako to je ...

na konci 80. rokov socializmus dozrel a prezrel ... to je jedna vec.

 

pripomeňme si prejav Václava Havla :

 

Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte .
Dvacet let tvrdila oficiálna propaganda , že jsem nepřítelem socializmu, že chci v naší zemi obnovit kapitalizmus, že jsem ve službách imperializmu, od nehož příjmám tučnévýslužky, že chci být majitelem různých podniků ...

Byly to všechno lži , jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vychádzet knihy, z nichž bude zrejmé, kdo jsem a co si myslím. Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volebné období ale pak bych se chtel věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, pokud se za mého volebního období nezlepší životní úroveň v ČSFR, sám odstoupím z funkce .

V budoucnu se podle mého mínění musí prezidentský úřad vymezit. Prezident nemůže mít tak velké právomoci, jaké má dnes. Pro mě není rozhodující, s jakým slovem jsou sociální jistoty spojováni, ale to, jaké jsou. Já si představuji, že by měli být daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socializmem. Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovím vám: O republice lidské, která slouží člověku, a proto má nadeji, že i člověk poslouží jí.

Za svůj třetí úkol považuji podporu všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, nemocných, těžce pracujících, príslušníků národných menšin a vůbec všech občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní . Žádné lepší po- traviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíc potřebují. Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která neprinese sociální stresy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají.

Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by to mohlo oslabit naši povinnost samostatně, svobodně, rozumně a rychle jednat .... Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými spoločenskými vrstvami , republiku, v niž se nebudeme delit na otroky a pány. Toužím po takové republice víc než kdo jiný. Náš stát by už nikdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoliv jiného.

Musíme sice od jiných mnoho brát a mnohému se učit, ale musíme to po dlouhé době dělat zase jako jejich rovnoprávní partneři, kteří mají také co nabídnout. Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na na ně pozor! Ptáte se s údivem, jestli bude inflace, jestli bude zdražování? Mnohokrát a jasně tato vláda řekla ve svém programovém prohlášení, včetně dalších dokumentů a ministři na svých tiskových konferencích, že jejich úsilím je, aby přechod od neekonomiky k ekonomice byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti nezaměstnanosti, bez jakýchkoliv sociálních krizí nebo podobně.

Jestli se sem tam pohne cena cigaret nebo něčeho, to v téhle chvíli nvím, zatím je snaha, aby se nehýhalo nic, alespoň v nejbližších měsících. Žádné gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnanos, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme.

Již do žádného paktu nepůjdeme. Podle mého mínění nesmí náš stát šetřit na investicích do školství a kutury.... Také náš mnohokrát deklarovaný úmysl provést reformu tak, aby nevedla k velkým otřesům, velké inflaci, nebo dokonce ke ztrátě základných sociáĺních jistot, musí naši ekonomové přijmout proste jako úkol, který jim byl zadán.
Zde neplatí žádné " NEJDE TO ".


Václav Havel, 1989

 

http://www.kscm.zlin.cz/Zlinsko_zleva/zlin_zleva_0903.pdf

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ok, dalsia prilezitost na porovnanie, to je dnes v mode :)

 

Pred rokom 89 sme tu mali dva problemy, dokonaly /hej kurziva/ totalitny system a nedokonalych ludi. 

 

Dnes je situacia trochu ina. System je volnejsi, ale o to viac nedokonaly, ludia nedokonalymi zostali.

V kazdom pripade vnimam pozitivne moznost volby /aj ked sa uz dnes nezda byt taka siroka/. 

 

A vsetci nadavame, mozno ani nie tak z nostalgie, ako nad vlastnou hlupostou, ktoru si nechceme, alebo nevieme priznat. Od roku 89, mozno az od roku 93 totiz nastupila ina vychova obcanov. Obcania musia svojim /ano svojim/ politikom vediet odpustat a my sme im odpustali. Najprv male preslapy a ked nasi zastupcovia videli, ze to nijako nekyve s verejnou mienkou, skusali robit preslapy vacsie a a najvacsie a obcania /ano, ich obcania/ im ich odpustili. Nie tak davno som zachytil clanok, ze byvaleho nemeckeho prezidenta sudia pre podozrenie z korupcie. Nejaky podnikatel mu zaplatil 500 euro na dovolenku v Mnichove. Polsky minister dopravy podal nedavno demisiu, nepriznal naramkove hodinky za 2500, alebo 4000 euro. Stane sa nieco take u nas? Nestane, nema preco, my svojich volenych zastupcov milujeme a niektorych nenavidime. Na zaciatku sme slobodne volby vnimali ako finale superstar, mozno aj ako hlasovanie, kto pojde konecne von z domu vyvolenych /-tak mu treba, hajzlovi!/ a zvolili sme este vacsieho hajzla a vnimame to tak aj dnes. V pozadi riadenia statu sme takto nechali vyrast regularnu mafiu. Vo volbach s ucastou okolo 60% zvolime nadpolovicnou vacsinou tych, co tu mafiu reprezentuju, aby sme dalsie styri roky nadavali.

 

Takym smutnym konstatovanim je, ze ludia /ano, my/ sme to tak chceli a a chceme a este smutnejsim je, ze niektori z nas nedokazu spracovat vlastne hlupe rozhodnutie a placu za dobou, ked sa nemuseli rozhodovat vobec. Hodnoty demokracie uz zo svojej podstaty koreluju v nepriamej umere s podielom hlupakov v spolocnosti, Premarnili sme sancu. Namiesto toho, aby sme si vychovali poslusnych politikov, vychovali si oni poslusnych obcanov. Tak to je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

áno ... alebo aj aj.

tá výchova slovenského občana / v paušále, slovenský občan nie je len vzdelaným vš v Bratislave / sa nezdarila, a slovenskí občania si nevedia vychovať konečne normálnych politikov.
pojmy "demisia" " česť" "sebareflexia" na slovenskej politickej scéne neučia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

17.11.1989 - nežná revolúcia bola pred štvrť storočím. to je hodne dávno.

 

štrnganie kľúčov, a budajka, a utvorte koridor a sľúbili sme si lásku ... kto si pamätá. kto si nepamätá, je moc mladý :)

 

z jedného prieskumu k 25. ročnému výročiu 17. novembra a zmien po ňom:

 

Väčšina ľudí hodnotila, že kvalita života sa zlepšila, očakávania však boli väčšie a nenaplnili sa.

 Vývoj po novembri v roku 1989 sklamal viac ako polovicu ľudí v Česku a 70 percent ľudí na Slovensku.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorá robila pre RTVS prieskum v oboch krajinách a pýtala sa pritom ľudí, ktorí mali v novembri 1989 aspoň 15 rokov.

Prieskum robili na reprezentatívnej vzorke viac ako 500 ľudí v každej krajine.

Zaznelo to v nedeľu v relácii O 5 minút 12 v RTVS.

 

Chudoba a nezamestnanosť

Na Slovensku sú podľa prieskumu optimistickejší tí ľudia, ktorí zarábajú aspoň 800 eur.

Najväčším problémom na Slovensku je podľa prieskumu chudoba a nezamestnanosť. Na Slovensku túto možnosť zvolilo skoro 50 percent opýtaných v prieskume.

Sociológ Daniel Prokop pre RTVS povedal, že väčšina ľudí hodnotila, že kvalita života sa zlepšila, očakávania však boli väčšie a nenaplnili sa.

Na Slovensku celkovú skepsu vytvára najmä náhľad na rôzne sociálne problémy a ekonomický stav domácnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Naopak....mne sa to zda, ako by to bolo vcera. 

 

Ten prieskum by bol realistickejsi, ak by boly otazky polozene skupinam respondentov v nejakom vekovom "zoradeni". Ved napr. patnast rocny-dvadst rocny ma uplne ine predstavy o prioritach a tiez napr. dvadsat rocny-dvadsatpat rocny......dvadsat pat rocny-tridsat rocny....tridsat a viac rocny. Ten prieskum je o nicom. Nic nevypoveda, je to taky mis-mas . Ja som mal vtedy nieco cez tridsat rokov a mal som svoju predstavu....mal som uz rodinu a teeda aj uplne ine dovody na zmenu systemu, ako osoby v inom postaveni (ci uz rodinnom-socialnom a pod). Ja nie som sklamany a to neznamena, ze som spokojny, ale moje predstavy sa naplnili.....mam na mysli slobodu. Socializmus s ludskou tvarou (o ktorej asi snivaju nespokojny s vyvojom)  je utopia :(.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ehm, ehm... prieskum sa vzdy vykonava na reprezentativnej skupine ludi; to, ze ty mas inu predstavu reprezentativnej vzorke nie je relevantne

 

 

Mám pocit, že každý štátny sviatok je pre tento národ traumou, s ktorou sa nevie vyrovnať. Nekonečné spory okolo 17. novembra 1989, 29. augusta 1944 či 28. októbra 1918 sú prejavom hodnotovej nevyhranenosti našej vlastnej identity. Preto oveľa viac ako formálne oslavy a zveličené príbehy veteránov sú dôležité reflexie toho, čo sa vlastne stalo.

http://www.aktuality.sk/clanok/265658/komentar-eduarda-chmelara-dialog-tolerancia-nenasilie-mala-uvaha-o-velkych-nenaplnenych-hodnotach/

 

podpisujem

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja viem, ze sa to robi na nejakej vzorke, ale ta vzorka by mala vychadzat z reality, pretoze takto to nie je ziadny doveryhodny prieskum, ale akysi prieskum trhu, pre nejaku firmu......skus sa spytat nejakej reprezentativnej vzorky v okrese napr. R.Soboty, co si myslia o poziadavkach na zvysenie platu zamestnancov v (napr.) automobilke v BA, na zvysenie platov z 800 euro na 801euro?.....ak sa poziadavka nesplni, tak bude "ostry" strajk. Urcite budu realisticke vysledky tvojho prieskumu o nesplneni poziadavky..... :(.

 

PS. S tym quote suhlasim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

K tomu vsetkemu by bolo dobre povedat, ze ludia pri odpovediach na otazku, ci je lepsie dnes ako vcera nebudu brat do uvahy iba spolocnu "obsahovu" stranku veci, ale aj svoje individualne pocity a zivoty. Keby sa opytali mna, za najkrajsie obdobie by som oznacil 90 roky, co by vzhladom k celkovej situacii nebolo az tak namieste. Ale bol som vtedy mlady, neboleli ma krize a koleno a otvorili sa mi siroke moznosti, ktore som napriklad aj nevyuzil :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

K ankete nemam co dodat ma.. - som si ju nepozrel. K neznej - na idnes bol rozhovor s nejakym studentom co to v tedy viedol a dnes ma pocit(on ho ma uz 15 rokov) - ze to bolo zmanipulovane STB. Ten clanok tam je a nebol by problem ho najst. Chalan(dnes ma 50 rokov) dnes zije na Vysocine.

 

A druha poznamka k tomu odkazu na Chmelara na aktuality - ide tiez som to cital a videl - ze Zeman tu istu udalost popisal rovnako ako pred 9 rokmi ked napisal knihu - tak v inej diskusii som videl l odkaz na jeho (Zemanov) nie rukopis - bolo to napisane strojom a podpisany Zeman. Bolo to z 1989 - presne toho obdobia a nepopisoval to ako obycajny policajny zasah.  Teda v tedy to videl trosku inak.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 11 mesiacmi...
Na skoru jesen 89 zacali komousi nieco tusit a tak nam na strednej naordinovali schodze SZM, asi dvakrat za tyzden, po vyucovani. Dvaja sme dochadzali do SNV z PP a toto nam z cisto prozaickeho dovodu velmi nerezalo, nestihali sme rychlik o 14:40 A tak sme sa isli informovat, ci musime na tie schodze naozaj chodit. 
-musite, vsak ste zvazaci!!!
-a preco sme zvazaci?
Zacali sme sa pytat sami seba.
-aby sme ako kazdy spravny angazovany idiot chodili zo schodze potme domov?
Odpovedali sme si.
Politika v nasom rozhodovani nemala miesto. Jednak sme boli tretiaci a hovno sme o tom vedeli a druhak, v tom case sme ani vediet nemohli.. 
A tak sme sa rozhodli vystupit zo Socialistickeho zvazu mladeze, lebo od 14:40 do 16:40 nechodil zo Spisskej do Popradu ziadny rychlik. Lamentovanie o pichnuti noza do chrbta svetovemu socializmu a vyhrazky, ci vobec chceme zmaturovat nam v tom case boli akosi lahostajne. Jednoducho preto, lebo sme vtedy mali 17 a citili sme, ze taky protest patri k tomu.
Zhubnost nasho neuvazeneho rozhodnutia sme si prvykrat uvedomili, ked sme v kupecku na partizana fajcili tvrdu spartu a nejaky metalista s nasivkou Saxon na riflovke, co cestoval z Kosic nam po vyrozpravani nasho pribehu podal ruku a povedal:
-caute disidenti, ja som nejaky Fero...

Medzitym prisiel november, udialo sa, co sa udialo, ti co chceli prevratit kabaty, kabaty prevratili a namiesto vyhrazok nas zrazu uznanlivo tlapkali po pleci. Vtedy som si neuvedomoval ani tak zmenu politickeho systemu, proste som to mal ako teenager v pazi. To, ake y ziju okolo mna -okolo nas som si vsak uvedomil naplno.
  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Na skoru jesen 89 zacali komousi nieco tusit

 

oni niečo tušili už v lete, niečo bolo "cítiť vo vzduchu", všetko bolo také trochu iné :hmmm: bol som vtedy akurát na vojne, a v lete sme mali viackrát praporový nástup, kde nám politruci vysvetľovali že vedia o chystaných protisocialistických provokáciách, aby sme sa do ničoho nezplietli, a už vôbec nie aby sme niečo podpisovali, pretože by to pre nás, ako vojakov ČSLA, mohlo mať veľmi nepríjemné dôsledky. no nás tak vtedy zaujímala politika... nás zaujímalo pivo :pivari:  a nie protisocialistické provokácie  :P   2x alebo 3x bol úplný zákaz vychádzania z kasární, nie zákaz vychádzok, ale komplet uzavreté kasárne, čo bola vec dovtedy nevídaná, a nikto nevedel že čo sa vlastne deje. potom na jeseň sa lampasáci začali správať nejak inak. bol som svedkom takej miniatúrnej vzbury, niekedy v októbri, a čo by sa normálne skončilo vyšetrovaním VKR a potom prokurátorom, sa prešlo ako by sa vlastne ani nič nestalo. VKR bola aktívna práve v lete, vtedy viacerých neoficiálne vypočúvali, ale vypytovali sa samé hovadiny: že majú info ako niektorí vojaci hajlujú /čo bol totálny nezmysel/ a podobné sprostosti. s odstupom času mi to pripadá, že mali asi nariadenú zvýšenú aktivitu, ale ani sami nevedeli čo majú vlastne hľadať...

 

mali sme na rote frajtra odniekiaľ z Ostravska, presvedčeného komunistu, skoro až fanatika :lol: potom keď to v novembri prasklo, a v TV začali prvé živé prenosy z demonštrácií, bolo na ňom vidieť ako sa mu práve zrútil svet :smilieee: jeden by ho bol dokonca aj poľutoval, keby to nebol taký strašný somár...

pred pár rokmi som chvíľu robil s chlapom, ktorý narukoval na jar 90, a prakticky okamžite skončil vo VN v Ružomberku /mal silnú alergiu/, v jednej debate som spomenul aj tohoto frajtra - komunistu, a on povedal že takých čo sa im zrútil v 89 svet, bola v tej ružomberskej VNke vtedy plná psychiatria :smilieee:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no inak aj bývalý riaditeľ našej ZDŠ, ktorý nám s obľubou vysvetľoval výrok súdruha Lenina, o tom že náboženstvo je ópiom ľudstva, /povedal to síce tuším Marx :lol: ale súdruhov také detaily nevzrušovali/ bol potom nadšeným členom KDH :zubiska:

je to smutné, keď sa starý chlap dá na opiáty... :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

zasa máme výročie. 27 (!!!) rokov od sametovej revolúcie.

 

kedysi tu https://www.freespace.sk/tema/1552-nežná-revolúcia/?p=115051elfant citoval z tohto  článku http://domov.sme.sk/c/5112559/myty-a-pravdy-na-neuverenie.html z roku 2009 - aj to je už 7 rokov - odcitujme si ho znovu:

 

DO 5 AŽ 10 ROKOV DOBEHNEME ZÁPAD
Nádej, že sa budeme mať rovnako dobe ako ľudia na Západe, bola od začiatku jedným z hlavných motívov širokých más pri podpore revolúcie. Nádej na rýchle vyrovnanie rozdielov však bola od začiatku falošná. Socialistická ekonomika bola v oveľa horšom stave a oveľa menej konkurencieschopná, než väčšina tušila. Najmä na Slovensku sa navyše zaostávanie za Západom nezačalo za socializmu, siahalo hlbšie do histórie. Mnohí si tiež neuvedomovali, že západný štýl práce je tvrdší, než na čo si zvykli na väčšine socialistických „pracovísk". Ilúzie dobre vystihlo dobové parodické heslo „Socialisticky pracovať, kapitalisticky žiť!"

 

to je všetko veľmi pekné. dnes sme mali jednu takú menšiu debatku s jedným fórumákom, o tom, ako sa do slovenského hrdého ešte existujúceho podniku pred časom nakúpili vyradené stroje z jednej západnej krajiny, to je pár rokov dozadu, dnes podnik tie vraky radia medzi rozvojové a banánové krajiny.

 

niekto si strčil rozdiel medzi novými a starými strojmi do vrecka, a je to.

27 rokov po prechode pri nefungujúcom školstve, zdravotníctve, štátnej správe, ktorá je molochom sama pre seba, nie pre občanov, tendroch a rodinkárstvach za miliardy, ktoré tečú pomedzi prsty celej krajine, devastácii prírody, nefunkčnej polícii, podivných praktikách súdov, kradášstvu a rozkrádaniu a ešte kdečomu ...

takže po 27 rokoch skutočne nemôžeme pripisovať nič z toho zakoreneným predošlým hlboko do socizmu siahajúcim "návykom".

 

a áno, nikto neberie, že tovaru máme vyše hlavy, že cestujeme slobodne, že si môžeme povedať názor. ok.

 

to je jedna strana mince. druhá je tá ... dnes sa mi zhodou okolností dostali do zorného poľa aj veci vojnového a povojnového Nemecka, aj tento sametový sviatok, a celkom fajn sa to porovnáva:

 

Západné Nemecko 10 rokov po ťažko prehratej vojne a totálne zničenej krajine postavilo na nohy kvitnúci štát, fungujúce hospodárstvo a spokojných ľudí.

27 rokov po sametovej revolúcii my tu riešime predražené CTčka, politikárčenie, vzájomné osočovania, trestné oznámenia, rozkárdania, pašovania malých okresných a krajských pašarétov, zastaralé zdravotníctvo, školstvo, kde nie je na pomôcky a učebnice sa prepisujú pomaly každý rok, štrajky učiteľov, nedostatok personálu v nemocniciach, prebytok personálu na úradoch, kde v roku 2016 nejde nič vybaviť virtuálne, čo v západnom Nemecku je bežná prax. ... a ešte kdečo.

 

namiesto sadenia sa vyrubujú stromy, pašovia stavajú svoje haciendy bez akéhokoľvek postihu kde sa im zachce, s chránenými krajinnými oblasťami si robí kto chce čo chce, patricijské hausbóty v chránených zátočinách sú nezbúrateľné, lebo zákon na ne nedosiahne, a kto by si špinil ruky, ...a je toho na mraky.
viete. ale áno.

koniec osemdesiatych rokov priniesol kusu sveta iný život, ale prečo my musíme riešiť 27 rokov "po"  kradnúcich raperov a politických zlodejov a vzájomné politické osočovania a trestné oznámenia a kaplnky v parlamente a predražené CTčka ?

 

dlhy krajine narastajú závratnou rýchlosťou, miliardy sa strácajú ktoviekde, je podivuhodné, ako sa tu pohadzuje miliardami a miliónmi kdekade, len na deti, na prírodu, na školy na zdravotníctvo akosi nezostáva, a občas sa čudujem, že sa to celé nerúti ako domček z kariet. alebo už rúti? a dnes máme to výročie.

 

nie, nehovorím, že je nám zle. ten režim musel padnúť, to muselo prísť.

a niekde je horšie, niekde lepšie. 

hovorím len, že nám po 27 rokoch malo byť oveľa lepšie, nezaoberať sa kravinami a trápiť sa po úradoch, od toho je vyspelý svet hodne ďalej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pred 27 rokmi sme vymenili vladnucu garnituru a zmenili system. Za ten cas pomaly prichadzame na to, ze by bol fajn vymenit aj volicov, prakticky vsetkych. Vacsina z nas nevoli pragmaticky, ale necha si radit emociami. V tomto state uplne staci, ze dnes nejakemu curakovi sadlo sako a zajtra mu ludia dovolia vsetko. Ini (alebo aj ti isti manekyni) v spolocnosti indukuju obavy a hnev a pomerne lacno ich predavaju. Dosli sme do stadia, ze tento lacny politicky trh sa zacina prisposobovat poziadavkam, ktore sam vygeneroval. Niekedy mam pocit, ze dnes uz nie je toho, kto by napisal dobru knihu, ani toho kto by ju predal a kto by ju cital. Lacne braky idu na dracku. Napriek tomu vsetkemu, nejdem lamat palicu nad tymto bludnym kruhom. Ludia maju co chceli a co im dovolili a o to tu pred 27 rokmi islo, Viac predsa nemozeme chciet :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To, ako sme „naložili“ zo získanou slobodou v roku 1989, súvisí možno aj s genetickou výbavou národa. Nie je to vina konkrétnych politikov, ale nás samých. Podľa mňa rozkrádanie v divokej privatizácii, pod taktovkou Mečiara a Gašparoviča, by prebiehalo rovnako, pod akoukoľvek inou taktovkou. Slováci, vďaka pudu sebazáchovy, sa v svojej histórii vždy museli správať oportunisticky, takže po 1989 pre našich súdruhov nebol žiadny problém, prezliecť kabát. Ale podobný osud malého národa má aj Estónsko, ktoré bolo súčasťou Ruska a SSSR od 1700. No zrejme toto obdobie nezanechalo na ich populácii také degeneratívne zmeny, ako na nás. Možno majú severské národy nejakú mutáciu, ktorá ich chráni proti totálnej korupcii, ktorá je nám tak vlastná, že ju ani nepovažujeme za trestný čin, ale skôr za súčasť nášho folklóru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov