Skočiť na obsah

Prečo oslavujeme Silvestra, narodeniny?


game

Odporúčané príspevky

ohňostroj sme si pozreli z okna chodby. Bol naozaj pekný.

len ak je niečoho veľa, už to nie je vzácne. Tých rachejtlí - teraz mám na mysli tie v našom okolí, čo vybuchovali celú noc - bolo priveľa, som rada, že je po tom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

my sme boli na horach, vyhlad na Vapec a dokopy ziaden na okolite mini-dedinky, len z jednej sme videli kratky ohnostroj

 

a bolo to take, pekne, mimo civilizacie, o polnoci nam dosla elektrina zo solaru, trubky s vodou odmrzli az rano

a idem uz asi spat, lebo v noci som rozoberala vsetky zvuky, hlavne prezuvajuceho plcha nad nasimi hlavami, niekde v priestoroch sklenej vaty v streche

 

aby bol ten novy rok o nieco lepsi ako ten predchadzajuci

o to ide v mojom pripade rok co rok, o kvazi zosumarizovanie a zhodnotenie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:)

.. stále som mala rada aj Vianoce, Silvestra, Nový rok.., skrátka všetke dni v roku .. rada si vychutnávam každú chvíľku, teším sa ... :) no, odkedy chodím na net, prisamvačku, Silvestra, Nový rok budem mať ešte radšej .. čítať "pred "a "po", je to tuná lepšie, ako nudné televízne "zábavné "programy z archívu.. je tu spústa krásnych bláznov ... :smilieee: a to sa tak veru často pokope "nevidí "

 

fascinuje ma, že Silvestra oslavujeme..., a to nie len jeden deň v roku (to je včera), ale že aj dnes, zajtra .. si budeme mať chuť o tom vyprávať, tešiť sa ..

.. a na sms.. nedám dopustiť, (ak sa nemôžeme s niekym osobne stretnúť) zopár slov a toľko radostí, šťastia .. jupííí ! :priatelia:

my sme ohňostroj mali doma, ako aj po ostatné dni v roku .. :smile3:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak ani na 25.pokus som nepochopil o čom je tento "sviatok" ... :neviem:

 

a preco ludia oslavuju narodeniny? ved raz sa predsa uz narodili, na co to oslavovat kazdy rok?

neviem, nepochopenie "preco?" sa da aplikovat na vsetko, z coho ma clovek potrebu sa radovat, tesit, ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Narodeniny sú o inom, to začala tvoja životná etapa, ktorá je jedinečná, ale koniec roka sa mohol dať na hocijaký iný dátum a okrem toho, nikto sa nezaručí, že pred 4 dňami sme oslávili práve rok 2013, keďže začiatok nášho letopočtu sa doteraz nepodarilo presne určiť. Odhady hovoria, že pokojne by sme mohli oslavovať nové roky v rozmedzí zhruba 2007 - 2020.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a preco ludia oslavuju narodeniny? ved raz sa predsa uz narodili, na co to oslavovat kazdy rok?

 

Proste ze si prezila dalsi rok a dodavas si odvahu prezit pri zachovani telesnej a dusevnej integrity este jeden :P

 

V podstate kazda dobra prilezitost nieco oslavit je dobra,nie? ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no vsak na to narazam, ze pre niekoho oslavovat na narodeniny je nezmysel

pre ineho je to oslava, ze som o rok starsi

rovnako ako pre niekoho koniec roka, oslava toho, ze sa konci nieco, zacina nove, mozno lepsie - co je na tom ineho ako na oslave narodenin? vo vsetkom je mozno nejaka symbolika, pripadne nieco, co do toho vnesieme

 

nemusime oslavovat ani meniny, v inych krajinach nieco take nepoznaju

 

take zbytocne zamyslanie sa, ze preco :)

jednoducho niekto oslavuje v niektore dni, niekto nie

treba poznat konkretne detaily?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:) fakt, zbytočné zamýšľanie sa prečo oslavujeme Silvestra, narodeniny... :) a ešte prečo žijeme, máme radi, ľúbime, milujeme ..?

vzácne chvíle v živote a otázka prečo? ee ..

proste, ak človek túži zdieľať s niekym šťastie, radosť.. a to kedykoľvek.., tak je to len a len pozitívne, OK .. veď každý človek túži byť, čo najčastejšie šťastným, veselým . ..

prečo nie aj na Silvestra ? na narodeniny - keď niekto z nás, alebo z tých, čo máme radi ..slávi sviatok? a čo, že sme o rok starší? je to vari nejaký hendikep, či čo ? :) ja si rada objímem oslávenca .. , aj rada sa nechám "hýčkať" ... :-)) ale samo, že aj po ostatné dni..., mesiace, roky...

proste "Silvester" pokračuje...: predvčerom, včera, dnes, a dúfam, že aj zajtra, pozajtra.... :smile2: :lol: :smoking:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

Ako mladá baba som chodievala silvestrovať s kamarátmi von, niekedy to bolo "len" k niekomu, kto mal barák a rodičov mimo (nikdy sme nenarobili bordel a ani nič také, čo by mohlo domácim spôsobiť nepríjemnosti*), inokedy na Oravu na chatu, kde sme sa venovali cez deň bežkám a večer zábave, vymýšľali sme rôzne hry, vyspevovali sme o 106, tancovali a podobne, ale nepamätám sa, že by kedy niekto z nás bol "pod obraz". O polnoci sme si ťukli všetci šampusom a zábava pokračovala až do rána...bývalo to fajn.

ked sme sa s Flinstonom nasťahovali sem a dievky vyrástli z plienok, sme silvestrovali s našimi tunajšími susedmi. Najlepší Silvester tu v dome bol asi jeden, čo bol v spoločnej miestnosti na prízemí, a bol tam skoro celý náš vchod. Každý doniesol čo dom dal, predtým sa nás tam niekoľko stretlo a nachystali sme osvetlenie, výzdobu, miesta na sedenie i na tancovanie, atd...bola to skvelá zábava a aj dievky, ktoré mali vtedy tak 12 - 14 rokov, na to dodnes radi spomínajú.

teraz mám takú túžbu, chcela by som niekedy ísť na Silvestra a Nový rok niekam preč z BA, s Flinstonom a možno dievkami a ich chlapmi a niekoľkými priateľmi, kde by sme sa zabavili a oslávili príchod nového roka bez delobuchov, niekde na horskej chate v kľude, ale toto sa mi nikdy nesplní.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Lebo vždy sa nájde na oslavu dôvod.  :-))

Silvester jednoducho pre mňa musí byť zábava v plnom prúde, roky ho oslavujem s partiou zväčša na chatách, ale už som mala aj taký Silvester, že sme autom nevytiahli na chatu kvôli veľkému snehu, tak nás Silvester zastihol na ceste uprostred lesa, vytiahli sme šampanské, štrngli si, popili a ďalej na chatu šli pešobusom.   :-)))

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

Myslím, že oslavy celkovo a oslavy "sviatkov" konkrétne slávime preto, aby sme mali nejaké "orientačné body" v čase. Aby ten rok nebol jednotvárnou masou rovnakých dní, ale aby v ňom boli zasadené niektoré dni ako pamätníky, míľniky tak, že aj keď beháme tým rokom stále dookola, narážame na niektoré dni, ktoré sa vzťahujú k dňom spred roka, spred dvoch, spred troch ... a tak naša časová predstava dostáva pevnejšiu štruktúru. 

Pri narodeninách je to čiste osobné, egoistické, ale pri sviatkoch ako sú Vianoce, Veľká Noc, Silvester, je to spoločenské - prežívame ten časový míľnik spolu s celým spoločenstvom ľudí v okolí.

 

A čo vlastne oslavujeme? A čo vlastne znamená oslava? To sú iné otázky. 

 

Niekedy je to tak, že máme nejaký zážitok, že niečo silného prežívame a chceme "tomu" postaviť niečo výnimočné. Napríklad vyhráme nejakú športovú súťaž - sme šťastní a chceme to orámovať nejakou slávnosťou. Alebo si berieme niekoho za manžela, za manželku a prežívame to ako výnimočný deň - tak to chceme osláviť, lebo v nás žije výnimočný pocit.

 

Ale môže to byť aj naopak - niekto múdry napríklad vedel, že ak budeme niečo pravidelne oslavovať, máme šancu si všimnúť, že práve v ten deň (alebo v tie dni) niečo významné prežívame, čo sme si ani nevšímali. To prikázané oslavovanie by nám mohlo pomôcť si všimnúť, že prežívame niečo, čo patrí iba tomu času, niečo výnimočné - a môžeme si pomyslieť, že niekto, kto tie sviatky kedysi dávno zaviedol, vedel, čo robí - s tým, že to urobil pre nás všetkých, ako pokus o napojenie ľudského cítenia na významné body všeobecného pozemsky-kozmického života.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nemám potuchy, či sa Silvester oslavoval aj za Márie Terézie či kedy. Ale asi preto, lebo ľudstvo všeobecne rado oslavuje a prelom rokov je dobrá príležitosť.

 

Prvákrát sme šli s partiou oslavovať Silvestra, ked som ja mala 17 a segra 15, dvoch našich kamarátok-sestier rodičia nás nechali v ich dome samých a oni šli zasa k nejakým svojim známym. Vtedy sme hrali rôzne hry, zobkali dobroty čo kto priniesol + čo domáci nechali, alkohol sa pil až po polnoci. Tiež sa spievalo s gotarami, tancovalo...skrátka to bolo fajn a vôbec nikto necítil potrebu scápať sa "pod obraz". Nad ránom sme upratali dom a poodchádzali. takže aj v ďalších rokoch nám rodičia dom nechali k dispozícii. Neskôr sme chodili s partiou na chatu, na Oravu či inde, proghram podobný. Ibaže tam bolo len to, čo sme si doniesli a čo sme si navarili. Pamätám sa, že vtedy som ešte vôbec nevedela variť, a keď vYšla služba v kuchyni na budúcich Flinstonovcov, a partia si priala šošovicu, musela som s farbou von, ale aj tak nás v kuchynke nechali...nakoniec sa nám podarila celkom dobrá šošovica, kamoška, ktorá doma už sama robievala nedeľné obedy, to okomentovala patrične, výsledok našej snahy vychválila a označila nás ako kulinárske talenty. A potom keď sme sa už zobrali a osamostatnili, to už náš poklad v čase nášho prvého samostatného Silvwestra mal rok, sme povolali do služby našich a my sme šli k jednej kamarátke, tam sme boli 3 mladé rodiny s cca rovnako starými deťmi, šlo sa tam, kde nemal kto postrážiť deti. A neskôr celkom veselé oslavy so susedmi, ktorýsi rok skoro celý náš barák sme boli v dolných priestoroch, bola to super zábava, vtedy sme sa trocha lepšie spoznali aj so sosedmi, s ktorými sme sa len zdravili...

teraz už čučíme doma, papučová kultúra, už sa nám nikam nechce. Ani tých maškŕt už toľko nemávame, pár chlebíčkov, tanierik so sladkým a šampanské. Stačí nám to. veď čím ďalej, tým je menej čo oslavovať...

ale páčilo by sa mi na celé to obdobie vypadnúť niekde do hôr na horskú chatu, kde by som nemusela vôbec nič. Jediná starosť by bolo čo na seba, keď pôjdeme von. To sa mi však nikdy nesplní.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Keďže 80% mojich zamestnaní boli nepretržité prevádzky tak som bol cez silvestra v práci. A keď vyšlo že som bol cez silvestra akurát na úrade práce tak som jednorázovo vyskúšal všetky varianty silvestra: na tom námesti pred americkou ambasádou (neviem ako sa volá) tam bola obrovská diskotéka a na dunaji loď z ktorej strielali ohnostroj. Vyskúšal som chatovú verziu s kamarátmi, potom bytovú párty a aj rodinnú verziu v užššom aj širšom kruhu.

Ale je to vlastne skôr kultúrna udalosť. Zabaviť sa, pozrieť koncert, zatancovať si, dobre sa najesť v stánkoch, vystreliť si petardu atď. Nový rok je z racionálneho hľadiska len zdražovanie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov