Skočiť na obsah

Letný čas a zimný čas


game

Odporúčané príspevky

To sa mi nejako nezdá. Na západe Španielska nastáva koncom augusta pravé poludnie (podľa slnečných hodín) o 14:43 stredoeurópskeho času. Zapadnúť by teda malo neskôr, ako u nás. 

Podľa slnečných hodín sa dlho správali ľudia v minulosti. Je preto celkom prirodzené, že v danom pásme by bolo optimálne, keby ich hodiny ukazovali 12:00 v čase poludnia, keď to ukazujú slnečné hodiny. Tomu je pre nás najbližší stredoeurópsky čas.

Nech by sa v EU prijal jednotný letný, alebo zimný čas, krajinám nič nebráni, prispôsobiť sa ich "slnečným hodinám". Stačí k tomu v danej krajine podriadiť začiatok pracovného času, otváranie obchodov, služieb, športových a voľnočasových aktivít.  

Ak by mali krajiny v EU rozdielne časy, musela by sa tomu podriadiť doprava, telekomunikácie, software... Je ťažké nájsť v EU jednotný čas, ktorý by bol v tomto ohľade "najspravodlivejší" pre všetky krajiny. V občianskom živote sa ale už dávno neriadime podľa Slnka.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 29 minútami, Sniper napísal:

Čo sa ti nezdá na tom, že Slnko v Španielsku zapadá neskôr ako u nás?

Veď som to tu uviedol, nič na tom nie je čudné. Ak by to však malo platiť obrátene, tak u nás by bolo poludnie omnoho skôr ako o 12:00. V tom je zbytočne hľadať spravodlivosť. A nevidím ani dôvod ju hľadať, keď sa tomu každá krajina môže prispôsobiť a teda aj času, kedy si budeš užívať západ Slnka na terase. Výhody jednotného času v EU určite prevažujú nad tým, v akom čase v danej krajine Slnko vychádza, kedy je poludnie a kedy zapadá. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je preto celkom prirodzené, že v danom pásme by bolo optimálne, keby ich hodiny ukazovali 12:00 v čase poludnia, keď to ukazujú slnečné hodiny. Tomu je pre nás najbližší stredoeurópsky čas.


Je to prirodzené pre astronomický čas, ale nie pre civilný, keďže ľudia väčšinu aktívneho času trávia popoludní. Mnoho ľudí vstáva okolo piatej, šiestej, pracovať začína o hodinu neskôr. Do poludnia zostáva 5-6 hodín. Ale v bežnom civilnom živote sa v popoludní často pracuje a žije oveľa dlhšie ako doobeda. Mnoho ľudí končí a ide spať okolo deviatej - desiatej večer, čo je 9-10 hodín popoludní, teda o 4 hodiny viac ako doobeda. Preto vôbec nebude problém, ak poludnie resp. slnko bude najvyššie na oblohe o 13h a nič by sa nestalo, keby to bolo aj o 14h - v tomto prípade by aktívny čas u priemerného človeka bol rozdelený viac menej presne na polovicu.

To čo ty píšeš by malo zmysel resp. by bolo prirodzené, keby sme chodili spať o ôsmej a vstávali o štvrtej, teda o polnoci by bol čas spánku v polovici.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 29. 3. 2021 at 15:30, Sniper napísal:

Však to bolo super, keď včera slnko zapadlo až po pol siedmej?

Rovnaký "efekt" by si dosiahol pri zimnom čase, keby si stal o hodinu skôr a nepozeral na hodinky. Čas je relatívny a v bežnom živote záleží od otváracích hodín, začiatku pracovnej doby... Biologický čas denných živočíchov sa riadi východom a západom slnka.

Málo kto si dnes môže dovoliť "byť pánom svojho biologického času". Možno iba dôchodcovia. Ale ani oni. Veľmi často sa dôchodcovia predbiehajú..., zrejme preto, aby "stihli svoju smrť".

A to už nehovorím o tých chudákoch, ktorí pracujú na 2, 3 zmeny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Posledná veta je pravda. V zimnom období cez pracovné dni, denné svetlo ani nevidím. Bezohľadu na to či je denná alebo nočná. Takže je úplne jedno koľko je hodín. V tme odchádzam a v tme prichádzam. Veľmi to išli rušiť aj anketa sa robila a nič z toho.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uff no priznam sa , ze zmena na letny cas mi nerobi dobre. Nejako potom aj tyzden dospavam tu jednu hodinu. Ale v septembri ked sa to posuva o hodinu dozadu to je cajk :D Vtedy ziadne problemy nie su :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nikdy som s týmto nemala problémy, ale tento rok akosi sa neviem dospať. napriek tomu, ak sa prestane čas meniť, tak dúfam, že ostane ten letný. Večery, keď je už o 16:30 tma, ma otravujú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Posledný deň so zimným časom, v noci si posunieme hodinky dopredu

Štáty Únie sa však zatiaľ nerozhodli, aké časové pásmo si chcú celoročne ponechať.

všetky články od roku 2018 hovoria toto isté.
vraj konečne v 2021 koniec, ale či v marci či októbri, je Veľké Európske Tajomstvo.

 

https://www.tvnoviny.sk/domace/2024068_posledny-den-so-zimnym-casom-v-noci-si-posuniemie-hodinky-dopredu

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

Však klasika. Ale už manuálne treba nastaviť už len štvoro hodín. Ostatné sú všetky nejakým spôsobom napojené na sieť a štelujú sa sami.

Som kedysi dávno uvažoval aj o tom že sú a také duálne hodiny keď napríklad chcete súčasne s našim časom sledovať aj čas v Tokiu napríklad. A ja by som dal že jedny zimné a druhé letné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslíš, také niečo, čo si môžeš vo Windows 8.1 nastaviť dvomi ťuknutiami?

time.png

A načo by ti počas používania stredoeurópskeho času (15:22) bol zimný (14:22) a letný (16:22) čas? K čomu by to bolo akože dobré?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Že nemusel by som štelovať dvakrát ročne. Nepodarilo sa presadiť to zrušenie presúvania tak to pokračuje. Bol som dlho hore lebo aj v TV bol heloweensky horor a schválne som zapol menu kde ukazuje čas zo siete a 2:59 som sa na to pozeral ako to skočí znova na 2:00 bola to sranda. Aj s kamošom v anglicku sa tak hrávame že u nich je o hodinu menej a my už sme mali rok 2021 a oni ešte mali 2020 a poslal som mu SMS že pozdrav z budúcnosti. Keď zrušia presúvanie času tak by sa mohli rovnako dohodnúť a nie že každý štát si vyberie ktorý si ponechá lebo bude chaos. Jeden štát zimný, druhý letný, ha jak to bude vypadať? Európa je malá a veľa štátov na malom území je že keď ideš kamiónom tak prejdeš aj cez tri štáty a hodiny budú skákať hore dole.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov