Skočiť na obsah

Letný čas a zimný čas


game

Odporúčané príspevky

Letny cas ma svoje opodstatnenie. Ak by sa cas nestriedal, slnko by v najdlhsi den roka vychadzalo o 3:30 a zapadalo 19:50.. EP teraz odporucil EK prehodnotit striedanie casu. Ak to schvalia, odporucam na rano kupit kvalitne zaluzie alebo zavesy a na vecer usporne ziarovky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď už sa konečne rozhýbu kompetentní, dúfame, že sa rozhýbu správne... mal by zostať nastálo letný čas.

Len zas na zapade nemaju dovod preco mat stale letny. Tym by to zas sposobilo opacny problem, ze by v zime svitalo az o 9, ci neskor. A zmena casoveho pasma skutocne neviem ci je realna.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A to je prave ta +/- hodina medzi letnym a zimnym casom. 

Let tak som to dal rychlo do googlu, rozdiel medzi Kosicami a Zurrichom je 50 minut. Medzi kosicami a parizom je uz hodina a 20 minut. Momentalne maju vychod slnka o osmej, predstava, ze by ho mali mat o deviatej ich asi moc nenadchne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja sa teším na piskot zástancov zrušenia letného času, keď v lete bude Slnko (pre mnohých zbytočne) vychádzať už pred štvrtou ráno a večer zapadať (keď mnoho ľudí ide niekam von žiť) pred ôsmou.

 

Problém je, že územie EÚ je pomerne rozľahlé, jedno časové pásmo pre väčšinu krajín EÚ by síce bolo dobré z viacerých dôvodov, ale nepraktické v bežnom živote. Nám by sa možno viac oplatilo byť v časovom pásme ako je Grécko a Fínsko (aljak by určite súhlasil :D), a Španielsko a Francúzsko by mali byť v pásme ako je Británia a Portugalsko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...
  • Pred 6 mesiacmi...

takze o tyzden zmena casu, mozno predposledny krat  :zubiska: ..vox populi vraj rozhodol

 

fuj neznasam zimny cas

 

mozno ste pred casom zaregistrovali, ze sa obyvatelia Europy mohli vyjadri ci su alebo nie su za zmenu casu..vacsina /vratane mna/ sa vyjadrila proti striedaniu casu a za zachovanie casu letneho

jo..s tym by sa dalo zit, vyzera to rozumne a prakticky :agree:

 

no lenze kde konci zdravy rozum zacinaju nasi politici   :angryfire:

Najprv tesne po vysledkoch hlasovania som zaregistrovala vyjadrenie nasej blbej europoslankyne Zaborskej, ze obyvatelia rozhodli, ziaden cas sa menit nebude..a ze je jedno ci to bude letny a ci zimny cas..hlavne je ze nebude zmena dvakrat rocne 

tak si vravim, krava nezorientovana snad jej niekto povie, ze ludia hlasovali za cas letny...nejak to vysumelo

 

a bum dalsi genius Richter..a vraj zimny cas..co na tom, ze okolite staty /okrem Ciech/ chcu cas letny..no nasralo ma to statocne..mam chut sa odstahovat niekam do Portugalska alebo Gruzinska, kde na case az tak nezalezi..ako sa tu rozculovat nad touto vladnucou havedou

 

no prechadzam k veci

prosim podporte.. https://www.peticie.com/za_zachovanie_letneho_asu_pri_zrueni_striedania_asu?a=2  

ano aj ty, lopata!!!    :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hellé teraz si ma naozaj dobre rozosmiala, samozrejme v dobrom :D. Nič v zlom mne stále vyhovuje toto striedanie. V lete je dobre že je posunutý o hodinu dopredu. Je zbytočné aby za najdlhších letných dní už svitalo pred tretou (čo by bolo keby nechali zimný) a navyše máš svetlo aj do neskorých hodín. No a v zime zas keby ponechali iba letný tak, áno svetlo by bolo do nejakej piatej, ale zas by svitalo pri najkratších dnoch pre osmou. Možno by dakomu tento scenár vyhovoval, či prvý alebo druhý. Mne nie ... ja chcem nadalej striedanie. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lopata :thumbsup:

 

samozrejme, ak by tu bol presadeny celorocny zimny cas..tak som radsej za striedanie :zubiska:

uz som videla niekde graf, ze pri letnom case by slnko vychadzalo v zime o 8.42

no ja som nasla, ze na nasom uzemi by to bolo najneskor o 8,27...a o par minut nejde..vsak je to hrozna bubu predstava, ze tma do pol deviatej rano..len debilkovia zabudli napisat, ze toto sa tyka max. dvoch tyzdnov na prelome decembra a januara, ked su tak ci tak prazdniny a sviatky  :zubiska: a ze svetlo je pomaly pol hodky pred vychodom slnka

 

no uvidime..zatial je na to rok minimalne casu ako som zistila

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podporila som.

 

Mimochodom, za chvilu prejdeme na zimny cas, dobre, uz sme samozrejme zvyknuti...

 

Ale posledne dni, co sa stmieva skor, mam isteze aj kvoli bolestiam a kdecomu, ale kvoli skoremu stmievaniu uplne domyleny organizmus...

 

Takto vyrazne ako tento rok som to tusim este nemala - alebo si to v posledne dni viac vsimam, pretoze je to az napadne... uz o 19,00 mavam pocit,ze sa treba odobrat s knihou lezmo do postele, lebo mam pocit, ze uz je 22,00... uplne domylene, ale statocne

 

A to este neposunuli cas :doh:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mna len fascinuje, ze ludia co tolko bili za zrusenie striedania casu si az teraz uvedomuju, ze v lete je nas skutocny cas (ktory je zimny, kedze sme UTC+1 casovne pasmo) skutocne naprd....

A zas si neviem predstavit, ze ludia daleko zapadnejsie od nas (napr. Francuzi), budu za zachovanie letneho casu, kedze pre nich by to znamenalo, ze v zime budu mat tmu tak do 9 rano.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

-ak zvolia zimny cas, v lete zacne svitat nieco po tretej rano a o osmej vecer bude tma
-ak zvolia letny, v zime bude svitat o pol osmej
...a to bude fasa :)

Vlastne uz nie je o com, obcania v prieskume rozhodli, teraz sa uz iba hadaju, ktora moznost je vacsia somarina.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... sa nezabudnite posunúť tikajúce hodiny o druhej v noci, moji milí... ešte furt sa posúvajú... :innocent:

Díky za upozornenie. Už sa mi v minulosti 2x stalo že som akosi pozabudol na posun hodín a kvôli tomu som zmeškal do práce. Úplne nič netušiac, som si nastavil budík ako bežne, zazvonil, odobral som sa a až na stanici som si všimol že niečo nieje v poriadku. Stalo sa mi to až 3x ale ten jeden raz to bolo naopak že som prišiel o hodinu skôr a nikde nikto zase mi to bolo čudné. Petíciu som asi zmeškal ani neviem kde sa dalo oficiálne hlasovať ale dúfam že to už čím skôr zrušia a už ma nebude mať čo pomýliť. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

tak a je to tu... zajtra v noci vstanete, presuniete ručičky hodín z 2 na 3.. a pôjdete zasa spať :)

 

post-3-0-18273400-1553865688.jpg

 

 

a jedna iná správa k tomu:

Európska komisia sa dohodla, kedy nastane posledná zmena času
 

....

 

Každý členský štát by sa mal do apríla 2019 rozhodnúť, či chce zaviesť permanentný letný alebo zimný čas, pričom posledná povinná zmena nastane v nedeľu 31. marca 2019.

Krajiny, ktoré sa rozhodnú pre používanie zimného času, si budú môcť naposledy pretočiť hodiny v nedeľu 27. októbra 2019.

„Striedanie času sa musí skončiť. Členské štáty by sa mali rozhodnúť, či ich občania budú žiť v letnom alebo zimnom čase. Je to otázka podriadenosti. Očakávam, že parlament a rada budú zdieľať tento návrh a nájdu riešenie vhodné pre fungovanie nášho vnútorného trhu," vyhlásil predseda EK Jean-Claude Juncker.

Účelom legislatívneho návrhu je zabezpečiť, aby sa všetky zmeny vykonali v koordinácii medzi susediacimi krajinami. Zaručilo by sa tým riadne fungovanie vnútorného trhu a zabránilo odlišným systémom, ktoré by mohli byť výsledkom situácie, keď by niektoré členské štáty zostali pri úprave zmeny času a iné túto prax ukončili.

 

Zmena času už stratila svoje opodstatnenie

Komisia pripomenula, že európske krajiny zaviedli úpravu letného času v minulom storočí s cieľom ušetriť energiu, predovšetkým vo vojnových časoch alebo počas ropnej krízy 70. rokov.

Od roku 1980 EÚ postupne prijímala právne predpisy, ktorými sa ukončili rozličné vnútroštátne načasovania prechodu na letný a zimný čas. V roku 2018 sú však dôvody zmeny času oveľa menej relevantné než v minulosti. Štúdie preukazujú, že úspory energie sú medzičasom len okrajového charakteru a občania sa čoraz väčšmi sťažujú na negatívne vplyvy na zdravie.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov