Skočiť na obsah

Násilie na školách


game

Odporúčané príspevky

kedysi - za socíku sa o šikane hovorilo v spojitosti s armádou ... problém bol v tom, že nie tam to začínalo, dosť sa tým zaoberali psychológovia a kdejakí odborníci, šikana, prenasledovanie, vyvyšovanie sa, vybíjanie si komplexov si prinášali zo škôl, z učňoviek, a problém sa stal vypuklým až v extrémnej situácii...

tvárili sme sa k tomu tak, že to na školách neexistuje, ale prvé tragédie, vraždy, samovrady, šikanovanie, zosmiešňovanie - dospelých akosi prebudili , ale zrejme prineskoro ...

hoci konkrétne anglosaské školstvo stavia na "kto z koho" každý musí byť najlepší... klasický anglický internátny systém pozná inštitút ponižovania už stáročia, doslova vraždiť sa začalo až nedávno ...

a už úplne prestávam chápať svet, kde sa rodičia musia vyrovnať s niečím takýmto :


"
Poľskom otriasla samovražda 14-ročnej Anie, ktorá sa doma obesila, aby sa nemusela vrátiť do gdanského gymnázia.

Tam ju kruto pokorila partia spolužiakov za tichého prizerania sa triedy. „Keď cez hodinu poľštiny učiteľka odbehla z triedy, päť spolužiakov Aniu chytilo, hodili ju na lavicu a tam jej stiahli nohavice aj s nohavičkami. Obchytkávali ju, smiali sa jej, nadávali a robili sa, že ju znásilňujú. Jeden si dokonca celú, asi 20-minútovú scénku, nahral na mobil. Keď sa učiteľka vrátila, nikto nepovedal, čo sa stalo,“ napísal denník Gazeta Wyborcza.

Ponížená dievčina ešte pred návratom učiteľky utiekla domov, kde ju rodičia našli obesenú. Päť útočníkov, ktorých polícia vypočula, pochádza zo zámožných farmárskych rodín. Už v minulosti mali na svedomí iné incidenty v škole, ktoré však ostali bez povšimnutia. Krajinou sa zdvihla vlna odporu proti násiliu v školách a médiá sa pozastavili nad faktom, že vedenie školy do triedy nezavolalo psychológa.
"

"
Deň smútku vyhlásili dnes na všetkých poľských školách po šokujúcej samovražde 14-ročnej školáčky. Poľský premiér Jaroslaw Kaczynski už vo štvrtok avizoval opatrenia na zlepšenie ochrany pred násilím na školách. Agresívni žiaci budú musieť bežné školy opustiť a vzdelávať sa v osobitných školách. Malo by byť jasné, že za ochranu a bezpečnosť detí zodpovedajú školy. Prípad rozrušil poľskú verejnosť, premiér už vo štvrtok hovoril o prehodnotení veku trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých. V Poľsku môžu byť už teraz v určitých prípadoch aj 15-roční súdení ako dospelí, ale po tomto skutku sa podľa slov Kaczynského treba zamyslieť, či táto hranica veku ešte stále "nie je privysoká".
"


4dfkd5j.jpg

:lol:

s dňom smútku už môžu ...
rodičia na deti nemajú čas, nie v škole začína ten problém-škola usmerní, ale problém začína doma ... štrnásťročným faganom, ktorí robili len zlobu, ale nikto na nich nemal ... ale majú 14, a čo teraz ? netýka sa to len tejto krajiny ... tohto je stále viac ...
je mi z toho zle
a čo s tým ? znížiť hranicu ? staré dobré polepšovne ? vytiahnuť fuzické tresty ? psychológ pomôže tam kde zlyhá rodič , systém ? ...


tu je k tomu už jeden blog aj s prvými komentármi ...

:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keby sa mi dostali pod ruku, tak ani samovrazdu pachat nemusia... smradi...

 

za vsetko moze zivotny styl a predovsetkym ten hip hop gangsta-bitchiz' style ktory sposubuje ze aj bezny sopliak si mysli ze je gangsta a ma mat okolo seba tazke bitchiz...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

- to nemusí byť Gagsta style a 10-15 ročné deti

 

napr. dnes som na našej univerzite opäť vo výťahu strhával samolepku

www.pozorovatel.sk

- celý tento, ale aj mnoho iných problémov má spoločný problém a to je neustále oslabovanie funkcie rodiny a teda aj primárnej socializácie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to celoeurópsky problém.

 

V školách treba zaviesť tvrdú disciplínu, učiteľmi by mali byť veteráni z vojnových konfliktov (ako v Obecnej škole) a až potom by sa mohlo začať vyučovať.

 

Podobné problémy, ak nie horšie, sú v západnej Európe s moslimskými zasranmi. Nielenže sú tupí jak telce, ale ešte aj tak drzí že učitelia do tried už nechcú ani chodiť. Mali by ich vydeportovať naspäť do pôvodných vlastí, tam by určite dostali adekvátnejšie vzdelanie a možnosť sa zamestnať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V Poľsku môžu byť už teraz v určitých prípadoch aj 15-roční súdení ako dospelí, ale po tomto skutku sa podľa slov Kaczynského treba zamyslieť, či táto hranica veku ešte stále "nie je privysoká".

Veľmi správne. Treba si všimnúť že za posledné roky decká dospievajú oveľa skôr. 14-15-16-17 roční/é sa hrajú na dospelých, hoci o živote dokopy nič nevedia. Preto treba trestnoprávnu zodpovednosť znížiť aspoň na 13 rokov, aby sa zasrani naučili o čom je život keď niečo spáchajú.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Veľmi správne. Treba si všimnúť že za posledné roky decká dospievajú oveľa skôr. 14-15-16-17 roční/é sa hrajú na dospelých, hoci o živote dokopy nič nevedia. Preto treba trestnoprávnu zodpovednosť znížiť aspoň na 13 rokov, aby sa zasrani naučili o čom je život keď niečo spáchajú.

Rovnítko mezi 'dospět' a hrát si na 'dospělého' bych určitě nedával... ikdyž asi dospívají o něco dřív, příliš bych to s tímto nehrotil, ale se snížením hranice odpovědnosti bych naopak naprosto souhlasím... myslim že je nízká nejen na dnešní poměry, ale i dřívější

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

je to jasne celosvetový problém ... čím vyspelejšia krajina, tým menej času na deti, staré hodnoty, vzťahy, nejaká úcta k tomu druhému neexistuje ... začína to byť alarmujúce

 

najnovšie sú v Japonsku obrovské problémy s vlnou samovrážd školákov - práčiny sú rovnaké: šikanovanie, zneuctenie, zahanbujúce konanie zo strany "spolužiakov" :

 

"

V provincii Niigata neďaleko japonskej metropoly Tokio sa obesil 14-ročný chlapec. Jeho bezvládne telo našli dnes v chate v jeho rodnej dedine, informovala miestna polícia.

 

Vedenie školy, ktorú chlapec navštevoval, uviedlo, že jeho spolužiaci mu v utorok stiahli pred prítomnými dievčatami nohavice a vysmievali sa mu. Počas cesty domov školák povedal kamarátovi, že chce zomrieť.

 

Len pred niekoľkými dňami spáchal v provincii Saitama samovraždu rovnako 14-ročný školák, ktorého vydieral spolužiak a žiadal od neho peniaze. V ten istý deň vyskočilo z výškovej budovy v Osake 12-ročné dievča, ktoré bolo takisto obeťou šikany.

"

 

zatiaľ u nás takýto vypuklý prípad nebol - alebo sa o ňom nevie... ale šikana ako taká pekne funguje

je otázkou času, kedy sa stane niečo, čo nepôjde napraviť ...

 

"

Šikana v školách, v Japonsku nazývaná idžime, je vážnym sociálnym problémom v tejto ázijskej krajine. Na ministerstvo školstva chodí stále viac listov, v ktorých detské obete šikany hrozia samovraždou. Rovnako zaznamenali viac volajúcich detí aj horúce linky pomoci.

 

"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hmmm.... násilie na školách... tak ja sa priznávam... bila som sa... mlátila som chlapcov zobcovou flautou a na gymply som vrazila môjmu bratovi takú, že mal ešte hodinu moju ruku na tvári... ja viem, som zlá... :lol: ja sa len tvárim ako neviniatko... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nebyť istých osôb pred pár rokmi, čo mi pomohli, tak by som tu už tiež nebola... a okrem iných faktorom, hrala v tom svoju úlohu i škola... nepoznala som šikanu ani ponižovanie, no i tak som sa cítila ako človek, ktorý na tú školu vôbec nepatrí, zdalo sa mi, že si toto uvedomujú všetci, najmä učitelia... triedna ma zhadzovala pred matkou, jedno profesorka mi v snphe pomôcť s prospechom úplne pokazila vzťah s matkou... nikdy jej to neopustím... a nemala som ani priateľov... viem, mala som ich, no ja som sa chcela sama utápať vo svojom žiali, stále som si myslela, že som sama...

 

prepáčte, asi som to nemala písať do tejto témy...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Nehovorím, že všetci učitelia sú svätí, ale nemám rada, ak rodičia vyhlasujú: za toto môže škola.

Jednoducho preto, že mi sme ( rodičia ) v prvom rade zodpovední za výchovu detí.

Tiež poznám učitela, ktorí zhadzuje žiakov pred ostatnými posmešnými poznámkami na vyučovaní...ale čo sa robí na školách, teda konkrétne žiaci...to je hrôza.

Takisto by som bola za to, aby sa na školách zaviedol tvrdý režim...ono to ani našim rodičom neublížilo, a aj naša generácia ešte bola pod vplyvom slušného správania ( žiadne papuľovanie učiteľke, alebo dokonca facka...)

Áno, na jednej škole v našom meste istý žiak deviatak sfackoval učiteľku, lebo mu vraj niečo kázala urobiť.

Na inej škole sa dve teenagerky pustili cez prestávku do spolužiačky a bili ju a ostatní sa dívali a povzbudzovali.

Je mi zle...je mi smutno a zmietajú mnou blbé pocity, ked sa niečo také dozviem.

 

A najhoršie je, že rodičia ani nemajú záujem ísť do školy a dozvedieť sa ako ich syn/dcéra prospieva, ako sa správa...vidím to na úbohých rodičovských združeniach, ked príde cca 5-6 rodičov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ku nam asi este taketo mravy nedorazili, ale pomaly to uz zacina. Niektore deti su dost drze. Cim mladsie, tym drzejsie. Starsi su vacsinou v pohode. Nikto by si nedovolil dat facku profesorovi alebo nieco podobne. Ani o ziadnej sikane neviem, a to som chodil na gympel, ktory je aj osemrocny, takze su tam spolu 18 rocni aj 10 rocni.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Problém je na oboch stranách.

 

Učitelia by mali byť prísnejší, jednoducho si musia vytvoriť rešpekt. U nás na ZŠ sme niekoľko takých učiteľov mali, na hodinách sme sa báli pípnuť. A tí ktorí si ten rešpekt nevedeli vynútiť po tých sme hádzali kriedu. A to bolo už v '91-om.

 

Chyba je aj na strane rodičov, lebo v dnešnej dobe nielen slovo ale aj zmysel "rodiny" akosi stráca účel a pre mnohých zmysel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na základke sme mali takeho jedneho ze ked uz vedel ze pojde do polepšovne tak každemu ucitelovi uz totalne robil zle nadaval im hadzal po nich kose proste degeš.

Dalsi chalan tiež robil zle a ucitelka mu robila zle tak on k nej dokopal tašku a povedal "Na ty pičo zober si aj celú kabelu"

Ďalší zasa rozkopal troje dvere cez prestávku nakreslil bodku na jednu tabulu a musel to potom zotriet riedidlom bodku zotrel a samozrejme co zo zvysnim riedidlom tak ho isiel na zachod fetovat.

Ďalší zasa zdurol do ucitela a povedal " Prestaň ma provokovať lebo uvidis"

 

Brat zasa spominal ze u nich jeden cigáň vypálil učiteľke ktora len odletela cez tri lavice, ale za to mohla ona pretoze mu povedala ze ty svina cierna zmizni k tabuli.

 

Na strednej sme zasa mali učitela ktorý vobec nemal respekt tak mu vsetci ziaci tykali a nadavali hadzali proste ziadna slusnost. U nas v triede sa pobil zo spoluziakom lietali pasta jedna radost.

Ale tiež ten ucitel nema vobec pristup k žiakom ale totál žiadny on nám vykal a my sme tykali.

 

JJ my to tu máme zaujimave.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a nech mi prepáčia všetci učitelia, ktorí sú skutočne učiteľmi, sú ľudia, ktorí by sa nimi nemali nikdy stať.

to je jedna vec.

druhá je tá obrovská sloboda a psychológia a nová pedagogika, demokracia až za hranice zdravého rozumu

nehovorím, že deti máme tĺcť, aj nezdoby učiteľom decká robili vždy ...

ale nebolo takého učiteľa, ktorý by nemal "váhu" - mohli sme ho nemať radi, ale aj tak to bol učiteľ

zrazu došli americké teenagerské filmy, kde sú 15 roční hrdinovia a učitelia a rodičia aušus, zrazu došla tá obrovská sloboda, s ktorou si podaktorí nevedia zrazu čo počať, rodičia, ktorí nemajú čas a záujem, ... a škola - áno, má za úlohu naučiť, deti tam strávia dosť času, takže sčasti aj vychováva - ale namiesto rodičov úlohu výchovy nepreberie nikto ...

asi nie som dosť moderná

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Učiteľov je málo a stále menej takže sa niet čomu čudovať. Chyba je nielenže v rodine alebo školstve, ale aj v systéme ako takom. Štátne rezorty ako školstvo alebo zdravotníctvo, to sú vždy citlivé témy a nekonečná nespokojnosť. Vždy budú problémy lebo my sa ešte stále spamätávame z bývalého režimu, a mnoho vecí sa zanedbalo a stále zanedbáva.

 

Treba tvrdé reformy a zaviesť do škôl morálku. Žiaci a študenti musia by mali byť tvrdšie stíhaní a vylučovaní, mali by mať taktiež väčšiu motiváciu prečo študovať, resp. prečo do škôl chodiť. Škola by sa mala zamerať na výučbu a študenti a žiaci by mali byť motivovaní k štúdiu a nie naopak, byť unudení nezmyselnými faktami ktoré už nikoho nezaujímajú. Malo by byť viac nepovinných predmetov, viac možností pre študentov rozhodnúť sa čo študovať. Venovať sa príbuzným témam, podporovať individuálny prístup. Rozdeliť šport a výuku, nezlučovať ju. Nenechávať žiakov osamote alebo zbytočne bez akejkoľvek práce. Čas by mal byť nastavený aby žiak využil všetok čas v škole na maximum a tým by sa aj možno minimalizoval čas trávený v škole. Jednoducho aby na voloviny počas štúdia nebol čas. Asi to znie trocha komunisticky ale verte mi, na niektorých súkromných školách to takto je a systém a čas ukázal že sa to aj oplatí.

 

Ak sa bude podporovať anarchia na školách, tak potom niet sa čomu čudovať - takéto a ešte aj horšie veci sa budú diať denno-denne a učiteľské štrajky tiež. Ja len dúfam že moja dcérka bude mať lepšie podmienky keď nastúpi do školy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Určite niekde nastala vážna chyba.

Moja trieda na ZŠ (najmä keď sme boli siedmaci) bola považovaná za jednu z najhorších na škole. Riaditeľské pokarhanie bola bežná vec, mali sme prípady s trojkami a so štvorkami zo správania.

Po chemikárke sme hádzali špongiu, kriedy a iný bordel.

 

Napriek tomu, pri niektorých učiteľkách resp. učiteľoch sme sa báli čo len pípnuť. Boli hodiny kde bolo počuť špendlík padnúť.

 

Toto boli ešte stále dôsledky komunizmu. Ako sa sem vovalila 'demokracia' každý si ju začal vysvetlovať po svojom a najčastejšie tak že "však učiteľovi môžem šlahnúť, je demokracia".

 

Učitelia by mali byť prísni na žiakov. Žiaci musia z učiteľov cítiť autoritu. Ako hovorím, keby učiteľmi boli také typy ako Igor Hnízdo z Obecnej školy tak to by na školách vládol iný režim.

 

Ja byť riaditeľom kľudne by som zaviedol aj elektrošoky a samotky pre neposlušných žiakov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No tak, elektrošoky a samotky...to azda nie. Ale určite prísnejšie jednanie aby detičky pochopili, že ich práva sú podmienené aj povinnosťami.

A nemám rada ani typy machrov, ktorí v značkových oblečeniach, ovešaní zlatom, s mobilmi za desaťtisíce, a vo vreckách tisíckorunáčky ( nepreháňam , poznám u nás takých ) a tatýto riadia teenageerský svet.

Mobily by som úplne zakázala na školách, jednak to vyrušuje na vyučku, jednak ak sa niečo stane existujú pevné linky z riaditeľne, alebo naopak, rodič môže zavolať a upovedomia žiaka takýmto spôsobom. My sme prežili bez mobilov...prežije aj generácia po nás.

Ak by sa dieťa správalo agresívne, urážlivo voči spolužiakom, učiteľom, jednoznačne privolanie rodičom do školy a ak to nepomôže finančné odškodnenie ( to by sa potom mohlo použiť napr. pre pomôcky na učenie, aby sa urobilo vyučovanie zaujímavejším )...to by si aj rodičia rozmysleli, či budú brániť alebo ignorovať problémovosť svojich ratolestí.

Viac prednášok napr. od rovesníkov,alebo o pár rokov starších, ktorí vedia rozumne vysvetliť problematiku agresivity, sexuality, užívania drog...

Viac učiteľov, ktorí nevysvetľujú látku monotónne,ale na hodinu sa pripravia tak, aby deti sedeli a doslova čumeli na pedagóga a tabuľu a hltali každé jeho slovo...podnietiť ich otázky...ach, jaj nejako som sa rozohnila, viem že polovica tohto je "nereálna"?!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je nejake riesenie. Nepozerajte na mna ako na blba, viem, ze teraz sa vedie k humanosti. Ale zaviedol by sio stary komunisticky system, ked je ucitel NIEKTO a vie si urobit u ziakov respekt. Ako to bolo v tom filme PANOVI UCITELOVI Z LASKY?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nech ma niekto aj kameňuje, komunizmus mal aj svetlé stránky. Za komunistov na školách vládol iný režim. Síce nám do hláv vtĺkali že Reagan chce jadrovú vojnu a ZSSR bude náš najväčší priateľ až na veky vekov amen a kapitalizmus je systém odsúdený na zánik, ale vtedy na školách vládol poriadok. Ak nejaký žiak niečo "spáchal" a bol za to poslaný do zborovne, tak cestou sa musel zastaviť na WC čo mal už od strachu tak v gatiach nasrané.

Pamätám ale, že už nejaký čas pred '89 bola tá atmosféra voľnejšia.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa nezda, ze taky tvrdy system, by bol spravny. U nas vsetko fungovalo uplne v pohode. Profesori mali respekt a nebolo treba ani ziadne strasne tresty. Samozrejme, ze sme nesedeli vzdy ticho nedavali pozor, ale vzdy to bolo v norme. s profesormi sme hocikedy pokecali len tak, ze ako sa maju a podobne. Vsetci boli spokojni. My sme sa nejako velmi nestresovali a profesorov sme sa nemuseli bat a oni sa zase nemuseli bat, ze by sme robili nejake somariny ake tu boli spominane.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No vidis, to si asi mal stastie na dobru triedu a asi sa na Tebe este uplatnil ten stary ssystem a to dobre z neho zostalo. Ucitel ma byt niekto a nie figurka ovladana strachom zo ziakovho rodica. Nasilie na skolach! Dobre, pobili sme sa a nie raz. Ale jedna bitka za nejaky mesiac-dva boli na triedu tak akurat. A aj tak sme sa nehasili medzi sebou, ale s druhymi. Triedny nam dal poza usi a bol svaty pokoj! Nie, facky neuznavam. Ale malo to vtedy zmysel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov