Skočiť na obsah

Očkovanie proti chrípke a iné očkovania


game

Odporúčané príspevky

každoročná sezóna je tu ...
a ako čítam a sledujem vás, smrkanie, teploty, a všelijaké podobné radosti už sú tiež tu ...

teraz je práve najlepšie obdobie dať sa zaočkovať prosi chrípke ... robíte to, alebo veríte predsudkom a radšej si chrípkou poležíte, alebo vás chrípka obchádza, alebo vás obchádza práve preto, že sa dávate zaočkovať ... tak ako to je ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie každý má to šťastie, byť imúnny voči bacilom a vírusom, takže v tom prípade zostáva očkovanie ...

 

každý rok som mala niekoľkokrát angíny, chrípku každú sezónu, nakoniec mi ťažké nachladnutie prerušilo komplikovanú a dosť drahú "liečbu" krčnej chrbtice ... dovtedy som všetky choroby odovzdane pretrpela ako všetci ostatní z rodiny, pretože na nás sa chrípky a angíny a podobné veci priam lepia ...

 

vtedy pred rokmi mi lekár nakázal sa dať zaočkovať a odvtedy je toto deviata sezóna

menšie nádchy, trochu nachladnutia - to ešte sem tam príde ... ale zatiaľ sa úsešne vyhýbame vážnym chrípkam ... a o to ide

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

Od tejto sezóny je očkovanie proti chrípke pre pacienta bezplatné. Zdravotné poisťovne sa rozhodli vsadiť na prevenciu a znížiť pradepodobnosť chrípkovej epidémie. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje vyhlášku, aby sa ľudia starší ako 59 rokov museli dať proti chrípke zaočkovať povinne.

http://www.sme.sk/c/3510264/Ockovanie-prot...-bezplatne.html

-------------------

 

Ja som sa doteraz proti chrípke očkovať ešte nikdy nedal, ani teraz o tom neuvažujem. Asi každé dva roky mávam chrípku s dosť intenzívnym priebehom, vtedy to vyležím a lejem do seba citrónovú šťavu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

imunitu ako kôň nemá každý :)

robím s ľuďmi už roky a milujem, keď prídu s tým, že sa zastavili a chcú vybaviť, lebo aj tak boli tu vedľa u lekára, lebo majú hroznú chrípku ...
vraždila by som, lebo aj bez toho som skoro každú pliagu chytila ... ale jednoduchšie je dať sa zaočkovať :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Na zaciatku tohoto semestra som pozeral na stranku mojho veduceho na odpornom praktiku a zistil som, ze sa angazuje v hnuti Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania.

 

Ta myslienka ma najprv dobre rozosmiala, ale ked som chvilku cital stranky, tak vlastne minimalne kusok pravdy maju. Vsak ockovat male deti je rizikove - co ked choroba prepukne naplno a protilatky sa nevytvoria?

 

Kto che, tu je link. Pre spolukolegov FIITkarov - jedna sa o Valentina Vranica.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

mám aj tento rok úspešne za sebou.
proti normálnej chrípke ... to každý rok koncom septembra, začiatkom októbra

tie praktiky s očkovaním neočkovaním, ktoré spomína vyššie daekin, neviem, či by som riskovala neočkovať tzv. povinným očkovaním svoje dieťa
riskovať obrnu, čierny kašel, záškrt, a všetky tie potvorstvá, na ktoré deti bežne umierali, no neviem.

ono je ľahko teraz brojiť proti očkovaniam, keď je kopa vírusov a baktérií pomerne bezpečne pod zámkom a deti nenapádajú
vakcíny proti smrteľným chorobám boli darom z neba, keď kosili deti

nikde ale nie je napísané, že sa nemôžu choroby vrátiť, proti tbc sa deti prestali oficiálne očkovať pred nejakým časom, lebo tbc de facto vymizla, a vrátila sa ... globalizácia, pašovanie ľudí, nie je také ťažké dovliecť u nás dávno zlikvidované choroby

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Slováci ignorujú očkovanie proti chrípke

 

Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. Priebeh ochorenia má náhly nástup, sprievodným javom je horúčka nad 38 stupňov Celzia, spojená so zimnicou a bolesťami kĺbov. O tom, že najúčinnejšou prevenciou proti chrípke je stále očkovanie, svedčí aj fakt, že u zaočkovaných mladších osôb je na toto ochorenie päť- až šesťkrát nižšia chorobnosť v porovnaní s neočkovanou populáciou.

 

Slovensko patrí ku krajinám s nízkou zaočkovanosťou proti chrípke. Ako objasnil minister zdravotníctva Richard Raši, zaočkovanosť sa pohybuje na úrovni 12 percent, čo podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie nie je v poriadku.

 

Ročne pritom na Slovensku ochorie na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky jeden až dva milióny ľudí.

keď som sa svojho času liečila a vyhadzovala nemalé peniaze za liečbu akútnych problémov s krčnou chrbticou, chrípka dokonale prerušila liečbu, zaťažila znovu krčnú chrbticu, a všetko sa mohlo začať odnova.

krčná chrbtica už nikdy nebude v poriadku, to je nezvratné, asi ako u dobrej štvrtiny populácie, ale každá bronchitída, angína, chrípka a bacil či vírus jej môžu priťažiť ... takže na radu lekára sa dávam očkovať, už roky. nerobím nábor, len ma to zaujíma : )

 

a v tom článku je jeden zaujímavý rozhovor o kritikoch očkovania

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Kritikov ockovania je nemalo - a ved preco nie, ide o dost zavaznu vec kde je diskusia spravna. Ale je fakt zaujimave, k akym doslovnym blbostiam sa niekedy zmozu kritici..

 

celkom zaujimavy kriticky clanok

 

a klasicky suhlas s kritikou postaveny na spominanych blbych argumentoch

 

Takze len pre ukazku...

 

Asi jen málokdo ví, že VŠECHNA onemocnění jsou buď zcela, nebo alespoň určitou měrou, psychosomatického původu.

KIAHNE. Tak urcite psychosomaticky povod. BESNOTA. Este lepsie. Pohryzie ma besny pes a z toho soku zbesniem tiez. CHOLERA napr. v Zimbabwe bola sposobena blbym pristupom domorodcom k zivotu. HIV asi nesposobuje hnusny virus, ale masochisticka chut cloveka sa zabit. TYFUS, znamy to kamos cholery nema so znecistenou vodou nic spolocne. MOR, legendarny zabijak je tiez neviniatko a stvrtina europy si zomrela kvoli zlej nalade. LEPRA je sice exoticka, ale ktovie aky dusevny stav ju sposobuje.

 

Klasicky nazor dokonaleho ignoranta. Nie alternativny nazor, ale demencia ohladom zakladov biologie.

 

Poté, co je člověk naočkován, tak se skutečně sníží pravděpodobnost, že onemocní danou nemocí. Avšak rozhodně není příčinou samotné vpravení očkovacího jedu do těla. Důvodem je již zmíněné psychosomatické působení.

Cim vlastne obvinuje z podvodu nie farmaceuticke firmy, ale kazdeho biologa a lekara od Pasteurovych cias, vratane veterinarov. Pretoze ockovanie ako biologicky postup vraj neexistuje a vsetko je len podvod.

Totizto tvrdenie je, ze nijake ockovanie nie je liek, nijake ockovanie nelieci, akekolvek ockovanie je vymysel.

 

Fakt, že je očkování jeden velký podvod lze však dokázat i na příkladu moru. Morové epidemie zachvacovaly Evropu a hubily obyvatelstvo po milionech. A kde je jim konec nyní? Začalo se snad plošně očkovat? Pochopitelně, že nikoliv... Jak se mor objevil, tak také zmizel... Stačilo se pouze zaměřit na hygienu...

Dalsi priklad blbosti. Pretoze ak niekto ani netusi co sposobuje choroby, tazko moze napisat nieco zmysluplne.

Pretoze mor sposobuje bakteria yersinia pestis, ktorej sa darilo hlavne v blchach, co zili na krysach a mysiach - ktorych bolo v stredoveku pozehnane. Prirodzene ze hygiena zabrala, ale mydlom sa clovek nevylieci.

 

Pravděpodobnost, že se u nás nakazíte některou z nemocí, na které se provádí povinné očkování, je asi tak stejná jako že vás trefí blesk!

Na zaver je vtipna otazka o nakazeni sa chorobami, ktore su vraj psychosomaticke. To by cloveka skor chytil zachvat tetanu zo sledovania Mojsejovej, nez z hrdzaveho klinca.

 

Spominany Virapen hovori vlastne to iste. Od tvrdenia, ze vakcinacia je podvod - po tvrdenie, ze vakcinacia funguje a prasacia chripka bola vysadena umyselne (a nasledne na nu predavany liek). A lahko sa mu neockuju deti proti kiahnam - ked tieto su vyhubene. Mimochodom, prave kiahne - ta vymyslena psychosomaticka choroba - zabili zrejme v historii najviac ludi, v stovkach milionov.

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Záškrt? Tetanus? Znáte snad ve svém okolí někoho, kdo se těmito nemocemi nakazil? Pochopitelně, že nikoliv...

Pochopitelně, že nikoliv... keďže sú všetci zaočkovaní.

 

To sú tí experti na zdravotnícku tématiku. Oblbnú mnoho ľudí. To sa až zle číta čo píšu.

A psychosomatické ochorenia to je ďalšia škatuľka, kde sú schopní natlačiť všetko od nachladenia cez zlomenú nohu, až po besnotu. :)

Nevravím, že psychosomatické ochorenia neexistujú. Je ich dosť. Psychické rozpoloženie má veľký vplyv na zdravotný stav človeka, no ale hádzať tu všetko to je sila. Pána tá predstava, že reikami vyliečia aj mor a besnotu je sila. :)

 

Nie som očkovaná proti chrípke. A robím v takom infekčnom prostredí, že by som sa musela zaočkovať proti väčším svinstvám ako je chrípka.

No význam očkovania sa proste nedá spochybňovať.

Napriek tomu, že sa vyskytnú aj neprimerané reakcie organizmu.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vseobecne nie som proti ockovaniu, ale proti chripke sa ockovat nedavam... chripku som naposledy mala asi 7 rokov dozadu a predtym dalsich 5 rokov a aj to len preto, ze som mala znizenu imunitu skrzeva zlomenu nohu a jaksi nebolo uniku pred chripkou, co dovliekol domov moj tata... poznam par ludi, co sa zaockovat dali a potom aj tak ochoreli... takze ockovaniu proti chripke velmi neverim... ale pre ludi z rizikovych skupin mozno ma vyznam...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Proti chripke som ockovany aj bol aj nebol. A chory som bol aj pri ockovani. A aj pri neockovani, aj ked vtedy som uz hrial tak, ze ma chceli dat na infuzky - ale to mohla byt len nahoda.

 

Ale bez ockovania proti besnote by som uz bol definitivne pod drnom, takze ma tazko niekto presvedci, ze ockovanie je vymysel :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ockovanie proti chripke si myslim ze je cisty "biznis", ako mnozstvo inych druhov ockovani

ockovat proti chripke? a preboha naco? radsej trenovat imunitu, sportovat, a nie sa spoliehat na svinstvo, ktore v ockovacej latke nepochybne je

ja mam oslabenu imunitu, jedine co robim je, ze na jesen a na jar posilnim imunitu imunoaktivnymi latkami (sport pocas celeho roka samozrejme) - a nemam problem aj ked som tyzden v kancli s chorymi kolegynami

 

to su tie fajnovky, ktore namiesto toho, aby doma prelezali nadchu ci chripku radsej utekaju k lekarovi, cakaju niekolko hodin v cakarni medzi x dalsimi chorymi ludmi, aby im nakoniec lekar predpisal antibiotika - podme telo umelo dopovat latkami, nech si zvykne, ze nic vytvarat nemusi, ze vsak okolie sa on nejak postara

 

co taka vtacia chripka? nakup neuveritelneho kvanta vakcin v x krajinach a ich nasledna likvidacia, co ine ostavalo, kedze sa jednalo o poplasnu spravu - to je krasny priklad ake kratka je snurka vo vztahu choroba - liecba (a kto vlastne tymi snurkami taha)

 

k lekarom radsej ani nechodim (len nevyhnutne pripady) - moja story z alergologie je tu uz isto znama - tak to uzavriem, aby sa so mnou nemuseli serinkat a robit nejake vysetrenia navyse, dali x liekov na potlacenie alergickych prejavov s diagnozou "alergicka na orechy a kvitnuce liesky" (fakt ze kaslem iba v uzavretych priestoroch a vylucne v zime akosi roky prehliadaju .. tak som sa na to vykaslala a je mi lepsie bez tych ich liekov a hluposti, kedy sa ma snazia presvedcit, ze to co mi vravia, mi naozaj je)

 

vsetko to ma podpisane zmluvy s farmaceutickymi spolocnostami, na recept napisu to, za co maju fajne "premie" a vyriesene

co tam po nejakom zdravi

 

ockovacie latky mozno zabranili v minulosti umrtiam, ale v dnesnej dobe, ked sa niektore diagnozy uz ani nevyskytuju, sa stale ockuje, bez ohladu na to, ake velke rizika suvisiace s vedlajsimi ucinkami to ma - a ma to preco? no aby sa mohli kupit dalsie lieky potrebne na liecbu prave tychto vedlajsich ucinkov - zacarovany kruh

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ockovanie proti chripke si myslim ze je cisty "biznis", ako mnozstvo inych druhov ockovani

ockovat proti chripke? a preboha naco? radsej trenovat imunitu, sportovat, a nie sa spoliehat na svinstvo, ktore v ockovacej latke nepochybne je

ja mam oslabenu imunitu, jedine co robim je, ze na jesen a na jar posilnim imunitu imunoaktivnymi latkami (sport pocas celeho roka samozrejme) - a nemam problem aj ked som tyzden v kancli s chorymi kolegynami

 

 

takže keď sa v 70 - 80 budeš rozhodovať či za zaočkovať alebo športovať tak ťa chcem vidieť ako budeš utekať ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

staci sa pozriet na statistiky, aku ucinnost ma ockovanie proti chripke :)

 

telo si posilnuje imunitu pocas celeho zivota, v 80tke, sa obavam, by ma skor zabila vakcina ako pohyb na cerstvom vzduchu :)

 

takze urcite nie, asi si si slabo precital co sa snazim vysvetlit v tom prispevku

ani keby sa drhnem od chripky, tak sa nenecham zaockovat

 

edit: to mas velmi chabe informacie o tom, ako sa posiluje imunita, ked tu spominas iba "utekanie":)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja som si tvoj príspevok prečítal až moc dobre o to nemaj obavu, takže môžem hned reagovať aj na viacej vecí

 

to su tie fajnovky, ktore namiesto toho, aby doma prelezali nadchu ci chripku radsej utekaju k lekarovi, cakaju niekolko hodin v cakarni medzi x dalsimi chorymi ludmi, aby im nakoniec lekar predpisal antibiotika -

poznám veľa ľudí čo vôbec nie sú fajnovky, aj ked majú teplotu idú do roboty, len aby nemuseli doma zostať na "péenke" ... takže si nechajú síce predpísať lieky ale doma neostávajú

 

ockovacie latky mozno zabranili v minulosti umrtiam, ale v dnesnej dobe, ked sa niektore diagnozy uz ani nevyskytuju, sa stale ockuje, bez ohladu na to, ake velke rizika suvisiace s vedlajsimi ucinkami to ma - a ma to preco? no aby sa mohli kupit dalsie lieky potrebne na liecbu prave tychto vedlajsich ucinkov - zacarovany kruh

šak ked budeš mať dieťa, tak ho nezaočkuj proti ničomu a som zvedavý ako by to dopadlo

 

ani keby sa drhnem od chripky, tak sa nenecham zaockovat

no vtedy by ti to už bolo prd platné :)

 

to mas velmi chabe informacie o tom, ako sa posiluje imunita, ked tu spominas iba "utekanie":)

to bol len príklad či chceš aby som sem napísal 30 ďalších vecí ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie som odborníkom na vakcíny a pod., ale pravda je taká, že všetko sa točí okolo lobizmu farmaceutických friem a myslím si, že aj prasacia chrípka na to poukázala...média šírili paniku, taktiže aj politici, len preto, aby farma firmy mali čo nové výrabiť, posilnili si akcie a tým pádom zarobiť na tom neskutočné milióny...no a na "klasickú" chrípku zomrie ročne na svete viac ľudí ako na prasaciu :)

Pripúšťam však, že niektoré očkovania majú zmysel...TBC, žlatačka a pod...ale netreba to preháňať a súhlasím s tým, že netreba hneď potom čo si človek nameral zvýšenú teplotu (alebo jednu si zakašle) utekať za lekárom....opäť platí, že sú prípady, kde sú antibiotiká potrebné (napadá ma zápal pľúc) no vo veľkej väčšine prípadov oslabujú imunitu...takže lieky skutočne zachraňujú životy, ale veľká časť robí náš život ťažším

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lopatka, a ty vies, ze napr taka vakcina proti tbc sa vo vacsine statov EU prestala podavat? vsetky ju na odporucanie WHO prestali aplikovat

 

treba sa zamysliet nad tym, ze dolezita je v mnohych pripadoch prevencia

 

preco sa TBC zrazu nevyskytuje? no pretoze to nie je len choroba ako taka, ale hlavne "socialna", to znamena zvysila sa zivotna uroven, hygiena je na uplne inej urovni ako kedysi (aj toto stacilo k tomu, aby poklesol vyskyt tbc), tak potom naco vakcina?

dnes je dokazane, ze ucinnost je miziva, nevraviac o neziaducich vedlajsich ucinkoch, ktore mozu byt aj dozivotneho charakteru - a u nas sa na zakladnych skolach este aj preockuvava!!

 

preco sa "davaju do eteru" iba informacie ako napr vakcina proti chripke pomaha? preco tam nepovedia, ake rozne komplikacie (a to dost vazne) to moze sposobit? to male cislo ockovanych mozno nie je preto, ze su ludia neinformovani, mozno su dost informovani a rozumni, aby sa zaockovat nedali (kiez by)

 

::::::

a trocha z ineho sudku, mozno aj trochu kontroverzneho

 

sepka sa, ze latky na liecbu AIDS, vaznych neurologickych ochoreni, rakoviny a podobnych doteraz "nevyliecitelnych" chorob davno existuju

tak preco sa nepredavaju?

 

skus si lopata doplnit vzorec...kde jedinou vyslednou su peniaze, biznis, da sa to nazvat hocako :)

je to smutne, kedze predmetom obchodu je zdravie cloveka :) (na poslednom mieste)

 

::::::

a este na margo

poznám veľa ľudí čo vôbec nie sú fajnovky, aj ked majú teplotu idú do roboty, len aby nemuseli doma zostať na "péenke" ... takže si nechajú síce predpísať lieky ale doma neostávajú

to su potom v neskorsom veku diagnozy ako preneseny zapal pluc a podobne

 

kedysi ludom na bezne choroby stacili bylinky, vypotenie pod perinou...dnes su spokojni iba ked maju antibiotika a mozu hned ficat v praci..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chvalabohu, že sa preočkúva, tbc zabíjalo deti po státisícoch, to je prvé očkovanie, ktoré dostávajú detičky, a prvá ochrana pred hnusnou chorobou

 

prestalo sa v niekoľkých krajinách očkovať a tbc znovu dvíha hlavu

 

v európe sa objavujú choroby, hlavne prisťahovalectvom, ktoré sa prestali očkovať, pretože sa v európe už považovali za vymazané

objavili sa kiahne, tbc, dokonca pri ústí dunaja v rumunsku pred pár rokmi lepra

 

nedávno som videla jeden dokumentárny film o boji s pravými kiahňami po svete, posledný nakazený človek bol v afrike, bol to ošetrovateľ, ktorý pri nakazených pracoval

kiahne spôsobovali ťažké postihnutia, slepotu státisícov ľudí a smrť

 

to, ako ubližujú očkovania, nie je porovnateľné s tým, ako ubližuje vynález kolesa ...

vynálezcovia a lekári, ktorý hlavne na pozorovaniach z prírody našli očkovacie látky, boli a dodnes sú oslavovaní ako záchrancovia

 

raz som videla jednu dámu, ktorá nebola očkovaná proti detskej obrne, v jej krajine to nebolo povinné, a dostala ju v dospelom veku ... od ochrnutia po veľké ťažkosti s dýchaním, a bola rada, že neskončila v respirátore či mŕtva ...

 

 

jedenásť rokov sa dávam zaočkovať proti chrípke, lebo moja imunita bola odjakživa taká, že každý rok na jeseň a na jar som dostala chrípku, niekoľkokokrát angínu, a to všetko škodí srdcu, už keď nehľadím na to, že to bolo maximálne boľavé, nepríjemné, a antibiotiká nezaberali, a s antibiotikami ako takými sme na konci ...

a žiaľ, ani jeden zamestnávateľ neuznával niečo také, ako vyležať chrípku.

to je na inú tému.

 

prvé dva roky som bola trochu nachladnutá, ale chrípku a angínu som odvtedy nemala ...

 

a svojmu dieťaťu by som to nespravila, aby nebolo proti smrteľným chorobám zaočkované

ono sa vlastne ľahko dnes rozpráva o tom, že nezaočkovať ... iste, keď je populácia viacmenej desaťročiami očkovaní chránená

 

ale ako ukazujú znovu nastupujúce choroby, vlastne to celkom tak nie je .

 

isteže biznis, môžeme sa so šepkandami presťahovať aj do konšpirácií ...

farmaceutický priemysel je jedným z najlukratívnejších, to vie každý

ale generácie lekárov, ktorí prichádzali na to, ako ľudstvo ochrániť, sú napriek tomu hrdinami svojej doby. očkovaním zabránili obrovskému množstvu utrpenia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ok, a kto by zarucil tej zene, ze by bola ok aj po vzati vakciny?

ty si myslis ze o tom, ako ludia umieraju na infarkt, cukrovku, parkinsona...ze sa bude patrat, co to sposobilo? vacsina vedlajsic ucinkov su prave tieto diagnozy, pretoze mozno okrem oslabenych buniek tychto chorob obsahuju uz iba jedy a spiny (ale to ti v pribalovom letaciku nenapisu, ved to by mohlo sposobit vyradenie lieciva, len to nie)

 

ak sa nieco objavi, tak urcite len preto, aby znova nejaky farmaceuticky monopol zvacsil trzby

 

je zaujimave mnozstvo dokumentov, v ktorych su vypovede ludi z farmaceutickeho priemyslu, a takisto vypovede lekarov, ktori potvrdzuju, ako to v tomto biznise funguje

vacsina lekarov je skorumpovanych, a predpisuju lieciva vybratych spolocnosti, bez ohladu na to, ci liek inej spolocnosti je ucinnejsi alebo nie (sami to aj anonymne potvrdzuju)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov