Skočiť na obsah

Život na iných planétach našej sústavy


Ajk

Odporúčané príspevky

DNA je ale velmi konkretna  molekula,  keby sa vyvinul zivot inde, tak je nemozne aby pouzil tu istu molekulu,  a aj na zemi sa vyvinuli  viacere formy kodovania proteinov ( mitochondrie maju mierne ine kodovanie).    Myslim ze by sme spoznali ci ide o cudzinca alebo bratranca.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 142
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    43

  • robopol

    14

  • tyso

    9

  • Sniper

    8

Podmienky, ktoré by narušili molekulu DNA sú nezlučiteľné s existenciou života. Chemické väzby atómov v molekule DNA sú limitované. Bunky sa môžu replikovať len v špecifických chemických podmienkach, ktoré vyžadujú prítomnosť H2O. Vyššie formy živočíchov sa tomu môžu brániť, vytvorením vlastného vnútorného prostredia. Lenže vyššie formy živočíchov potrebujú miliardy rokov evolučného vývoja. Tu na Zemi to trvalo takmer 4 miliardy rokov. A pravdepodobnosť takejto dlhodobej stability vonkajších podmienok je aj vo vesmírnom merítku veľmi malá.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 4 mesiacmi...

 

18 februára by mal pristát na marse rover NASA " perseverance". jeho cielom  je zistit či mikróby kedysi kolonizovali našu susednú planétu. predchádzajúci rover Curiosity dokázal preukázat, ze podmienky na marse boli priaznivé pre zivot. jeho súčasné mladšie dvojča má teraz zistit, či zivot tieto prílezitosti vyuzil. perseverance bude hladat biologické  stopy po zivote. najme po mikroorganizmoch.
- existujú dobré argumenty, ze by na marse mohol existovat mikrobakteriálny zivot. ako vieme, zivot na našej planéte bol tiez mikrobakteriálny po tri a pol miliardy rokov.
aj ked perseverance  bude primárne  hladat minuly zivot. nevylučuje však, ze rover by sa mohol stretnút aj so súčasnymi zivymi organizmami. mars časom vyschol, keby tam zivot existoval, mohol by sa postupne adaptovat na nové podmienky.
v skutočnosti sú mikroorganizmy velmi odolné. v experimentoch na vonkajšej stene vesmírnej stanice ISS prezili baktérie vákuum a vesmírne ziarenie tri roky. mrtve baktérie na okraji kultúry prekryvali baktérie umiestnené dole pod nimi . vedci preto predpokladajú, ze povrch marsu bol viac-menej sterilizovany ziarením, ale zivot v zemi mohol prezit dlho a mozno aj do dnes.

 

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Predstavme si hypoteticky, že Mars by bol obývateľnou planétou s podobnou flórou a faunou, ako je na Zemi. Ale nedotknutou človekom. Ak by tam pristáli prvý ľudia, bol by to malý krok pre človeka, veľký krok pre ľudstvo, ale katastrofou pre Mars.

Čím by sme našou imigráciou túto planétu „obohatili“ ? Prvou známkou civilizácie Marsu, by bolo privlastnenie si území a bohatstva. Teda uplatnenie si vlastníckeho práva na zabraté územia z pozície silnejšieho. Samozrejme na to je nevyhnutná prítomnosť armády. Právny systém by umožňoval developerom investovať a vlastníkom územia prinášať zisk. A na vynucovanie tohto práva je nutná prítomnosť polície.

Zem sme urbanizovali počas tisícov rokov, no z dnešnou technológiou by nám stačili na Marse desiatky rokov. Vyhubili by sme tam 90% živočíšnych druhov, vyrúbali 70% plochy lesov, vydrancovali živočíchy v moriach, kontaminovali pôdu a vodu odpadmi... Za relatívne krátku historickú dobu by sme tam dosiahli niekoľko miliárd obyvateľov. Ďalších imigrantov zo Zeme, by sme už zrejme umiestňovali do táborov.

V Biblii sa hovorí, že Boh stvoril človeka na svoj obraz. A človek zas pretvára prírodu na svoj obraz. Ak by mala Biblia pravdu, tak na základe toho, čo človek robí, mám vážny dôvod stratiť vieru.:smile:

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tono napísal:

Zem sme urbanizovali počas tisícov rokov, no z dnešnou technológiou by nám stačili na Marse desiatky rokov.

kam kolonizátor človek vstúpi... už nikdy tráva neporastie, nielen sto rokov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tono napísal:

Predstavme si hypoteticky

našťastie pre Mars sa tak nestane. v dohľadnej ani vzdialenej dobe na to nebudeme mať. súčasný človek nikdy nekolonizuje Mars. môže tam poslať stroje, ale ľudia tam budú prinajlepšom len živoriť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

50 minutes ago, Tono said:

V minulosti si musel majiteľ svoje územie označiť hranicou, kameňmi, kolíkmi, plotom, ... Ja by som na tejto podmienke trval aj na Mesiaci, Marse, Venuši... 

V tomto pripade je to jedno :)  Ciste pravne plati ze nic mimo zeme nemozes vlastnit.   Ale este  dolezitejsie ze to nejde vynutit. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pre zaujimavost taka prednaska od mladenca, celkom zrozumitelne podana (aj ked niektore veci su sporne). je tu riešený aj ten slavny Fermiho paradox.

pre Tona:

Tvoja skepsa nad civilizaciou je iracionálna, nikto učený z neba nespadol a tak je to aj s ľudmi, navyše ak buduješ poznatky, civilizáciu od základu musíš nevyhnutne poškodiť planétu. Nie je na mieste tu riešiť iluzornu symbiozu, ktorá je krehká a svet je priliš dynamicke miesto, aby mohol byť dlhodobo stabilný.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z evolučného hľadiska je človek na tejto planéte len veľmi krátko. Z hľadiska času Zem „patrila“ skôr plazom, ktorí tu dominovali stovky miliónov rokov. Keby pred 10 miliónom rokov život na malej planéte zanikol, zanikla by panenská príroda, nádherné lesy plné rôznych rastlinných a živočíšnych druhov, kvetov, pestrého hmyzu, vtákov, ich spevu. V moriach a oceánoch by vyhynuli koraly, obojživelníky, ryby cicavce. Všetko to, čo si s prírodou spájame a obdivujeme.

A to, čo je na prírode najfascinujúcejšie sú mechanizmy jej fungovania, ktoré objavujeme iba v posledných desaťročiach, vďaka vedeckým poznatkom. A napriek tomu, že o prírode už veda mnoho odhalila, s pokorou musíme uznať, že naša inteligencia ešte nie je na takej úrovni, aby to pochopila.

Ak by to všetko pred 10 miliónov rokov zničil asteroid, všetko, čo tu evolúcia vytvorila za miliardy rokov by v krátkom čase zaniklo. Bola by to škoda? Takúto otázku by si pred 10 miliónom rokov nemal kto položiť. 

Je škoda, že ničíme životné prostredie, keď zaberáme životný priestor na úkor ostatných druhov? Keď kvôli nám vymierajú? Keď nenávratne decimujeme evolučnú pestrosť rastlín a živočíchov, ktorých vývoj trval milióny rokov?

Nemáme sa komu spovedať, nikto nás za to nemôže súdiť. A aj prípadná ľútosť nad takouto devastáciou je iba našou emóciou.

Z existenčného hľadiska táto devastácia ohrozuje len nás samých. Ale z globálneho hľadiska je to vlastne úplne jedno. Život tu mohol skončiť aj bez inteligentných pozorovateľov. Hodnotový systém sme si vymysleli iba my ľudia. Bez nás by neexistoval. A ak neexistuje hodnotový systém, nemôže existovať ani pojem straty hodnôt. Keby celý vesmír zanikol a nemal by pozorovateľa, vesmír by o tom "nevedel". A to ma upokojuje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Táto planéta patrila mikroorganizmom, aj patri. Tie sú tu najdlhšie. Ty sa rozjaruješ nad tým, ale človek nemyslel na klimaticku zmenu, až teraz ked vieme, že faktorom sme aj my, tak predsa sa hľadajú riešenia. Medzi tým populácia exponenciálne narástala, to sa stáva aj u mikroorganizmov, že sa premnožia.

My musíme kooperovat s planétou a to si uz veľa ludi uvedomuje, ale velká väčšina stale žije svoju konzumnú ilúziu. Následky to prinesie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, Tono napísal:

Je škoda, že ničíme životné prostredie, keď zaberáme životný priestor na úkor ostatných druhov? Keď kvôli nám vymierajú? Keď nenávratne decimujeme evolučnú pestrosť rastlín a živočíchov, ktorých vývoj trval milióny rokov?

Ja to beriem ako evolučný proces, lebo homo sapiens. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

si zoberme ten fakt, že ludia pošlu sondy skoro do každého kúta našej slnečnej sústavy a hádajme kto ttie sondy sprrevádza? No práve tie mikroorganizmy, ktoré bez problémov vydržia neuveritelné tlaky a preťaženia, tak možeme zaviesť koloniu mikroorganizmov na mars, tie už su tam s roverom.

Takže evolúcia našla prostriedok človeka, ktorý poslúži  na možnu kolonizáciu slnečnej sústavy extremofilami.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 22 hodinami, robopol napísal:

Takže evolúcia našla prostriedok človeka, ktorý poslúži  na možnu kolonizáciu slnečnej sústavy extremofilami.

To už začalo na mesiaci, a ? Viem si predstaviť, že by sme dokázali rozvíjať živočíšnu sféru v priaznivejších klimatických  podmienkach. Tu sa dejú klimatické zmeny a už dvíhame varovný prst.  Nedokážeme riešiť klimatické zmeny, ale na Marse ano ? Utópia a vlhký sen. Pri tomto spôsobe života je už aj tak neskoro niečo podnikať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov