Skočiť na obsah

Život na iných planétach našej sústavy


Ajk

Odporúčané príspevky

  • Pred 2 týždňami...
  • Odpovedí 142
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    43

  • robopol

    14

  • tyso

    9

  • Sniper

    8

čo to objavili za zázrak na Marse, zatiaľ nevieme,

 

vynahradíme si to Merkúrom ... tým, čo sa pečie na Slnku a potom extrémne mrzne, nikdy nikomu zrejme nenapadlo, aby tam hľadal čosi iné, než maximálne čosi, čo spôsobilo, že vedci zistili okolo pólov Merkúra svetlejšie sfarbenie ... sonda Messenger čosi objavila : vodu a stavebné kamene života

 

Na severnom póle drobnej planéty sa podľa jej prístrojov nachádzajú rozsiahle oblasti takmer čistého vodného ľadu. A tento ľad je občas obklopený materiálom, ktorý tvoria jednoduché uhľovodíky. Organické zlúčeniny, ktoré na Zemi sprevádzajú existenciu života.

Kozmický Messenger amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) napokon v marci minulého roka zaparkoval na obežnej dráhe sivej planéty. Niekoľko jeho prístrojov následne potvrdilo vyše dvadsaťročnú domnienku: v temnej oblasti kráterov na póloch planéty sa nachádza voda. Presnejšie zamrznutý ľad.

Samotný objav vody však možno nie je najzaujímavejším zistením misie. V istých regiónoch totiž radar naznačoval svetlé regióny, no laserový prieskum ukázal tmavú farbu.

Vedci následne zistili, že na týchto miestach je ľad ukrytý pod zhruba desať- až dvadsaťcentimetrovou vrstvou. A túto vrstvu pravdepodobne tvoria organické zlúčeniny ­ predpokladá sa, že by to mohli byť metán alebo etán.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c...l#ixzz2DjmJX9mY

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

maličký kúsok skaly z Marsu, ktorý r. 2011 začala skúmať NASA, dopadol na Zem pred zhruba 2 miliardami rokov, keď bol vymrštený silným nárazom z Marsu a po putovaní dopadol do susedov ... jeho zloženie je úplne iné, než doterajší návštevníci z Marsu

 

Dnes poznáme asi stovku meteoritov z Marsu. NWA 7034, ktorý už NASA prezýva Čierna kráska, však vyzerá inak ako akákoľvek dosiaľ známa skala z Marsu. Obsahuje desaťnásobne viac vody ako iné meteority a svojím zložením sa podobá presne na skaly, na ktoré na Marse narazili naše robotické vozidlá.

Planétu však kameň opustil niekedy pred 2,1 miliardy rokov, v čase, keď sa na Marse pravdepodobne menili klimatické podmienky. A planéta sa stala suchou a studenou.

 

„Môžete sa na meteority pozerať po celý váš zvyšok života,“ hovorí podľa magazínu New Scientist Carl Agee, šéf tímu, ktorý kameň vyše roka skúmal. „A žiadny podobný už nikdy nemusíte nájsť. Tento sám tvorí úplne novú skupinu.“

Bazaltová skala pravdepodobne vznikla vďaka vulkanickej činnosti. Podiel molekúl vody v nej ukazuje, že v čase vzniku bola v styku s vodou. Izotopy kyslíka zase to, že kameň bol v kontakte s atmosférou. To by mohlo naznačovať, že podmienky vhodné na život mohli byť na Marse dlhšie, než sme dosiaľ predpokladali.

„Obsah tohto meteoritu môže vyvrátiť mnohé domnienky, ktoré máme o geológii Marsu,“ hovorí vo vyhlásení NASA John Grunsfeld, šéf vedeckých projektov NASA. „Tieto objavy zároveň prinášajú rámec pre vozidlo Curiosity a jeho hľadanie organiky v mineráloch.“

 

Odborníci predpokladajú, že meteorit pochádza z kôry Marsu. Obsahuje aj molekuly, ktorých súčasťou je uhlík - teda organiku. Presne tú, ktorú má na Marse objaviť Curiosity.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c/6657360/objavili-zahadny-meteorit-z-marsu.html#ixzz2HINwRMMm

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

zvláštny predmet vykukujúci z marsovskej skaly odfotil Curiosity - vyzerá ako vyčnievajúca kovová kľučka, v každom prípade "iný" materiál, ako okolité skaly a piesok :

 

post-3-0-03247800-1360775795.jpg

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) tvrdí, že na Marse, rovnako ako na našej vlastnej planéte môžu mať prirodzené veci niekedy nezvyčajné tvary. Podobne by tomu malo byť aj v prípade čudesného lesklého kúska skaly, ktorý zachytilo vesmírne vozidlo Curiosity.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c...l#ixzz2Knh4wTsk

čo je pravda, ale vyzerá to zaujímavo : )
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

toto sa mi dnes mimoriadne páči, info a humor v jednom :) :

 

Prvý raz sa ľudský stroj zavŕtal do vnútra nejakého iného telesa našej slnečnej sústavy a získal odtiaľ vzorky. A keďže to je americké vesmírne vozidlo Curiosity, nezabudlo sa pri tom odfotografovať.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c...l#ixzz2LfJEp5SN

a tu je modelka :) :

 

post-3-0-49489100-1361568145.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Ak všetky planéty slnečnej sústavy vznikli z jedného protoplanetárneho disku, potom by mohol na každej z týchto planét existovať podobný život, ako na Zemi. Na Zemi vznikol život iba vďaka priaznivej vzdialenosti od Slnka. Ak by sa hociktorá planéta ocitla na obežnej dráhe Zeme, mal by sa ne nej vytvoriť podobný život, aký je na Zemi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nezmysel.

 

zivot potrebuje ovela viac ako len prijatelnu vzdialenost. Potrebuje hmotnost, aby udržal atmosferu. Potrebuje vodu a pod. Napr. na marse mohol byt zivot v minulosti, ibaze mars stratil atmosferu vdaka strate magnetickeho pola a slnecny vietor ju postupne znicil.

 

A napriklad pre zaujimavost je titan. Je to mesiac saturnu, ma hustu atmosferu ale panuju tam nizke teploty velmi nizke, vdaka tomu nepotrebuje taku hmotnost aby si udrzal atmosferu a su tam jazera metanu a rieky metanu, ktore vyformovali horniny na povrchu do podobnych tvarov ako na zemi(oble kamene)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hlavným faktorom pre vznik života je prítomnosť vody v kvapalnom stave a tá je závislá od teploty. Teplota na planéte je zasa závislá od prijateľnej vzdialenosti od Slnka. Hrúbka atmosféry nemá nič spoločné z hmotnosťou planéty. Napríklad nárastom teploty na Marse, by klesla hustota atmosféry a preto rovnako veľká gravitačná sila by dokázala udržať väčšiu hrúbku atmosféry.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Curiosity priniesla zaujímavé správy skôr, než vedci čakali :
 

 

Rover amerického NASA ukázal, že v dávnej minulosti boli na Marse podmienky vhodné na život. Vedci to zistili  vďaka chemickej analýze vzoriek zo skál.

Tím vo vzorkách objavil síru, dusík, vodík, kyslík, fosfor a uhlík - všetko základné chemické zložky života tak, ako ho poznáme z našej vlastnej planéty. 

 

Tieto vzorky pochádzajú z vrtov v skalách, ktoré Curiosity nedávno vyvŕtalo. Veľký objav NASA pritom ohlásila len pár dní potom, ako priznala problémy s riadiacim počítačom vesmírnej misie. Rover v súčasnosti beží na záložnej jednotke. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...
  • Pred 4 týždňami...

Až vedci pochopia, ako funguje gravitácia, potom sa ani nebudú diviť, že na Marse sa nachádzajú rovnaké mineráli ako na Zemi. Ja by som sa vôbec nedivil, ak by sa na Marse našli podobné skameneliny živočíchov a rastlín, aké sa nachádzajú na Zemi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:),  spomenul som si na eschera,   vladimir nechape nic, na svojej urovni nepochopenia je tak na smiech, ale zase  na tej vyssej je pravda ze ani vedci nechapu gravitaciu.  A mozno sa tomu tiez niekto smeje.

 

 

Ale k veci:  priznam sa ze spravu o tom ze na marse boli podmienky pre zivot povazujem za marketing NASA,  samotna pritomnost biogennych prvkov je nutna ale zdaleka nie postacujuca pre zivot.  Dnes sa nam zda ze postacujuca je pritomnost tecucej vody, lenze to je stara sprava z marsu.  A tak v podstate spravu, ktora by zaujala len par geologov prifarbili aby dostali viac penazi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ono tyso skôr to bude inak. Zivot sem prisiel, nie ze tu vznikol. Tu sa rozvinul. A na marse tiez môžu byt iste jednoduche formy života ale život sa tam nerozvinul. So zivotom je to podobne ako ked sme si mysleli ze zem je stred vesmiru lebo je jedinecna. a zistime ze nie je jedinecna ani v zivote. A neviem preco mas pocit ze vies co je pre zivot potrebne:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, neviem :)   Ciste pozitivisticky mozeme ako Newton prehlasit ze hypotezy nerobime.

Ale ak sa chceme niekam posunut, tak nejake predsa len musime spravit.  Ak predpokladame ze zivot vznikol z jednoduchych chemickych struktrur, tak potrebujeme vhodne prostredie kde sa to moze diat a tym je voda.  Ak niekto dostane lepsi napad, tak mozno zmenime predpoklady,  na rozdiel od evolucie je vznik zivota stale viac o hypotezach ako  o tvrdych faktoch. 

 

A iste je mozna aj pansmeria, ale osobne to povazujem za slabe tvrdenie, preco by zivot mal vznikat lahsie inde ako zemi ? Tu mame predsa len viac moznosti ako kdekolvek v slnecnej sustave.  A hviezdy prvej generacie nemaju vhodne biogenne prvky, 

Ale suhlasim ze nemusime  byt jedinecni,    ze zivot vznika zakonite. Ale potom je tu otazka :

A preco do certa vsetci mlcia ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prave ta panspermia je podla mna realnejsia. Ak hovorime o zivote je dobre sa zhodnut co za zivot mozeme povazovat. Napr. virus sa nepovazuje za zivy atd. Ale ja si osobne myslim, ze zivot sa sem dostal v nejakej zakladnej podobe "aby sa vobec mohol vyvijat a evoluciou tvarovat". Prečo si to myslim. Komety obsahuju vodu aj potrebne prvky a ked to zoberiem zo statistickeho hladiska, tak prave si myslim, ze ta prevaha kde mohol vzniknut zarodok zivota, zakladne kamene je prave toho co je podsttane viac a to komet a rozneho galaktickeho a medziagalaktickeho materialu. Je tam prevaha toho "ze jedna zem" a jej podmienky oproti tomu "všetkemu".

 

No a k tomu preco ich nepocujeme a nevidime. Sme na pociatku vysskumu v kozme. Ved sme sa od zeme vzdiali strasne malo aj malo preskumali objekty aj v nasej slnecnej sustave. A komunikovat mozu iba vyspele inteligencie. Ak tam nie je casovy sklz, ze život sa v primitivnej forme rozsiril po vesmíre, tak z neho vznikli inteligentne bytosti, ale ak my nie sme nejak oneskorení, tak ich inteligencia nemusi byt na urovni aby nas navstivili, su to obrovske vzidialenosti a nikto o nas nevie, radiovy signal ide iba par rokov a slabne so vzdialenostou. 

 

to bude asi tiez klucove material z druhej generacie hviezd!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:) ... ale zase  na tej vyssej je pravda ze ani vedci nechapu gravitaciu.  A mozno sa tomu tiez niekto smeje.

 

 

Ale k veci:  priznam sa ze spravu o tom ze na marse boli podmienky pre zivot povazujem za marketing NASA,  samotna pritomnost biogennych prvkov je nutna ale zdaleka nie postacujuca pre zivot.  Dnes sa nam zda ze postacujuca je pritomnost tecucej vody, lenze to je stara sprava z marsu.  A tak v podstate spravu, ktora by zaujala len par geologov prifarbili aby dostali viac penazi.

vlastne ... nie je to tak, že keby tu jedného dňa nastala katastrofa / najroztodivnejších katastrofických scenárov je plno : ) /,  Zem by spustla, vyhorela, atmosféra sa scvrkla na čosi takmer nemerateľné - čo by tu zostalo po mnoho miliónoch rokov ?

čo vlastne a v akých vrstvách by hľadali prípadní marťania, čo by ich prinútilo uveriť, že tu možno kedysi bol život ?

a ešte keď ten život ani nemusel byť na vyššej úrovni, možno to boli sinice a riasy a baktérie a vírusy  :)

 

panspermia je roky na výslní, potom je zatracovaná, pekne vo vlnách, ale je to všeobjímajúca teória, vlastne lepšia, než vznik života na každej možnej planéte zvlášť ... / keď už zostaneme v našej sústave /

dokonca unesie aj to, že na x planétach život nevznikol, aj že na Marse zanikol, aj že slávny zamrznutý mesiac Jupitera Europa môže kdesi pod ľadom skrývať baktérie ... : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jedneho pekneho dňa tu aj nastane katastrofa, je to len otazka času a nevyhnutnosti, aj toho že naša planeta skonci ako škvarok a nakoniec z nej nezostane nic. A prave preto a to je zaklad života, že sa rozširi aj inde. a prave tie komety a putujuce objekty su vozidla pre najjednoduchšie formy života, extremofili. A to staci dokazať, teda musime analyzovať tento vesmirny materiar a hľadat a potom sa potvrdi co je podla mna najlogickejšie ako to bolo a je ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak by došlo k nejakému katastrofickému zániku Zeme, všetka hmota v rátane rastlín a živočíchov by sa ocitla v kozmickom priestore, kde by v zmrazenom stave čakala na vznik novej planéty.

Ak Zem vznikla z hmoty, ktorá sa vo vesmíre nachádzala po zaniknutej planéte, na ktorej bol v minulosti život, živočíchy a rastliny ktoré poznáme iba ako skameneliny, nikdy nemuseli rásť a žiť na Zemi, ale pochádzajú zo zaniknutej planéty.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

uchvacujúcu panoramatickú fotku poskladali odborníci NASA z 900 záberov a miliardy pixelov

obrovitá fotka po priblížení vyvoláva priam zimomravky.

to sú kamene a krajina na tej krvavočervenej kvapke, ktorú vidíme na nočnej oblohe ...

 

http://tech.sme.sk/c/6843258/ukazali-najvacsiu-a-najdetailnejsiu-fotografiu-z-marsu.html

http://mars.nasa.gov/multimedia/interactives/billionpixel/

:klobuk:

 

červený Mars mal podľa najnovších výskumov nielen vodu, ale aj kyslík :
http://tech.sme.sk/c/6843352/mars-mal-kedysi-v-atmosfere-kyslik.html?utm_source=tech&utm_medium=titulka-widget&utm_campaign=temsek

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

medzi rokmi 2010 a 2012 narazil do Marsu malý asteroid. vyfotiť sa ho podarilo až teraz. ročne na povrch Marsu takto dopadne asi dvesto zhruba štvormetrových telies ročne:

 

post-3-0-77994000-1391709726.jpg

 

Kráter má desiatky metrov. A náraz telesa bol taký silný, že materiál z miesta dopadu vymrštil až do pätnásťkilometrovej vzdialenosti.

Malá kométa alebo asteroid narazili v prašnej oblasti, v dôsledku čoho materiál odletel do veľkej diaľky. Zároveň odkryl podpovrchové vrstvy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

a zasa náš obľúbený Mars :):

 

https://www.youtube.com/watch?v=H3oC9CoCRUg

 

Curiosity nasnímala fotografie, ktoré pred tromi dňami rozbúrili vody internetu a debaty o živote na Marse:

na snímku z NASA je svetelné niečo, čo vyzerá ako umelé svetlo smerujúce nahor, a zjavne je hodne silné

 Ako britský denník The Telegraph uvádza slová svetového vyhľadávača vesmírnych senzácií Scotta Waringa, svetlo nie je žiadny odlesk od Slnka. Podľa neho na Marse môže byť život v podzemí a môže využívať podobné svetlo ako my Zemi.

NASA doteraz nevydala žiadne oficiálne stanovisko, takže správy, ktoré sa šíria médiami, sú zatiaľ iba špekulácie. Faktom však zostáva, že svetlo zachytené bolo, ale na teraz je jeho pôvod záhadou.

http://www.aktuality.sk/clanok/250912/video-sonda-zaznamenala-svetlo-na-marse/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov