Skočiť na obsah

Život na iných planétach našej sústavy


Ajk

Odporúčané príspevky

  • Odpovedí 142
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    43

  • robopol

    14

  • tyso

    9

  • Sniper

    8

pinkuci ...

nechcem ťa moc sklamať, moc sa na to tešíš, ale kuk sem :

 

http://forum.freespa...post__p__180498 ... nebude rovnako veľký :) :(

 

-------

tak, a späť k marsovskému vozidielku a hľadačovi života :) mimochodom, čo myslíte ... nájde niečo ? :)

jedna z prvých snímok, ktoré rover Curiosity zhotovil :

post-3-0-19251900-1344265537.jpg

http://veda.sme.sk/c...a-na-marse.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prehladáva len malú oblasť...ale nádej je vždy...a čo by ma potešilo, mohol by som kolegovi-veriacemu-povedať "no vidíš", pretože je tak skalopevne presvedčený, že život je len na zemi.....a vymyká sa jeho predstave a jeho presvedčeniu, že by mohol byť aj inde.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kuk tu - http://www.bbc.co.uk...50849#FBM110542 nove fotky pristavania z druzice... a keby dakto chcel, mrkes na lampu o lete na mars http://www.tyzden.sk...lampa-mars.html

 

mars nebude rovnako velky? :( ..to je tak, ked vezmem a neoverim...

 

fotky na sme tu - http://veda.sme.sk/c...ky-z-marsu.html

 

a este vtip na zaver :)

post-1309-0-37377600-1344332053.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lampu som si po dlhom case vcera pozrela zas... cloveku, alebo teda mne, nedojde kym to nepocuje a nevidi nakreslene, ake je to komplikovane, ze to nie je ziadna brnkacka... machri su to.. podobna lampa s petrovicom je tam aj o pristati na mesiaci, tiez vyborne..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keby Slovensko namiesto výstavby rýchlostných ciest a diaľníc radšej investovalo tie peniaze do vesmírneho programu, tak by sme boli vesmírna superveľmoc a už dávno by sme osídľovali Jupiterove mesiace.

 

Sondy by si zaslúžili svoju vlastnú tému.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toto je pekné :)

 

Americká vesmírna sonda Mars Reconnaissance Orbiter odfotila z obežnej dráhy Marsu stopy po pristátí roveru Curiosity. Na snímke vidieť nielen kozmické vozidlo, ale aj ochranné kryty, padák či stopy po dopade raketového nosiča.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz22xMJLro7

foto v článku ... už len tí mávajúci malí zelení chýbajú ... viete si predstaviť, keby tam boli ? :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

viete si predstaviť, keby tam boli ? :)

 

napadlo mi to vcera, ze by boli prve zabery z marsu take, ze by tam daco prebehlo popred objektiv... myslim, ze by nam vsetkym zredlo :rolleyes:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zopár jednoducho zrozumiteľných / tak pre väčšinu nás laikov : ) / informácií o Curiosity, a prečo práve kráter Gale ... a čo všetko vie Curiosity ... :)

 

Niekedy pred viac ako tri a pol miliardami rokov narazil do Marsu asteroid a zanechal po sebe 150-kilometrový kráter Gale.

 

Práve v ňom v pondelok ráno pristálo robotické vozidlo Curiosity. A práve v ňom bude skúmať skaly a látky, bude hľadať stopy, ktoré vedcom na Zemi porozprávajú príbeh o planéte, čo nebola ani červená, ani suchá, a možno ani bez života.

...

Vedci predpokladajú, že kráter Gale a niekoľkokilometrová kopa navŕšených sedimentov v jeho strede - Aeolis Mons alebo Mount Sharp ­ je ako kniha, ktorá dokáže rozprávať o minulosti červenej planéty.

Jednotlivé vrstvy zrejme zachytávajú klimatickú zmenu, keď sa z vlhkej planéty s oceánmi stalo suché a studené miesto plné skál a prachu.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz22yEiJgWm

Curiosity sa vyberie ku skale ešte bližšie. Natiahne rameno s presným mikroskopom a röntgenovým spektrometrom. A ak sa vedcom bude máliť aj toto, ešte stále môže použiť vrták, nabrať priame vzorky a vložiť ich do jedného z dvoch minilaboratórií.

„Už tam len tak neškriabeme povrch a nerobíme si fotky,“ hovorí pre BBC Ashwin Vasavada, pracujúci na americkej misii. „Toto sú laboratóriá, ktoré normálne zaberajú celú miestnosť - no scvrkli sa, pripravili sme ich pre vesmír a poslali na Mars.“

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/6488154/curiosity-poslal-z-marsu-prve-fotografie.html#ixzz22yFQNSZj

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

pred pár dňami ktorási tv vysielala úplne nový dokument, kompletne o celom doteraz známom vývoji nového roveru až po prvé snímky vysielané Curiosity z Marsu. samotné pristátie bolo tak prekombinované, zložené a zložité, a toľko vecí mohlo nevyjsť, že je malý zázrak, že dnes z Marsu prišiel ľudský hlas ... síce pozemský, ale z Marsu :)

 

Zhruba minútová nahrávka je vôbec prvým zvukovým záznamom hlasu, ktorý človek poslal na inú planétu a ktorý sa vrátil späť. Ako prostredník poslúžilo vesmírne vozidlo Curiosity.

Americký rover pritom už otestoval prístroje a začal plniť vedecké úlohy. Ešte predtým však na Zem poslal tele?snímky vrchu Mount Sharp spolu s rôznymi geologickými vrstvami, ktoré sú cieľom zhruba dvojročnej robotickej misie na červenej planéte.

„Je to miesto, kam Curiosity pôjde,“ hovorí v správe NASA Michael Malin, šéf zariadenia Mastacam, ktoré zábery zhotovilo. „Tieto vrstvy sú náš prvotný cieľ.“

V pondelok však vozidlo zaparkovalo aj nad miestom, kde raketové trysky odkryli časť pôdy. Výskumníci chcú na pôdu namieriť prúd neutrónov a následne zistiť, či v nej nenájdu molekuly vody ukryté v mineráloch.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz24xRnLloE

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Curiosity načala svoju vedeckú kariéru preskúmaním mini-minipyramídky menom Jake Matijevic ...

prečo meno a obrázky tu :)

 

Ten kúsok skaly prezývajú vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) „Jake Matijevic". Meno dostal po šéfinžinierovi Jacobovi Matijevicovi, ktorý stál pri troch generáciách marsovských roverov. Zomrel tento rok, krátko po pristáti Curiosity.

 

Operátori vesmírneho vozidla už potvrdili, že vesmírnemu vozidlu dali príkaz na „kontakt so svojim prvým vedeckým cieľom".

Skala má zhruba 25 centimetrov na výšku a štyridsať na šírku a vozidlo na jej analýzu využije robotické rameno, alfa-časticový röntgenový spektrometer a špeciálnu kameru na detailné makrozábery.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz27b8f2eWX

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mars, malý červený boh vojny ...

hneď po prieskumnom preskúmaní kameňa Curiosity na Marse našla dôkazy o potoku ...

neviem, či ešte niekto po úžasných predchádzajúcich fotkách posledných desaťročí pochyboval, že na Marse kedysi tiekla voda a mal oceány ...

Curiosity našla dôkaz - a mierne z toho mrazí :

 

Vesmírna sonda Curiosity objavila dôkazy o potoku, ktorý v minulosti tiekol na povrchu Marsu. Oznámili to predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) po tom, čo sonda poslala na Zem fotografie zlepencových skál obsahujúcich riečny štrk.

 

Vedci skúmajúci tieto fotografie dokážu na základe veľkosti a tvaru jednotlivých kúskov štrku určiť približnú rýchlosť prúdu a hĺbku potoka. „Z veľkosti tohto štrku usudzujeme, že voda tiekla rýchlosťou približne 0,9 metra za sekundu, pričom hĺbka toku bola niekde medzi 20 až 100 centimetrami,“ uviedol William Dietrich z Kalifornskej univerzity v Berkeley.

Kúsky štrku majú veľkosť od zrnka piesku až po golfovú loptičku, pričom väčšina má okrúhly tvar. Curiosity tieto zlepencové skaly objavila na dvoch lokalitách medzi severným okrajom krátera Gale a upätím hory Sharp, ktorá leží v tomto kráteri. Na satelitných snímkach tejto oblasti je vidieť náplavový kužeľ vytvorený materiálom, ktorý voda odniesla z okraja kráteru. Objav týchto zlepencov tak potvrdzuje predchádzajúce predpoklady, že v tomto kráteri sa v minulosti nachádzala tečúca voda.

http://vat.pravda.sk/vesmir/clanok/74245-sonda-curiosity-nasla-dokaz-o-niekdajsom-potoku-na-marse/

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

úplne prvá skala http://forum.freespa...post__p__182965 menom Jake, mini kamenná pyramídka nie je taká nezaujímavá, ako sa zdalo ...

„Tento kameň sa svojim chemickým zložením veľmi podobá na nezvyčajné, no dobre známe vyvreté skaly nachádzajúce sa na vulkanických náleziskách na Zemi," hovorí vo vyhlásení NASA jeden z výskumníkov misie Edward Stopler z Caltechu.

„No len s jedinou takouto marsovskou skalou je veľmi ťažké povedať, či za to môže rovnaký proces. No je rozumné začať premýšľať nad jej pôvodom."

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz29HQBDHCl

okrem toho "malý" malér musel nastať ... vysvitlo, že po poslednom nastavovaní vrtáka, ktorý hrá v misii Curiosity jednu z hlavných úloh, páni inžinieri vrták nesterilizovali, ...

v NASA preto padlo rozhodnutie,

že keď Curiosity natrafí na vodu alebo ľad, vŕtať do nich nebude ... čo keby sme zasa spustili život na Marse ... :hmmm: :innocent:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sterilita vrtáku nie je problém preto, že by zaniesol pozemské mikroorganizmy na Mars, ale preto, že by tie mikroorganizmy znehodnotili pokusy o nájdenie mimozemského života. Ak budú testovať vodu alebo ľad na prítomnosť života, musia si byť istí, že si ten život nedoviezli so sebou ze Zeme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

my milovníci konšpirácií sme to predsa tušili už dávno ! :)

 

Ak budú testovať vodu alebo ľad na prítomnosť života, musia si byť istí, že si ten život nedoviezli so sebou ze Zeme.

 

jedine keby bol genetický zápis úplne ale úplne iný ... škoda je to :( mohlo vysvitnúť, že je jedno, akú máme podobu, dinoidi či insektoidy či ... vo vesmíre nič nového a sú nás mraky ... :)

 

Mars, nesklam ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Mars pred pár týždňami vlastne sklamal ... Curiosity neašiel nič, len suchú skalu a piesok ...

 

teraz sa otvárajú nové možnosti, a vedcom sa začínajú lesknúť oči - curiosity pravdepodobne objavil organickú molekulu - ale že čo presne, je tajné, nechcú prezradiť z dôvodu, že :

1. nechcú kričať hop dopredu,

2. nechcú vzbudzovať nádeje, kým nie sú potvrdené,

3. nechcú vzbudzovať nenávistné reakcie skupín, ktoré akúkoľvek inú alternatívu než jedinú božskú pravdu neakceptujú, ...

4. ...a je možné nájsť ešte pekných pár dôvodov ...

5. a viac : a možno je to kačica :)

tak poďme na to :

 

Má to byť veľký objav. Až taký veľký, že môže trochu zatriasť zemou. Aspoň tak hovoria vedci z NASA o nových zisteniach, ktoré na Marse urobilo americké vesmírne vozidlo Curiosity.

Rover Národného úradu pre letectvo a vesmír(NASA) mal už v prvých mesiacoch svojej činnosti objaviť čosi zásadné. NASA však zatiaľ nechce prezradiť, čo presne.

„Tieto údaje raz budú v knižkách o dejinách," John Grotzinger, šéfvýskumník misie Curiosity. „Vyzerajú veľmi dobre."

 

Vedci v súčasnosti svoje zistenia preverujú a verejnosti ich chcú predstaviť začiatkom decembra na stretnutí Americkej geofyzikálnej únie. Medzi odborníkmi sa špekuluje, že Curiosity mohol na Marse objaviť organické molekuly.

 

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c...l#ixzz2CrzvEyP0

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov