Skočiť na obsah

Metalisti vs. Depešáci


Sniper

MetalistA či depeCHák  

20 členovia hlasovali

  1. 1. Ste MetalistA alebo depeCHák?

    • MetalistA
    • depeCHák
    • niečo medzi tým - som človek, ktorý sa nevie jasne vyjadriť
    • ani jedno - do hudby sa nevyznám, resp. počúvam totálny odpad, ktorý sa hudbou nazvať nedá


Odporúčané príspevky

;)

 

Tak kto zažil na vlastnej koži túto nezabudnuteľnú epochu hudobných dejín? :)

 

Ja si ju pamätám veľmi dobre, okúsil som ju na vlastnej koži.

Keď sme sa presťahovali na sídlisko kde žijem teraz, mal som 8 rokov a prestúpil som na novú školu do tretej triedy. Bolo to v roku 1986. Na novej škole bolo "dobrým" zvykom že každý "musel" niekam patriť. Buď medzi metalistov alebo depešákov. "Dobrým" zvykom bolo aj to že metalisti boli väčšinou chalani, väčšinou grázli a depešáci bifloši, baby a babské pupky.

Ja som sa na začiatku zaradil medzi metalistov, všetci (teda skoro všetci) moji noví kamaráti boli metalisti. Síce hudbe som vtedy prt rozumel, ale pamätám že v tej dobe prišli na trh Europe so super hitom The Final Countdown. To sa mi celkom páčilo, takže moje miesto medzi metalistami bolo pevné. Ale nebolo to také ľahké, metalisti a depešáci mali vždy medzi sebou spory, do jedného som sa dostal aj ja keď nejaký depešák hodil po mne pomaranč ale netrafil :lol:

Problém bol však aj inde. Dlhé roky som išiel po jednej spolužiačke, ale ona bola depešáčka. Ja som teda tieto dva klany striedal podľa toho či som s ňou bol zadobre, alebo mi išla na nervy. Môj konečný obrat k depešákom nastal niekde koncom 80-tych rokov keď som hudbe začal trochu rozumieť a na trh sa dostal Personal Jesus od Depeche Mode. A keď začiatkom 90-tych rokov začal z rádií a z MTV znieť Enjoy the Silence, už to bolo jasné. Vtedy však spory medzi depešákmi a metalistami už boli slabé z niekoľkých dôvodov. Jednak preto že sme už boli siedmaci (a museli sme pomaly začať rozmýšľať nad ďalšou školou a nie furt nad kravinami) a ďalší dôvod bol ten že mnohí zistili že okrem depešu a metalu sa dá počúvať aj niečo iné. Vtedy sa dostali na výslnie chreni z New Kids on the Block s ich singlom Step by Step a tá spolužiačka sa zabuchla :) do jedného z nich (chren Joe McIntyre).

To už bol koniec éry Metalisti vs. Depešáci, ale spomínam na to ako na jedno z najkrajších období v detstve ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Vynikajúci článok magazínu týždeň

 

D=P=ŠÁCI a MetalistI

VLADISLAV GÁLIS

 

Málo hudobných skupín má takých verných fanúšikov ako Depeche Mode. Hoci Depeche Mode patria k najznámejším menám hudobnej scény, zachovali si aj „kultové“ postavenie. Byť fanúšikom DM preto často znamená životný štýl.

Medziľudské vzťahy či vieru v Boha v textoch rozoberajú aj iné kapely. Depeche Mode však tieto témy vyjadrili úderným, až sloganovitým spôsobom, ktorý zároveň na mnohých poslucháčov pôsobí hlboko. Neznamená to, že podľa textov DM by sa dala rekonštruovať ucelená životná filozofia. Ako u väčšiny kultových skupín, je to skôr otázka intuície.

Jednoznačnejšia je móda depešákov, ktorí u nás v 80. rokoch oživovali sivý socialistický neštýl. Pozoruhodným javom bola „kultúrna vojna“ medzi depešákmi a metalistami (fanúšikmi metalu). Našťastie sa bežne neprejavovala násilím, šlo však o dve vyhranené mládežnícke subkultúry, rozpoznateľné na prvý pohľad.

Depešáci obľubovali čiernu farbu, upravenosť a eleganciu. K ich znakom patrili vyčesané a tužidlom vytvarované vlasy. Uniformou metalistov vtedy bolimodré džínsové bundy s nášivkami a odznakmi, biele tenisky a dlhé vlasy. Depešáci voči bezfarebnej realite rebelovali aristokratickou nadnesenosťou, metalisti živočíšnou divokosťou. Depešáci boli reprezentantmi syntetizátorov. Metalisti akoby zosobňovali celú rockovú tradíciu: živú a hlasnú hudbu s bicími, basgitarou a elektrickými gitarami. Depešáci pokladali metal za „primitívny“. Metalisti vtedy každú hudbu so syntetizátorovými zvukmi brali ako „disco“ – a keďže iné kapely väčšinou nemali takých ľahko rozpoznateľných fanúšikov, depešáci si to odniesli aj za nich.

Bol to spor medzi dvomi prístupmi k hudbe, dvomi predstavami o estetike, dvomi spôsobmi vzbury. Lenže to, čo v 80. rokoch vyzeralo nezmieriteľne, sa skončilo zvláštnym prímerím. Depešácimuseli v 90. rokoch prežrieť, že ich milovaná kapela výrazne používa gitaru, a dokonca aj živé bicie, že znie tvrdšie a že Dave Gahan vyzerá s dlhšími vlasmi a briadkou ako rockový frontman. Ale zároveň vyšlo najavo, že podstata ich hudby sa nezmenila.

Metalisti sa zase museli zmieriť s tým, že ich uniformou sa namiesto džínsovej bundy stalo tiež čierne oblečenie (hoci iné ako to depešácke). A ešte s tým, že viaceré metalové a rockové kapely nahrali coververzie Depeche Mode (Marilyn Manson, Rammstein, Monster Magnet, Lacuna Coil) a mnohé ďalšie považujú DM za inšpiráciu. Príkladom vývoja, ktorý nenalinkujú žiadne oficiálne či neoficiálne fankluby, je britská skupina Paradise Lost, ktorá od death/doom metalu prešla k zvuku pripomínajúcemu Depeche Mode. Depešáci a metalisti (či tí, ktorí nimi v 80. rokoch boli) dnes môžu svorne podupkávať na nejednom koncerte. A aj podupkávajú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Depešáci obľubovali čiernu farbu, upravenosť a eleganciu. K ich znakom patrili vyčesané a tužidlom vytvarované vlasy. Uniformou metalistov vtedy bolimodré džínsové bundy s nášivkami a odznakmi, biele tenisky a dlhé vlasy.

Staré zlaté časy :lol: :)

Na SPŠ som chodil oblečený ako metalista. Iba vlasy som mal krátke.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na dM.sk fóre sú o tom dobré témy

napr.: ako keď sa nedalo niečo kúpiť čierne, tak sa kupovala DÚHA a doma sa pekne krásne frbilo

 

alebo

..to vtedy po skolach ficala otazka "co si depeš abo metel?" ..a ked si povedal ze si depeš.. tak si skoncil s hlavou v zachodovej mise alebo ti splachli prezuvky.. haha haluz

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 5 mesiacmi...
  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 2 týždňami...

hehe, depesaci vs metalisti :lol:

akurat to odznievalo v mojej mladosti.. na metal som sa ale neviem preco namotal az v 2.rocniku na strednej, a teraz som sa prepracoval tam, ze v praci pocuvam death a black metal 8 hodin denne :)

takze teraz uz metalista..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...
  • Pred 1 rokom...

metalisti boli väčšinou chalani, väčšinou grázli a depešáci bifloši, baby a babské pupky

presne, aj u nás to tak bolo. Ja som bola depešáčka ale v 7/8 ročníku som prešla na dancefloor (KLF a pod.) kôli Fun radiu. Vtedy hrali oveľa lepšie, teraz je to iba samý pop.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak tomassi si neaktualny,co sa tyka farby :lol:. Klikni si na moje domovske forum orbis metallum a nebudes chapat,ako to s tou ciernou farbou je :),ale nie,tak doba sa meni,co uz ,cierna je nasaaa :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

LW

ja dobre viem, že sa aktuálne odievate do čierneho,

poznám veľa metalistov - dokonca viac akoby som si prial :lol:

práve preto som vás nazval zlodejmi

 

pekne krásne ste si mali zostať

pri tej Vašej jeansovine :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak pozor!

Zasa kopa metlákov chodí po ulici absolútne civilne a pokiaľ si to o tom človeku nejako nezistíš, alebo neoblažuje celú električku vypeckovanymi slúchadlami s aktuálnymi CANNIBAL CORPSE, tak ti ani nenapadne, že by mohol byť metlák. To je napr. môj prípad, witch potvrdí. Proste rifle, tričko, a žeby som mal zrovna všetko čierne to ani nahodou. Vlasy udržiavam najradšej na takých 9mm, lebo sa mi o ne nechce starať, no a proste keď sa na mňa pozrieš tak si skôr povieš že aký zlatý chlapec, ten určite aj šmolkov dáva :lol:

 

Takže aj my "tajňáci" existujeme. Ono to má svoje výhody, pokiaľ treba aby ľudia naokolo mali o tebe akú takú mienku, lebo ako vieme, dneska sa postarší odvracajú už len preto, že prídeš celý čierny- nič si nepovedal, nič si neurobil... ale už si čert.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jasné, že oblečenie je také

ako sa kto cíti

 

už to nie tak diferencované

ako to bolo v tých 80. resp. začiatkom 90. rokov

ani depšáci už nechodia len

kožených vybíjaných bundách, v topánkach s "traktorovou" podrážkou, s kockou na hlave, . . .

 

ten príspevok z .týždňa

súčasnú situáciu dokonale vykresľuje

 

ANKETA ZNOVUNAHODENÁ

tak sa vyfarbite :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ani jedno - do hudby sa nevyznám, resp. počúvam totálny odpad, ktorý sa hudbou nazvať nedá

toto je čo za možnosť ? ... čo tak ani jedno lebo počúvam dačo normálne :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov