Jump to content
RoSo

Čo bude na obed?

Recommended Posts

dead

Na sviatky prisla frajerka. 

Ja som navaril kapustnicu, ona priniesla svoju kapustnicu
Ja som urobil zemiakovy salat, ona priniesla svoj zemiakovy salat
Ja som navaril jeleni gulas, ona gulas varit nevie, ale kupila v kauflande jahodovu tortu

Pred sviatkami som sa schvalne postavil na vahu. Nech si ma nepraje, ked po sviatkoch prekrocim stovku

Share this post


Link to post
Share on other sites
Proteus

Dnes to bola pecena kacka, kapusta a knedla, zajtra miesto knedle dame lokse. Mnam mnam. 

Ja mam uz strach z vahy. Po troch kraloch sa ide na lahsiu stravu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
game

božínku, chlapci... ja som na ľahšej strave furt a neodvážim sa posledný mesiac odvážiť... :(

obed klasika: bezlepkové bezbielkovinné cestoviny s bezlepkovými bezpielkovinnými obmedzenými prílohami, bezlepkové bezbielkovinné čosi na raňajky s čajom alebo čakankovou kávou s pohánkovým mliekom.... všimli ste si, že som pred časom prestala písať, čo varíme a čo a obed? 
a zhreším, keď si dávam aspoň lyžičku pesta či rajčinovú omáčku. a priberám.... nevyprávajte mi o váhe :)
 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
electric blue

@game čo bezlepkovy tempeh , chutí ? :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
game

Napodiv mi vsetko chuti, s nejakymi extra vyberovymi chutami som nikdy nemala problem... a to sa este nekoreni a nesoli, v niektorych hotovych bezlepkovych bezbielkobinnych jedlach ovsem vzdy nejaka sol je.a je toho tak strasne vela, co by som nemala jest, ze tam uz vyberat ani nie je co a kam.

Chcem tym povedat, ze rada varim dobre klasicke jednoduche jedla na obed..... ale uz ich nevarim, nie je pre koho, vzdy to nejako vyriesime ci skombinujeme :-)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
electric blue

ach jedna moja kamka mala bezlepkovú diétu ( alebo ako sa tomu hovorí) ale neboli tie gebuziny az také hrozné 

Share this post


Link to post
Share on other sites
game

to hovorím aj ja, bezlepková diéta je bežne dostupná v obchodoch a nie je na nej nič nechutné... ale ja nemám len bezlepkovú diétu, je to len jej jedna časť.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vilma Flinstonova

moja najstaršia vnučka má bezpelkovú diétu, a skúšala som bezlepkovú bábovku, išla sa za ňou umlátiť, a ono to bolo na nerozoznanie od obyčajnej. Terau už sú dostupné potraviny bez lepku, z ktorých sa celkom chutne dá variť aj piecť. 

My dnes budeme mať dusené mäsko, čo som mala už nachystané aj ochutené, nech sa chute prestúpia, pečené zemiaky a zeleninový šalát. Dnes akosi neskoro obedujeme, ráno som dlho spala, noc stála za 1000 prdov.

  • Like 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
iskra

My sme dnes mali  Živánsku pochúťku, najbližšie bude plnená paprika  a plnená kapusta

 

IMG_20210108_142246.jpg

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
electric blue

ozaj , molekulárna kuchyna ( na spestrenie) máte s tym niekto skúsenosti? :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vilma Flinstonova
pred 23 hodinami, electric blue napísal:

ozaj , molekulárna kuchyna ( na spestrenie) máte s tym niekto skúsenosti? :smile:

čooo? Toto počujem prvýkrát v živote.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vilma Flinstonova

@electric blue recepty sú to zaujímavé- nie som si ale istá, že sa na to dám. Iba snáď ako pohostenie či do práce ako zaujímavosť, u nás majú radi také neobvyklé pochúťky.

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
electric blue

ja túto molekulu beriem len ako spestrenie . nejak ma to doteraz nelákalo, a to som uz vyskúšala kadečo

Share this post


Link to post
Share on other sites
iskra
Dňa 9. 1. 2021 at 21:46, electric blue napísal:

ozaj , molekulárna kuchyna ( na spestrenie) máte s tym niekto skúsenosti? :smile:

:smile: nemám  s tým skúsenosti, aj keď spestreniam sa nevyhýbam/e..., no  molekulárna kuchyňa,  by bola pre mňa/nás,  asi príliš..  :smile: neviem, či by mala labužníkov, ale nikdy nehovor nikdy..:smile:

 

Bravčové dusené so zemiakovou kašou 

Ešte postnem   spomínanú plnenú kapustu a papriku 

 

Bravčové dusené so zemiakovou kašou.jpgP

Plnená kapusta a paprika.jpg

  • Thanks 1
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
electric blue

Bravčové dusené receptík, keby bol čas pls :smile: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
iskra

@electric blue, S radosťou :smile: je to úplne jednoduchý recept

Ingrediencie: podľa množstva, ktoré chceš uvariť, ale tak napr.

1,5kg Bravčové pliecko

2-3 PL bravčová masť

1ks väčšia cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 bobkový list

trošku drvenej rasce, čierneho mletého korenia, soľ, červená sladká paprika,  máme radi  pikantnejšie, takže aj malá feferónka

Postup:

Mäso nakrájam na kocky. Do hrnca dám bravčovú masť a cibuľu nakrájanú nadrobno, nechám orestovať do zlatista.

Pridám nakrájané mäso, premiešam, nechám pražiť odkryté, približne 10 minút, potom pridám rascu, bobk. list, čierne mleté korenie, posolím a pridám aj červenú mletú papriku.

Mäso pustí šťavu, dusím už prikryté za občasného miešania.

Ak chcem, aby bolo viacej šťavy, podlejem trošku vodou alebo vývarom, ak mám.

Keď je mäso skoro mäkké, pridám prelisovaný cesnak,  tiež nadrobno nakrájanú feferónku.

Úplne pred dokončením, ak chcem šťavu mať hustejšiu málinko poprášim hladkou múkou, poriadne premiešam a o chvíľku odstavím a môže sa podávať s prílohou podľa chuti.

Ps: Bravčové dusené sa dá robiť na rôzne spôsoby, podľa chuti, ingrediencii :smile: tento recept  je ešte z mojich čias za slobodna, keď sme robili zakáľačku, tak aj to sme varili.. nám to chutí...:ahooj:

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
electric blue

Dakujem :-) moj syn má rad omáčky , a mäso na štave .( v poslednej dobe)  ok , v podstate robím podobne, ale nabudúce to doplním o Bravčovú mast , cesnak a bobkovy list 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vilma Flinstonova

my dnes francúzske zemiaky, ale robila som ich už včera večer, dnes som pracovala z domu, tak mi prišli vhod. Posypala som to strúhaným parmezánom, nám to tak chutilo.

Uvažujem nad starým dobrým granatírom, ale zajtra tiež robím, takže zajtra to asi nebude, keď, tak asi v piatok. 

@iskra tiež niekedy robievam dusené mäso so šťavou, a ingrediencie dávam dľa momentálnej nálady. Niekedy robím aj na kari, to tiež má zaujímavú chuť. Flinstone má rád cesnak, tak ten je tam skoro vždy. Len mne sa nechce krumple šúpať (len niekedy), tak robím radšej ryžu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
electric blue

nepridávate uz ku koncu varenia , trebars aj horčicu , alebo nadrobno nakrájanú ( nakladanú) uhorku? 

 

inak to kari, tikka masala je zaujímavá chut. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
game

ten recept od iskry je takmer originálny perkelt - cibuľa, masť, červená mletá paprika, z každej strany opražené na kocky mäso, ktoré pustí vlastnú šťavu.
už aj bobkový list a čierne korenie sú prídavky na chuť, aj cesnak...
pridať uhorku alebo horčicu môžeš samozrejme, ale to už bude tvoja vylepšená kuchyňa, alebo vylepšený perkelt, každý dom má svoje, skúsiť môžeš  čokoľvek, čo vám chutí a čo perkelt ešte znesie, len to už nie je celkom presne "perkelt", ale perkelt podľa chuti :)

trochu gastronomického okienka - toto skutočne dnes miešajú už aj maďari, niekedy sa bežne zamieňa perkelt s paprikášom, ale v pôvodnej príprave je rozdiel :)
aj keď sa to mäso podleje, dusí, je to paprikáš, keď sa mäso najprv opraží, pustí vlastnú šťavu, potom sa prípadne trochu podleje, je to perkelt :)


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hellé

Nechcela som tu davat takuto blbost, ale ked @game o niecom takom sniva:zubiska:

Domace rezance s tvarohom a slaninou

/rezance mi dodava mamka, zas az tak mi nehrabe:yes_yes:/

20210113_132727.jpg

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
game

akurát že mám chuť na sladké tvarohové, ale aj takto vyzerajú  požívateľne..

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hellé

Sladke??? To som v zivote nejedla...asi ani nechcem:zubiska:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vilma Flinstonova
pred hodinou, Hellé napísal:

Sladke??? To som v zivote nejedla...asi ani nechcem:zubiska:

čoo? Tvaroh, práškový cuker a rozpustené maslo, toť lahôdka. keby som zajtra nemala na pláne granatír, asi by som urobila tie rezance s tvarohom...nasladko. Ale mám ešte jednu zaujímavú chuť: domáce rezance poprípade halušky so slivkovým lekvárom a čerstvé oškvarky aj s tou čerstvo vytopenou masťou. Tie chute dokopy, no čo vám budem hovoriť, treba skúsiť. 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • Moonghost
      By Moonghost
      Čo myslíte, kedy je načase navštíviť psychóga? Dá sa pri poruche prijímu potravy hovoriť o akejsi "hypochondrii" alebo len namýšľaní si? Môže sa z toho človek dostať sám? Alebo je definícia anorexia správna v tom, že BMI musí ísť pod hodnotu 17,5?
       
      Každá odpoveď ma zaujíma :)
    • game
      By game
      približne jeden meter z 50 metrového jedálneho pultu v jednom z pavilónov
      ostatné pavilóny mali svoje jedálne
      desiatky druhov rýb na x spôsobov, mäso každého druhu, aj surové, pripravené na okamžitú prípravu pri pulte, omáčky sto chutí v sto omáčnikoch, tortilly, tacos, palacinky, džemy, medy, nátierky, päťdesiat druhov sladkého raňajkového pečiva... - každé denné jedlo iné a iné.
    • game
      By game
      ochutnávka pre oči z celého nekonečného pultu zákuskov a tort
    • game
      By game
      50 metrový dvojstranový pult s čerstvým pečivom, stovkami kombinácií teplých jedál, zákuskami, tortami, čapovaným pitím asi 30 druhov nealko, od Coca coly, po mlieko a kakao a pivá a vína x druhov.
      nakrájané, pripravené kompletne 3 krát denne aj s kuchármi, ktorí na požiadanie pripravili ešte plus čokoľvek iné, čo na pultoch nebolo.
      plus ovocné, zeleninové pulty, čokoľvek.
      Niečo pre Tomášove oči.
    • game
      By game
      ovocné zázraky
×
×
  • Create New...