Skočiť na obsah

Perpetuum mobile


starsi

Odporúčané príspevky

Práve teraz, tyso napísal:

  Ale skusim,  v newtonovej mechanike, ak mas inercialnu vztaznu sustavu,  tak nemas ziadne zotrvacne sily. 

Veď to je to nedorozumenie. robopol to vníma ako pseudosilu (tak je aj definovaná), a my dvaja ju spájame s 2. NZ. Ak sa nemýlim

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je jedno s cim ju spajas.   

1.  Bud je to realna sila a tak posobi na hmotny bod silou m.g

2. Je to pseudosila a potom ju pridavas ako zotrvacnu silu co posobi ako m.g. 

A v oboch pripadoch ma rovnake ucinky podla 2 NZ a tak to ty nemusis riesit.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kvantová teória nič take nepredpovedá, pretože tam sú zjednotené 3 interakcie, teda okram gravitcácie a tu popisujeme osobitne cez VTR. Tak to je znova kecanie. Predpoved gravitónu robí napr. teoria strún, to je ale zložitejšie, čo sa tým mysli.

Tlak sposobí v telesách jedna sila, aj 10 síl. Dôležitejší je priebeh tlaku, a ked posobia dve vonkašie sily (okrem gravitácie) tak tlak nemá gradient, ked posobia napr. dvaja ludia na beetonovu kocku. Gravitačná sila by musela mať superschopnosti, musela by presne pôsobiť na všetku hmotu, tak ako aby došlo k ekvivalencii zotrvačnosti a gravitácie. pôsobenie si však vyžaduje na 100% nejaký prenášač.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dobre,  kedze doteraz nie je kvantova teoria gravitacie, tak mas technicky pravdu.  Ale graviton ako hypoteticka castica je v kvantovej mechanike od 1934, davno pred strunovou teoriou.  A ja len naznacujem ze cela debata je zlozitejsia, nejasnejsia.  

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja ostávam pri Newtonovi s tým, že povrch považujem za NEINERCIÁLNU SÚSTAVU. Inak by s pohľadu síl  potom inercia mohla platiť aj pri pokojovom stave závažia v zrýchľujúcej rakete. Aby to nestačilo vstupuje do toho Archimedov zákon, ako dôkaz vymyslenej pseudosily. Pri rotujúcej vodováhe má bublinka smer k stredu, ale krúžok zrýchlený pohyb v odstredivom smere. Ako dôkaz prečo dochádza k silovému pôsobeniu v odstredivom smere. O kyvadle ani nehovoriac. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ty si dopleteny z toho podla mna úplne. Pre teba je škoda, že nerozumieš matematike, ta dáva kvantitatívny pohlad na to jasnou rečou, nie je potrebne filozofovanie k tomu, kto si čo mysli.

Mas na výber, alebo sa vratiš do Newtonovych čias a budeš VERIT, že gravitačna sila je realna vonkajšia sila, následne je na povrchu zeme rovnováha, alebo sa posunieš do 20. storočia a inerciu budeš chápat v súvislosti so zakriveným časopriestoromi (geodetikou), potom je povrch zeme neinerciálôna sústava. Pohyb telesa na špagáte do kruhu je rovnaky, ide o neinerciálnu sústavu, vonkajšia sila pôsobí do stredu, potvrdí ti do bublina vodováhy a tým to hasne.

Ak nedokážeš robiť jednoduché logické väzby, že bublina ukáže smer vychýlenia, zmeny inercie (potvrdené vo vlaku, aute), potom zabudni na fyziku, jednoducho to nie je o presvedčení, ale hladaní pravdy, meraní a dokazov.

nemám technicky pravdu, mám úplnu pravdu, je rozdiel ak niekto sniva o vymennej častici, lebo zvyšne interakcie sa dajú tak popísat, a iné je dokázať, či namerať takú časticu a tým navždy vysvetliť, že gravitácia je reálna sila a nie pseudosila.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 10 hodinami, robopol napísal:

nemám technicky pravdu, mám úplnu pravdu, 

Trt, lebo s tvojou 100% matematickou ješitnosťou ignoruješ Archimedov zákon. Následne  nedokážeš vysvetliť, prečo zrýchľuje krúžok na rotujúcej vodováhe v odstredivom smere = dôvod prečo veľkosť hydrostaického tlaku narastá v odstredivom smere. Ignoruješ v svojej nadutosti fakt, že v dolnej úvrati kyvadla pôsobí tiažová sila + ODSTREDIVÁ SILA. Preto závažie šuchne o podlahu (ak by išlo o dostredivú silu, tak sa nikdy nestane)

Výsledok je ten, že môžeš trepať nekonečné sprostosti o pseudosile, dostredivom zrýchlení pri rovnomernom pohybe po kružnici.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aby som nezabudol. Odmietaš fakt, že ak pustím závažie v rakete, tak  počas pádu bude mať raketa väčšie zrýchlenie ? Lebo platí a = F/m.  Na povrchu nič také nehrozí. A máš spôsob ako pád telesa rozlíšiť, stačí neignorovať zotrvačné hmotnosti telies. Ani malú násobilku nemusím ovládať.

Pre hlupáka, každý hlupák.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dobre napíš nejakému fyzikovi, že dokážeš rozlíšiť gravitáciu od neinerciálnej sústavy, maš nobelovku Forest :)

Skus si Forest dat vozik do vlaku na gumickčku a pozeraj, či sa gumička nenatiahne, ked vlak začne zrýchlovať. Tam je to u Foresta pseudosila, ked sa gulička krúti, už je to inak. Skoda reči, nie 10 rokov si nepočával a nechápal, to sa nemôže zmenit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale dokážeš. Ty opakovane odmietaš, že tá gulička má svoju hmotnosť. Pre lepšie pochopenie. Máš rušeň vážiaci 20 t, za ním rovnako vážiaci vagón a rovnako ťažkú 20t guľu. Ja tvrdím, že pokiaľ sa guľa bude kotúľať po podlahe, tak sila bude pôsobiť na súpravu vážiacu 40t. Súhlas?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ty už nič netvrd, lebo si mimo. Pokladas odstredivu silu za realnu silu pričom je to pseudosila. Urobim ti jeden obrazok, ktorý skombinuje všetky tvoje nezmysly a ukaže, že nefungujú. Zaroven ti ukážem na obrážku 100% ekvivalnciu. kozmicka raketa sa otáča v presne vypočítanm polomere, aby g=a.

buky.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vysoká matematika v rozpore s prírodou. Ja reagujem na dôkaz pôsobenia sily v odstredivom smere na základe výsledkoch experimentov. Nemáš šancu to spochybniť cez žiadnu matematiku ani obrázky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 13 minútami, buky napísal:

Vysoká matematika v rozpore s prírodou. Ja reagujem na dôkaz pôsobenia sily v odstredivom smere na základe výsledkoch experimentov. Nemáš šancu to spochybniť cez žiadnu matematiku ani obrázky.

ist eForest ty budes proti fyzike a tvrdit ze mas pravdu. Ja hovorim za fyziku, ty za svoje hluposti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ty nedokazeš ani jednoduchy obrazok pochopit, kde tam mas opačnu silu? v kabine vidíš pseudosilu, kyvadlo ide presne ako na zemi, ked ho urobis na gume bude sa ti suchat po zemi truhlik. Nie si žiadným spôsobom prichytený ku stredu, zmeraji si tlaky v kabine, hydrostaticke Forest, budu rovnake.  Tah motorov smeruje do stredu, otačanie je zabezbečené bočnými motormi ako je to u satelitoch.

Tak už dodristaj lebo ten obrazok skombinoval pohyb po kruhu a sustavu rakety ktorá tahá kabínu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, robopol napísal:

, ked ho urobis na gume bude sa ti suchat po zemi

No, a keď je v pokoji, tak v dolnej úvrati je medzi závažím kyvadla a podlahou medzera. Začne sa šuchať, až keď ho rozhýbem. Kde vidíš pseudosilu ?

Ak by si zapol bočné motory, tak máš zrýchlený pohyb aj do boku nie rýchlosť (v)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nechaj tak, ty si neschopny človek, bez stipky predstavivosti. najskor si ani nevedl kde to kyvadlo umiestnit v zrychlujucej rakete, hlavne, že maš pravdu forest ..

Bočný motor zapnem a vypnem, ked bude moja raketa aj rotovat okolo ťažiska, aby špic rakety smeroval do stredu otačania velkého kruhu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, neostáva mi nič iné, len aby som ti za ten obrázok poďakoval. Je ti dúfam jasné, že aby bol možný pohyb po kružnici  cez bočné motory, tak proti výsledne sile rakety (g) musí pôsobiť rovnaká opačne orientovaná sila. Inak by došlo k zrýchlenému pohybu rakety  ku stredu. V tomto príklade je v podobe skrine s kyvadlom. Aká bude veľká sila v ODSTREDIVOM SMERE  závisí na veľkosti uhlovej rýchlosti a hmotnosti. Platí priama úmera. 

Úprimne ti poviem, že takto nakresliť by ma  v živote  nenapadlo. Ešte raz dík  a dúfam, že už ma nemáš za úplného blbca. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ty zazehneš bočný motor na jednu sekundu iba, aby si dostal rotáciu rakety okolo ťažiska, kde spic rakety bude neustále natočený do stredu velkého kruhu, ten polomer okolo ktorého sa točí raketa je velký na úrovni polomeru zeme, potom sa dopočíta aká musí byť rýchlosť v, dopočíta sa aký impul musí dat rakete bočný motor, aby prešla do pohybu po kružnici. Nakonieec skladáš tri pohyby, smer rýchlosti v smere dotyčnice, rotáciu a zrýchlenie nie od stredu ale do streedu, čo vidíš aj na smere posobenia motorov (tah motora).

Ked ide raketa priamo zrýchlením a=g, netočí sa do kruhu, tak padajú predmety na zadnú stenu, kyvadlo na zadnej stene kmita, rovnako ako v točiacej sa, rovnako ako na zemi. Ak v kabine v točiacej sa rakete zodvihneš predmet a postíš, pojde k podlahe rovnako zrýchlením. Rotáciu objektov neuvidíš v kabíne, pretože rotuje všetko súhlasne (sposobené impulzom od bočných motorov na 1 sec).

Či je to možné odlíšiť na malom priestore od gravitácie napr. na 1 m kubickom kabiny podla mňa to nie je jednoznačné, to neviem zaručiť. napríklad zrychlujúce elektróny by vyžarovali. No tento príklad ilusturuje pohyb do kruhu kde jediná sila, ktorá tu spôsosbuje aj pohyb kyvadla, aj padanie na stenu, aj hydrostaticky tlak kvapaliny napr. v nádobe položenej na zadnej stene je iba F- vonkajšia sila motorov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 10 hodinami, robopol napísal:

ty zazehneš bočný motor na jednu sekundu iba, aby si dostal rotáciu rakety okolo ťažiska, kde spic rakety bude neustále natočený do stredu velkého kruhu, ten polomer okolo ktorého sa točí raketa je velký na úrovni polomeru zeme, 

Môže byť na úrovni polomeru Zeme, ale s tým podstatným rozdielom, že nemusíš počítať s dostredivou gravitačnou silou. Nahradí ju výsledná sila rakety. Súhlasím, že ide o rotáciu okolo ťažiska. Sám ale vidíš, že pohyb po kružnici bez pôsobenia odstredivej sily by nebol možný.  Súhlasíš, že rotačným pohybom spôsobíš silové pôsobenie v odstredivom smere ?  ANO - NIE  Je to dôležité, lebo pokračovať v ďalšej diskusii je zbytočné. Dúfam, že moje 15 ročné pôsobenie na forach nebolo zbytočné.

bukydodatok: Rovnomerný krivočiary pohyb ? ANO !

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to pohyb po kružnici, odstrediva sila je pseudosila, taka istá ako ked raketa ide priamo a zrýchluje, veci na stenu nepadajú vďaka skutočnej sile, tento jav je sposobený, že sústava je neineriálna a povôdcom sily je tah motorov, ten je pri pohybe po kružnici dostredivý. To je fyzika. Tak to je v učebniciach a tak to je v realite.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 minútami, robopol napísal:

je to pohyb po kružnici, odstrediva sila je pseudosila, taka istá ako ked raketa ide priamo a zrýchluje, veci na stenu nepadajú vďaka skutočnej sile,

Nedokážeš, odmietaš prehodiť výhybku - zmeniť uhol pohľadu ? Tak znova: Prečo nemá raketa zrýchlený pohyb v smere výslednej sily (g) resp. aká sila jej v tom bráni ? Neverím, že to dokážeš vysvetliť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov