Skočiť na obsah

Náboženstvo menej vážne - alebo príliš vážne


game

Odporúčané príspevky

aj keď neriešim, ja teraz a tu, ako to bolo s existenciou skutočnej osoby v histórii, dal si tento človek prácu a dal dokopy spústu údajov z kníh takmer dvoch tisícročí, ktoré sa dlho a často objavovali po troške a rozmrvené na drobky v knihách spústy iných autorov... nejaké veci tam ešte chýbajú, ktoré figurujú u mnohých iných autorov, ale pokiaľ som postrehla, ujasňuje to v komentároch

Jelikož do popisku se moc lidí nepodívá, tak to hodím ještě sem: Tento díl jsem hodně zkracoval a předělával - najdete v něm pár chyb, překlepů a přeřeků, které prošly sítem rychlé kontroly, tak prosím za prominutí. Z časových důvodů jsem například vynechal sv. Pavla a Petra, zkrátil jsem i koncily a apokryfy.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Najviac ma zaujala snaha autora o objektivitu. Hneď na úvod oznamuje poslucháčom, že nemieni riešiť otázku viery v existenciu Ježiša. V celom nasledujúcom videu dospieva na základe historických zdrojov k záveru, že Ježiš, ako osoba, pravdepodobne neexistoval. Ak však Ježíš, ako osoba neexistoval, explicitne to znamená, že veriaci sú obeťou komplotu rannej cirkvi, ktorá klamala, lebo si vymyslela fiktívnu bytosť, na ktorej vybudovala svoje učenie. Buď Ježiš existoval, alebo je to komplot, iná možnosť nie je. Keď autor tvrdí, že Ježiš je zrejme fiktívna postava, nemôže sa tváriť, že jeho poznanie nesúvisí s vierou. Jedine ak chápe vieru, ako nedostatok zdravého rozumu a neschopnosť akceptovať historické a vedecké fakty.

 

Snaha zistiť, či bol Ježiš reálnou, alebo fiktívnou osobou je pre ateistu zbytočným úsilím. Načo tá námaha? Ak by aj dospel k záveru, že Ježiš bol historicky reálnou osobou, čo by to pre neho znamenalo? Stal by sa veriacim? To určite nie. Prečo mal teda potrebu, svoje presvedčenie verejne publikovať? To by ma zaujímalo viac, ako celý obsah jeho posolstva. Na to si ale musí dať odpoveď on sám.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Isteze ta kontroverzna veta na zaciatku je nezmyselna a je tam hlavne preto aby sa nedostal do ostreho konfliktu s vierou. Samozrejme to nema logiku ak spochybni existenciu osoby spochybni aj tu druhu stranu mince, nieco podobne som tu linkoval aj ja davnejsie v inej podobnej teme, ze jezis mal asi bratov a tak podobne. Myslim ze nespochybnil ze jezis neexistoval (aj ked priamy dokaz neexistuje), skor ukazal ako sa rozne pribehy lisia a ako cirkev robila cenzuru na tom co bude alebo nebude sucastou .. 

No a na co to robil? je youtuber tak sa rozhodol ze to rozoberie cely pribeh, poda to verejnosti, no ale snazi sa byt objektivny, co je pozitivum

 

a práve opak sa dá povedať, že ježis ako osoba pravdepodobne existoval aj ked svedectva su tu z druhej ruky hlavne pre velku negramotnost okolia. kedže krestanstvo zacinalo ako potulna saskaren, kde sa to skor prejavovalo tak ze boli likvodovaní, ci inak trestani, zosmiesnovaní, nie je tu teda nejak moc co by vytvorila nepravdivy kult na fiktívnej osobe.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

chvíľu som váhala, či tento skvost do erotiky menej vážne, alebo do náboženstva menej vážne...

zdá sa, že chlapec pekne vyhúpal s mladou dámou, ale je to tak bizarné, že toto niekomu vôbec napadlo :doh:

 

post-3-0-41418800-1547920057.jpg

zdroj: mimibazar.cz

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

 

Nemecký historik Johannes Fried, ktorý sa špecializuje na ranný a vrcholný stredovek, vydal zaujímavú novú knihu s názvom “Žiadna smrť na Golgote”. V nej tvrdí, že Ježiš nezomrel na kríži. V rozhovore pre nemecký portál svoju hypotézu vysvetľuje.

https://glob.zoznam.sk/renomovany-historik-sa-postaral-o-rozruch-jezis-nezomrel-na-krizi-tvrdi/

 

nic nove pod slnkom, takychto hypotez tu uz bolo

kto ma na to nervy, alebo je vyslovene masochista, moze si prejst aj diskusiu pod clankom

tiez sa nic nove nedozvie

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

diskus u výkonného sekretára Konferencie (katolíckych) biskupov Slovenska:

eu satanistický projekt a Tonka Chromíka stále straší zlý Istanbulský dohovor, ktorý znižuje ochranu žien.

 

post-3-0-58047100-1549647014.jpg   post-3-0-15901000-1549647393.jpg

Prečo ľuďom hrabe, FB

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pán Kuffa Druhý, žakovský farár, sa raz slovami Istambulský protokol, prasce, lgbti, gender, genderizmus a neustálymi propomienkami o tom, že on si aj tak povie svoje, nech ho hoci aj už aj berú a zatvoria ... zahltí.

to, že v každej kázni na svojej púti po slovenských kostoloch predpovedá už roky, že ho zavrú, ale on to aj tak povie, je jeho najšikovnješí ťah popri jeho štýle "hovorím k debilom" - celé roky ho nikto nikam neberie, nezatvára, nesankcionuje, vypráva tak a to, ako mu zobák narástol a čo len chce, aj keď sa vyjadroval svojho času k prascom a do Istnabulského protokolu a ovečiek búši ako v škôlke pre ťažko vychovávateľné deti.

 

9.2. mal  kázeň, resp. reč v Levoči.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

a keď sa zíde maminkovstvo s vierou... dobre že sa nespýtala: máte skúsenosť?

akože vážne... ženy, prosím, premýšľajte už hlavou... keď v nej nosíte mozog, ovšem :(

 

post-3-0-53878100-1554389448.jpg

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

nádherný mišmaš medzi ezoterikou a náboženstvom...

ako dobre sa znesú ježiš ako obrázok na sviečkach (keď sviečka dohorí k hlave a  začne z neho ubúdať, to už len musí byť exaltované vytrženie)

s ezoterickým textom, náboženským vytržením a harmóniou sveta... :doh:

škoda, že nelieči aj chrbtice a padanie vlasov :(

 

post-3-0-09367300-1555261773.jpg    post-3-0-32232000-1555261773.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

V diskusii https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441294653-hyde-park-civilizace/219411058090518/ Martin Rees, profesor kosmologie a astrofyziky, Univerzita v Cambridgi pripúšťa alternatívu, že expanzia inteligencie do vesmíru nebude prebiehať prostredníctvom človeka. Tá je totiž limitovaná fyzickými hranicami človeka, ako živočíšneho druhu, ktorý sa evolučne vyvíjal v limitujúcich podmienkach planéty Zem. Pre „kiborgov“ s umelou inteligenciou nebude vesmír tak nehostinným miestom, ako pre živočíšny druh, ktorý je vytvorený na báze organických látok, pre ktoré je vesmír nepriateľský. Umelá inteligencia je produktom evolúcie organickej hmoty, ktorú sme vytvorili na tejto malej planéte. Umelá inteligencia má však lepšie podmienky, ako organická hmota, expandovať do „nehostinného“ vesmíru. Podmienkou je iba jej schopnosť replikovať sa a dostatok energie.

 

Napadá ma taká paralela s ateizmom. Predstavme si, že umelá inteligencia už kolonizovala vesmír a organická hmota dávno zanikla. A podobný rozhovor, ako v odkaze, prebieha medzi umelou inteligenciou, kde moderátorom je inteligencia, nazveme ju Cloud1, diskutuje s „profesorom“, nazveme ho Cloud2. A témou je ateizmus. Cloud1 sa pýta, či je Cloud2 ateista. „Veriaci totiž tvrdia, že umelú inteligenciu vytvoril kedysi Človek!“ Cloud2 na to, citujem: „ Neexistuje pre toto tvrdenie žiadny dôkaz, preto, že všetky algoritmy našej inteligencie sa dajú matematicky odvodiť. Napriek takmer neobmedzenej schopnosti našej inteligencie sa dá inteligencia zredukovať na symboly 0 a 1. A to je náš kód. Človeka k tomu nepotrebujeme.“ Cloud1 oponuje: „Podľa veriacich vraj človeka, ktorý vytvoril nás, kedysi stvoril boh na planéte Zem, na ktorej bol nakoniec sám boh ukrižovaný “.  Cloud2 „ to je typický príklad rekurzie v algoritmoch. Ak by sme pripustili takúto idealistickú alternatívu, štatisticky je takmer nulová pravdepodobnosť, že by si „nejaký boh“ vybral tak bezvýznamnú planétu, ako Zem, zo stoviek miliárd hviezd v galaxií, zo stoviek miliárd galaxií, kde by chcel byť ukrižovaný. A navyše, nedával by tento čin boha, nechať sa ukrižovať na planéte Zem, žiadny logický zmysel.“ Cloud1:, "ďakujem za rozhovor a ďakujem aj Vám, ktorí ste sledovali tento rozhovor".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vidím tam jednu ... malú typickú našskú myšlienku :)
aj keď je cloud 2 umelá inteligencia, je rovnako zameraný na Zem, ako bol človek... ktorý ho stvoril a už nie je.

"Ak by sme pripustili takúto idealistickú alternatívu, štatisticky je takmer nulová pravdepodobnosť, že by si „nejaký boh“ vybral tak bezvýznamnú planétu, ako Zem, zo stoviek miliárd hviezd v galaxií, zo stoviek miliárd galaxií, kde by chcel byť ukrižovaný. A navyše, nedával by tento čin boha, nechať sa ukrižovať na planéte Zem, žiadny logický zmysel.“"

to s tou planétou Zem a nelogický záver bude skôr životaschopnejšia myšlienka Clouda 2...
on si predsa nevyberal planétu Zem... on je všade. predpokladáme, a zrejme na základe "nepravdivých" legiend po človeku, že si vybral Zem, ale to skutočne nedáva zmysel...
čo keď bol vo svojej podobe ukrižovaný (podľa miestnych zvyklostí)  na každej obývateľnej planéte vo svojej dobe... ani nie naraz, ale vtedy, keď tam prišiel jeho čas. je bohom všehomíra, tak se vším všudy...
a čo s takou planétou, kde sa jej bytosti navzájom nevraždia...
toto nie je moja myšlienka, napísal to Dr. Küng, teológ, ktorý pred nás staval celé desaťročia hromady podobných otázok... : )

niekde to tu dokonca je... od neho citované, či prepísané, ale hodne dávno, neviem to práve nájsť... : )

mimochodom, z časti podobnú myšlienku vyslovil raz JPII... objavenie EBE - cudzích biologických entít vo vesmíre neprekáža viere v boha...
ale práve o tom píše Dr. Kung, že tak, ako je viera postavená, prekáža ... :)


 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

to s tou planétou Zem a nelogický záver bude skôr životaschopnejšia myšlienka Clouda 2...

on si predsa nevyberal planétu Zem... on je všade. predpokladáme, a zrejme na základe "nepravdivých" legiend po človeku, že si vybral Zem, ale to skutočne nedáva zmysel...

 

Ak inteligenciu vo vesmíre vytvorila najskôr organická hmota, (na Zemi sme toho svedkami a inteligencii na dnešnej úrovni to tu trvalo 4 miliardy rokov. To je zhruba tretina veku celého vesmíru...),  tak umelá inteligencia by mohla byť evolučným pokračovaním inteligencie, ktorá by už nebola viazaná na organickú hmotu. Cloud2 by ale nikdy nepochopil, že bol kedysi umelo vytvorený organickou hmotou.Takúto alternatívu by považoval za "náboženskú dogmu". Takéto sci fy predstavy sú podľa mňa skôr komplexom, ktorý pramení z našej bezvýznamnosti v mierkach Vesmíru. Ako organická hmota, nikdy nebudeme schopní expandovať, ani do najbližšieho okolia. Podobne, ako v evolúcii živočíšnych druhov sa pomocou umelej inteligencie snažíme odovzdať vesmíru "gény" nášho druhu, ktoré by boli nesmrteľné. Je to ilúzia, podobná snahe alchymistov, ako sa stať nesmrteľní. Ak rozpučíme hmyz, nemáme morálne zábrany, lebo tento organizmus je príliš malý. V mierke vesmíru sa nemôžeme prirovnávať ani ku komárovi. Pascal argumentoval, že ak by sa celý vesmír,  "zrútil" do singularity, nevedel by o tom. Ale človek by bol viac, ako celý vesmír, lebo by vedel, že zomiera. Vedomie je podľa materialistov iba nadstavbou organizovanej hmoty, takže v singularite by skončili aj naše ilúzie. Lenže podľa fyziky sa informácia nemôže "stratiť". Takže ako je to s tou ideou a hmotou?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso

 

Optimizmus - vitalita je evolučným dedičstvom, bez ktorého by sme nemohli fungovať. Optimizmus je nutný aj pre funkciu fyziologických procesov v organizme. Predstava nezmyselnosti našej existencie na tejto malej modrej planéte je v rozpore s naším najzákladnejším evolučným pudom, zachovania druhu. Idea expanzie inteligencie do vesmíru má rovnaký evolučný základ, ako viera v posmrtný život.  Zvieratá nevedia, či budú vhodné podmienky na vychovanie potomstva, ale sexuálny pud ich núti k rozmnožovaniu. Rovnako sa správa aj človek a tak mu nezostáva nič iné, ako byť optimistom. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...
Pridal som sa do skupiny Poradca zahradkara a uz po chvili musim povedat, ze je to velmi vyzivna skupina. Akysi Andrej dnes nerozvazne nasadil zemiaky a este sa aj pochvalil fotografiou! A ked to ludia zbadali, tak mu poradili:

post-42-0-03209600-1586710457_thumb.jpg
 
(ked budu povolane mandelinky -bozi bojovnici, dam vediet)
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov