Skočiť na obsah

Keith Flint

Odporúčané príspevky

Máš pravdu, bratu...

 

keď ja to v Sobotu moc nesledujem..

 

Ja radšej piatok, a Jedid Nefeš, Lcho Dojdi, Adon Olam, Šolojm Alejchem...

 

V Sobotu v šúle je tažké sledovať čo sa deje, bo to ide strašne rýchlo, a potom jasne sledujem, keď číta Rabín z Tóry v Chumaši.

 

Toda raba.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

chcete fakty tak tu ich mate. v judaizme ci jak sa vola to zidovske nabozenstvo existuje nieco ako biblia v krestanstve a tam stoji ze iba zidia su najvyssia rasa a ostatne su iba na to aby im sluzili a potom je tam nieco ako hodnotenie zivotov zida a ostatnych ludi. a neviem presne ale jeden zidovsky ma podla nich hodnotu 5 ostatnych ras. nieco taketo si myslia. a bohvie co vedel hitler este a preco ich tak nenavidel. radsej to ani nechcem vedet

Ahoj Keith Flint,

radšej si sa nemal púšťať do tejto témy! Si totálny amatér, diletant a navyše nemáš v sebe ani trochu súdnosti...

Ale nehnevám sa na Teba... si vlastne také veľké decko, ktoré dokopy nič nevie, všetkúmu verí, každému naletí, všade sa zosmiešni a tak... ale celkom Ťa chápem... :lol:

Na tomto fóre si si naozaj spravil parádne fiasko a mal by si sa radšej stiahnuť a v tichosti si čítať zmysluplné príspevky starších a rozumnejších prispievateľov...

To, že si zvedavý a chceš sa dozvedieť viac je chvályhodné, ale prosím Ťa v budúcnosti si odpusti tie plytké, primitívne a nezmyselné poznámky a komentáre!!!

Dám Ti dobrú radu, ktorú si poriadne zapíš za uši:

"Aj blázon keď mlčí, je považovaný za múdreho..."

Takže, daj si pohov a študuj, študuj a znova len študuj!!!

A keď s odstupom času budeš chcieť niečo napísať, najprv si to napíš na nečisto, 3-krát si to prečítaj, porozmýšľaj a odpočiň si!

Na druhý deň sa k tomu vráť, oprav to, doplň to... a až potom poriadne zváž, či to zverejníš na nejakom fóre...

Verím, že sa poučíš a prestaneš provokovať a otravovať... :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

Po většinu historie se na jeruzalémský Chám pohlíželo jako na jediný svatostánek judaismu. Na několika místech starověkých říší se prý ale vyskytovaly podobné svatyně, o nichž měly dějiny navždy pomlčet. Co je to za stavby a kdo je užíval? Chystá se vbudoucnu výstavba nového šalamounova chrámu, který je spojován skoncem světa?

Judaizmus, jedno z najstarších "žijúcich" náboženstiev má podobne ako väčšina statných náboženstiev vlastnú centrálnu svätyňu. Táto stavba v Jeruzaleme, v hlavnom meste Izraela prešla v dejinách mnohými zmenami, útrapami, ale aj obdobím nekonečnej slávy. Špecifikom jeruzalemského Chrámu má byť, že je na celom svete jediný, bádatelia však odhalili, že takýto "monopol" tento chrám možno nikdy nemal.

Mali teda Židia viac takýchto posvätných chrámov? Koľko sa ich v histórii pokúšali postaviť?

 

Prvý jeruzalemský Chrám slúži izraelskému kniežatstvu a ľudu necelých 400 rokov. Novobabylonský kráľ Nabukadnesar II. /cca 634-562 pred n.l./ ho však v roku 598 pred n.l. vyplieni a miesto kráľa Jojakína /cca 615 pred n.l./ dosadí Sidkijaša /cca 618-587 pred n.l./. Ten sa však neskôr proti svojmu pánovi spolčí s nepriateľským Egyptom a tak sa Nabukadnesar rozhodne zničiť Jeruzalem úplne a Chrám zrovnať so zemou. Bohatí obyvatelia židovského kráľovstva sú spolu s kráľom Jojakínom odvlečení do exilu a Sedkijáš je za svoju zradu oslepený a odvedený do zajatia. Až po 50. rokoch sa Židia môžu z exilu vrátiť vďake dekrétu perzského kráľa Kýra Veľkého /cca 576-530 pred n.l./, ktorý im okrem návratu povolí aj vybudovanie nového Chrámu a naviac im vráti predmety, odnesené Nabukadnesarom.

 

S podporou perzských kráľov Kýra a Dareia I. /550-486 pred n.l./ tak môžu Izraeliti na mieste zbúraného Chrámu začať stavať a predpovedajú mu väčšiu slávu, ako mal Chrám prvý. V roku 516 pred n.l. je Chrám dokončený a vysvätený, ale oproti jeho predchodcovi mu údajne chýba nenávratne stratená archa dohody a veštecké kamienky Urím a Tumím, ktorými sa podľa niektorých bádateľov mala hádať Božia vôľa. Za vlády Heroda Veľkého /74 pred n.l.-4 n.l./ prejde Chrám veľkou premenou, ale v roku 70 všetkú ich snahu zmarí Titus /39-81/, ktorý Chrám zapáli.

 

Je to definitávny koniec židovských chrámov?

O chráme, ktorý mal byť v Jeruzaleme postavený po zničenom chráme Herodovom existuje niekoľko svedectiev. Počas povstania proti rímskej okupácii ovládli Židia v roku 132 celý Jeruzalem a na chrámovom pahorku začali pracovať na stavbe tretieho chrámu. V priebehu krátkej doby bola obnovená aj chrámová bohoslužba podľa starovekého modelu. O pár stovák rokov neskôr sa rímsky cisár Julianus /331-363/ upevňovaním lokálnych kultov snažil zastaviť šírenie kresťanstva a zaslal do Izraelu obrovský finančný obnos, z ktorého mali Židia chrám postaviť. Podľa svedkov však stavba bola zastavená plameňmi sľahajúcimi zo zeme ... mohlo sa jednať o sabotáž v podobe založenia požiaru na staveništi, o zemetrasenie v roku 363, alebo o inú prírodnú udalosť.

 

Je Jeruzalemu súdené mať nový chrám?

Od roku 1948, kedy bol založený moderný štát Izrael sa znovu šíria myšlienky na vybudovanie tretieho jeruzalemského chrámu. Je ale výstavba skutočného jeruzalemského chrámu vôbec možná, alebo sa jedná iba o nesplnený sen niektorých náboženských smerov?

 

 

post-88-0-66478400-1330250599.jpg

 

post-88-0-19192300-1330250606.jpg

Zdroj: Enigma 3/2012

http://www.google.sk...iw=1047&bih=789

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

secretka, v prvom rade musim podakovat za skvely clanok o tomto chrame, vela sa zaoberam v poslednom case judaizmom a zidovskou mystikou :)

a co ma zaujalo po kliknuti, bol tvoj cas odoslania :), to sa nepodari len tak hocikedy ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

Stáročia sa kresťanský svet snaží preskúmať tajomstvo osudov Archy zmluvy,

najväčšej svätosti judaizmu, ktorú celé pokolenia uchovávali v jeruzalemskom chráme.

/archa úmluvy, zriedkavo schránka zmluvy, či archa svedectva, skrátene archa/

Archa zmluvy je vedľa svätého grálu snáď najhľadanejším artefaktom v histórii a pátrajú po nej celé stáročia stovky dobrodruhov, archeológov a historikov. Jej osudy boli a sú nesčíselnekrát popísané a rad dokumentov a dobových správ vyzerá úplne vierohodne. Avšak len do roku 586 pred n.l., kedy sa stratila pri zničení Šalamúnovho chrámu v Jeruzaleme.
Archa bola truhlica obsahujúca najcennejšie židovské náboženské predmety; dosky zákona s desatorom a Áronovu palicu. Archa bola 112 cm dlhá a 68 cm vysoká aj široká, pokrytá plátmi zlata a jej veko zdobili dve postavy anjelov. Izraelčania ju ako najsvätejšie predmet brali do bitiek a uchovávali v osobitnej komore Šalamúnovho chrámu. Čas od času preblesknú správy o jej nájdení, ale jedinou pravdou je, že ju od spomínaného roku 586 pred n.l. nikto nevidel.

Archa zmluvy/dohovoru ... šesť miest, kde sa údajne má nachádzať ...

1/ Skrytá krypta v katedrále Chartres, Francúzsko
Katedrála Panny Márie bola postavená v rokoch 1194-1250 a nachádza sa asi 80 km juhozápadne od Paríža. Podľa dobových správ priviezli do Chartres archu Templárski rytieri po jednej zo svojich úspešných krížových výprav do Izraela. Umiestnená má byť v tajnej miestnosti pod podlahou katedrály. Pátrala tu po nej celý rad hľadačov a využívaním najmodernejšej techniky ​​ultrazvukové sondáže, ale archu ani tajomnú komoru nenašli. Mnohí sú však skalopevne presvedčení, že tu archa je, pričom vychádzajú z templárskych kroník.

2/ V blízkosti Petry, Jordánsko
Archa by mala byť ukrytá v tajomnej, neoznačené jaskyni v blízkosti známeho skalného mesta Petra. Všetky stavby tohto rozsiahleho komplexu, ktorý je jednou z najcennejších pamiatok UNESCO, sú vytesané do miestneho pieskovca a v podobných skalách vraj bola uložená i archa dohovoru. V 2. knihe Machabejcov sa totiž píše, že prorok Jeremiáš ukryl archu a ďalšie sväté predmety v jednej hore v Jordánsku.

3/ Juhovýchod Afriky, Zimbabwe
V tejto krajine žije kmeň Lemba, ktorý pred dvoma rokmi prekvapil celú vedeckú verejnosť. Podľa výskumu britskými vedcami je totiž geneticky príbuzný s Izraelitmi. Podľa ústnych tradícií boli ich predkovia židia, ktorí sem z Izraela utiekli pred viac ako 2000 rokmi a so sebou vraj priniesli aj archu dohovoru. Tá sa však za tisícročia rozpadla, preto zhotovili repliku s pôvodnými zlatými súčasťami; je umiestnená v Harare v miestnom múzeu.

4/ Kaplnka svätej Márie Siona v Axumu, Etiópia
Toto miesto je považované za najpravdepodobnejší úkryt archy. Ide o neveľkú stavbu, ktorá je neprístupná verejnosti a strážená ozbrojenou strážou. Doteraz sa nikomu z nezasvätených nepodarilo do kaplnky ani nahliadnuť a stavba je tabu aj pre domácich. Podľa legendy sem archu preniesol Šalamúnov následník trónu Menelik. 800 rokov bola údajne archa ukrývaná na ostrove uprostred jazera Tana. V 4. storočí na jej uloženie postavili chrám svätej Panny Márie zo Sionu. Archa dohovoru je jeden zo základných pilierov etiópskej kresťanskej cirkvi. V 16. storočí bol chrám zničený, ale archa bola včas odvezená na jazero Tana. V roku 1965 nechal cisár Haile Selassie vybudovať pre archu bezpečný úkryt – zvláštnu kaplnku.

5/ Dokonale utajené miesto v Jeruzaleme, Izrael
V roku 1998 sa na verejnosti objavilo svedectvo účastníkov tajnej operácie izraelskej výzvednej služby Mossad na území Etiópie. Táto operácia s krycím názvom Šalamoun mala ako prvotný cieľ zachrániť pred represiami na 14 000 etiópskych židov; podľa dôveryhodných informátorov mal však Mossad ešte jednu úlohu, a to,tajne previezť do Izraela archu dohovoru z kaplnky v Axume. Zvláštne komando sa podzemím dostalo až do kaplnky, tu zamenili archu za kópiu a originál previezli do Izraela. Svedkovia tiež tvrdili, že archa bola po pristátí v Jeruzaleme odovzdaná najvyšším predstaviteľom židovskej cirkvi a tí ju odviezli na utajené miesto.

6/ Na dne Tiberijského jazera, Izrael
Tiberijské jazero, známe tiež ako Galilejské, alebo podľa Starého zákona ako Genezaretské sa nachádza 30 kilometrov severovýchodne od Nazaretu. Podľa príslušníkov jednej z islámskych siekt, ktoré vykladajú Mohamedove výroky, údajne archa spočíva na dne Tiberijského jazera; na mieste, kde je chránená tajomnými silami pred poškodením vodou jazera. Ako sa však archa do jazera dostala, o tom tieto svedectvá nehovoria.

post-88-0-59064300-1361008930.jpg
Zdroj: Svet na dlani
http://www.google.sk...iw=1102&bih=687

Podľa Biblie bola "dva a pol lakťa dlhá, poldruha lakťa široká a poldruha lakťa vysoká", pozostávala z akáciového dreva, zvnútra aj zvonka bola obložená zlatom, ozdobená bola lemovaním a na bokoch mala krúžky, do ktorých sa navliekali palice na nosenie archy. Mala pozlátený vrchnák /tzv. kapóret/, na ktorom sa na oboch koncoch nachádzali cherubíni so zopätými krídlami, ktorí boli vytepaní zo zlata. Podľa Biblie obsahovala dve kamenné tabule, na ktorých bolo vyrytých Desať Božích prikázaní. Tieto tabule boli prejavom Božej vôle aj zmluvy medzi ním a vyvoleným ľudom. Podľa Nového zákona obsahovala vo vnútri aj Áronovu palicu a manu, podľa Starého zákona však Áronova palica a mana boli uchovávané pri arche zmluvy.
http://sk.wikipedia....ki/Archa_zmluvy

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

akýkoľvek radikalizmus a fanatizmus je na hlavu.

 

ultraortodoxné noviny uverejnili pochod lídrov Európy proti terorizmu v dokonale upravenej forme: podľa ultraortodoxných pre ultraortodoxných to vyzerá, že ženy v Európe vymreli - vymazali Angelu Merkel, vymazali šéfku zahraničnej politiky EÚ Federicu Mogherini, vymazali náznak každej druhoradej bytosti menom žena.

ultraortodoxní z komunity charedim sú najkonzervatívnejší smer judaizmu, nosia bokombrady, čierne klobúky, ženy dlhé sukne a dlhé rukávy, a mnohí muži celoživotne a na plný úväzok nábožensky študujú a žijú zo štátnej podpory. tvora cca 10% obyvateľstva Izraela.

 

nič netreba preháňať ... ale to nikdy nepochopia radikáli a fanatici.

 

fotka originál, a fotka v novinách:

 

post-3-0-39884700-1421254892.jpg

post-3-0-72814900-1421254889.jpg

 

celý článok: http://www.mediaite.com/online/ultra-orthodox-jewish-newspaper-edits-female-world-leaders-out-of-charlie-hebdo-march/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

 

JERUZALÉM – Nejstarší dochovaná hebrejská Bible na světě, takzvaný aleppský kodex, se v pondělí 8. února dočkala zařazení na seznam světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Bible byla napsána kolem roku 930 na břehu Galilejského jezera v Tiberiadě

http://www.ztis.cz/rubrika/izrael/clanek/aleppsky-kodex-nejstarsi-dochovana-bible-sveta-se-stala-svetovym-dedictvim-unesco

 

aleppskí zidia, izraelski zidia, neviem aki zidia (ok, handrkuju sa o tom, komu patri jedna kniha)

ale preco mi to pripomina hentaki moslimovia, onaki moslmovi a este inaksi moslimovia ?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aleppskí zidia, izraelski zidia, neviem aki zidia (ok, handrkuju sa o tom, komu patri jedna kniha)

ale preco mi to pripomina hentaki moslimovia, onaki moslmovi a este inaksi moslimovia ?

 

D'Ady.

Správne sa píše aleppskí Židia, izraelskí Židia podobne ako zvolenskí Slováci, čabrackovrbovskí Slováci a pod.

 

Porovnávaš židovský národ roztratený po svete s náboženskými denomináciami moslimov. To je pri všetkej slušnosti trochu ignorantské, nemyslíš?

 

 

Pozri koľko toho je u všetkých, tu, tu, aj tu. A je to k niečomu dobré? Je to skôr na smiech.

 

Wikipediu by som ako študijný zdroj o Judaizme rozhodne neodporúčal.

Sú tam nezmysly ako hrom. Predpokladám, že v tých častiach o Kresťanstve a Isláme tiež, ale v tom sa nevyznám, to len na základe zákona podobnosti.

A čo je ti na smiech?

Historický vývoj?

Nejaké regionálne či religiózne nuansy?

To je prosto história.

Je pravdou, že my (Židia) svojich "heretikov" neupaľujeme.

To skôr kde kto sa snaží upaľovať nás. Aj toť, naposledy, holokaust.

Kto to bol? Keď pominiem flanďáka Tisu (či Tisa?) tá mašinéria, ktorá to všetko vykonala pozostávala z rôznych ľudí, rôznych vier, vyznaní a denominácií, ale bolo tam i mnoho ateistov. Osobne si myslím, že väčšina bola ateistami. I keď poniektorí z nich sa hrali na buddhistov. Mne to príde skôr k plaču než na smiech.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

akýkoľvek radikalizmus a fanatizmus je na hlavu.

 

ultraortodoxné noviny uverejnili pochod lídrov Európy proti terorizmu v dokonale upravenej forme: podľa ultraortodoxných pre ultraortodoxných to vyzerá, že ženy v Európe vymreli - vymazali Angelu Merkel, vymazali šéfku zahraničnej politiky EÚ Federicu Mogherini, vymazali náznak každej druhoradej bytosti menom žena.

ultraortodoxní z komunity charedim sú najkonzervatívnejší smer judaizmu, nosia bokombrady, čierne klobúky, ženy dlhé sukne a dlhé rukávy, a mnohí muži celoživotne a na plný úväzok nábožensky študujú a žijú zo štátnej podpory. tvora cca 10% obyvateľstva Izraela.

 

nič netreba preháňať ... ale to nikdy nepochopia radikáli a fanatici.

 

Game.

V Judaizme akejkoľvek intenzity viery (neologik, konzervatívec, umiernene ortodoxný (it's me :) ), ortodoxný, ultraortodoxný, chasid, charedi) má žena mimoriadne postavenie. To, prečo ženy vymazali charedim zo svojich novín je preto, lebo k nim majú úctu a považujú za nevhodné vycapovať ich povedľa tých cudzích chlapov na uliciach.

Židia bokombrady nenosia. Nosia pejzy - dlhé vlasy po stranách hlavy, chasidim si ich natáčajú. Čierne (obecne aj iných, zväčša tmavších farieb) klobúky nosia všetci praktikujúci Židia. Klasické kople a štrajmle nosia od ortodoxných hore. Čo nosia židovské ženy? Pozri si nejaký americký film, cca 85% Hollywoodskej produkcie sú Židia (a samozrejme Židovky).

Celoživotne študujú charedim a chasidim a tiež niektorí ortodoxní (a ultra) Židia. Vizuálne sú obvykle nerozoznateľní, poznáš ich len podľa reči.

A teraz malý rýp (od slova rypnem si): Game, a ako chceš poznať Žida (hoc i chareda), keď aspoň mesiac nechodíš v jeho mokasínach?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 To, prečo ženy vymazali charedim zo svojich novín je preto, lebo k nim majú úctu a považujú za nevhodné vycapovať ich povedľa tých cudzích chlapov na uliciach.

 

:D si ma pobavil.  Myslím, že uvedené ženy majú toľko vlastnej sebaúcty, že vedia či sa vedľa niekoho vycapia, či nie. Či v skutočnosti sa vycapiť môžu, len tí ortodoxní na to pozerať nemôžu a preto je lepšie niečo radšej ututlať.

Potom sa pýtam, prečo nevymazali tých vycapených mužov. Kľudne ich mohli vymazať a nechať tam Merkelovú a tu druhú političku.

Či toto už nie? 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

D'Ady.

Správne sa píše aleppskí Židia, izraelskí Židia podobne ako zvolenskí Slováci, čabrackovrbovskí Slováci a pod.

 

Porovnávaš židovský národ roztratený po svete s náboženskými denomináciami moslimov. To je pri všetkej slušnosti trochu ignorantské, nemyslíš?

 

velke / male Ž ide na vrub mojej ignorancie pri pisani na web ;)

v beznej (riadnej) korespondencii ci clanku by to bolo spravne, na to mozes vziat jed...

 

neporovnavam, ale "mam pocit"

teoreticky by som tam mohol ako priklad uviest napriklad evanjelikov a katolikov, ale tam uz je to o cirkvi, okrem toho v danom geografickom priestore mi automaticky zarezonovali moslimovia

 

off topic - spravne sa pise "čabradskovrbovskí", kedze sa jedna o Čabradský Vrbovok

mozes mi prezradit, preco si ako priklad pouzil prave tuto obec ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

D'Ady.

 

O Čabradskom Vrbovku sme sa už raz bavili. Pôvodne to boli zvolenskí a bratislavskí. Potom som išiel čosi zďobnúť a prepísal som to na čabradskovrbovskí. V zápätí som si spomenul na našu staršiu diskusiu a reku schválne či sa chytí ... a chytil. :zubiska:

Toť genéza čabrackovrbovskí.


:D si ma pobavil.  Myslím, že uvedené ženy majú toľko vlastnej sebaúcty, že vedia či sa vedľa niekoho vycapia, či nie. Či v skutočnosti sa vycapiť môžu, len tí ortodoxní na to pozerať nemôžu a preto je lepšie niečo radšej ututlať.

Potom sa pýtam, prečo nevymazali tých vycapených mužov. Kľudne ich mohli vymazať a nechať tam Merkelovú a tu druhú političku.

Či toto už nie? 

 

Flora.

Popísal som ti, ako sa na vec pozerajú charedim. To je prosto ich názor na svet. Tento názor je starý a netvrdím že je dokonalý. Toto nie je o tom, čo si myslia uvedené ženy, o ich sebaúcte, ani o tvojom poznaní inej kultúry, vzdelaní či inteligencii. To je prosto o nich.

 

Charedim sa pridŕžajú tradícií veľmi starých. Prestav si, že dodnes praktikujú rituálnu očistu žien, keď majú svoje dni. Vtedy je žena nečistá, odíde na čas do spoločného domu (domov - podľa veľkosti komunity) a tam zotrvá v spoločnosti ostatných žien až do ukončenia menštruácie. Potom sa vráti naspäť domov k rodine. Čo by si povedala na túto tradíciu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čo by som na to povedala?  

Našťastie už  ľudia, rozmýšľajú aj  svojou hlavou a nie sa iba slepo podriaďujú viac alebo menej hlúpim a urážajúcim (samozrejme hlavne ženy) tradíciam.

Náboženstvo, kde sa takéto bludy a tradície naďalej dodržiavajú a propagujú, je podľa mňa jednou kopou chudákov, hlavne mužov, ktorí si svoje sebavedomie a ego zvyšujú na úkor kohosi, koho musia ponižovať. ( v tomto prípade žien). 

Nejaké písmo či zákon je len niečo za čo sa skrývajú, ich zásterka. Zbabelci. 

 

Chlap, ktorý by dodržiaval akékoľvek náboženské zákony, ktoré nie sú rovnoprávne k ženám a akokoľvek ich ponižujú či urážajú, taký chlap je pre mňa iba chudák.

Takže nech si žijú charedim ako chcú, veľa o nich totiž neviem, ale len z toho čo si o nich povedal sú pre mňa kopou chudákov. 

Strašné je už len to, ak akékoľvek náboženstvo zakazuje človeku používať vlastnú hlavu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Flora.

Myslel som, že k tomu príkladu napíšeš viac. Tvoja reakcia ma neprekvapila. Tipoval som ťa na takúto odpoveď.

Obvykle sa ženy zasnia nad takou možnosťou - počas menštruácie môcť vyskočiť z každodenného kolotoča, zrelaxovať sa, pokecať s ostatnými ženami, vymeniť si nejaké recepty, klebety, etc. Súčasťou takého domu je cca 800 rokov i mikev ("kúpalisko").

 

Nuž, o charedim si môžeš myslieť čo len chceš. Každý má právo na názor. Myslím si, že keby charedskí muži poznali tvoj názor na nich, asi by im to bolo značne u prdele. To vieš, muži. Ale keby charedské ženy poznali tvoj názor na ich mužov, povedali by ti asi niečo nepublikovateľné. U nich sa dosť nosí vzdelanie a pestovanie inteligencie - viem, také náboženské prežitky, čo narobíš, charedim. Sú strašne netolerantní, najmä ženy. Niekoľko týždňov som býval v charedskej rodine (sesternica sa ta vydala).     ... ale zas napríklad strava vynikajúca.

 

Flora.

Vieš variť?

Vieš variť čulent?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Flora.

Myslel som, že k tomu príkladu napíšeš viac. Tvoja reakcia ma neprekvapila. Tipoval som ťa na takúto odpoveď.

Obvykle sa ženy zasnia nad takou možnosťou - počas menštruácie môcť vyskočiť z každodenného kolotoča, zrelaxovať sa, pokecať s ostatnými ženami, vymeniť si nejaké recepty, klebety, etc. Súčasťou takého domu je cca 800 rokov i mikev ("kúpalisko").

 

Koľko krát si mal ty menštruáciu? Ja len že vieš čo vtedy ženy chcú. Ja by som sa hlavne chcela slobodne rozhodnúť o tom čo robiť budem a čo nebudem a nie aby o tom rozhodoval nejaký náboženský zákon.

 

Nuž, o charedim si môžeš myslieť čo len chceš. Každý má právo na názor. Myslím si, že keby charedskí muži poznali tvoj názor na nich, asi by im to bolo značne u prdele. To vieš, muži. Ale keby charedské ženy poznali tvoj názor na ich mužov, povedali by ti asi niečo nepublikovateľné. U nich sa dosť nosí vzdelanie a pestovanie inteligencie - viem, také náboženské prežitky, čo narobíš, charedim. Sú strašne netolerantní, najmä ženy. Niekoľko týždňov som býval v charedskej rodine (sesternica sa ta vydala).     ... ale zas napríklad strava vynikajúca.

 

Flora.

Vieš variť?

Vieš variť čulent?

 

Veruže si o charedim aj myslím čo chcem to mi ver. a preto to aj píšem, lebo mám právo na svoj názor, samozrejme na rozdiel od židovských žien :).  A podobne mám tiež u prdele čo si myslia o mojom názore charedskí muži.

A môžu sa vzdelávať u charedim rovnako aj ženy ako muži? alebo aj tam majú iba nejaké oklieštené možnosti. Nakoniec rozmýšľam na čo by im to vzdelanie aj bolo. Mohli by ich chcieť dokonca odfotiť, niekde na nejakom vedeckom fóre povedľa nejakého muža a bol by zas  problém, nie?  

To o inteligencii a vzdelaní si myslel konkrétne na mňa nejak osobne? 

Ja som napísala svoj názor, že s ním nesúhlasíš je tvoja vec. 

Pre mňa je to náboženstvo, ktoré tak isto ako islam aj kresťanstvo je diskriminačné k ženám. Musíš uznať sám, že ženy tam nemajú rovnaké práva a majú obmedzenia, ktoré muži nemajú.

Tak ako islam ženy zahaľuje do burky , tak charedim vymazávajú ženy z fotografii, a kresťanstvo podobne s menšími obmenami. 

 

S tým varením to bolo k čomu? To mi vysvetli prosím. :)  Inak máme tu tému aj o varení je tam plno receptov, kľudne pridaj recept ak je to dobré vyskúšame :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...
Wikipediu by som ako študijný zdroj o Judaizme rozhodne neodporúčal.

Sú tam nezmysly ako hrom. Predpokladám, že v tých častiach o Kresťanstve a Isláme tiež, ale v tom sa nevyznám, to len na základe zákona podobnosti.

A čo je ti na smiech?

Historický vývoj?

Nejaké regionálne či religiózne nuansy?

To je prosto história.

 

Na Wikipediu som neodkazoval ako na nejaký štúdijný zdroj, ale ako na zoznam rôznych cirkví a siekt v rámci štyroch hlavných náboženstiev. Myslím, že to bolo evidentné.

 

Na náboženstvá sa pozerám len z čisto historického pohľadu, na ich vplyv formovania geopolitiky, pri ktorých zohrali významnú rolu. Ostatné, čo, koho a ako uctievajú, ma nezaujíma. Som deista. Ak sa náboženstvo používa ako zbraň proti iným ľuďom, tak ho považujem za satanskú sektu. Čo defacto spĺňajú toto kritérium prakticky všetky náboženstvá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov