Skočiť na obsah

Andulqa

Odporúčané príspevky

Nedavno sme mali s priatelom taku debatku o tom ze ako vlastne prebieha evolucia, resp o tom ako prebehla a ako je vobec mozne ze prebehla :lol:

 

ako je mozne ze zivocichy z vody presli na sus? celkom by som chapala prisposobenie sa niecomu v ich vlastnom prostredi, ale preco "zrazu" mohli dychat nad vodou? naco to bolo dobre? a ako sa to stalo?

 

 

keby sme dvoch uplne bielych ludi nastahovali do Afriky, kde by na nich neustale prazilo slnko a tak, ziskala by ich koza (resp koza ich potomkov po niekolkych generaciach) tmavsi odtien? (neviem ci je toto celkom dobry priklad evolucie ale nevadi, ono v tejto teme ani nemusi ist o evoluciu ako taku, skor ma zaujima to prisposobovanie sa vonkajsim podmienkam celkovo :)) mohli takto nejak vzniknut cernosi? :)

 

ked ma nieco k tomuto napadne, tak pridam dalsie otazky, celkom am zaujimaju vase nazory na tuto temu, teorie, pripadne ak viete nieco odbornejsie tiez napiste ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hmm, no neviem ci nejaka skupina zivocichov zrazu mohla dychat pod vodou - ked uz sa nejaky druh vratil spat do vody, tak uz mu plucne dychanie zostalo. inak to bolo skor naopak, ze z ziabroveho dychania prechadzali na plucne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no ved tak som to napisala nie? ze ako mohli "zrazu" dychat nad vodou (presli z vody na sus)

 

len proste mi nie je jasne ako sa taka zmena udiala...asi sa to nestalo zo dna na den ci hej? keby to bolo nejake postupne prisposobovanie, ale pri dychani to asi nejde, co sa postupne vynarali nad vodu a snazili sa tam dychat a ked mali potom potomkov tak proste ti uz vedeli byt aj na susi bez problemov?

 

:lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:lol: jj ja som tam zle precital to "nad" ako "pod" :)

 

ale urcite sa to nestalo zo dna na den. to asi nie. taka fyziologicka transformacia by sa by tvarala mneho generacie.

otazne je, ako mohla ta prva ryba prejst na sus, ak to tak vobec vyzeralo a da sa to tak nazvat, a initiovala tak ten process premeny.

 

prechod z vody na sus je dost velka zmena prostredia. taky prechod druhu z jedneho na druhe sa mohol uskutocnit najskor asi tak, ze v tom case rozdiely vo vlastnostich kvapalneho a plynneho prostredia na zemi neboli take znacne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Ja premýšľam nad vývinom oka. Prvé "živočíchy" nemali ani nervovú sústavu, ale dobre, dajme tomu, že sa nejakým spôsobom vyvinula. No prečo sa vyvinulo oko, ako niečo v tele vedelo, že keď sa toto a toto spojí a bude to okrúhle atď., živočích bude vidieť. A že majú byť dve, aby sme videli priestorovo. Nejde mi to do hlavy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ono to asi nebolo tak "zrazu". To si skôr treba predsaviť ako súbor drobných kvalitatívnych zmien. A medzi vodou a súšou je predstupeň - obojživelníky, potom plazy a potom vajcorodé živočíchy až potom živorodé (cicavce).

 

Opačný trend, teda pochod zo súše do mora popisuje Vonnegut v hnihe Galapagy. Pointa - evolúcia v smere zväčšovania mozgu sa ukázala ako slepá ulička. Veľký mozog narobí také sprostosti, ktoré sú nezlučiteľné so životom. Príroda si však pomôže - zmenší ľudský mozog a navráti ľudstvo do vody... narastú nám postupne aj plávajúce blany, začnú vznikať žiabre...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hm

v súvislosti s evolúciou sa z času na čas objavia zaujímavé veci ... nikto nevie, kam budeme smerovať, spisovateľovi to radi odpustíme, že nás ženie späť do vody

kdesi som čítala o podivných prognózach, ktoré dokonca kedysi vyslovili vedci - medziiným to, že raz budeme úplne nahé opice / dnešné trendy sa o to snažia zo všetkých síl, holenie celého tela a hlavy je v móde, ale prognóza hovorila aj o hlavách ako takých - naši predchodcovia boli ochlpení celí, my budeme nahí celí ... :lol: /

druhá vec, čo som si zapamätala, boli brady / kosti / - opice nemajú takmer žiadne, predchodcovia človeka slabé, dnešný človek má bradu vyvinutú, naši potomkovia budú mať brady ako ježibaby :)

 

myslím, že evolúcia je od toho rozumnejšia ... hm ? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Určite by mali tmavší odtieň po viac generáciách.

 

Vraj o niekoľko sto rokov nám zmiznú malíčky, budeme mať dlhšie prsty, väčšie oči, budeme vyzerať jak AZGARDY (zo StarGate) ja si myslím že to stým súvisí.

 

A aj teraz sú ľudia ovela vyšší ako v minulosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...
  • Pred 3 mesiacmi...

No niekde som čítal, že mladšie generácie mávajú čoraz menej ochlpené intímne miesta a čoraz častejšie sa vyskytujú aj mladý ľudia ktorý sú plešatý. Či budeme mať väčšie oči to nieje isté ale ochlpenie sa určite pominie a zdá sa mi, aj že nechty a zuby sa niečim nahradia. Niečim jednoduchším.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Myslím :

"Zrazu" je časový úsek rádovo desaťtisíce rokov.

Modifikácia tela je dôsledok modifikácie a obmeny DNA.

Naše oko sa nevyvinulo "aby sme videli", ale vidíme, lebo naše oko sa vyvinulo.

Evolúcia (človeka) stále pokračuje, len mám dojem, že už toho asi veľa nezažijeme, lebo sa sami vyhubíme. Zrejme je prirodzené, že výhodný bude pre človeka Návrat k prírode. Toto, čo teraz žijeme je veľký luxus a ten raz bude musieť skončiť.. Lebo budeme chcieť prežiť :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Ľudstvo sa nezahubí, síce sme blbci, ale pud sebazáchovy snáď ešte máme. Dávnejšie som čítal na BBC že ľudská rasa sa v budúcnosti možno rozdelí na 2 druhy.

 

Pohľadám to...

 

Tu

 

Obrázok

 

Human species 'may split in two'

 

Humanity may split into an elite and an underclass, says Dr Curry

 

Humanity may split into two sub-species in 100,000 years' time as predicted by HG Wells, an expert has said.

 

The human race would peak in the year 3000, he said - before a decline due to dependence on technology.

 

The descendants of the genetic upper class would be tall, slim, healthy, attractive, intelligent, and creative and a far cry from the "underclass" humans who would have evolved into dim-witted, ugly, squat goblin-like creatures.

 

But in the nearer future, humans will evolve in 1,000 years into giants between 6ft and 7ft tall, he predicts, while life-spans will have extended to 120 years, Dr Curry claims.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale ty sa pozeráš na lúzu a elitu zo sociálneho hľadiska, článok má antropologický pohľad. Rozdelenie ľudstva na dva (prípadne viac) druhy/ov považujem za celkom reálne. Ak sa pozrieme na svet tak v jeho končinách sú veľké rozdiely, ktoré vplývajú na vývoj človeka. Nakoniec aj veľa sci-fi autorov vo svojich dielach neraz písalo o takýchto predpovediach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

I keď som to myslel s určitou dávkou nadsádzky, antropologické zmeny sa môžu odvíjať aj od toho sociálneho hľadiska. V určitých elitárskych kruhoch sa už pomerne dlho nejakou formou realizuje eugenika - ako príklad: nadpriemerne vzdelaný(á) si vyhľadá primerane vzdelaného partnera, zisťuje sa zdravotný stav a pod. Dokonca to niektorí vyženú aj do rasy alebo etnickej a náboženskej príslušnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Živočíchy si nevyberali, či chcú, alebo nechcú vyjsť na súš. Evolúcia spočíva v prispôsobení sa prostrediu. Deje sa milióny rokov, takže kým sa oddelila pozorovateľná vetva suchozemských živočíchov, trvalo to státisíce rokov. Skúsim ti objasniť, ako to asi bolo.

Evolúcia suchozemských živočíchov
Došli sme do štádia, keď vo vodách žilo už príliš veľa živočíchov. Aj toto bola jedna z príčin. A evolúcia je vlastne odpoveď prírody na nejaké príčiny. Bolo ich tam veľa, takže sa žrali navzájom a niektoré, v snahe zachrániť sa, začali vyskakovať z vody. Tak sa stalo, že začali mať kontakt aj so vzduchom, nie len s kyslíkom vo vode. Alebo vyskakovali preto, aby si ulovili nejakú potravu. A vody postupne ubúdalo, alebo mrzla, alebo sa tam nemohli pomestiť. Preto sa čoraz častejšie stávalo, že ryby sa dostávali do nevodného prostredia, na súš. Toto sa dialo tisíce rokov a čím ďalej, tým častejšie. Živočíchy majú podmienené a nepodmienené reflexy. Podmienené sa získavajú počas života procesom učenia sa. Tak sa tieto ryby učili existovať v novom prostredí - na súši. A táto vlastnosť sa cez DNA v génoch preniesla aj do ich potomstva - najprv len v maličkej miere, no živočích sa zase čosi naučil a odovzdal to svojím potomkom, tí sa znova doučili a ich potomstvo to zdedilo vo väčšej miere... A tak sa stalo, že suchozemské tvory, aké poznáme dnes, už naplno dedia všetky tie vlastnosti a schopnosti, ktoré získavali počas tých miliónov rokov.

- Toto sa však dialo omnoho podrobnejšie a do detailu - prispôsobovalo sa telo živočíchov, končatiny, všetky sústavy, orgány, bunky. V tomto prípade hádam najdôležitejším znakom je to, že bunky žiaber sa pomaličky menili a menili a menili a menili... Až dokázali spracovávať kyslík zo vzduchu, nielen z vody. Tak vznikli obojživelníky, postupne sa to vyvíjalo ešte ďalej... do úplne suchoz. organizmov - plazov, vtákov, cicavcov.


Černosi

To isté platilo aj u človeka. Na istých miestach boli dávni ľudia vystavovaní silnému slnečnému žiareniu. Z tohto žiarenia dokáže organizmus prijať nielen teplo a svetlo pre fotosyntézu, no živočíchy dokážu získavať vitamín D. V ľudskej pokožke máme pigment, ktorý spôsobuje zafarbenie. Vitamín D s pigmentovými látkami úzko spolupracuje a spolu sa podieľajú na dotváraní pokožky - na tvare, hrúbke, jej raste, farbe a iných vlastnostiach. No a niektoré ľudia tento vitamín prijímali v hojnom množstve, čo spôsobovalo stále viac a viac pigmentu v pokožke, čoho dôsledkom bolo jej tmavnutie. Telo si počas tisícov rokov zvykalo na také množstvo a postupne zvyšovalo normálnu hladinu pigmentov, pričom túto vlastnosť potom (zapísanú v génoch) prenieslo aj do potomstva. Takže pokiaľ nejaká skupina ľudí žila na silnom slnečnom svetle státisíce rokov, vyvinula si tmavú pleť. A to voláme negroidná rasa.
Treba ale povedať, že spolu s farbou pletí sa takto vyvíjali aj mnohé iné znaky. Podľa všetkých týchto znakov rozdeľujeme obyvateľstvo do rás (negroidná, europoidná, mongoloidná a ešte aj zmiešané podrasy - miešanci, mulati a iné).

Špekulácie
Čo sa týka tých špekulácií ohľadne evolúcie v budúcnosti, nedá sa presne určiť a podľa mňa ani predpovedať, keďže je to mechanizmus, ktorý sa v podstate nedá nijako ovládnuť či pozmeniť. A takisto dodám, že evolúcia prebieha vždy a všade, a nakoľko je naša planéte taká rozmanitá, rovnako sú rozmanité aj organizmy a rozmanitosť je druhým hlavným výsledkom evolúcie. :lol:
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Evolúcia suchozemských živočíchov

Došli sme do štádia, keď vo vodách žilo už príliš veľa živočíchov. Aj toto bola jedna z príčin. A evolúcia je vlastne odpoveď prírody na nejaké príčiny. Bolo ich tam veľa, takže sa žrali navzájom a niektoré, v snahe zachrániť sa, začali vyskakovať z vody. Tak sa stalo, že začali mať kontakt aj so vzduchom, nie len s kyslíkom vo vode. Alebo vyskakovali preto, aby si ulovili nejakú potravu. A vody postupne ubúdalo, alebo mrzla, alebo sa tam nemohli pomestiť. Preto sa čoraz častejšie stávalo, že ryby sa dostávali do nevodného prostredia, na súš. Toto sa dialo tisíce rokov a čím ďalej, tým častejšie.

Moja teória je v tom, že kedysi keď sa život nachádzal iba v mori tak vďaka morským príbojom a prílivu a odlivu sa na súš dostali rôzne morské riasy, ktoré sa postupne prispôsobili suchozemskému životu (ale stále vlhkému keďže sa nachádzali len na pobreží), tento stav nenastal hneď ale trvalo to tisíce rokov (z geologického hľadiska zlomok sekundy). Časom sa "vyplavené" riasy začali čoraz viac prispôsobovať suchozemským podmienkám a evolučne sa začali vyvíjať v rôzne trávy a menšie rastliny. Podobne to mohlo prebiehať aj u živočíchov, ktoré u suchozemských rastlín mohli hľadať potravu. V tej dobe bolo more dostatočne veľké pre všetky morské zvieratá keďže Zem bola teplejšia a voda nebola zamrznutá na póloch takže miesta mali určite dosť.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dnes som o tomto zhodou okolnosti videl dokument na spektre. Pre prechod na sus boli potrebne 2 hlavne zmeny.

  • Vyvoj pluc
  • Vyvoj koncatin
Tieto zmeny nastali v podmienkach podobnych, ake su v amazonskych pralesoch. Nutnost pluc bola sposobena obdobiami sucha, kedy hladiny riek klesali a voda z nich sa (kvoli znizenemu objemu a zvysenej teplote) stavala pre ryby nedychatelna, neobsahovala dostatok rozpusteneho kysliku. Schopnost, hoci aj obmedzene, dychat kyslik priamo zo vzduchu bola ta vyhoda, ktora sa vyvinula u istych druhov a pomohla im prezit.

Koncatiny sa vyvynuli u malych rybiek, ktore museli kvoli velkym predatorom (v dokumente boli masozrave ryby, ktore dosahovali aj 5M do dlzky) zit pri bahenatom dne, medzi ulomkami vetiev. Postupne sa ich plutvy premenili na nejaky hybrid medzi plutvou a pozemskou koncatinou. Tieto koncatiny pouzivali na pohyb po dne, podobne ako tato rybka

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

našla som taký nádherný futuristický pohľad na budúcnosť úzkej časti ľudstva, možno je to ešte evolúcia, čo ja viem ?

proste boháči sa vyvinú v iný druh ... keď teda budú mať záujem žiť večne na potenciálne zničenej planéte ... alebo ako to vlastne bude ? :lol:

 

Americký futurolog Paul Saffo přišel s velmi odvážným tvrzením. Tvrdí totiž, že by se extrémně bohatí lidé mohli transformovat v samostatný druh. Nebude už ale možné mluvit čistě o živočišném druhu, vzhledem k tomu, že by mohl být nový typ člověka částečně robotický. Tuto možnost aspoň tedy nastiňuje Saffo, který se zabývá vývojem lidské civilizace a vědy.

keďže sme obyčajní smrteľníci, asi aj našim potomkom bude kolovať v žilách taká obyčajná krv a nie nanorobotíci :)

 

Boháči se časem přemění v samostatný lidský druh, tvrdí futurolog

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov