Skočiť na obsah

Maďari, Maďarsko a jeho vzťahy so susedmi


Ajk

Odporúčané príspevky

Mozno ste si vsimli nevsimnut, ale vztahy mezdi Slovenskou Republikou a Madarskou Republikou zacinaju viac ako rychlo chladnut... Na oboch stranach sa dostavaju do popredia extremisti, ktory su ako lad na nase vztahy...

Ja osobne som stvrtinovy Madar (hoci sa mi nepaci, ze na juznom slovensku sa hovori v uradnom styku po madarsky), a dost ma mrzi ked vidim ako si nerozumieme (hoci historicky je to pochopitelne).

 

Co ma vsak dost trapi, je pasivita madarskej diplomacie, ktora sa za ciny madarskych extremistov neospravedlnuje (narozdiel od nas).

 

Aky mate nazor na tieto slovensko-madarske vztahy.... kde je problem? ako by sa dali dat vztahy do normalu?

 

Myslite si ze je to pomsta SMK za ucelom vyprovokovat SNS? alebo naopak?

 

Chcel by som upozornit, ze ide o krehku temu, preto by som poprosil prispevky s chladnou hlavou a bez vysokych emocii..

 

Maďarskí fanúšikovia: Budete naši otroci

V Maďarsku sa počas víkendu opäť objavili hanlivé nápisy o Slovensku. Na dvoch víkendových futbalových zápasoch fanúšikovia priniesli transparenty, podľa ktorých budú Slováci otrokmi Maďarov a šéf vládnej SNS Ján Slota, ktorý je známy protimaďarskými výrokmi, musí zomrieť.

viac tu

http://spravy.pravda.sk/madarski-fanusikov...120_sk_svet_p23

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Osobne tomu velmi nerozumiem , reakciou na internetom širiace sa video , kde sa pali madarska vlajka , je napis na slovenskom velvyslanectve:My nezabudame , kedže to napisali na velvyslanectvo , tak mi pripada akoby si mysleli , že to ma na svedomi SR , co je hlupost.

 

Dalej , transparent Slovaci su otrokmi Madarov ,už nie je reakciou na Slotove keci ale je to už čista provokacia.Madari a cela eu. by si mala uvedomit , že Slota nema žiaden vplyv na politiku SR podava rozne rozhovory a robi zo seba šaša a to je asi všetko.Takže v sučasnej dobe nema vyznam posielat na Slovensko ludi z eu. parlamentu ani robenie bububu zo strany SMK.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To čo sa deje medzi SR a madarmi tak to je strašné...hlavne, ked madari sa stále nezmierili s tým, že sme sa od nich odtrhli ... treba zachovať klud a nenechať sa vyprovokovať od tých vyrívačov, ktorý kazia naše vzťahy s normálne žijúcimi občanmi maďarska

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Čo sa týka osobných vzťahov tie sú veľmi dobré. Jeden kamoš (Maďar) mi raz poslal tri CD s nápisom FreeSpace 2 (a od toho sa začali odvíjať ďalšie mnohé veci :lol: ), jednou kamoškou (Maďarkou) som raz zažil vášnivú noc a tak :)

 

Čo sa týka slovensko-maďarských vzťahov tam už je to horšie, história to tak skoro nepustí. V prvom rade si Maďarsko musí uvedomiť že Uhorsko je už dávno minulosť. Toto by mali Maďarom pripomínať nielen Slováci, ale aj najmä Rumuni a Srbi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no ja som zase toho nazoru, ze slovaci (ale aj ine narody, ktore boli do 1918 sucastou monarchie) skor maju sklon sa k tymto veciam ustavicne vracat a vytahovat ich znovu a znovu.

 

mnohorocne spolunazivanie slovakov v Uhorsku s dominantynm madarskym institutom a fakt, ze tato realita spolocneho statu bola a aj je vnimana negativne ma za nasledok, ze na slovensku vyvstava moc "Velkych Slovakov"

 

od toho sa potom odvijaju aj tie vztahy

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

LEG> neviem ci tam bolo nejake spoluzitie, mozno v minulosti ano, ale posledne storocie existencie Rakusko-Uhorska, resp Uhorska tam spoluzitie nebolo... Spoluzitie bolo mozno v Rakuskom kralovstve a v Rakusko-Uhorsku, konkretne v casti pod spravou Viedne a sice predlitavska. Rozdiel medzi Predlitavskom a Zalitavskom bol zasadny. Nemci pristupovali na kompromisy, boli liberalny... vsetky krajiny alebo ich casti, ktore patrili do Predlitavska boli administrativne vyclenene, mali svoje prava, svoje slobody, svojich predstavitelov... Uhorsko bolo naopak prilis konzervativne a brzdilo ho este feudalne zmyslanie. Vsimni si krajiny a casti krajin ktore patrili do Zalitavska... Zalitavsko tvorilo len velke Uhorsko, ktore poskytlo Chorvatsku aku taku autonomiu (zrejme pre bezproblemovy pristup k moru). Nic ine administrativne neexistovalo - ani Slovensko, ani Podkarpatska Rus, ani Halic, ani Sedmohradsko ani Vojvodina... To pochopitelne zvysovalo napatie v tychto oblastiach a moc to na vztahoch s Madarmi neprispievalo...

 

Po 11.11.1918 sa konecne aj tieto casti dostali k administrativnej existencii . Neviem preco myslis ze narody, ktore boli v Uhorsku maju sklon sa k tomu vracat? Tazko povedat kde je kamen urazu. Zrejme je to sposobene silnou madarizaciou pred rozpadom R-U ktora sposobila ze vela obyvatelov sa pomadarcilo a ti pre zmenu protestovali po rozpade R-U ze neziju v Madarsku ale v inej, cudzej krajine... Vznikaju tam konflikty jednak medzi obyvatelmi "noveho" statu a pomadarcenymi (jedni tvrdia ze ti druhy ich zneuzivaju a druhi ze su potlacovane prava mensin a bla bla bla) a potom medzi extremistami v Madarsku, ktori sympatizuju s tymito pomadarcenymi obyvatelmi.. Zhrnul by som to azda tak, ze kazdy ma svoju pravdu...

 

vravim ale, najviac ma hneva, ze po internete je hromada pro-madarskych a anti-slovensko-rumusnko-srbskych videii a nikoho to netrapi... a objavi sa video, kde je uboha slovencina a chlapici tam palia vlajku a hned je halo a mame sa im ospravedlnit... neviem, mne sa to zda nefer ze my im ano, ale oni nam za tie napisy nemusia...

 

aj toto maju na svedomi krajiny ktorych casti patrili do Uhorska? http://www.youtube.com/watch?v=oReKSve9fH4 (aj tu diskusiu si precitaj a hlavne Slovensko v uvodzovkach)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V Nitre napadli maďarskú študentku

 

 

NITRA 25. augusta (SITA) – Maďarská študentka Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorú dnes fyzicky napadla skupina mladíkov a na tričko jej nastriekali nápis Smrť parazitom, utrpela len ľahké povrchové zranenia.

 

Ako ďalej agentúru SITA informoval riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Viktor Žák, vyšetrili ju na úrazovej chirurgii a na gynekológii. „Pacientka však utrpela traumu a je na tom psychicky zle. Odporučili sme jej pomoc psychológa,“ povedal Žák.

 

Navrhli jej, aby v nemocnici zostala 24 hodín na pozorovanie. Pre pacientku však už prišla rodina a jej priateľ, ktorí trvali na tom, že ju prevezú do nemocnice v Dunajskej Strede.

 

K podrobnostiam prípadu sa vyjadrí dnes o 14:30 na tlačovej besede v Bratislave prezident PZ Ján Packa.

 

ani nechcem vediet ako toto všetko dopadne

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No zaútočiť na ženu (a je jedno či je to Slovenska, Maďarka, Tunisanka alebo Marťanka) je dosť úbohé. Mali by byť vytýčené medze čo sa smie a čo nie. Potom záleží iba od toho kto má aké svedomie. Ale asi by ani to nepomohlo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hnutie 64 žúp sa chystá do Bratislavy

 

BUDAPEŠŤ, BRATISLAVA - Maďarská krajne pravicová iredentistická organizácia Hnutie 64 žúp (názov odkazuje na územnosprávne členenie niekdajšieho Uhorska) pripravuje v Bratislave 16. septembra demonštráciu proti "slovenskému šovinizmu".

Podľa internetovej stránky hnutia chcú sériou reakcií odpovedať na útoky proti Maďarom na Slovensku.

Už túto sobotu hnutie zorganizuje demonštráciu pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti. Na nej majú prehovoriť lídri organizácie aj jej pobočiek zo Slovenska.

Hovorca maďarského ministerstva zahraničia sa k prípadu odmietol vyjadriť. Maďarské policajné riaditeľstvo sľúbilo vyjadrenie neskôr.

"Vieme, že sa to chystá. Prijmeme adekvátne opatrenia. Závisí od toho, či pôjde o povolené alebo nepovolené zhromaždenie," povedal hovorca slovenského Policajného prezídia Martin Korch.

Hnutie zorganizovalo v júni na výročie trianonskej zmluvy demonštráciu pred kaštieľom, kde bola zmluva podpísaná. Na demonštrácii sa zúčastnilo niekoľko stoviek Maďarov z rôznych krajín.

Podľa informácií na webovej stránke organizácie pritom rozdávali letáky s textom: "V našom srdci niet nenávisti. Chceme len späť našu zem, chceli by sme znovu privinúť na svoju hruď milióny našich bratov." Pred zhromaždenými prečítali aj zdravicu podpredsedu SMK Miklósa Duraya.

Duray sa mal podľa oznámeného programu pred necelým mesiacom zúčastniť na diskusii krajanských lídrov na pravidelnom tábore hnutia v obci Ver¦ce neďaleko hraníc. Podľa informácií SME sa nakoniec nezúčastnil.

Hnutie na webovej stránke tvrdí, že sa mu na základe obrázkov v slovenskej tlači podarilo identifikovať dvoch útočníkov na dievča v Nitre. Patria vraj k nitrianskej skupine Národný odpor, ktorá sa na konci mája snažila narušiť tábor hnutia v Komoči na Slovensku.

 

"Dostali sme určité fotografie z Maďarska, ktoré teraz preverujeme. Len čo páchateľov zadržíme, budeme o tom informovať," povedal SME hovorca nitrianskej polície Miloš Fábry.

 

Demonštráciu pred sídlom SNS chystá aj mimoparlamentná Strana maďarského vidieka a občanov, ak sa slovenské úrady nebudú zaoberať žalobou, ktorú podala na Jána Slotu, informoval internetový server hirszerzo.hu. (pm, mož)

 

 

 

Tak nech sa na mna nikto nehneva, toto je cista provokacia z madarskej strany... Nasi si to urcite nenechaju a bude velka pela-mela. Mam taky blby pocit ze idu do BA vyprovokovat medzinarodny konflikt...

 

Len aby sme po 15. septembri nerozoberali tuto temu v konfliktoch vo svete :) :lol:

 

dufam ze ich dakto dovtedy zrusi

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je jasne,ze blbci su na oboch stranach...ide vsak o prejavy jednotlivcov,ktori tu boli vzdy a jedine,preco teraz vystupili problemy na povrch je vstup SNS do vlady a urobenie si politicku agendu z tohto vstupu zo stran SMK...Inkriminovane video bolo na nete par mesiacov,len potom niekto potreboval zhorsit stav...Ja by som sa vsak pozastavil nad dvomi krokmi oficialnych predstavitelo statu - To,ze madarsky premier sa vyhraza riesenim na pode EU a Madarsko posiela diplomaticku notu kvoli jednej vyhrotenej udalosti dvoch debilov,to mi zostava rozum stat,a vyjasnilo sa mi,ktoze to chce tie vztahy zhorsit...na druhej strane ak Fico hovori o utoku na studentku v Nitre ako o "udalosti,ktora sa mohla stat kdekolvek na svete",tak to je alibizmus najhrubsieho zrna a Fico sa zas nepostavil k problemu ako chlap...Ale na to si budeme musiet zvyknut...

 

no a ta kvazi demonstracia,to je aj skoda komentovat...A Madari zas budu tie najvacsie obete...samozrejme myslim oficialne miesta...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som spolovice Madarka, moja mama cista. Ovladam madarcinu pismom, recou, doma sa bavime len po Madarsky a celkovo som vyrastala v dedine, kde takmer polovica mojich spoluobčanov nevie po Slovensky ani ceknut. A aj tak sa citim ako Slovenka. Nikdy som sa nijako neodlisovala od ostatnych mojich cisto slovenskych kamosov. Podla mna je dost skoda, ze par tupych ludi, ktori uz nevedia co so sebou navadzaju tych lahko ovplyvnitelnych na podobne hluposti. Hadam uz nie sme nejaky rasisisti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna je dost skoda, ze par tupych ludi, ktori uz nevedia co so sebou navadzaju tych lahko ovplyvnitelnych na podobne hluposti. Hadam uz nie sme nejaky rasisisti.

normálne videnie normálneho života ...

bohužiaľ tých tupcov je na každej strane dosť, v istej etape umelo živená nenávisť je vždy znovu oživovaná ...

v bežnej dedine v každodennom živote to fungovalo a funguje trochu ináč ... bežný človek žije so svojím susedom v mieri - tak sa ľahšie žije ...

keď podľahne chúťkam nacionalistov, dopadne ako v Juhoslávii - kde sused vraždil suseda ...

na každej strane zopár tupých hláv a za každú cenu sa zviditeľňujúcich politikov, zopár urážok na jednej a druhej strane - a nenávisť a šovinizmus je na svete

rovnako ako Slota, ktorý sa zviditeľňuje svojimi protimaďarskými prehláseniami, ktoré najradšej prednáša spitý ako osol pre celý národ, rovnako sú politici podobného razenia v Maďarsku ... aj v SMK ...

to sú tí, ktorí by boli dávno zabudnutí, keby sa stále znovu nezviditeľňovali

poznala som obe strany - aj medzi jednymi aj druhými je to úplne rovnaké ... tupci, národniari, búchanie sa do pŕs - ja som Maďar, ja som Slovák ... kto je viac...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak sa podarí Ficovej vláde zakročiť proti extrémistom, bude mať u mňa malé bezvýznamné plus. Osobne nechápem, načo je dobré rozpútavať takéto vášne. Veď je úplne jedno, či je človek Slovák, Maďar, Cigán či Vietnamec. Hlavne nech to nie je terorista :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Práve bolo v správach na JOJ-ke, že si maďari na demonštrácii pred slovenskou ambasádou v Budapešti opekali podobizne Slotu a Kotlebu. Slota sa k tomu odmietol vyjadriť, asi to má prikázané od Fica.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ze ste si nevsimli ze bola uhorkova sezona? :lol: Protimadarske nalady na slovensku boli stale, protislovenske v madarsku tiez, tak co? Media sa vdacne chytia hocicoho a politici hlupaci tiez. Tema je to podstatna, ale aktualna len dnes?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mali tych madarov zatknut, pokial viem Hnutie 64 zup je rovnako extremisticke ako nasa Slovenska Pospolitost.... vsetok tento odlud treba pozatykat a nie ze jednych pozatykat a na druhych sa pozerat.... obe skupiny robia protizakonne veci - jedni su spriazneni s totalitnym rezimom z cias 2SV a druhi spochybnuju suverenitu okolitych statov....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja osobne by som podala žalobu na všetkých extrémistov a podnecovačov akejkoľvek rasovej či inej nenávisti. A začala by som u politikov. Na oboch stranách. Obyčajní ľudia majú svojich problémov akurát dosť a je im putna, že sused hovorí doma čo ja viem aj po hotentotsky. Takzvaní politici na oboch stranách sa fakt asi potrebujú zviditeľňovať, ale je to choré, tak nech sa láskavo idú zviditeľňovať niekam, kde ich nikto nebude počuť. :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

madarka sa nezapre, len to klame a zabera uzemie

Úplne nevhodná a nepravdivá voľba slov. To, že je tá baba pošahaná nevyplýva z jej národnosti. Takto sa mohla správať aj slovenka, ruska, ukrajinka, cigánka, češka, japonka aj Miško Džekson.

 

Btw. myslím, že aj Wink je maďarskej národnosti. Aj ona klame a zaberá územie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takto sa mohla správať aj slovenka, ruska, ukrajinka, cigánka, češka, japonka aj Miško Džekson.

mohla...tentokrat to vsak bola madarka

 

ako napisal jeden clovek do diskusie k tomu clanku:" Toto nie je jednoduche fingovanie trestneho cinu, ale ZAMERNE rozduchavanie narodnostnej neznasanlivosti z jej strany."

 

Do basy s nou a natvrdo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov