Skočiť na obsah

Rodičia


Ajk

Odporúčané príspevky

  • Pred 1 rokom...

tak v DS, kde je aj môj otec, je korona - objavila sa tam hneď ešte na Vianoce, nejakí dvaja klienti to tam doniesli, ked sa vrátili z nemocnice. No a teraz už to majú všetci vrátane personálu. Otec bol ešte do včerajška na tom celkom dobre, volávali sme spolu a chvíľu sme vždy porozprávali, mal aj dobrú náladu, ktorýsi deň mal zvýšenú teplotu, zrazili mu to paralenom, ale museli mu volať RZP kvôli tlaku, tak vraj dostal kyslík, potom zas bol ako tak ok, ale od včera len leží a už mu museli nasadiť znova plienky, ktorých sa pred necelými 4 rokmi zbavil. A preložili ho do izby s polohovateľnou posteľou. Vraj komunikoval normálne, len už sa nepostaví a nevie dojsť ani na toaletu. Ani najesť sa nedokáže, musia ho kŕmiť, a predvčerom ešte jedol sám a aj mi hovoril, čo mali na obed, už som aj zabudla, čo to bolo. 

Zvažujú, že keď budú mať po karanténe a nebudú infekční a ani im nebude hroziť nakazenie, povolia návštevy. 

Neviem, čo bude a nemám z toho dobrý pocit. Keby aspoň cez okno som mu mohla zakývať, aby ma videl, nech vie, že na neho nekašlem. V piatok idem do roboty, skúsim sa tam zastaviť, či aspoň cez okno, keď už je na tom prízemí...

  • No neviem, neviem 1
  • Sorry! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

včera som písala do DS a odpovedali mi, že mi umožnia ho vidieť cez okno, ktoré je na prízemí, a aj jeho otočia tak, aby on mohol vidieť mňa. A tak sme sa dohodli so segrou a šli sme tam spolu. Ošetrovateľka s kolegom  boli veľmi zlatí a ochotní, musím ich pochváliť za ochotu aj za  ľudský prístup. Povedali nám, že dnes vyzerá lepšie a že mu skúsia časom dať chodítko,, ktoré sme tam dodali v 2017 spolu s ním, a videli sme, že aj on bol spokojný. Bohudíky, toto nebol ten vyhasnutý pohľad ako mal pred 4 rokmi u Františka, toto bol pohľad človeka odhodlaného znova sa postaviť na nohy len čo trochu zosilnie. Taťuldo by sa netváril spokojne a neusmieval by sa, keby to na nás len hrali. On sa nevie pretvarovať.  Nikdy to nevedel.  Báli sme sa, čo uvidíme, báli sme sa, že zasa uvidíme starca, ktorý to už vzdal, a boli sme milo prekvapené, tak už len dúfam, že ho naša návšteva povzbudila a aj ked asi nie hneĎ, ALE zasa sa ešte postaví na nohy. Že na jar snáď konečne otvoria aj reštaurácie a krčmičky a ešte spolu pôjdeme do tej našej obľúbenej na pivo. 

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No drzim palce Vilma. 

Ale aj teraz znamemu mama zomrela ale nie na covid ale skor na post tazkosti. Mala covid a zvladla ho ale za 14 dni zrazu mrtva.   Tak drzim palce.   Ono vyzera ako to uz davnejsie spominali v telke , ze ten covid ak ho aj starsi clvoek prezije , ze mu zhorsi nejake jeho ine choroby na ktore nakoneic zomrie :(  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@electric blue, @Jovzin dík za podporu. Dnes som tam zas bola, kukali sme na seba cez okno a kreslili sme si v lufte srdiečka :) nechal všetkých pozdravovať. Ke´d som mu povedala, že náš najmenší vnúčik znenazdajky jedného pekného rána povedal, že nechce plienku a už ich má len v noci, taťuldo na to, že aj jeho už plienka otravuje.

počula som aj ja, že pri tejto chorobe sa stáva, že keď sa zdá, že už je všetko v poriedku, tak zrazu príde znenazdajky Zubatá...taťuldo nemá ani horúčky a ani nekašle, tak já nevím karle. Ale nádej tu je. Možno ešte na to naše pivko spolu pôjdeme. Zrejme to už bez chodítka nepôjde, ale lepšie ako vôbec nie. A možno ešte aj tých plienok sa zbaví. Bolo by to fajn.

  • Páči sa mi to 2
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mama dnes prisla, inak naposledy tu bola asi 4 dni dozadu, teda asi je nieco s otcom, neopytal som sa na to(aj ked povedala ze uz kupil podu pre papriky ci paradajky). Ja so svojimi rodicmi neviem vychadzat. Resp,ja sa neviem normalne k nim spravat. Ale na otca v zahrade sa tesim. Naposledy asi 6 dni sme si dali po stamperliku. Mna stromy nezaujimaju,ale otec ma 82 rokov,uz nech sa tam nezrube,nech to nauci syna. Otec nech striha zo zemy,ci niecoho pevneho,mame plochu strisku na naradie,ale ci nestrati balanc a ne 1,5m dole? To uz by som tiez neriskoval. Aj ked mne sa tie stromy nechce orezavat ci strihat. nemam k nim stromom vztah. Jedan stary by som aj orezal. Ale orezal. 

Vskleniku mu vyrabam kompost,o sklenik sa stara on ja,ci syn ci iny aj dcera dorastla,to polejeme. Vcelku sa drzi na 82 rokov, mama ma o 11 menej. Dnes prisla pre knihy z fabriky,odnesla si 6 knih pre brata. Tiez dochodcu. Knihy o SMZ Lubenik, ci Slovmag(ale to su dokumentacne,ta o Slovmagu je 96) a este nejake 4  knihy aj to len jeden nazov som videl,teda asi podobne. Take budovatelske. Neviem co ju to napadlo,ci jej brata.

Inak povedala,ze to je pre brata,mojho stryka, ale on nemohol vediet ake mame knihy, to boli nase,nie zdedene. Mozno z nostalgii si to budu citat,ci o nejakej prkotine sa pohadali a matka si spomenula ze by to mohlo byt v tych knihach.

O tych dvoch SMZ(slovenske magnezitove zavody) knihach som vedel, ja som nieco z knih "okopiroval" do mojej diplovovej praci. Prakticka cast bola o Slovmagu - dva mesiace som tam aj brigadoval. Ta tretia kniha co som otvoril - budovanie Roznavskeho okresu. Stryko tiez pracoval v tej fabrike, vo vypoctovom stredisku. Oni mali budovu za parkoviskom,ked ste niekedy boli na dni banika v Lubeniku tak za tym podiom kde boli tie hviezdy,bolo to vypoctove stredisko. 

https://www.google.com/maps/@48.6594419,20.177747,3a,75y,283.36h,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1s7x4TF1rebzAQX3_f8yr4Gw!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3D7x4TF1rebzAQX3_f8yr4Gw%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D289.7788%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

Neviem ci to bude tak,ale cez tu znacku vidite budovu vypoctoveho strediska. Dnes to je asi opustena budova a neviem ci tam neboli colnici,kym sme neboli v EU. Ale pred budovouje podium(hneda stena smerom na parkovisko), A Slovmag ja si pamatam dni banikov 2001 mal vtedy asi najviac penazi v republike. Okrem statnych podnikov,tyto to vedeli aj vyrobit a predat,teda na tom podiu si mal hviezdy. A krajina za budovou,kamarat ako nato pozeral - to vyzera ako v hre warkraft(neviem ako sa to pise). Vedla je priehrada a hotel a posedenie pre turistov. Preneho to bol zazitok,toto inde nezazijes ten pohlad. Dnes to uz je zvacsej casti zarastene ,ci rastu aj stromy.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

segra tam bola, ale bol tam aj Flinstone so staršou dcérou a našimi vnučkami (staršia si pradedka pamätá), vraj akurát išli na večeru a on išiel na vozíku. No, aj to je pokrok oproti ležaniu na posteli. ja sa tam chystám zajtra.

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

nwechápem, rpečo ma systém vyhodil ked som pred minútou uložila príspevok. 

Ale nie o tom som chcela.

taťuldo je frajer! Pomocou chodítka prišiel ku dverám a cez mobil sme sa rozprávali všetci 4: on, my s Flinstonom a segra, A naozaj bol oholený, vyzeral nepomerne lepšie ako ked sme tam boli po Novom roku a pozerali na neho cez okno ležiaceho na posteli. 

A už býva zasa vo svojej izbe na poschodí. Už zasa začal čítať, pozerá televíziu, chodí dolu na kafíčko a na jedlo...teší nás, že sa zasa má k svetu, tak dúfame, že mu to vydrží. Sestrička nám povedala, že dobre spolupracuje, a že keby každý tam tak spolupracoval ako on, tak by to bolo úplné potešenie a pohoda tam pracovať.

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

dnes som sa po rozlúčke s kolegom, ktorý sa sťahuje het a odchádza od nás, šla pozrieť za taťuldom. Tam všetci vrátane zamestnancov koronu mali. Rozhodli sa, že aby babky a dedkovia neklesali na duchu, umožnia im raz do týždňa krátke návštevy príbuzných, samozrejme za dodržania všetkých potrebných opatrení. Tak som šla teda za ním, Je na svojej starej izbe s tým normálnym spolubývajúcim. Vyzeral dobre a mal aj dobrú náladu, žartovali s ošetrovateľkou, oči mu svietili, fakt som bola rada. A potom sa pekne postavil na nohy, dokrivkal k chodítku a šli sme k výťahu (pred koronou ešte chodil po schodoch, ale teraz som aj za toto vďačná), dolu do dolnej jedálne on na večeru a ja nechať sa vyhodiť domov. Zasa začal čítať, a chce sa vrátiť k písaniu pamätí do toho svojho notebooku. 

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@iskra aj babka, jeho mamka sa pekne dožila, síce "iba"  87, ale do posledného dňa chodila robiť, a to pracovala fyzicky, a až do konca bola sebestačná a mala jasnú myseľ. A jeho tatko, náš dedo, sa tiež tak dožil a umrel na plavárni. ten síce už zabúdal a nás nepoznal, ked sme ho prišli navštíviť, hoci si nakoniec spomenul, ale už to nebol on. Zato fyzicky bol celkom schopný aj v tom veku, ked ešte chodil plávať. 

A mopja krstná už má 94, a tá sa tiež vie o seba postarať, len nakupovať jej chodí syn, ale inak má úplne ale úplne jasnú hlavu, bárkedy mi zavolá len tak si pokecať, neopakuje to isté 10x, pamätá si dávnu aj nedávnu minulosť, a aj mená...je fakt dobrá! Ona vždy bola ohromná pohoďáčka, skvelá ženská. Vždy sme tam radi chodili a vždy sme sa tešili aj keď mali oni prísť k nám. je úžasná!

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

práve volal taťuldo. Zvestoval mi, že na barrandove (myslel tým tú TV stanicu) je nejaký úžasný dirigent a krásna hudba. Nuž, aby som ho potešila, zapla som si to. Sú to pekné melodické veci, ale popravde, vôbec na ne nemám náladu...v kaýždom prípade som rada, že sa konečne zasa zaujíma aj o takéto veci. 

  • Páči sa mi to 2
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Aktuálne sa nerozprávam už týždeň s otcom. A myslím si že sa už ani nikdy nebudem. Prípadne to už nikdy nebude ako kedysi.

Postupne sa to kopilo až to dosiahlo strop.

Neskutočne zlá povaha, dovolím si povedať že počas amoku až zlý človek. Aj mamina si s ním zažila všeličo a úprimne sa jej čudujem že je stále s ním.

Pred týždňom sa začal starať do veci do ktorého ho nič. Položila som mu telefón. A spravil z úplnej minikauzy medzinárodný škandál. V návale zlosti vynadal ešte aj svokrovcom, mne napísal neskutočne škaredé veci, ktoré sa odpustiť nedajú. Napísala som.mu obratom aj ja čo si o ňom myslim.

On je typ ktorý sa nevedel nikdy ospravedlniť, pre pokoj v rodine sa chodili ľudia ospravedlniť jemu.

On keď nemá cholericky záchvat zlosti, tak je úplne v pohode. Asi nejaká diagnóza si dovolím povedať. Verím tomu že ho nas*alo že som položila telefón a nevysvetlila situáciu. Ale pár minút som to telefonicky vysvetlila mame a nazlostena že čo má zas s tým otravujú som mu položila telefón. 

A úprimne, mne je to už aj jedno.

Nie, nie som nevďačná dcéra, len už nechcem tolerovať tak zlého človeka.

 

 

  • No neviem, neviem 1
  • Sorry! 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To tá korona, ľuďom už hrabe z toho. Toto nesmieš, hento musíš, minule kamarát nadával, že sú krčmy furt zavreté a to je flegmatik jak hovado. A keď sa človek nemá kde ventilovať, tak sa ventiluje doma a odnesú si to zuby.

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uff, @doll - nezávidím. S našou mamkou to tiež niekedy bolo ťažké,  ona vždy "vedela najlepšie, čo je pre koho dobré" - niekedy rodičia stále majú svoje dospelé deti za miminá, ktorým treba neustále radiť, čo majú robiť, mne ešte aj v 50-ke mamka operovala tým, že ona je staršia, a teda to musí lepšie vedieť - na to bola najlepšie naše baby, obom babkám prikývli, nech si myslia, čo chcú, a spravili si po svojom...ešteže taťuldo také maniere nemá, aspoň zatiaľ nie.

budúci týždeň musím zobrať taťulda k zubárke. Som zvedavá, či zoženiem taxík, Vždy keď poviem, odkiaľ kam chcem ísť, povedia mi, že nemajú voľný. A deň dopredu nechcú objednávať. To mám o 5. ráno vyvolávať? Zas len mi povedia ako naposledy, aby som volala 15 min predtým. 

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov