Skočiť na obsah

Perzeidy, Leonidy, meteory, kométy, asteroidy ...


game

Odporúčané príspevky

Mechanická predstava fungovania sveta, podľa Newtonovývh zákonov, ako ju chápal Kant, alebo Laplace sa dnes považuje za prežitok. Naopak evolúcia sa pokladá, za vedeckú teóriu. No ak chceme nájsť hranicu, medzi živou a neživou hmotou, dostávame sa do problémov. Samotná DNA je postavená na báze molekúl. Molekulárne väzby v DNA nás zas posunú do úrovne atómov a kvantovej fyziky. To je však v podstate retro-návrat k mechanickému modelu. Každý z nás však vie, že človek, pes, alebo rastlina nie je mechanický stroj. Podľa materializmu, tak, ako v pohybe kozmických telies, musia existovať počiatočné podmienky pre akúkoľvek, aj intelektuálnu činnosť, v elementárnych časticiach.  Je zaujímavé, ako sa rodila, dnes akceptovaná, predstava Veľkého Tresku. Pápež a cirkev ju prijala, ako potvrdenie stvorenia sveta. Mnoho fyzikov ju práve preto odmietalo, ako židovsko- kresťanské spiknutie. Ako ľahko si osvojujeme „vedecké“ poznatky, ako náš vlastný svetonázor. Ak stanovíme hranicu života, ako samo organizovanie sa neživej hmoty, tak Veľký tresk naplňuje všetky tieto atribúty. Je teda Vesmír živý?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Dnes, po desiatich rokoch vo vesmire, prichadza vrchol Rosetta misie. Philae pristava na komete.

Uz len to, ze sme schopny v priestore, kde nic nie je staticke, kde sa vsetko pohybuje po roznych orbitoch, trafit po 10 rocnej ceste objekt s priemerom 4km je neuveritelne. Nasledne stabilizovat orbit, vybrat miesto na pristatie a potom aj pristat? Na to uz nemam slov.

 

jedna menej radostná správa k Rosette a k modulu Philae:

Philae skončil na tienistom mieste, nakoniec stíchol, a vedci doteraz neobjavili presné miesto na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko, kde vlastne pristál.

za tých pár desiatok hodín, na čo Philae stačili batérie bez dobitia Slnkom, aj tak urobil kus práce:

 

... obe zariadenia priniesli dostatok nových informácií, ktorých analýza môže trvať mesiace aj roky.

Vesmírna misia však už zistila, že voda na kométe nesúhlasí s tou, ktorá sa nachádza v našich oceánoch. Na kométe sa nachádzajú organické molekuly. A povrch kométy tvorí asi dvadsaťcentimetrová vrstvička prachu, pod ktorou leží hrubá a tvrdá vrstva tvorená pravdepodobne ľadom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

dnešná dobrá správa z Philae: kométa, kam zle dosadol, sa priblížila k Slnku a Philae sa prebral k životu:

 

Európska vesmírna agentúra  v nedeľu informovala o tom, že Philae sa v sobotu okolo pol jedenástej večer opäť ozval.

"Philae sa má veľmi dobre: má operačnú teplotu - 35 stupňov Celzia a dostupných 24 Wattov. Lander je pripravený na operácie," uvideol na blogu misie Rosetta projektový manažér modulu Stephan Ulamec.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

dnes v noci zato nezabudnime na každoročné Perseidy ... :)

 

Mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeidy budú v noci zo stredy 12. na štvrtok 13. augusta. Na mieste nerušenom umelým osvetlením ľudia uvidia asi 60 až 70 meteorov za hodinu.

 

Podmienky na pozorovanie sú tento rok mimoriadne priaznivé, keďže ich nebude rušiť svit Mesiaca. Podobne vhodné podmienky budú až v roku 2018.

Informoval o tom Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov s tým, že následne ráno pred východom Slnka skrášli východný obzor aj mimoriadne tenučký kosáčik Mesiaca a o niečo vyššie možno uvidia ľudia aj slabý červenkastý Mars.

 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

spať v noci nešlo, ale aspoň som si na nočné párminútové vychladzovacie etapy pozrela perseidy ... síce len v malom výseku oblohy z balkóna, ale

videla som štyri parádne kúsky :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

práve lietajú geminidy  - maximum mali včera.

 

Roj Geminíd bol objavený v roku 1863. Na rozdiel od väčšiny meteorických rojov nie je jeho materským telesom kométa, hoci ním mohla byť v minulosti.

 

„Keď boli odfotografované prvé dráhy týchto meteorov, tak sa zistilo, že obežná doba toho materského telesa je neobvykle krátka, menej ako dva roky. A keďže materským telesom meteorických rojov bývajú kométy a takúto kométu ako materské teleso doteraz nepoznáme, začalo padať podozrenie, že ide o niektoré častice z medziplanetárnej hmoty asteroidu, ktoré sú medzi dráhami Marsu a Jupitera,“ hovorí Znášik.

 

Asteroid dostal názov 3 200 Phaethon. Meteorické roje, ktorých materskými telesami sú takéto planétky, majú nižšie rýchlosti, čo sa prejavuje tým, že sa dajú jednoduchšie pozorovať.
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/376786-teply-december-spestri-roj-geminid/

 

post-3-0-50798300-1450205323.jpg

https://www.ta3.sk/news/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

zasa je polovička augusta a Perzeidy 2016

 

najviac ich bude tento týždeň v noci z 11. na 12. augusta, ak sa ovšem dvihnú mraky a bude ich vôbec vidno - tento rok ich má byť dokonca dvojnásobné

množstvo,  až okolo 200 za hodinu

 

V minulých rokoch bola aktivita nižšia: minulý rok sme počas vrcholu roja zanamenali 95 meteorov za hodinu, v roku 2014 ich bolo 68.

https://dennikn.sk/530955/padat-budu-perzeidy-aktivita-bude-dvojnasobna-oproti-minulym-rokom/?ref=tit

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...
  • Pred 3 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov