Skočiť na obsah

Perzeidy, Leonidy, meteory, kométy, asteroidy ...


game

Odporúčané príspevky

dnes v noci ako to vyzerá, bude zrejme zamračené a Perzeidy budú padať , ale bez nás :lol:

 

Perzeidy sú rýchle jasné meteory, ktoré do atmosféry Zeme vlietajú rýchlosťou až 59 km/s...

zanechala ich pri svojich obehoch okolo Slnka kométa Swift-Tuttle, sú rozmerov priemerne 0,1 mm a pri náraze do atmosféry zažiaria a je po nich ...

za hodinu by ich malo byť vidieť 15 až 40 ...

 

o Perzeidách sa píše už aj v starých japonských a čínskych záznamoch

objavujú sa každý rok, okolo 8. až 14. augusta začínajú byť viditeľné ...

 

no ale keď nebudú mraky, bude svietiť Mesiac, práve bol po splne ...

 

takže kto bude mať to šťastie a tento rok uvidí nejaké Perzeidy, nech sa tu pochváli ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pamätám, to môže byť asi 8-9 rokov dozadu som išiel na našu chatu večer kvôli Perzeidom. Chata je asi 2 km od sídliska tak okolie nie je rušené mestským osvetlením. Počasie bolo OK, tak som si sadol s flašou vína pred chatu a čakal som. Bolo vonku veľmi príjmne, ale keď do druhej v noci padli asi 4 meteority tak som sa na to vykašlal a išiel spať :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

tento rok som perzeidy nemala tú možnosť vidieť, no zato minulý rok, keď som sa krčila spolu s jedným chalanom a ešte dvoma dievčatami pod paplónom na streche jedného hotela v Dudinciach, pekne sme si ich užili... na tej streche sme boli denne, myslím, že sme tam boli 5-6 dní... každú noc sme tam vyliezli po rebríku s karimatkami, zakryli sa čím sa dalo a pozorovali perzeidy.... hmm.. to boli časy...

škoda, že tento rok mi to nevyšlo... :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tento rok som Perzeidy nesledovala.... ale v rokoch minulých to bývavalo pravidlo. Vytrepali sme sa na Devín, predsa len aj osvetlenie robí svoje a celú noc sme pri ohníku čumeli hore a čakanie sme si väčšinou spestrovali hľadaním súhvezdí....

 

ach jo.....bezstarostné mládí..... :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Co som robil v lete? Jaaaj! Chodil som na intrak taky utahany, ze vecer som nemal chut robit inu cinnost, nez spat. No nevadi, este nas do konca roka caka minimalne jeden kvalitny roj: Geminidy. V utorok ma maximum.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Onedlho zacne leto, prazdniny, vsetci sa budeme moct vyblaznit pri pozorovani meteorickych rojov, uz klasikou budu Perzeidy, ale odporucam oblohu pozorovat prakticky vzdy, ked je jasno, hlavne nadranom, vtedy maju maximum sporadicke meteory.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

a za chvíľu sú tu zasa perseidy ... najviac by ich malo byť okolo 12. augusta, a keď len nebude pršať, mali by sme ich aj vidieť ... Mesiac bude okolo 12. v nove :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

perseidy ... najviac by ich malo byť okolo 12. augusta, a keď len nebude pršať, mali by sme ich aj vidieť ... Mesiac bude okolo 12. v nove

vďaka za info, ale veď tam jasne píšem, že okolo dvanásteho - čo je budúci víkend - a že Mesiac bude v nove.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a povedz, akú majú dva posledné tvoje príspevky výpovednú hodnotu

priniesli nejaký zásadný zvrat v diskusii ? žiadny. boli napísané len preto, lebo nemôžeš zniesť, že niekto iný podal nejakú informáciu.

čiže posledné štyri naše príspevky môžu ísť v pohode do koša.

toto je rozdiel medzi hodnotnými a nehodnotnými príspevkami.

a pozor - nie že toto nazveš navážaním sa - je to praktická ukážka toho, o čom sme hovorili a čo Axel napísal TU

 

vraciame sa k perseidám.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

/ ako posledné slovo tu mal pán ch. ešte jednu veľmi povzbudzujúcu odpoveď plnú nadávok, putovala bez mihnutia oka do koša pár minút po napísaní - to len aby si niekto nemyslel, že pán ch. to nechal bez slova. nenechal. tak. toľko k tejto veci. /

 

 

 

a musím sa priznať, že na perseidy som poriadne zabudla, ale zato včera som jednu videla, parádnu, zostávala po nej dymová čiara ... snáď to bola náhrada za všetky premeškané padajúce hviezdy :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som to úplne premeškal, v piatok som bol na chate, ale zaspal som a keď som sa zobudil, tak bola už skoro tma a ja som bol taký oťapený, že som myslel len na to, ako sa dostať domov :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

trochu sme ich zanedbali, na chvíľu, ale stále sú tu ... nebeské divadlo sa deje aj bez toho, aby sme mu venovali extra pozornosť ...

hoci si ju zaslúžia

každý rok sú späť a je november a leonidy sú tu zasa ... zasa je o rok viac

 

 

V noci z utorka na stredu (zo 17. na 18. novembra) sa Zem stretne s pravidelným meteorickým rojom Leoníd. Tento rok sa predpovedá zvýšená meteorická aktivita. Pri jasnej nočnej oblohe bude možné vidieť voľným okom 50 až 100 meteorov za hodinu.

 

Meteory z roja Leoníd budú viditeľné na celej oblohe, pričom budú vylietavať zo súhvezdia Leva (latinsky Leo). Dá sa očakávať, že meteory budú na oblohe vytvárať dlhé jasné stopy v čase medzi 22.30 24.00 h, podobne ako tomu bolo v roku 1998.

Zem sa stretne s pravidelným meteorickým rojom Leoníd

 

 

už si želajme len jasné nebo a nie príliš veľkú zimu a niekoho a niečo na čo môžeme myslieť :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

v poslednom čase je vždy zamračené, keď sa tam niečo poriadne deje :)

no uvidíme ... alebo nie : )

Perzeidy 2010

Sú asi najdlhšie pozorovaný meteorický roj. Pozorovali ho v starej Číne, v Japonsku a v Kórei. Najstaršie pozorovanie je z 21. júla 36 nášho letopočtu. V ľudových pranostikách sa tento roj nazýva "slzy svätého Vavrinca".

Meteor je svetelná stopa ktorú pozorujeme v atmosfére. Túto stopu spôsobujú v skutočnosti malé telieska, meteoroidy, patriace do Slnečnej sústavy. Ich veľkosť sa pohybuje rádovo od niekoľkých milimetrov až po desiatky metrov.

Väčšinou sú kamennej povahy a pri prelete zemskou atmosférou zažiaria a následne väčšinou úplne zhoria. Perzeidy zanechala v dráhe Zeme pri svojich obehoch okolo Slnka dlho-periodická kométa 109P/Swift-Tuttle. V tomto období sa s nimi Zem stretáva a my môžeme pozorovať meteorický roj.

Svoje meno dostal podľa súhvezdia v ktorom sa nachádza radiant, teda miesta, do ktorého sa zdanlivo premietajú dráhy častíc v zemskej atmosfére. Okamih maxima Perzeíd sa tohto roku podľa modelov očakáva 13. augusta, hneď po polnoci o jednej hodine letného stredoeurópskeho času. Na pozorovanie týchto meteorov sú v tomto roku vynikajúce podmienky, pretože Mesiac je v nove a preto nebude rušiť pozorovanie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

už dlho okolo Zeme neletela kométa viditeľná voľným okom ...

 

teraz si to môžeme na pár dní vynahradiť ... len dúfam, že oblačnosť vydrží nebyť a nebo bude jasné ... posledná kométa bola tuším Hale Bopp, 1997 ? myslím, a bolo to fantastické, asi ako na stredovekých rytinách ...

 

K Zemi sa blíži kométa Hartley, ktorá bude pozorovateľná aj voľným okom. Najbližšie bude k Zemi 20. októbra, kedy ju bude od nás deliť „len“ 18 mil. kilometrov. Rok 2010 je rokom, kedy sa kométa dostane nielen najbližšie k Slnku, ale aj k Zemi.

...

od 1. októbra 2010 do polovice novembra 2010,“ informoval Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách. V tomto období bude postupne prechádzať súhvezdiami Kasiopea, Perzeus, Povozník, Blíženci a Jednorožec. Prelet okolo dvojitej hviezdokopy v Perzeovi v noci 8. októbra bude podľa Husárika stáť za odfotografovanie.

celý článok : Kométa Hartley

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

Asteroidy, kométy a iný vesmírny bordel - o veciach čo si poletujú, a občas tvrdo narazia

 

najnovší objav:

Zem má prvého známeho definitívne potvrdeného "Trójana" 2010 TK7

nachádza sa na "Halo orbite" okolo L4 Zem - Slnko, a priemer je odhadovaný na 300 metrov

Earth's First Trojan Asteroid Discovered

Wikipédia 2010 TK7

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov