Jump to content

Všeobecne o linuxových distribúciách (porovnanie, výhody, nevýhody)

Bronto

Akú distribúciu Linuxu použ  

3 members have voted

1. 1. Akú distribúciu Linuxu momentálne používate?

• Ubuntu
      0
    • Kubuntu
      0
    • Edubuntu
      0
    • SUSE
    • Mandriva
    • Fedora
      0
    • Debian
      0
    • Gentoo
      0
    • Knoppix
      0
    • Slackware
      0
    • Damn Small
      0
    • MEPIS
      0
    • Red Hat
    • Linux Mint
    • Greenie Linux
      0
    • *BSD
      0
    • Solaris
    • Inú
  2. 2. Akú distribúciu Linuxu by ste používali, ak by ste nepoužívali tú, ktorú momentálne máte?

• Ubuntu
    • Kubuntu
      0
    • Edubuntu
      0
    • SUSE
    • Mandriva
      0
    • Fedora
      0
    • Debian
      0
    • Gentoo
      0
    • Knoppix
      0
    • Slackware
      0
    • Damn Small
      0
    • MEPIS
      0
    • Red Hat
    • Linux Mint
    • Greenie Linux
      0
    • *BSD
      0
    • Solaris
    • Inú
  3. 3. Aké grafické prostredie preferujete?

Recommended Posts

Neboj sa toho, tie moderné sú v ovládaniu ako Win. Proste "skoč do vody" a budeš sa iba čudovať - v dobrom slova zmysle. Ja som tiež mal obavy a teraz si iba nadávam, že prečo som tak dlho otálal - donútilo ma to, že sa mi niekto cez net dostal do PC... a už som celkom inde - iná rýchlosť, iná bezpečnosť a žiadne viry... :lol: A tie aktualizácie sú aj o bezpečnosti. Je to celkom iný prístup, modernizácie každého pol roka. Pracujú na systéme ozajstní nadšenci. Stačí Ti aj tak iba stiahnutý a vypálený obraz.

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Nokia

12

• alfi

10

• gh0strider

4

• Klingonka

4

Top Posters In This Topic

Ja som si radšej objednala radšej celé DVD za 240 Sk dokopy. A čo tam nebude tak dotiahnem z internetu. Mám ešte stiahnutý nejaký GENNTOO ale zdá sa mi nejaký "malý" a nedá sa spustiť. (málo MB). S tými "live cd" neviem vôbec robiť. Vtedy to bolo dobré, že dalo sa cd do mechaniky, nastavil sa boot cd v BIOSe a už bežala inštalácia.

Keď je to "málo MB", tak ti neprešlo celé sťahovanie. Gentoo je zložitejšie. Na začiatky je lepšie azda to Ubuntu alebo Mandriva. A tých 240 SK je ozaj sranda, za Win platíš desaťnásobok v licencii s PC /OEM/. Live CD je na odskúšanie bez inštalácie a dá sa aj nainštalovať.

Ubuntu nechcem, nepáči sa mi ten názov. Fedora je vraj namiesto Red Hatu a ten som mala na starom pc.

gentoo je zlozitejsie, nieje to obycajna klikacka, ale ma dokonaly handbook kde je krok po kroku popisana instalacia....kto si gentoo nainstaluje sa nauci ovela viac ako niekto kto mozno rok klika v ubuntu ci fedore...je to o preferenciach :lol:

gentoo je preto take male, pretoze ty si pri instalacii zvolis co chces, a system si stahuje vsetko potrebne :)

Vaka za tip, už mám viac času a nejaké menšie skúsenosti s viacerými distrami. Nahodím to na servisný stroj a uvidím.

• 1 month later...

Druhý deň skúšam Fedora 9 a pozdáva sa mi. Je stabilná a všetko ide bez problémov, aj cez ponosy na inom fóre. Net mi naskočil už pri inštalácii.

Pre záujemcov sa dá odskúšať aj z linku na vmplanet.net

• 1 month later...
  • 1 year later...

Ja som prešiel na Mandrivu a zatial som vcelku spokojný až na to, že môj scaner nie je podporovaný v Line, ako jeden z mála. Ináč všetko s inštaláciou prebehlo v pohode, ak je niečo nové spýta sa to na možnosť doinštalácie a je len na mne či to odsúhlasím. Hlavne ma to neotravuje s rôznymi informáciami, ktoré ma nezaujímajú. :lol:

Pritom mi to všetko pripadá ako vo wine, skoro všetko je klikacie, až na pár vecí ktoré sa dajú zatiaľ zvládnuť. :)

Ešte by som chcel vyskúšať UBUNTU. Ale najskôr si musím niečo prečítať.

• 2 years later...

Vyskúšal som skoro všetky distrá linuxu čo som zohnal. Na koniec som nainštaloval Mageiu. Musím povedať, že som s ňou veľmi spokojný. Ide mi všetko okrem toho scaneru. :) to už asi nepôjde nikdy, ale jeden nikdy nevie :D.