Skočiť na obsah

Aké knihy máte rozčítané?


Andulqa

Odporúčané príspevky

ano, vyšla r. 1975 v maďarčine...
nedávno som ju našla ako e-knihu.
včera som ju dočítala, a pretože ju čítať pravdepodobne nebudete: prekrásna, a nakoniec smutná a beznádejná... a na vine bol človek. kto iný.

premýšľala som nad tým, že skladám trikrát klobúk pred človekom, ktorý toto prekladal - D'Ady vie prečo....

to je moja slabina v tomto jazyku....
neskutočne precízne a krásne preložená, s ohromujúcimi poznatkami fauny a flóry a každého koreňa a trávy a stovky druhov kdečoho, čo som nikdy v živote nepočula ani len v maďarčine...
ale kniha samotná napísaná nádherne.
priala by som každému ju prečítať. mimoriadne čítanie.


film môže byť krásny, /dali tomu trochu iné pozadie, než bolo v skutočnosti v knihe, inú dobu... a stará medvedica, ktorá našla siroty, ich odovzdala človeku/ ale je to dráma. krásny a ťažký príbeh.
ale ten jazyk a spôsob a štýl písania sentiment nenahradí... nahradí, pozerať na malých vďačných macov asi roznežní kdekoho, ale znovu:

kniha je úchvatná. a nielen pre macov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

ja som teraz za tri týždne prečítala kopu kdečoho, skutočne hromady, za zmienku stáli Medvede... a možno ešte dve krimi...
ke´d budem mať náladu, popíšem,
ale bolo toho toľko, že moc...
len tak, aby som prehlušila myšlienky.... niektoré čítanie lepšie, niektoré horšie, ale nič výnimočné...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

včera som si robila poriadok v čítačke, to robievam :) ale zistila som, že za posledné dva mesiace som prečítala 26 kníh,
plus 2 mi nijakým činom nešli otvoriť, v žiadnom formáte, a dve ma nezaujali, aj keď jeden z nich bola jedna novšia kniha Grishama.... tak som ich vyradila bez prečítania.
to je celkom fajn štatistika, nee?  :)
boli medzi nimi viančné poviedky, mačacie príbehy, medvedie príbehy, dve krimi, ktoré som kedysi hodila do kúta, a vrátila som sa k nim... jedna nestála za nič, ale tou druhou som bola nakoniec prekvapená, keď to človek nečítal ako prísne vzaté krimi, leto to krimi bolo len tak trochu.... bola to celkom fajn kniha.

práve som si v recenziách prečítala kopu kdejakých hodne rozporuplných hodnotení, ale teda hodne rozporuplných. prirovnávanie ku Kingovi a spústu kdečoho.

na prvý nábeh som to pred časom hodila do kúta. to sa stáva, zvyčajne sa k takýmto knihám nevraciam, vtedy zrejme to vôbec nebola nálada na čítanie niečoho podobného.  o mesiace neskôr som ju vzala na milosť znovu, a čítala som dobre.
Kinga nečítam, napriek tomu, že čítam enormne veľa a môj prvotný žáner je od detstva krimi, detektívky, od klasiky počnúc, klasika je základ!
sú veci, ktoré mi nesadli. King mi nesadol,hoci som s ním svojho času bojovala.
Podstatné je, že túto knihu človek nemá čítať ako krimi, ako detektívku napriek detektívnym prvkom. ale viac ako psychologickú sondu.
Toto nebol horor, nebol to King, nebola to detektívka.
Je to celkom fajn na prvotinu, a psychológiu postáv som si vážne užila. Nejaká hlava v batohu..., už som na ňu aj úplne zabudla, teraz tu čítam, že tam bola, ale psychológiu postáv a detí a dospelých, ktorí z nich vyrástli, cítim priam na vlastnej koži.

ale musela som na ňu mať tú správnu náladu.
C.J.Tudor: Kříďák


 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Momentalne Hermann Hesse .- Narcis a Goldmund ..pekny jazyk citam pomaly...par stran vecer..https://www.databazeknih.cz/knihy/narcis-a-goldmund-15852

 

a zajtra vychadza nova kniha od A. Acimana - Nájdi si ma.., tak sa tesim..sice zahranicne kritiky nic moc..no uvidime https://www.databazeknih.cz/knihy/najdi-me-419313

 

je a este najaku somarinu bestsellerovu som precitala...Ja, Putnik sa to volalo..ak to pojmete ako parodiu na spionazne knihy, tak celkom zabavne..neprestrelny hrdina a hnusnehnusny padouch...so stastnym koncom , samozrejme :happyroll: https://www.databazeknih.cz/knihy/poutnik-putnik-ja-poutnik-219728?odb=1

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pekné pekné....

prečítala som trailer k tej druhej knihe, a neviem, či je chyba tam alebo vo mne :)
je tam otázka: "oživuje své postavy, aby si položil otázku: může opravdová láska uvadnout?"
moja odpoveď: Môže.
a ideme ďalej... akosi mi to zobralo chuť čítať toto dielo...
čo ovšem neznamená, že ho nemáš čítať ty, moja Hellé :)


nuž a tretia... keď čítam trailer podobného razenia, kde každého zničia a je podobná veta: " Plán spáchat děsivý zločin proti lidstvu…"
to je ako záverečná, šialencov so zločinmi proti ľudstvu som mohla kedysi v bondovkách.... v knihách ďakujem, neprosím :)


ale probůh!!!!! ono to má samé hviezdne nebo a 90% !!!!!!!!! :o

 

tak.... a idem hľadať, stiahla som si obrovské množstvo poviedok a kdečoho... :)

príjemné čítanie, a prosíme ohodnotiť, nakoľko som sa mýlila v tej druhej knihe.... díky moc :)

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kedysi dávno a ešte aj v 90. rokoch vychádzal jeden zaujímavý časopis v Maďarsku, myslím, že som tu už o tom písala kedysi dávno:
vyslovene literárny, ale žiadne intelektuálne rozumovanie,
uverejňovali na pokračovanie vskutku zaujímavé diela, romány, klasiku, novinky a celé záľahy poviedok....
na tie časy to bolo neskutočné čítanie... spravidla pár slovami predstavili autora nového románu, ktorý začali uverejňovať, to stačilo... bol to cenený a úžasný časopis, vydával sa v obrovských nákladoch.
... otec to kupoval tuším od prvého čísla celé roky, bolo to u nás dostať v stánkoch...
nevedeli sme dočkať, kedy to kto dočíta, aby sme sa dostali na rad.

z tohto časopisu je dnes veľmi veľa vecí v e-bookoch. práve mám z rokov 1985 - 1989 súbory v tých rokoch uverejnených sci-fi a krimi poviedok....

taký ten druh krátkych, razantných, na pár strán... skvelé čítanie.

takže čítam hromady skvelých poviedok...

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

mám už mesiac 2 knihy z knižnice, dala som si aj predĺžiť dobu vypožičania, ale nejak sa neviem k čítaniu priprieť, inokedy som čitavala rada a veľa, lúskala som jednu knihi za druhou, a teraz sa mi ale vôbec nechce. Čo to je, dočerta? Dcéra mi k narodkám darovala knihu o všelách, ktorú som veľmi chcela (ako to vedela, ved som o tom s nikým nehovorila?) - a mám ju pred sebou, ale neviem sa do toho púustiť. 

Takže nemám rozčítané ale vôbec nič :(  :wacko:  :janie:

Môžem sa hanbiť!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

začala som pred časom od konca...

teda aj teraz začínam od konca : )

prečítala som po jednom kdečo, lepšie, horšie, potom som sa dostala k dvom knihám z novej série Iana Rankina.... zaujali ma,

napadlo mi, že kedysi som Rankina pre čosi odložila... tentokrát som sa do neho pustila s plnou vervou, jeho Inšpektor Rebus je čítaný od konca.

teda.... prečítala som posledné dve knihy, jedna, kde odchádza do dôchodku, a jedna, kde je už na dôchodku.... a potom som sa pustila do celej série od začiatku.
ide v čase, takže je to dobrá taktika.... a číta sa dobre. zvláštne príbehy... kto si myslí, že u nás je politický bordel a podobné záležitosti, zistí, že malé zvláštnym horalským rýdzo škótskym spôsobom je škótsko na tom rovnako... veľmi rozmanité príbehy, a kto mal nejaké ilúzie o tom, že inde je to iné, príde o ne. ale nie o optimizmus a pôžitok z dobrého čítania.... užívam si to...

nie sú to natoľko krimi, ako hodne psychológie
a hodne hodne informácií o Škótsku samotnom, spravidla také, ktoré len tak na wiki nie sú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zacnelo sa mi za Asimovom, tak som sa pustil znova do jeho Foundation série. prvú mám za sebou. už som aj zabudol, aké to je nútiť sa odložiť knihu (v tomto prípade teda mobil), lebo už sú dve hodiny v noci a treba sa trochu vyspať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

momentalne od Madeline Miller - Kirké

 

https://www.martinus.sk/?uItem=462261&ppcbee-adtext-variant=GEN-Objednejte-si-autor&gclid=CjwKCAjwmKLzBRBeEiwACCVihve0RClvQhDU7VcHw5xjA_9VQB9UzQJ_uKr3jyStHfLAGYXnr3BdjRoCTnUQAvD_BwE

 

napodiv celkom citatelne, az na to ze v knihe je Glaukos povodne smrtelnik, ale to je detail..na zorientovanie sa v mytologii celkom fajn, zabavne..

 

precitam aj Spev o Achillovi ak mi pride pod ruku.

 

sahara, ten pocit ti zavidim  :happyroll:

hm Nadaciu som citala niekedy davno...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

 Andre Aciman - Daj mi svoje meno 

 

Našla som si tú knihu na základe viac než dobrej recenzie Hellé.  

 

Čítala som to ešte v lete.

 

Začiatok sa mi videl fakt nudný. Och ako dobre, že som to nezavrela. Výborné, silné a také pomalé lenivé.

Horúce leto a limonáda a mokré plavky a kvapky potu.  Odvážne a pritom také ľudsky prirodzené. Výborne opísaná atmosféra. Si tam, si pri bazéne ako nestranný pozorovateľ, ktorý im drží prsty. 

Mám pocit, že len vzťah muž a muž môže byť tá naozajstná skutočná súhra, prepojenie, bez všetkých tých príkras. Nikdy som nečítala knihu ani nevidela film, aby to medzi mužom a ženou bolo také naozajstné, pravdivé ako to dokáže byť medzi mužom a mužom. 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Robouniversum Isaaca Asimova. autormi sú mladší spisovatelia, ktorí nadviazali na maestra. nejakým nedopatrením som začal 5.dielom z ôsmich, čiže niekde v strede, ale nevadí. napísané je to miestami trochu chaoticky, ale celkovo prevažuje štýl, pri ktorom sa opäť veľmi nevyspím. nemôžem si pomôcť, ale neodbytne mi to pripomína niektoré obrazy z Moebiovych komiksov. napríklad tento:

post-2335-0-19721100-1586555157.jpeg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

ach..toto bude tazke.

Po mojich nadsenych ovaciach na knihu a film Daj mi svoje meno..prisiel cas precitat si pokracovanie.

no teda, ked som sa dozvedela , ze pokracovanie vobec vznika som si povedala WTF? pokracovanie? ved tam uz na nic take nie je priestor. Ta kniha je jednoducho dokonala taka, aka je a priestor na pokracovanie je iba v hlavach citatelov.

 

rozmyslala som ci to vobec citat. fakt som vahala vcelku dlho. potom som si povedala, ze Aciman pisat vie, a ze sa do knihy Najdi ma, predsa len pustim a skusim citat bez predsudkov.

Prvym sklamanim bolo, ze zmenili prekladatela do slovenciny, no ale dobre.

Kniha je rozdelena do 4 casti a zial 3 su podla mna uplne zbytocne. Bohovia, mala som chut plakat..najvacsie citatelske sklamanie tohto roka.

 

Prva cast sa tyka Sammyho- Eliovho otca, ktory sa vo veku cca 60 rokov zalubi do 30 rocnej zeny pocas jazdy vlakom. Banalne, smiesne, neuveritelne. Charakter literarnej postavy tu absolutne nekoresponduje s Eliovym otcom z predchadzajucej knihy. fuj. Flora napisla

 

 

 

Výborne opísaná atmosféra. Si tam, si pri bazéne ako nestranný pozorovateľ, ktorý im drží prsty. 

 

sakra tu ste s nimi vo vlaku. citite sa nepatricne, osivate sa, chcete niekam zmiznut, hoci vyskocit z okna  :zubiska:

 

druha cast Elio, je nieco podobne iba v opacnom garde.30 rocny Elio.zalubeny do 60 rocneho muza, a ja nechapem preco:..rozpitvavanie jednej postavy na 50 stranach, ktore skonci bez pointy?

bleh.

 

Cast Oliver uz konecne ma nieco z Acimanovho stylu, ktory som si zamilovala, ale bolo to fest kratke, aby som dostala ranu kladivom do hlavy v podobe poslednej casti.

 

toto co ma  byt?? fakt potrebujeme tak trapny happyend? Naozaj taky banalny koniec??Zili stastne, kym neumreli?  Naozaj?? preco?????

 

uplne zbytocna kniha, netusim preco vobec vznikla..budem sa snazit na nu zabudnut a tvarit sa, ze nikdy neexistovala..po precitani som sa vratila ku knihe Daj mi tvoje meno, aby som zistila, ci caro stale funguje..nastastie ano... :zubiska:

 

vraj vznikne aj film..s povodnym obsadenim..no kuknem..lebo Chalamet :happyroll:  ale fakt si tieto somariny popierajuce vsetko predtym neviem predstavit.

 

Rada si od autora precitam knihu na uplne inu temu. toto by uz fakt nemal nikdy robit, nadstavovana kasa je hnus.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:zubiska: takze pokracujem. Ked natrafim na knihu, ktora je tazka, ci ma nejakym sposobom naserie, pripadne citam uz vela veci robnakeho charekteru zvyknem si dat nejaky kusok z aboslutne ineho literarneho sveta na reset. ci uz porno alebo hororove poviedky, teda nieco, pri com clovek nemusi mysliet vobec.

 

nejako sa mi pod ruku priplietli knihy zo zanru bizaro ficton /fakt som ani netusila, ze nieco tele existuje/ najprv som si precitala nieco s rozkosnym nazvom -Strasidelna vagina :zubiska: https://www.databazeknih.cz/knihy/strasidelna-vagina-367501

 

moje nadsenie nebralo konca, pretoze to bolo zabavne a s bezbrehou fantaziou..tak som na jeden zatah prilozila aj knihu 

Zbouchnul jsem Satanovu dceru https://www.databazeknih.cz/knihy/zbouchnul-jsem-satanovu-dceru-412033  :zubiska:  a dobre tiez, sice menej sexu, ale ak si odmyslime poobtrhane ruky, nohy, hlavy tak je to vskutku romaticky pribeh pravej lasky :zubiska:

 

bavila som sa vyborne :agree:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 tak a blizime sa k meritu veci priam neuveritelnej. :zubiska:

 

furt som bola zaryty odporca stylu fantasy.. Alica v risi divov ma minula, Pan prstenov nekonecne nudil, katolik pozitiv Narnia rozculila a HP som sa oblukom vyhla. Predstava nemrtvych, carodejnikov, hobbitov priteplenych upirov ci kdejakych vil mi bola z duse protivna..no odopieraneho chleba...

 

 

zacalo sa to nejako postupne lamat, ked sa minulii dobre detektivky..a v poslednom case sa zvrhli na nieco fakt divne, popierajuce pravidla zanru..game mi snad da zapravdu.

 

a co teda citat? no ja precitam takmer vsetko  /nedavno by som napisala, ze okrem fantasy a zenskych romanov- ale uz to nie je pravdou :smilieee: /

 

pred cca rokom som natrafila na knihy od ceskej autorky Petry Stehlikovej, ktore mali fest dobre recenzie...Naslouchac a Faja.

no ja fantasy literaturou takmer nedotknuta :zubiska: som to precitala na jeden sup a bola som ocarena. Pribeh skvely, fantazia bezbreha..chytilo ma to...ale...furt nejake ale musi byt..mala to byt seria 5 knih a tretia s nazvom Nasterea uz mala vyjst koncom roka 2019. no zial nevysla..natahuju to jak gumu v gatiach, presuvaju terminy a ten najnovsi je zac. roka 2021...no do psej matere toto!!!

Taka som nasrata, ze uz pomaly ani nemam chut citat pokracovanie, a ktovie ci sa dozijem celej pentalogie zamyslanej. pri takomto tempe :agree:

 

tak som sa vratila k detektivkam a na reset som nejako zabludila ku kniham od Kotletu. Vcelku ok ale ziadne zazraky.

 

az tu raz nedavno..... :smile2:

 

listujem v citacke, ze co citat v case korony...povodne som myslela, ze skusim Dostojevskeho alebo Danteho Peklo..ale zaujala ma celkom ina obalka

 

post-13-0-39981500-1589399967.jpg

https://www.databazeknih.cz/knihy/zeme-lot-sedi-bastardi-410819

 

ano vidite dobre ..kniha zanru Dark fantasy..a super to je...kopa odkazov na westerny, Mad Maxa, motorkarske gangy ..a tak dalej.

Kniha velmi vtipna, drsna zabavna, pateticka ..sloboda rovnost bratstvo

krv, nadavky, pot a rozne telesne vylucky,, ale hlavne testosteron sa valia z kazdej stranky :thumbsup:

 

 je to skvele, a to v knihe vystupuju carodejnici, orkovia a poloorkovia, kentauri :doh: a este aj elfovia..a ja som navysost spokojna..toto keby mi niekto predpovedal pred rokom , tak ho niekam s rozbehom kopnem

 

hlavny hrdina Šakal je na pomilovanie, a stavim sa, ze ani game a Vilma by ho z postele nevyhodili a tiez zvysok particky je OK.

 

Toz tak..a je uz na svete aj druhy diel..snad vyjde aj v Cehach dufam.

 

 ..a mozno mi len hrablo z korony :eehmm:

 

ale som rada, ze mam zass co citat a objavovat..radsej dobra fantasy ako zla detektivka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

haha, ja som ho ešte ani do čítačky neprijala, nieže do postele, a žasnem, kam si sa to dostala... dobré, ja som ešte brány ženských románov a fantasy neprekročila, ale keď na tvoj popud budem niekoho prijímať do postele, bude ta fantasy, ktorá od scifi nemá až tak ďaleko... na rozdiel od ženských románov :)

ja mám po neskutočnom množstve krimi - našla som dobrú sériu a po jednom kopu kdečoho iného, ale tiež sa práve dobré minuli...

takže na preklenutie čítam Harari: Sapiens, stručná história ľudstva a užívam si to... :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

nemám ho rada, resp. mi neprekáža, ale nevyhľadávam ho... ale jednoznačne mu priznávam, že je geniálny herec.
https://www.databazeknih.cz/knihy/neobvykly-typ-383826
Tom Hanks, "len" dvojnásobný Oscarový herec sa prezentuje aj ako spisovateľ.
práve čítam jeho poviedky, ktoré u nás vyšli pod názvom Neobvyklý typ...
rôznorodé, nesmierne rozdielne, jediný spoločný prvok je autor a zastaralý písací stroj.
zatiaľ to ide, hoci ich zjavne treba čítať pomaly, s pochopením, mám pocit, že sa tu hrá rovnako ako vo svojich úlohách vo filmoch... čo film, to iný príbeh a postava. podobne ako v skutočnosti,  neprekáža, nijako mimoriadne nevyhľadávam, ale aspoň kuk do jeho sveta. uvidím, čo mi povie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov