Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Darkmanov letecky dennik

  • zápisov
    21
  • komentárov
    58
  • zobrazení
    78 174

Flaming Cliffs 2.0 - Revanche 06 AAR


Darkman

2 653 zobrazení

lockonTitle.jpg

Revanche Kampan 06:

revanche08.jpg

Situacia

CO 811th OShAP

COMBAT ORDERS. 0300 07/26

 

1. Ustupujuce nepriatelske jednotky momentalne okupuju Sukhumi. Velitelstvo sa, snahe minimalizovat straty v meste, rozhodlo odrezat nepriatelske jednotky od komunikacie a podpory, cim sa maximalizuju sance na rychly postup po linii Gudauta-Babushara.

 

2. Velitelstvo naplanovalo letecku operaciu na obsadenie zakladne Babushara. Operacia zacina v 04:30.

Letka Su25T, ako sucast pripravy na operaciu, zautoci cez noc na protiletecku obranu chraniaciu oblast Babushara. Vieme, ze nepriatel disponujem systemom BUK-M1, ktory mu dodali Ukrajinci.

 

Brifing

Letka Su-25T, volaci znak 803.

 

Ved letku 2xSu-25T, zautoc na radarove prostriedky nepriatelskeho protilietadloveho systemu BUK-M1, umiestneneho v oblasti Babushara. Utok je naplanovany medzi 03:10 - 03:30.

 

map.jpg

 

Koordinacia a Podpora

  • Velitelstvo, volaci znak 'Terek'
  • Letka 4xMi-26, volaci znak 330, prilet medzi 0300-0400 na predsunutu vrtulnikovu zakladnu "Stanok" za ucelom nalozenia jednotiek pre ranny utok.
  • Letka 1xMi-8KTO, volaci znak 264, vykona prieskum v oblasti Sukhumi.
  • Letka 2xKa-50, volaci znak 255, prevedie utok na predsunute jednotky v oblasti Sukhumi

Vyzbroj

  • 2x Antiradarova raketa KH-25MPU
  • Prostriedok elektronickeho prieskumu 'Fantazmagoria'
  • Prostriedok elektronickeho boja MPS-410 'Omul'

Hrozby

  • Prostriedky PVO - BUK-M1, “OSA”, “Avenger”, “Strela-10” ZSU “Shilka”.

Informacie o systeme BUK-M1

 

Samohybny 3D prehladovy radiolokator 9S18M1 "Kupol"

SA-11Buk%2520SR%25209S18M1.jpg

Radarovy system poskytujuci radarove data jednotkam vyzbrojene systemami Buk-M1-2 a Tor-M1. Radar je schopny detegovat ciele letiace vo vyske 60-25000m do vzdialenosti 100km. Radar je vybaveny digitalnou ustrednou jednotkou pre automaticke a poloautomaticke urcenie koordinatov. Vsetky fukncie systemu maju vysoky stupen automatizacie.

 

Odpalovacie zariadenie 9A310M1

SA-11Buk%2520LN%25209A310M1.jpg

Nesie 4 rakety 9M38M1/9M39M1 a je vybavene navádzacím radiolokatorom. Tento ma dosah na ciele letiace vo vyske 3000m 85km, vo vyske 100m 35km, vo vyske 30m 20km a na vrtulniky vo vise 8 az 10km.

 

Priebeh

Noc padla na mestecko Gudauta, na prilahlom letisku sa prave zacinaju pripravy na ranajsiu operaciu, vrtulniky vyrazaju na predsunute zakladne, nalozit pechotu. Dve Su-25T sa pomaly prebudzaju k zivotu, v umysle nemaju nic mensie, nez utok na protilietadlovy system Buk-M1.

ScreenShot_263.jpg

 

'Hej, kuknite co dokazem', kazdy ho mal v triede, chlapca, co sa postavil pred celu triedu a ked si bol isty, ze vsetky oci su uprene nanho, spravil nejaky krkolomny kusok, ktoy by ho v pripade nezdaru stal prinajlepsom jednu, ci dve zlomeniny. Kde tito ludia koncia po skole, ked vyrastu? Ktora praca by naplnila ich 'dobrodruznu povahu'? Co takto letectvo? Jednotky urcene na boj s PVO? Predvadzat sa pred nepriatelskymi radarmi 'hej, kuknite, co dokazem'. Americania ich volaju 'Wild Weasels', divoke lasice, priznacne, dnes vecer sa k nim pridam.

ScreenShot_264.jpg

 

Start motorov prebehne bez problemov, v oblasti je relativny klud, len dvojica blaznov ide ukazat, co dokaze. Nase Su-25T, modernizovane Su-25, sa pomaly zacinaju presuvat k drahe, nase svetla kraju ciernotu noci.

ScreenShot_266.jpg

 

Moje esa v rukave, ktore z podobnych misii nerobia uplne blaznostvo. Fantazmagoria podvesena pod trupom, protiradarova raketa a rusicka radaru podvesene pod kridlom, nic viac. V nadrzi len nutne mnozstvo paliva, clovek musi byt co najobratnejsi, ak dojde k najhorsiemu a z lovca sa stane loveny.

ScreenShot_292.jpg

 

Dorolujeme k drahe, premavka na letisku je nulova a tak hned dostavame povolenie na start. Pomaly stupame, vyska je pri podobnych misiach dolezita, vdaka redsiemu vzduchu maju rakety vacsi dostrel a clovek ma v pripade potreby dost potencialnej energie, ktoru moze vyuzit pri manevrovani.

ScreenShot_268.jpg

 

Hud, jedna z veci, ktore priniesla modernizacia na T model. Rychlost, vyska, poloha lietdla, vsetky tieto informacie mam pri priamom vyhlade k dispozicii, co pri nocnom lete prijde velmi vhod.

ScreenShot_269.jpg

 

Let v noci je matuci, nas orientacny zmysel proste potrebuje nejaku vizualnu referenciu, inak velmi rychlo straca prehlad. Ego ide bokom, clovek nesmie verit sebe, a musi sa 100% spolahnut na pristroje.

ScreenShot_270.jpg

 

Smer Babushara.

ScreenShot_271.jpg

 

Co vlastne umoznuje lietadlam bojovat proti niecomu, co bolo navrhnute prave na ich eliminaciu? Elektronicky boj znie sice ako sci-fi, ale v skutocnosti je realitou od prveho pouzitia radarov. Podme sa nanho pozriet blizsie.

Prvym dielom skladacky je vystrazny radiolokacny prijimac. Toto zariadenie sa nachadza v kazdom bojovom lietadle. Na roznych miestach lietadla su rozmiestnene senzory, ktore zachytavaju radarove vlny ozarujuce lietadlo. System tieto vlny analyzuje a podla stupna vyspelosti systemu poskytuje pilotovi rozne informacie o zdrojoch ziarenia. Su-25T je vybavene systemom SPO-15 Beryoza, ktoreho vystup je vidiet dole. Vystup sa moze na prvy pohlad zdat matuci, ale vskutocnosti je jeho vysvetlenie jednoduche.

Vysvietene cisla 10 a 30 oznacuju azimut, z ktoreho prichadza ziarenie, takze zdroj je priamo pred nami, tesne vlavo.

Odvijajuce svetelne pasiky hovoria o sile prijimaneho signalu, zo sily signalu sa da odhadnut vzdialenost od vysielaca.

Spodny pasik urcuje typ radaru, ktorym je lietadlo ozarovane, EW, radar vcasnej vystrahy. Nas ciel, BUK, je M - protilietadlovy system stredneho doletu.

ScreenShot_272.jpg

 

Hlasic poskytuje prehlad o situacii, radarova rusicka naproti tomu umoznuje priamo proti radarom bojovat. Ide o komplexne elektronicke zariadenia, ktorych specifikacie su ju jedny z najstrazenejsich tajomstiev kazdej armady. Tieto zariadenia su schopne zmiast, zahltit a oslepit nepriatelske radary. Moje lietadlo je vybavene rusickou MPS-410 'Omul'. Teoriticky by mala BUKu stazit zameranie mojho lietadla, teoreticky.

ScreenShot_273.jpg

 

Poslednym dielikom, umoznujucim mi zautocit na radary, je Fantazmagoria, prostrediok elektornickeho prieskumu podveseny pod SUcko. Funkciou je podobny vystraznemu hlasicu, zbiera informacie o radaroch ozarujucich lietadlo, ale je daleko viac sofistikovany. Polohu a vlastnosti radarov urcuje daleko presnejsie a vystup je vyvedeny priamo na HUD. Informacie o radare je nasledne schopny poskytnut anti-radarovym raketam, ktore sa zameraju na emitaciu radaru, na ktoru sa po vystreleni same navadzaju.

Blizim sa k oblasti a zapinam Fantazmagoriu, zatial cisto.

ScreenShot_274.jpg

 

Onedlo vyskocia dva zdroje radarovych vln, typ identifikovany - Buk. Vdaka Fantazmagorie mi na HUDe svieti ich presna poloha, na jeden zautocim ja, na druhy kridlo. Volba cielu je jednoducha, len kurzorom prejst na symbol ziarica, stlacit tlacidlo zamerania a vsetky potrebne udaje sa prenesu do rakety, ktora je okamzite pripravena na vystrel.

ScreenShot_275.jpg

 

Nebudem cakat nez sa Buk 'prepali' cez moju rusicku... Pal.

ScreenShot_276.jpg

 

A raketa leti za svojim cielom, dalsie navadzanie z mojej strany uz nepotrebuje a tak zacinam s prudkym obratom.

ScreenShot_278.jpg

 

Netrva dlho a svoju raketu posiela aj kridlo.

ScreenShot_279.jpg

 

Moja raketa uspesne zasiahla ciel.

ScreenShot_280.jpg

 

A rovnako tak aj raketa kridla. Ciel zniceny.

ScreenShot_281.jpg

 

Na Beryoze nie je po Buku ani stopy. Nasa akcia ale prebudila k zivotu nejaky protiletecky system kratkeho doletu, vysvietene S. Podla vsetkeho ide o Osu, ktoru hlasil preskum v zdani. Signal je slaby, takze sme od nej dostatocne daleko a nepredstavuje hrozbu. V kazdom pripade je cas odtialto vypadnut.

ScreenShot_282.jpg

 

Po opusteni nepriateskeho uzemia zapinam navigacne svetla, nech sa s kridlom vidime a nech nas jasne vidia aj ostatne nase jednotky. Kontaktujem vezu, od ktorej dostavam povolenie na priblizenie.

ScreenShot_283.jpg

 

Najst letisko nie je nijaky problem, svieti na mile. Spomalujem, vysuvam klapky a podvozok. Zacinam pomaly klesat na drahu.

ScreenShot_284.jpg

 

Uz len par metrov.

ScreenShot_286.jpg

 

Touchdown, vypustam padak a zacinam brzdit.

ScreenShot_289.jpg

 

Opustam drahu.

ScreenShot_290.jpg

 

Odrolujem pred kryt a zacinam vypinat jednotlive systemy. Tato misia bola nadmieru uspesna, zniceny BUK system je pre nepriatelovu PVO velka strata a ranajsia operacia sa moze zacat podla planu. A nase SUcka v nej urcite zohraju jednu z hlavnych uloh.

ScreenShot_291.jpg

  • Pridať bod 2

2 Komentáre


Odporúčaný komentár

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov