Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Jozef50205's Blog

  • zápisov
    161
  • komentárov
    357
  • zobrazení
    83 591

Len tak .... je pomsta morálna?


Jozef50205

403 zobrazení

Dnes opäť bez zábran, len tak... je pomsta morálna? Pekné latinské slovíčko často skloňované vo všetkých pádoch bez toho ,aby sme sa pri ňom nejako zastavili, jednoducho často vyprskneme, skonštatujeme:"Tak toto nie je morálne, nie, s morálkou to nemá nič spoločné , je to amorálne a bezbrehé " a iné kvetnaté označenia , výklady morálky .Morálka, z latinského "moralitas "

- správne chovanie, charakter , súbor princípov chovania sa človeka,ľudí , založených a hodnotených na základe posudzovania dobra a zla, alebo súbor vytvorených princípov chovania sa ľudskej spoločnosti, ktoré väčšina spoločnosti vyžaduje.

 

Keď ma niekto urazí, musím sa pomstiť; ak mu nevrátim viac

ako on urobil mne, tak je to len odplata a nie potrestanie."

 

W. A. Mozart (1781)

 

Tento citát "prilepený " na nete v článku "Oko za oko, zub za zub " od Adama Romana na stránke http://www.geocities.com/bezboha/Moralka.html ma primäl dotknúť sa , a určite nie filozoficky, tak závažnej otázky týkajúcej sa určite nás všetkých občanov Slovenska, morálka v politike. No na začiatok si pomôžem ďalším citátom:"Vždy išlo a ide- o moc a peniaze .... " .... a veru po ôsmych rokoch politickej moci, stále v jej opojení, a ešte k tomu vidiac aj kladné výsledky vládnutia v rukách iných, politických oponentov.... ťažko sa to znáša, volebná a politická porážka bývalých " vládcov " , neprimäla ich k prehodnoteniu svojho vládnutia, chyby sú všade,kde sa niečo riadi,rozhoduje ,kde pretekajú miliardy korún daňových poplatníkov, kde je pod palcom moloch - štátna správa,zákonodarstvo,vláda.

Ak nie sú konkrétne chyby , ide sa po morálke, to je obyčajne téma, kde sa hrá na city nielen dotknutých, ale i samotného voliča. A sme pri samotnom jadre problému a aj horeuvedeného starého citátu presne pomenúvajúc situáciu našej slovenskej politickej scény. Pomsta sa stáva akousi alfou a omegou , základným princípom politického boja, čo určite neprispieva k dobrej atmosfére v občianskej spoločnosti ako takej. Volič ,občan je už unavený žabomyšími vojnami v ktorých až neuveriteľne vždy víťazí ,i napriek obrovskej podpore masmédii, ten istý ..... možno ,ak by to bolo naopak a masmédia vychvaľovali, karta sa obrátila a bezzubí bývalí vládcovia sa opäť vrátili do hry, to iba na pobavenie. Ono to chce sebareflexiu a teraz myslím na tých bývalých pri kormidle, prehodnotiť všetko, čo bolo zlé, ale aj čo bolo dobré a mohlo byť ešte lepšie, pomstu- nech je akákoľvek,ponechať bokom a venovať sa iba tomu, čo občana ťaží,bolí,čo mu môže iba prospieť. No zaslepenie pomstou nevidieť si na špičku vlastného nosa v nijakom prípade nedovolí odlepiť sa od prízemnosti tak malej, ako je pomenovaná citátom W.A.Mozarta.

Tak teda ,je vlastne pomsta morálna? Je amorálna ? Ak to berieme z čista politického aspektu veci , do určitej miery nie je amorálna a je aj nástrojom politického boja, ale hranica kam, kde je koniec a ....kde začína už amorálnosť pomsty ? To si už musí každý sám prehodnotiť. Podľa posledných volebných prieskumov vysoko na body vedú tí istí, ktorí podľa môjho jasne ťažia z výsledkov práce tých bývalých, ktorí si to pripúšťajú až cez príliš a ich politická metóda boja pomsta,

je už dávno prepísknutá, nekoncepčná,nestrategická,zavádzajúca a hlavne nezaujímavá pre slovenského voliča, ktorý to dáva aj jasne najavo. Škoda, fungujúca politická oponentúra formou opozičných politikov je nutná, potrebná, je to jeden zo základných princípov demokracie. Bohužiaľ opoziční politici po posledných voľbách stále nenašli cestu k nám, občanom. Jednou z príčin je aj pomstychtivosť, ktorá už dávno prešla zadnou bránou morálky a hlboko zakorenila v poli amorálnosti.

Teda dnes iba tak.... je pomsta morálna?

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov