Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Jozef50205's Blog

  • zápisov
    161
  • komentárov
    357
  • zobrazení
    83 555

Len tak...národnosť,národnostná menšina.


Jozef50205

382 zobrazení

Po dlhšiom čase zasa len tak, .... národnosť, národnostná menšina. Neviem ako začať, pretože u nás je to dosť citlivá téma, alespoň pre niektorých určite , no skúsim to z tejto strany, zo života, lebo život je neodškriepiteľne ten najlepší učiteľ i keď netvrdím,že prežité roky sú patentom na rozum. Moje rodisko bolo vždy , aj historicky , troj až štvorjazyčné , kde sa stáročia stretali, ale aj spolu žili,spolunažívali, a pripomínam iba v dobrom, tri národnosti , ak nerátam pôvodných obyvateľov: Nemecká,Maďarská,Rusínska a Slováci.Počas môjho dectva najpočetnejší boli už samozrejme Slováci, ale nie vždy bolo tak.

Po porážke Uhorskeho kráľa Belo IV. Tatarmi v 1241 roku hŕstka pôvodného Slovanskeho obyvateľstva sa zachránila v hlbokých lesoch Slovenského raja a v podstate táto časť kráľovstva bolo doslovne vyľudnená, čo poriešili následné kolonizácie pod patronátom samotných uhorských panovníkov, čomu predchádzalo ukončenie sporov so západnými susedmi,keď ešte za vlády Belo III. v roku 1189 Bratislavu, vtedy *Brezburc / ale od roku 1002 uhorski kronikári uvádzajú Poson a od roku 1165 Posonium, čo aj v stredoveku toto pomenovanie ostáva aj v latinskom jazyku/ sa na dlhší čas stáva Bratislava miestom zdržiavania nemeckého cisára Fridricha I. Barbarossu, kde získaval nových bojovníkov do tretej križiackej výpravy , je akousi predzvesťou ukončenia dlhých sporov na západnej hranici Uhorska, ktoré pretrvalo skoro celé 12 . storočie, čo začiatok konca týchto nezhôd dalo aj zasnúbenie dcéry uhorského panovníka Ondreja II. , Alžbety / po smrti vyhlásená za svätú / za durinského landgrófa Ľudovíta IV. v roku 1211.Boli to múdre ,prezierave rozhodnutia iba na chválu Uhorských panovníkov, najmä Belo IV. ktorý svojím " HOSPITES " = hostia= pozýva do kráľovstva s udelením mnohých výsad kolonistov nemeckého pôvodu ,čo historicky vo veľmi malom časovom úseku jasne preukázalo správnosť krokov Uhorských panovníkov v celkovom napredovaní ako remesiel,výstavbe miest, ale aj obchodu a celkového blahobytu Uhorska. Skorý rozkvet nastal nielen v oblasti Bratislavy, ale aj dalších regiónov dnešného Slovenska, všade tam kde sa usadili , či už Nemci, neskoršie aj Maďari a Valašskou kolonizáciou aj Rusnáci, najsamprv všade , kde sa darilo baníctvu, neskoršie a hlavne dalšiou Valašskou kolonozáciou na celom územi dnešnej východnej časti Slovenska.

Ale dosť histórie. Trojjazyčnosť bola v tejto oblasti Slovenska nutná,potrebná a jednoducho bez nej sa skoro nik nezaobišiel, i keď už v mojom detstve nemecká hantýrka bola veľmi zriedkava, veď po porážke Nemecka bola táto národsnoť tak zdecimovaná, že mnohé dediny ešte 10 - 15 rokov po vojne mali prázdne domy, gazdovstvá a mali problém dostať tam slovenské obyvateľstvo, ale predsa len bol som svedkom v tom čase ich prekrásnej reči - mantačtiny, aj neskoršie už ako študent gymnázia som mal v triede spolužiakov Mantákov, kde doma bol dorozumievacim jazykom mantáčtina akési saské pôvodne nárečie/ ak sa mýlim opravte ma /, ale fakt toto už boli doslovne iba zbytky tejto národnosti. Podobne ako nechválne dopadla táto národnosť neobišlo to ani národnosť Maďarskú. Nebola síce ani v minulosti nejako rozšírená v našej oblasti, ale predsa bola, skôr to bolo na Gemeri, teda južnejšie, ale predsa ešte ako chalpec som veľmi často počúval maďarskú reč najmä u starších. Teraz , v tomto čase, bohužiaľ roky a asimilácia urobili svoje, i keď v našom náreči a náreči v tejto oblasti sa zachovalo množstvo maďarských, podobne ako nemeckých a rusnáckych výrazov.

Ako sa žilo v tomto tak národnostne pestrom regióne? Život tu bol veľmi tvrdý, ale vždy v národnostnej zhode, bez konfliktov, čo bolo dobré pre Nemca bolo dobré aj pre Rusnáka, Slováka i Maďara, čo bolo zlé pre Slováka , bolo zlé i pre ostatných. Mnohé sa pokazilo až počas II.svetovej vojny, keď viaceri mladí Nemci vstúpili aj do jednotiek SS a Horthy obsadil juh, čo pokazilo celkovú atmosféru spolužitia, ale aj napriek tomu národnostné trenice neboli, stále vedľa seba pracoval, či Nemec, Slovák aj Maďar a bez toho , aby si vyhadzovali niečo na oči, veď žiť sa muselo. Nebolo by od veci mnohých , aj tých čo si hovoria politici nejako preposlať do minulosti, alebo len tak na štúdia histórie týchto regiónov, nech by veru videli , ako sa dalo žiť v zhode, priateľstve, úcte a vzájomnej pomoci Slováci,Nemci,Maďari, Rusnáci na malom územi južného Spiša, Gemera ,ale aj iných regiónov, kde pôsobili národnostné menšiny.

Takže len tak ..... národnosť, národnostná menšina

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov